Under de senaste åren har mitt fiskeintresse riktigt tagit fart. Jag läser alla fisketidningar jag kommer över, har gått med i svenska gäddfiske klubben och hänger på fiskeforumen ganska ofta. Gäddfiske är min stora passion.
Jag har alltid mer eller mindre utövat c&r även när jag fiska som mycket ung och är glad att så många gäddfiskare gör det nu för tiden. På senare tid har jag tänkt mycket på det här med c&r. Det som jag förundras över är hur nästan alla fiskare är överens om att c&r ska tillämpas på gäddor och helst de stora bitarna, men när det kommer till många andra fisk arter är det helt ok att plocka upp fisk att ta hem.Läste ett inlägg här på forumet hur man skulle bojkotta en gädd fisketävling där man tog upp alla fiskar man fick, de flesta(jag med) höll med om att det är ett onödigt dödande av gäddor. Men havsöringstävlingar som gålö cup är det tyst om, trots att de tar upp så mycket havsöringar.
Jag ser också i olika fotoalbum många döda öringar och aborrar utan att någon misstycker, men så fort en bild på en död gädda läggs upp fylls komentarerna med kritik.
Jag undrar bara varför det har blivit så här?Varför det är ok att ta upp all fisk utan gäddan. Är det för att det finns ett mycket mindre gäddbestånd än havsörings/lax och aborrebestånd? Är det för de fiskarna smakar bättre?
Själv fiskar jag mest på ostkusten och har mrkt att abborbeståndet har minskat väldigt mycket under de senaste åren, själv tillämpar jag c&r på all fisk.
Jag har alltid mer eller mindre utövat c&r även när jag fiska som mycket ung och är glad att så många gäddfiskare gör det nu för tiden. På senare tid har jag tänkt mycket på det här med c&r. Det som jag förundras över är hur nästan alla fiskare är överens om att c&r ska tillämpas på gäddor och helst de stora bitarna, men när det kommer till många andra fisk arter är det helt ok att plocka upp fisk att ta hem.Läste ett inlägg här på forumet hur man skulle bojkotta en gädd fisketävling där man tog upp alla fiskar man fick, de flesta(jag med) höll med om att det är ett onödigt dödande av gäddor. Men havsöringstävlingar som gålö cup är det tyst om, trots att de tar upp så mycket havsöringar.
Jag ser också i olika fotoalbum många döda öringar och aborrar utan att någon misstycker, men så fort en bild på en död gädda läggs upp fylls komentarerna med kritik.
Jag undrar bara varför det har blivit så här?Varför det är ok att ta upp all fisk utan gäddan. Är det för att det finns ett mycket mindre gäddbestånd än havsörings/lax och aborrebestånd? Är det för de fiskarna smakar bättre?
Själv fiskar jag mest på ostkusten och har mrkt att abborbeståndet har minskat väldigt mycket under de senaste åren, själv tillämpar jag c&r på all fisk.
Kommentera