C&R=dubbelmoral? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

C&R=dubbelmoral?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • C&R=dubbelmoral?

    Under de senaste åren har mitt fiskeintresse riktigt tagit fart. Jag läser alla fisketidningar jag kommer över, har gått med i svenska gäddfiske klubben och hänger på fiskeforumen ganska ofta. Gäddfiske är min stora passion.

    Jag har alltid mer eller mindre utövat c&r även när jag fiska som mycket ung och är glad att så många gäddfiskare gör det nu för tiden. På senare tid har jag tänkt mycket på det här med c&r. Det som jag förundras över är hur nästan alla fiskare är överens om att c&r ska tillämpas på gäddor och helst de stora bitarna, men när det kommer till många andra fisk arter är det helt ok att plocka upp fisk att ta hem.Läste ett inlägg här på forumet hur man skulle bojkotta en gädd fisketävling där man tog upp alla fiskar man fick, de flesta(jag med) höll med om att det är ett onödigt dödande av gäddor. Men havsöringstävlingar som gålö cup är det tyst om, trots att de tar upp så mycket havsöringar.

    Jag ser också i olika fotoalbum många döda öringar och aborrar utan att någon misstycker, men så fort en bild på en död gädda läggs upp fylls komentarerna med kritik.

    Jag undrar bara varför det har blivit så här?Varför det är ok att ta upp all fisk utan gäddan. Är det för att det finns ett mycket mindre gäddbestånd än havsörings/lax och aborrebestånd? Är det för de fiskarna smakar bättre?

    Själv fiskar jag mest på ostkusten och har mrkt att abborbeståndet har minskat väldigt mycket under de senaste åren, själv tillämpar jag c&r på all fisk.

  • #2
    När det gäller lax o öring i älvar ¨så är det bara en bråkdel som överlever leken och på såvis kan nog många anse att dödandet är mer ok. Sedan tror jag att fiskarnas matvärde spelar en stor roll också. Sen så är laxar och öringar ofta mer känsliga för mjölksyra än vad gäddor är.

    Men själv är jag för C&R på all fisk! Men jag blir inte förbannad om någon tar upp en matfisk modell mindre. De stora skall tillbaka enligt mig!
    På jakt efter 15+

    Kommentera


    • #3
      Det största skälet enligt mig är att en stor gädda smakar illa och att det därför inte finns nån riktig anledning att behålla den om man inte vill stoppa upp den och det är ju väldigt få som gör. Mao, behåller du en tiokilos så tror nog många att den kommer att ligga och ruttna i soporna inom en snar framtid. Jämför gärna med karp och andra specimenfiskade arter som vi i Sverige inte heller har nån tradition att äta.

      Öring och abborre är ju jättegott att äta även om det är alldeles för mycket jobb med de mindre för att det skall vara lönt enligt mig.

      Angående gäddan generellt så har den ju en helt annan ställning som toppredator, speciellt i mindre vatten och sjöar. Bonkar du ihjäl alla storgäddor tar det långt tid innan stammen anpassat sig, några öringar hit och dit har en mindre inverkan, likaså abborre.
      Är det blåål eller vralåk?

      Kommentera


      • #4
        Jag känner att man bör eller kan om man vill tillämpa C&R då man inte vill ha fisken till lunch, kräftbete etc. Detta gäller väll alla arter!

        Sen vad gäller gäddan, många tycker väll man bör släppa tillbaka dem bara för att fisktrycket är relativt hårt på vissa platser, exempelvis Blekinge.

        Själv släpper jag tillbaka den mesta fisken jag fångar eftersom jag inte kan äta upp allt samt att jag inte ser någon vits i att ha död på alla!
        Där alla tänker lika tänker ingen särskilt mycket!

        Kommentera


        • #5
          Generellt skulle jag vilja säga att C&Rtänket är ett tydligt bevis på en fiskares mognadsprocess. När man var liten ville man visa mamma och pappa att man verkligen hade fått fisk och var därför tvungen (ibland med blandat resultat) att försöka ha ihjäl fisken man dragit upp. Alltför många husmödrar har nog fått bevittna grabbar triumferandes med barriga och sönderbankade gäddor i landsställets kök ivrig frågandes om vad hon vill göra med dom. Jag tror heller inte att särskilt många av dessa söner och döttrar varit särskilt sugna på ungsbakad gädda samma kväll.

          Jag har vuxna vänner som inte fiskar så mycket som har inställningen att "allt som kommer i båten skall dö" när vi är ute på sjön. Efter att de bevittnat några gäddskelett i kompsthögen så tror jag att de byter åsikt efter ett tag. Lyckligtvis fångar de inte så mycket heller men deras inställning speglar en slags juvenil inställning till sportfiske som försvinner med åren.
          Är det blåål eller vralåk?

          Kommentera


          • #6
            Att c&r inte är lika vanligt på öring som på till exempel gädda beror nog mycket på att denna anses som en "matfisk", Desutom är havsöringsfisket i princip ett enda stort put and take fiske. Fisken sätts ut för att fångas. En annan sak är att laxartade fiskar växer snabbare. Men fiske kan påverka alla fiskbestånd mer än många tror. Så tänk er för innan ni slaktar allt och saltar in. Själv kör jag c&r på alla arter, men självfallet tar man hem nån matfisk ibland. Angående foton så ser de bättre ut om fisken lever och bilden är tagen vid vattnet.

            Kommentera


            • #7
              vnad

              Ursprungligen postat av andreas9 Visa inlägg
              Det största skälet enligt mig är att en stor gädda smakar illa och att det därför inte finns nån riktig anledning att behålla den om man inte vill stoppa upp den och det är ju väldigt få som gör. Mao, behåller du en tiokilos så tror nog många att den kommer att ligga och ruttna i soporna inom en snar framtid. Jämför gärna med karp och andra specimenfiskade arter som vi i Sverige inte heller har nån tradition att äta.

              Angående gäddan generellt så har den ju en helt annan ställning som toppredator, speciellt i mindre vatten och sjöar. Bonkar du ihjäl alla storgäddor tar det långt tid innan stammen anpassat sig, några öringar hit och dit har en mindre inverkan, likaså abborre.
              Då var jag alltså naiv som trodde att den största anledningen till varför man tillämpar c&r är för att man vill säkra artens bestånd och därigenom också säkra framtida fisketurer.Men den egentliga anledningen är alltså att gädda smakar sämre än havsörinng och aborre. Det är alltså för sin egenskull och inte för fiskens skull man släpper tillbaka dom?

              Kommentera


              • #8
                Jag ser inget större fel med att ta upp en å annan smågädda å käka, inte heller om man skulle bonka några aborrar eller små-örigar för att käka.. Men om man tar upp en 10kilos-gädda, så är det så som många säger, den smakar inte gott, + att man lika väl kan ta en mindre då.. Likadant med öring, om jag skulle få typ en 7-kilos öring, så skulle jag helt klart släppa tillbaks den!


                [FONT=Impact]Blogg[/FONT]

                [FONT=Impact]Filmer[/FONT]

                [FONT=Georgia][FONT=Impact]Kepsen på, fisk vi få![/FONT][/FONT]

                Kommentera


                • #9
                  Jag kör också alltid cath and release fast som du säger bara på gädda. De få gångerna jag får lax eller öring äter jag dem för det är inte så ofta i mina trakter. Och det är inte en gäddas vikt som bestämmer hur den smakar. Det är åldern. Har ni inte sett fiskeprogrammet från lödde, att de växer så stor där så de smakade inte illa alls. En familj hade dragit upp en gädda på 19kg och ätigt den, den smakade likadant små de små enligt dem.

                  Kommentera


                  • #10
                    Beror också lite på medelåldern, en HÖ växer snabbare än en gädda.
                    How inappropriate to call this planet Earth, when clearly it is Ocean." Arthur.C.Clarke

                    Kommentera

                    Foton

                    Collapse

                    Relaterat

                    Collapse

                    Ämnen Statistik Senaste inlägg
                    Startad av Gäddhängke, 2006-11-14, 19:27
                    64 svar
                    15 077 visningar
                    1 gilla
                    Senaste inlägg .art
                    av .art
                     
                    Startad av A.Ringh, 2009-07-19, 12:16
                    22 svar
                    3 238 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg Nextline  
                    Startad av geson, 2010-08-05, 15:29
                    9 svar
                    987 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg anteman
                    av anteman
                     
                    Startad av Blekingefiskaren, 2013-06-01, 21:35
                    12 svar
                    2 707 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg Sir Fish-a-lot  
                    Startad av stahre87, 2014-01-17, 13:06
                    72 svar
                    9 858 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg holden
                    av holden
                     
                    Arbetar...
                    X