Så här gör man - Man bløgger (som det heter på norska) alltid all fisk man ska spara. Alltså skär strupen av den så att den blodar av. Annars blir filéerna fulla av av blod. Detta gör man omedelbart vid fångsten. Bonka fisken i huvudet med en kraftig priest/klubba. Torsken brukar jag sticka i huvudet med kniven och vrida runt. Det finns en liten skåra mitt uppe på huvudet som är som gjord för det. Bara stick ner kniven där. Avbloda fisken. Det är sedan lämpligt att inte låta fisken ligga för länge orensad. Ta ur fisken och skölj av den noga i vattnet och lägg den på is. Vill man ha kvar huvudet så att det ska bli enklare att filéa sedan när man kommer i land så går det bra. Man ska inte lägga fisken i vatten. På is ska det vara. Ställ is/fisk i skuggan eller se till att lägga något över den så att den inte står i solen. Man väntar lämpligen med fileandet tills man kommer iland och det finns ordentliga möjligheter att både filea och ta hand om fisken på ett bra och hygieniskt vis. Frys in filéerna i lagom stora portioner i riktiga fryspåsar som skyddar från frysbränna. Har man en frigolitlåda man ska transportera hem fisken i sedan är det lämpligast att placera påsarna i denna direkt och ställa in hela lådan i frysrummet. Det är annars svårare att packa ned redan frysta påsar i frigolitlådan då de inte är frysta för att passa.
MVH Anders - Mångårig Norgeresenär och campguide.
MVH Anders - Mångårig Norgeresenär och campguide.
Kommentera