Vinn en fiskedag – gösfiske med jigg - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Vinn en fiskedag – gösfiske med jigg

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Vinn en fiskedag – gösfiske med jigg

    Hej!
    Under april månad var det en tävling hos Olssons fiske vilken gick ut på att alla som köpte en Lowrance HDS Carbon var med i utlottningen av en heldags guidad fisketur i min båt! Vinnare av tävlingen blev Peter, Niklas och Krister från Finspång. Gemensamt äger dem en 4,5 m plastbåt och favoritfisket är gös med jigg. Båten har nu nu uppdaterats med en HDS 7” Carbon med Totalscan givare som nätverkats till deras tidigare HDS 5” Gen2.
    Lowrance och C-Map Genesis
    Målet för dagen var delvis att visa funktioner, tips och trix för för HDS-enheten samt att givetvis ha en trevlig fiskedag på sjön. Dagen började hemma hos Peter där vi kikade på karttjänsten C-map Genesis – en gratistjänst för att göra egna djupkartor från C-map.
    Med ett Lowrance ekolod kan man spara ned ekolodsfilerna medan man fiskar och sedan ladda upp dem mot en webserver som gör djupkartor. Det går att välja ifall datan skall bli publik (alla kan se den) eller privat (endast du kan se den). Ifall datan laddas upp publikt hamnar den i ”Social Map” vilket är en gemensam kartdatabas som alla Genesis användare bygger gemensamt. Under denna fisketur skulle sjön Glan besökas så vi började dagen med att ladda ned djupkartan från C-Map Genesis. Totalt täckte Genesiskartan 3210 hektar av sjöns totala yta på 7300 hektar så det fanns redan en hel del riktigt bra djupinformation till godo. Som tidigare sagt är Social Map kartan gratis och kan laddas ned av alla registrerade användare och även kompletteras med djupfiler av alla användare.

    Se djupkartan över Glan här!
    Gösfiske
    Gösen är en lynning fisk. Att fånga stor gös handlar självklart om att vara på rätt plats men även att använda rätt metod. Under de senaste åren har det pelagiska vertikalfisket visat sig vara helt överlägset på att landa grov fisk i majoriteten av alla vatten. Förklaringen ligger mycket i den stora gösens pelagiska leverne. Individerna står i regel fritt i vattenmassan och följer bytesfisk året runt kring sjöns djuphålor. Med pelagiskt vertikalfiske fiskar man effektivt på individnivå och såfort betet är i vattnet fiskar man effektivt på grov fisk.
    Vi riktade in oss med en annan metod vilken var fiske med jigg! Vid jiggfiske är det bra mycket svårare att fånga riktigt grov gös men i regel fångar man mer fisk och det är en aktivare metod. Sommartid är det vanligt att man fiskar kring grynnor, undervattensuddar och djupbranter som ligger i direkt anslutning till sjöns djuphålor. På dessa platser stryker mängder av mindre bytesfiskar som nors, benlöja, siklöja, mörtfiskar och småabborre samtidigt som botten ofta är hård. Genom gösens liv söker den sig återkommande till hårdbottnade exponerade miljöer som en grynna både för lek, uppväxt och vila. Så fiskar man hårda grynnor kring sjöns djupbassäng är man alltså aldrig särskilt långt ifrån att fiska på en gös!
    Tekniken man använder sig av är oftast traditionell ”bottenstuds”. Det vill säga att låta jiggen studsa från utkastet längs med botten tillbaks till båten. Vilken jigg man använder är oftast inte det viktigaste men shadjiggar i 10 cm storleken med jiggskallar på 10-30 g i grälla färger är ofta gångbara. Gösen tar alltid jiggen medan den sjunker så ofta ser man hugget endast som en slackning på linan eller att man känner ett svagt pet i spötoppen. Skall man ha chans att få upp gösen gäller det att man krokar hårt och blixtsnabbt!

    Structure scan är ett viktigt verktyg för att bedöma storleken av bytesfiskstim. På bilden ses hur bytesfiskarna står tätt packade i den nedre hälften av vattenkolumnen. Förmodligen utgörs bytesfiskstimmet av nors som är en kallvattenälskande fiskart och som söker sig under sjöns språngskikt sommartid. Skall man fiska gös med jigg är det viktigt att hitta partier med hårdbotten. Detta syns på ekolodet genom att paletten ändrar färg. I fallet med min palett så tecknas hård botten som gult (i denna bild är däremot botten relativt mjuk och inte någon exemplarisk gösjiggningsplats).

    t
    Niklas med en av dagens första gösar!
    Hugg i första kastet
    Då Peter, Niklas och Krister fiskat mycket gösjiggning på Glan genom åren kunde vi enkelt importera deras waypoints till mitt ekolod. Första stoppet blev var en friliggande grynna med hård stenbotten och en topp på ett par meters djup. På vägen ut hade vi sett att det stod mängder med bytesfisk (förmodligen nors) under språngskiktet. Norsarna stod inte hela vägen upp på grynnan men stimmet omgärdade stenstrukturen och förmodligen skulle en och annan gös uppehålla sig kring grynnans karga branter.
    Första kastet resulterade i ett omgående hugg. I mothugget går linan av i spötoppen men jag lyckas fånga linan med händerna och landar via handkraft dagens första gös. En av de märkligaste fångster jag gjort. Gösarna är på plats och vi fångar kontinuerligt gös men mestadels lite mindre exemplar. Plötsligt hugger något större på för Peter som står med spöet i en stor båge i flera minuter innan vi kan konstatera att en riktigt fin gädda tagit hans jigg. Gäddan ser dock lite tilltuffsad ut och bär tydliga märken efter att ha slitit sig ur ett nät.
    Efter en handfull gösar lämnar vi grynnan och letar oss vidare i sjön. Vart vi än åker får vi knappt mer än något hugg och ser ingen bytesfisk på skärmen. Peter, Niklas och Krister säger att den absolut bästa tiden är under eftermiddagen så vi bryter för lunch och bestämmer oss sedan att vi skall leta oss vidare tillbaks mot de områden där det stod mycket bytesfisk och gösen förmodligen kommer komma igång senare under dagen.

    Kanonfin gös som föll för en 8 cm Berkley Pulse Shad i 8 cm Firetiger!
    En okänd bergknalle
    Vi åker tillbaks mot ursprungsgrynnan och plötsligt nappar det både fler och större. Fisket blir intensivare och när vi snurrat ett varv runt grynnan hittar vi en av grynnans branter där det hugger på gös lite titt som tätt. Då vinden nästan falerat kan man använda allt från lättare till tunga jiggskallar och fortfarande ha god bottenkontakt. Jag fiskar med en 20g skalle och en 8 cm Pulse Shad i Firetiger när jag får ett bra hugg direkt under båten. En betydligt tyngre fisk har stigit på och snart kan jag landa en riktigt fin gös vilken också sätter punkt för huggruschen på denna plats.
    Social Map kartan över Glan är väl karterad men här och var finns det fortfarande outforskade ytor även på de mest loggade områden. Jag har som vana att försöka logga så mycket nytt som det bara går. En gång var jag nämligen med om att jag loggat upp i princip allt i en riktigt stor sjö förutom ett område stort som en fotbollsplan där jag var säker på att det inte fanns någon struktur. Döm till min förvåning när jag väl åkte över den ytan första gången och upptäckte ett friliggande grund som dessutom gav mig ett halvt dussin abborrar en dag när ingen annan plats levererade.
    I en liten ologgad yta kommer plötsligt en stor bergknalle som sträcker sig upp till 7 meters djup. Här måste vi pröva! Vi fångar omgående gös kring bergknallen och snart får ”gäddkungen” Peter återigen på en riktigt fin gädda som vi väger till 7,4 kg och som är en bra bit över metern. Gösfisket når sin kulmen och börjar sedan ebba ut desto lägre vilar över himlen.
    Tillslut kan vi konstatera 42 gösar, 3 riktigt fina gäddor och en kanondag på sjön med ett riktigt roligt fiske och god stämning. Tack för att ni följde med på fisketur Peter, Niklas och Krister och lycka till med eran nya Lowrance HDS 7” Carbon!

    Peter med storgös eller storgädda på kroken? Hård, oviss och intensiv kamp!

    En riktigt fin och vacker gädda på 7,4 kg.


    Peter med dagens största gädda.


    Läs mer på bloggen

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av MastaPike, 2017-03-16, 19:10
12 svar
3 779 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Henke E
av Henke E
 
Startad av Xerup, 2022-07-06, 19:49
87 svar
6 237 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Xerup
av Xerup
 
Startad av MrTotte, 2023-07-23, 16:36
15 svar
1 449 visningar
1 gilla
Senaste inlägg Kolnej
av Kolnej
 
Startad av Team Colibri, 2023-12-02, 08:16
25 svar
1 105 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Startad av Team Colibri, 2024-07-17, 11:17
0 svar
94 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Arbetar...
X