Det är ju inte alltid solsken i fjällen!
Solsken ena stunden…Och då behövs regnkläder.
Det finns flera aspekter på regnkläder på fjället men det grundläggande är väl att slippa bli blöt om det regnar.*Men två andra aspekter är monopolet från en tillverkare och hur faktiskt miljön kan påverkas av materialet i regnkläderna.1976 kom*de första jackorna med Gore-Tex, en då sju år gammal uppfinning som kan jämföras med Teflon.*2015 finns det många alternativa -och kanske även bättre- andningsbara material men ändå bara ett fåtal konkurrenter.
Hur kan det komma sig?Och andningsbart förresten?
-Det tydligaste tecknet på att andningsbarhet är ett relativt begrepp är att många jackor har en dragkedja vid armhålan för ventilation!
I sin källare i Newark, Delaware, satt 1969 Bob Gore och experimenterade med en bit Teflon.*Han upptäckte att Teflonet*(ePTFE) kunde göras*till en tunn hinna*eller*membran som innehöll miljarder mikroskopiska porer som gjorde*det både vattenavstötande och andningsbart. 1976 kom den första jackan med membranet ut på marknaden och fullständigt revolutionerade friluftskläderna. Gore-Tex beräknas nu ha ca 70% av marknaden då det gäller s.k. funktionsplagg för friluftsliv.
När Gores främsta patent löpte ut 1997, fanns det redan dussintals billigare alternativ*och klädtillverkarna kunde nu göra*olika jackor med till exempel HyVent från The North Face, H2No från Patagonia och MemBrain från Marmot. Ett annat var materialet OutDry.*2004 gjordes lyckade tester och kontrakt var på gång med de tre största skotillverkarna i Italien; Scarpa, La Sportiva och Garmont. Alla tre planerade att använda OutDry för sina kollektioner 2005, men stoppades av Gore.*Samma år tvingade Gore till och med Garmont att ta bort en känga som tillverkats med OutDry från sin monter på en stor mässa i Europa.*2012*hände något liknande med Mountain Hardwear. 2008 hade företaget börjat använda OutDry i sina handskar, varpå Gore drog in deras licens för samtliga accessoarer. På*OutDry*hemsida finns nu bara märket Columbia kvar och sidan toppas av ”The page you requested is NOT AVAILABLE. A general error has occurred”
Gore-Tex tillåter helt enkelt ingen konkurrens från märken med likvärdig funktion samtidigt som tillverkarna*vill ha licens för att använda Gore-Tex i sina plagg.
I Sverige är det fortfarande svårt att hitta en jacka med t.ex. materialet eVent.
1999 började det lilla företaget BHA Group sälja membranet eVent, som liknade Gore-Tex och det påstods vara ännu mer andningsbart. En seriös jämförelse gjordes av den amerikanska siten REI, Recreational Equipment inc. Testerna visar både fördelar och nackdelar med de olika materialen men en intressant kommentar från*Alan Dixon, the cofounder of BackpackingLight.com, är att skillnaderna är så små att de inte spelar fjällvandraren eller normalanvändaren någon roll.
Och så den andra aspekten avseende miljöpåverkan.
Naturskyddsföreningen har uppmärksammat att Gore-Tex utgör en miljöfara, då på grund av dess innehåll av fluorerade kolväten.
Denna typ av miljögift är svårnedbrytbar, giftig och lagras i fettet hos levande varelser. Detta borde då även gälla eVent som också är ett ePTFE-material. Då är kanske materialet NeoShell*från Polartec bättre.
Att välja jacka är alltså inte enkelt!
Men man kan få tips från många håll, bl.a. från*XXL,* och*Team Sportia.
Testfakta har också gjort jämförelser mellan olika skaljackor men där framgår tyvärr inte vilken typ av membran jackan har.
Min slutsats av detta blir att försöka undvika*Gore-tex i synnerhet och ePTFE i allmänhet. Dessutom blir regnkläderna billigare eftersom alternativen inte behöver konkurrera om de återstående 30% av marknaden på funktionskläderna för friluftsliv.
Hoppas bara det snart kommer något alternativ till materialet i andningsvadarna, som är ett oumbärligt byx-alternativ för flugfiskaren!
och ösregn i nästa!
Läs mer...
(Detta inlägg har postats automatiskt)