Djupt krokade abborrar - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Djupt krokade abborrar

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Djupt krokade abborrar

    Jag brukar ha ett litet problem ibland när jag bottenmetar efter abborre med daggmask.... det händer rätt så ofta att de blir så djupt krokade att det inte går att återutsätta dem. Jag har provat att göra snabba mothugg och att ta bort hullingen men det hjälper inte så mycket.. Kan någon ge mig några tips på redskap/teknik/tackel?

  • #2
    Prova cirkel krok...
    How inappropriate to call this planet Earth, when clearly it is Ocean." Arthur.C.Clarke

    Kommentera


    • #3
      hair-rig kan nog fungera, möjligt att masken pajar snabbt då dock.
      Annars så kan du ju testa att dra på en löja istället, lär ge större abborrar också.
      Sporten i sportfiske är att göra det svårare än det behöver vara.

      Kommentera


      • #4
        Cirkelkrok är nog det enda riktigt heta tipset faktiskt. Tänk då på att inte göra vanligt mothugg utan bara lixom veva fast fisken!
        Ljohan, löjja eller mask, berer på humöret borren är på samt vår eller sommar osv. På trög borre kan maska vara överlägset på de riktigt stora, speciellt tidig vår!!!
        Egenföretagare: www.aktiviteterstockholm.se och www.tonox.se
        Och såklart på; Sveriges snabbast växande sportfiskesajt www.fisheco.se
        Ni når mig på mejl andreas@aktiviteterstockholm.se

        Kommentera


        • #5
          När man bottenmetar kan det också vara så att har man lång tafs kan det ta längre tid innan nappet registreras. En kort tafs registrerar nappet snabbare, MEN kan samtidigt ha en avskräckande effekt på fisken eftersom fisken kanske känner motstånd snabbare och spottar ut betet. Därför bör man förlänga tafsen om man missar många napp och korta ner tafsen om man får många firrar som sväljer.

          Att sedan abborren stundtals är en mycket glupsk krabat gör det hela svårare, eftersom de ibland kan svälja vad som helst, blixtsnabbt, utan och bry sig om tafslängd.

          Ni som talar om cirkelkrok får gärna förklara er lite närmre om teorin bakom denna krok. Jag har faktiskt inte testat, men man vill ju gärna lära sig något nytt.
          Klydda inte till det...

          Lär er Meta Mera http://www.metamera.se

          Kommentera


          • #6
            Cirkelkroken är en riktigt gammal relik som troligen kommer ifrån söderhavet där den användes efter fiske med handlina efter tonfisk och svärdfisk.

            Men hur ska man egentligen kroka med en cirkelkrok då? Jo precis som PU sa så ska du bara börja veva/dra hem linan sakta så kommer kroken snabbt att glida upp ur svalget och till sist sätta sig i mungipan.

            Det finns en hel del tester mellan cirkelkrok och J-krok, och det pendlar lite mellan testen om vilken krok som verkligen krokar bäst. Men normalt sätt så kan man säga att när man väl krokat fisken med cirkelkrok så är det väldigt sällan som kroken släpper, likaså är det väldigt sällan då fisken är djupt krokad.

            Cirkelkrok kan användas till det mesta, vid extremt djuphavsmete så används den flitigt eftersom det kan vara jobbigt att veva hem 500m lina och se att fisken har släppt. Cirkelkrok används också i vissa Big-Game sammanhang då man fiskar c&r.

            Kort sagt kan man nog påstå att cirkelkroken kommit för att stanna i en tid som denna då dom flesta fiskar c&r och värnar om fiskbeståndet.

            Kommentera


            • #7
              Kolla även http://www.ownerhooks.com/pages/prod...irclehooks.htm
              How inappropriate to call this planet Earth, when clearly it is Ocean." Arthur.C.Clarke

              Kommentera


              • #8
                Jag gillar inte alls Cirkel nämnvärt mycket, tråkigt, och inte på något sätt effektivare än "vanlig" krok. Fördelen är som nämnts oftare ytligare krokning ofta i käkvinkeln, sitter något stadigare också när väl kroken penetrerat okej.

                När det gäller större cirkel så är ett mothugg efter det att linan stramats upp absolut inte fel, inget tokryck förstås.
                sigpic

                Kommentera


                • #9
                  Det, som utmärker cirkelkroken, är den närmast runda formen och att krokspetsen pekar in mot det mycket korta krokskaftet. Man kan ganska lätt förledas att tro att denna krok inte skulle få fäste i en fiskkäft men den fäster perfekt i mungipan och sedan sitter fisken, som i ett hänglås!

                  Hur kommer det sig? Fisken tar betet och tillåts börja svälja agnet. Vid det lätta motdraget - att strama upp linan brukar räcka - glider kroken med agnet upp ur svalget och följer linans väg ut ur fiskkäften, d.v.s. den glider genom käkvinkeln där kroken hakar tag och genom sin cirkulära form, tvingas av dragkraftens riktning att tränga igenom vävnaderna. På grund av krokens utformning sitter nu fisken i det närmaste fastlåst men detta är inte den främsta fördelen enligt mitt sätt att se!

                  En fisk, som krokats i mungipan kan också lätt krokas av och återutsättas näst intill oskadd. När tonfiskforskarna började använda kroken, överlevde praktiskt taget alla fiskar både fångst och märkning, vilket de tidigare inte gjort, då man använt en krok av vanlig J-typ. Cirkelkrokens förmåga att fästa i munvinkeln eller käkens främre delar är en oerhörd fördel för oss metare, för nu kan vi lätt returnera för små fiskar och veta att de både överlever och växer till sig. En vanlig krok däremot fäster oftare i svalget eller gälarna och skadar därför fisken. Åtminstone småfisken dör av dessa skador.

                  Cirkelkroken fungerar utmärkt med agn. Idén är ju att fisken skall börja svälja kroken och att man skall dra upp krok och bete ur strupen på den så att fisken skräms och rusar bort och på så sätt krokar sig själv. Hur den fungerar med smaklösa kreationer av hår, dun och garn vet jag inte men man håller på att undersöka om kroktypen fungerar som flugkrok till lax och havsöringsflugor. Vi får nog veta mer om det i framtiden.
                  Må vi alla ha ett intressant fiske!

                  Kommentera

                  Foton

                  Collapse

                  Relaterat

                  Collapse

                  Ämnen Statistik Senaste inlägg
                  Startad av Gäddhängke, 2006-11-14, 19:27
                  64 svar
                  15 135 visningar
                  1 gilla
                  Senaste inlägg .art
                  av .art
                   
                  Startad av A.Ringh, 2009-07-19, 12:16
                  22 svar
                  3 256 visningar
                  0 gillar
                  Senaste inlägg Nextline  
                  Startad av geson, 2010-08-05, 15:29
                  9 svar
                  994 visningar
                  0 gillar
                  Senaste inlägg anteman
                  av anteman
                   
                  Startad av Maldini, 2010-08-30, 09:41
                  7 svar
                  1 306 visningar
                  0 gillar
                  Senaste inlägg Sir Fish-a-lot  
                  Startad av Blekingefiskaren, 2013-06-01, 21:35
                  12 svar
                  2 719 visningar
                  0 gillar
                  Senaste inlägg Sir Fish-a-lot  
                  Arbetar...
                  X