Böckling
Detta är värt att prova! Berätta gärna hur det gick!
ca 25 små strömmingar, 15-20cm långa, hela orensade
2-3 msk grovsalt
3 dl grova al-spån
1 dl fint al-spån
1 dl vatten
Gör så här:
Varva fisken med saltet i en lagom bruk med lock, hushållspapper under
In i kylen 6-7 timmar
Häng fisken på metalspätt med 2-3cm mellanrum, häng ute för att torka
Värm röken, elda med alved, blanda grova spånen med vatten
Ta en öl eller en cola
Häng in fisken i röken utan spån, för att torka det sista över glöden, ett par minuter
Ta ut fisken, sätt in spånen, reglera ut luften till minus 80%
Vänta tills spånen blivit svarta och röken är tydlig
In med fisken!
Ta en öl eller en fanta
Elda sparsamt, 100-125grader som regleras med det övre spjället, 30-40 minuter
Efter halva tiden fyll på med finspånet, inget vatten
När tiden visar 30 minuter ryck ut en böckling för koll, smaka
När fisken är klar, öppna spjäll och dörr, låt fisken vila en timme
Lägg böcklingen i en ren burk med lock och in i kylen, lite hushållspapper under
Ta en öl
och tjuvsmaka med grovt knäckebröd med smör på och kanske färsk potatis
Om Du hittar rom - lycko Dig - gott som mohahahaaa!
Lycka till och låt smaka!!
Detta är värt att prova! Berätta gärna hur det gick!

ca 25 små strömmingar, 15-20cm långa, hela orensade
2-3 msk grovsalt
3 dl grova al-spån
1 dl fint al-spån
1 dl vatten
Gör så här:
Varva fisken med saltet i en lagom bruk med lock, hushållspapper under
In i kylen 6-7 timmar
Häng fisken på metalspätt med 2-3cm mellanrum, häng ute för att torka
Värm röken, elda med alved, blanda grova spånen med vatten
Ta en öl eller en cola
Häng in fisken i röken utan spån, för att torka det sista över glöden, ett par minuter
Ta ut fisken, sätt in spånen, reglera ut luften till minus 80%
Vänta tills spånen blivit svarta och röken är tydlig
In med fisken!
Ta en öl eller en fanta
Elda sparsamt, 100-125grader som regleras med det övre spjället, 30-40 minuter
Efter halva tiden fyll på med finspånet, inget vatten
När tiden visar 30 minuter ryck ut en böckling för koll, smaka
När fisken är klar, öppna spjäll och dörr, låt fisken vila en timme
Lägg böcklingen i en ren burk med lock och in i kylen, lite hushållspapper under
Ta en öl

Om Du hittar rom - lycko Dig - gott som mohahahaaa!
Lycka till och låt smaka!!