Förändrat vattenklimat i insjö. Nästan ingen vass längre. Påverkan av jordbruk? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Förändrat vattenklimat i insjö. Nästan ingen vass längre. Påverkan av jordbruk?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Förändrat vattenklimat i insjö. Nästan ingen vass längre. Påverkan av jordbruk?

    Hej

    Hoppas jag skriver detta i rätt avdelning. har en nyfiken fundering som gnagt i ett 10 tal år. I insjön där jag är uppväxt så har vassen minskat från år till år. Svårt att säga exakt när det började men kan ändå se något samband till när närmsta bonden flyttade och den gården gjordes om till hästgård med bara en handfull kor kvar. Vet inte riktigt hur många kossor gården hade tidigare men den var först en mjölkproducerande gård och därefter en köttproducerande gård så det var ju en rätt stor besättning.

    Kan omställningen på denna gården ha påverkat sjön så pass mycket så att vassen tryckts tillbaka och minskat? Skulle tro att 70% av den tidigare täta vassen är borta och detta på 10-15 år. Har inte stenkoll på hur de olika typerna av gårdarna sköts och vad man använder för medel och vad som rinner ner i närliggande vatten. Men gården i fråga har flertalet gärden som ligger vid sjökant. Möjligt att mängd sjögräs ökat men svårt att säga då man nu kan fiska närmare land där det tidigare fanns vass.

    Har någon koll på detta? =)

    Tackar

  • #2
    Låter ologiskt. Hade det varit kor kvar med bete mot sjön så brukade korna trampa ner vassen. Bra för gäddorna.
    Kan ju ha varit ett avlopp från bonden som gick till sjön. Mjölkrummet t.ex.
    Vad är det för siktdjup i vattnet? Om det är klar sikt så kan det vara en orsak.
    Klar sikt innebär näringsfattig sjö.
    En orsak kan också vara vildsvin. Om såna finns i området. Men då skulle det synas spår. Grisar simmar och dyker rätt bra.

    Har dock inte koll. Men har jobbat inom bonderiet.
    Var det en större mjölkgård med undermått på svämbrunnarna så kan dom ha svämmat över oftast på vårsidan och följt med smältvattnet ner till sjön.

    Kommentera


    • #3
      mjo. Lite skumt är det. Sjön har alltid haft väldigt klart vatten, även när vassen fanns kvar. Exakt hur siktdjupet är vet jag inte men upplever inte att just det förändrats, 1+ meter iaf.

      Tilläggas bör att vattenkvalitén är bra och både den bondgården och ett par andra hus tar vatten från sjön och har alltid gjort det. Antar att de tar regelbundna prover så de vet att det är tjänligt.

      Kommentera


      • #4
        Tror nog att det beror på att föregående bonde bidrog till att göda sjön. Som exempel så fiskar jag i en sjö som för 30 år sen var helt fylld med vass längs strandkanterna. Nu finns det nästan inget jordbruk kvar och i sin tur finns det nästan ingen vass heller, förutom på ett fåtal platser. Inget vetenskapligt bevis precis men tror att avrinning/spill från gårdar kan bidra till att göda vatten och öka mängden vass.

        Kommentera


        • #5
          När vattenreningsverket i Alingsås gjordes om och fick förbättrad rening av främst fosfor så försvann stora delar av den vass som fanns runt mynningen i Säveån, alltså p.g.a. att näringsämnen filtrerades bort. Mängden vass hade skapats av övergödning och var alltså inte ett normalt tillstånd. Lite lustigt då många beklagat sig över att vassen försvunnit och att "det var bättre förr", när det egentligen har varit ett problem sen lång tid tillbaka. Något liknande kan ju ha hänt hos dig. Färre kor, mindre gödsling av marken, mindre näringsämnen och därefter mindre växtlighet.
          Bloggen | Portfolio

          Kommentera


          • #6
            .... och mindre mängd fisk? En minst lika (?) intressant fråga. En näringsrik sjö torde kunna hålla mer fisk totalt, såväl vitfisk som rovfisk. Om det däremot blir alltför mycket av gödning så tror jag det gynnar vitfisk på rovfiskens bekostnad... grumlat vatten och sämre lekförhållanden för rovfisk. Grumlat vatten kan ju förvisso gynna gösen men sannolikt inte abborren och gäddan.


            Undra om inte vitfisk också äter upp rom och därmed decimerar rovfiskbeståndet och obalansen inträder? Var det inte i ett par välgödda sjöar i Skåne de fick decimeringsfiska med nät efter vitfisk... Predatorerna var för få (och blev allt färre) för att hinna äta upp vitfisken... Undrar hur stor "skuld" sportfisket kan ha för predatorernas bestånd i dessa skånesjöar? Om alltför många tar upp rovfisk till mat och lämnar vitfisken så kanske det går fort...?

            Så kanske rovfisken har blivit färre i "din" sjö men större?

            Kommentera


            • #7
              Mindre näringsläckage från bonden = mindre vass är det första man tänker på. En alternativ förklaring kan vara inplantering av signalkräftor, de kan decimera vassbälten om beståndet är tätt.

              Kommentera


              • #8
                Har upplevt samma fenomen i skogssjöar. Där började vassen minska radikalt när kanadagässen etablerade sig. Ju mer gäss desto mindre vass kvar.

                Kommentera


                • #9
                  Har ärligt talat inte stenkoll på hur det är med fisk i sjön these days då jag inte alls fiskat i den lika mycket som när det fanns vass. Har inte heller koll på om de planterat in signalkräftor. I min barndom fanns det flodkräftor men de dog ut och gick rykten om att någon planterat in signalisar men lite oklart. Fler kanadagäss är det nog, de har la ökat allmänt om jag inte är ute och cyklar.

                  Kan ju vara en kombination av flera faktorer men låter ju då inte helt otroligt att förändring på bondgården lett till förändring i sjön.

                  Stort tack för alla tankar! =)

                  Kommentera


                  • #10
                    Samma fenomen häromkring jag bor. Förr var det mycket vassar i de flesta sjöarna, och det går historier om oändligt med stora abborrar.
                    Detta är lite före min tid så man vet ju inte hur mycket som stämmer. Vad som stämmer är att vassarna har försvunnit med mindre jordbruk och att pappersbruken som ligger i närheten har blivit renare. Att dom sluta förvara timmer i sjöarna till bruken har nog också en inverkan.

                    Sen är det folk som säger att det är på väg tillbaka till normala nivåer, alltså att det var övergödning i nästan alla vatten där det fanns jordbruk/timmer och skitiga pappersbruk.

                    Kommentera

                    Foton

                    Collapse

                    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                    Relaterat

                    Collapse

                    Ämnen Statistik Senaste inlägg
                    Startad av Rospigg, 2023-08-28, 16:34
                    28 svar
                    2 610 visningar
                    12 gillar
                    Senaste inlägg .art
                    av .art
                     
                    Startad av Xerup, 2024-03-14, 10:04
                    3 svar
                    247 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg Xerup
                    av Xerup
                     
                    Startad av Nila, 2024-03-25, 06:29
                    0 svar
                    108 visningar
                    2 gillar
                    Senaste inlägg Nila
                    av Nila
                     
                    Startad av Xerup, 2024-03-08, 11:38
                    1 svar
                    139 visningar
                    2 gillar
                    Senaste inlägg ovlof
                    av ovlof
                     
                    Startad av Stoerfiskarn, 2024-05-13, 11:40
                    7 svar
                    449 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg Stoerfiskarn  
                    Arbetar...
                    X