MaPa Fishing Team: Lö 13.04 - Allt om märkningsprojektet - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

MaPa Fishing Team: Lö 13.04 - Allt om märkningsprojektet

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • MaPa Fishing Team: Lö 13.04 - Allt om märkningsprojektet

    Jag beskrev märkningsprojektet på gädda i en tidigare rapport här på hemsidan. Nu tänkte jag gå in lite närmare på återfångsterna med fakta och personliga reflektioner kring projektet. David och jag märkte under åren 2010-2011 hela 2094 gäddor i fiskekortsområden från Slemmern och ut över västra Lumparn och upp till Färjsundet. Per den 31.12 2012 har det nu kommit in 241 återfångster.
    Första året hade vi märkt 1061 gäddor men bara fått 37 återfångster. När man fiskar så mycket som vi gör med upp till 200 turer per år märker man ganska tydligt hur mycket fisketrycket påverkar fiskens huggvillighet. Den präglas och lär sig helt klart att känna igen beten/rörelser. Och ju hårdare det fiskas på ett område desto svårare blir det till slut att få fisk där. Även om fisken säkerligen finns där. Den har helt enkelt blivit dragvan. Därför är det väldigt viktigt att man varierar fisket så mycket det bara går, och sprider ut fisket så mycket som möjligt på många olika platser. Vi har ända från början haft filosofin att nästan varje dag byta fiskeområde, låta platserna vila och inte tokfiska nånstans. Tänka långsiktigt helt enkelt. Då mår inte bara gäddorna utan även du själv bättre. Och för vår del även gästerna som får variation i fisket hela tiden.
    Den här teorin har blivit bekräftad i märkningsprojektet. När vi började märka gäddorna reagerade både David och jag på hur sällan vi fick återfångster fast vi fiskade mer än normalt inom märkningsområdet. Det blev många besök på vissa platser, och i princip varje gång fick vi märka nya gäddor. Knappt några återfångster fast vi märkte fler och fler på dom här platserna. Det visade att det finns otroligt mycket gädda i vattnen men att det inte bara är att gå och ta dom. Speciellt på några kortare sträckor var det nästan ofattbart att vi inte återfångade fler gäddor med tanke på hur många vi märkte här. Men dom som vi sen återfångade stod på i princip samma position där vi hade märkt dom. Så nog finns dom där alltid.
    Nåväl, år 2011 märkte vi ytterligare 1033 gäddor och nu fanns det alltså hypotetiskt nästan 2100 gäddor med en liten plaststicka vid ryggfenan. Det blev även flera återfångster. 129 stycken under det året. Då är det både såna som vi fått och som andra rapporterat in. På både spinn, nät, ryssja osv. Vi förvånades fortsättningsvis över hur sällan vi fick märkta gäddor med tanke på hur ofta vi fiskade i området. Normalt kom det nån märkt gädda per tur av ca 20-60 st avkrokade. Varje gång en massa omärkta gäddor alltså. Och man insåg mer och mer hur mycket det måste finnas. Sen förra året fiskade vi på som vanligt och nu minskade antalet återfångster till 75 st. Dock är inte inrapporterade till Fiskeribyrån under fjolåret medräknade ännu. Men det blir ändå färre återfångster än året före.
    Totalt har jag skrivit in 225 olika individer som återfångats per den 31.12 2012. En återfångstprocent på ca 11%. Sen blir det intressant. Av dom 225 gäddorna så är det bara 16 stycken som återfångats två gånger. Det rasar alltså från 225 till 16 st som krokats ytterligare en gång. Det är stor skillnad. Och visar just hur mycket dom präglas. Enligt mitt sätt att se det i alla fall. Av dom 16 gäddorna som varit upp tre gånger är det två stycken som varit upp ännu en gång (märkning+tre återfångster). Sen kan det såklart ha varit att dom varit upp och blivit snabbt avkrokade fler gånger, utan att fångstmannen noterat någon sticka. Jag vet att det går fort i bara farten med releasen, och med tanke på hur lite rapporter det kommer från övriga gäddfiskare så är det nog många gäddor som "missats". Under guidning har vi dock varit noga med att kolla varje gädda, och stickan kan va riktigt svår att se då den blivit färgad av algpåväxt.
    Återfångstprocenten på gäddor märkta på våren är högre än den på hösten. 13% på våren mot 10% på hösten. Högsta återfångstprocenten har vi från maj år 2010 där hela 22% av gäddorna återfångats. Helt klart sämst statistik har vi från oktober och november 2011 där vi bara fått 6 återfångster av 234 märkta. Den största märkta gädda som återfångats är en 9,9 kilos. Den högg igen efter bara sex dagar! Och är även projektets största. Återfångstprocenten på dom större gäddorna är bra. Av 32 märkta gäddor över 90 cm så har åtta stycken återfångats. Det är var fjärde gädda, vilket känns bra. Catch & release fungerar fint om det sköts på rätt sätt.
    Gäddorna verkar överlag vara väldigt tåliga, och repar sig bra efter svåra krokningar. Vi graderade deras skick i en skala 1-3 där 3an betydde att den var klart medtagen. Var den för svårt skadad så slaktade vi den naturligtvis. Många gäddor graderade som 3a har återfångats, och även flera gäddor med ganska grava skador som läkt har huggit igen. Speciellt en gädda sticker ut. Den hade ett rejält köttsår, och jag tvekade att sätta tillbaka den men vi hade en ganska hög tolerans för återutsättning i projektet. Men den återfångades ett år senare. I bra skick, och skadan hade läkt. Den hade dessutom flyttat flera kilometer. Inte nog med det. I vintras återfångades den igen. Nu på ett annat ställe, och dessutom ett kilo fetare. Från 4 till 5 kg.
    Annars växer gäddorna inte mycket eller väldigt långsamt verkar det som. Över hälften av gäddorna som återfångats har bara vuxit mellan 0-2 cm. Och endast 5% har vuxit mer än 10 cm. Den med snabbast tillväxt är en som ökat från 52 till 68 cm på 2 år men den skiljer sig ur mängden. Inte undra på sen att det är svårt att få stora gäddor inom vissa områden då dom flesta ökar bara nån cm på 1-2 år. Och då pratar vi om en medellängd i projektet på 58,5 cm. Det är säkert en orsak att vi har så otroligt mycket gädda kring 1,5-2 kg.
    Gäddorna verkar vara väldigt stationära också. Det lär ska finnas två typer av gäddor. Dom stationära och dom pelagiska. I projektet så har ca 80% av återfångsterna gjorts vid märkningspositionen eller dess närhet. Hela 30% av dom är faktiskt återfångade på exakt samma position där dom märktes. En har varit upp tre gånger. 2010, 2011 och 2012. Och alla gånger på samma 12 siffrors GPS-position. Sen finns det ju undantag. Ca 5% av gäddorna som återfångats har simmat långt bort. Ända upp till 20 km från märkningspositionen. T ex har vi en som simmat från Slemmern och in i Ämnäsviken där den fastnat i en ryssja. Men återutsatts. Det finns flera intressanta exempel på långa förflyttningar. Men nu börjar de bli skrivkramp i fingrarna så här får det räcka. Mer info om Märkningsprojektet med sammanfattning hittar du här.
    Patrik


    Läs mer...

    (Detta inlägg har postats automatiskt)

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Arbetar...
X