Foto & text av Anders Bergman ![Winner](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/winner.gif)
Varmrökning & flamstekning
Rökt fisk är en av mina stora favoriter på matbordet och hoppas ni ska uppskatta denna artikel.
Många av er har säkert rökt eller grillat fisk på ett eller annat sätt. Här kommer en liten guide på hur man varmröker och flamsteker fisk i ett så kallat "Strandkök" från http://www.harvia.se
Var det kallas Strandkök och inte bara "fiskrök" beror på att man kan tillaga maten ett antal olika sätt. Varmrökning & flamstekning är två sätt som jag intresserat mig särskilt för.
I helgen som var stack jag, Nikita och två kompisar för att fiska lite Sik. Det var en mycket trevlig tur men tyvärr lös Siken med sin frånvaro. Eftersom vi var sjuuukt sugna på rök Sik så var det bara att pallra sig iväg till Ica Maxi och köpa två fina Sikar. Nåja, vad gör man inte för att smörja kråset med mums-filibabba.![Wink](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/wink.gif)
Varmrökning av Sik eller annan fisk
Först och främst måste man ju ha tag på själva fisken. Vi ordnade det som sagt genom att åka till Ica Maxi men det behöver förhoppnigsvis inte ni. Tänk på att jag fortfarande är nybörjare på Sikmete.![Oj](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/nut.gif)
Givetvis går det även bra med Abborre, Gös, Öring, Lax eller liknande och i bruksanvisningen står till och med lite udda arter som tex Brax och Siklöja för den som är lite wild and crazy. Någon gång ska jag testa att röka Brax eller Sutare men det får bli vid ett senare tillfälle. Får återkomma med resultatet då.![Cool 2](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/cool2.gif)
Urtagning
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_01.jpg)
Här på bilden ser ni två lagom stora urtagna Sikar
Saltning
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_02.jpg)
Jag har tagot bort huvudena på fiskarna men det är inget man måste göra om man inte vill. Det finns två huvudsätt att salta fisken och jag kör på det enklare sättet där man helt enkelt häller grovsalt både inuti och utanpå fisken. Personligen så gillar jag salt ganska mycket så man behöver inte vara rädd att man har på för mycket. Om man har lite mer tid på sig så kan man med fördel lägga fisken i saltlag i 1-2 dygn.
Förbered röken och tänd elden
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_03.jpg)
Nu är det dax att förbereda röken och tända elden. I just den här modellen så spelar det inte så stor roll vad man använder för ved då det är ett separat utrymme för elden. Röksmaken får man genom att använda rökspån eller enris. Använd finhuggen ved för att få en bra värmeoch mata i lite ved i taget under rökningen.
En påse med Alspån från biltema
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_04.jpg)
Vanligtvis använder man Alspån i fiskrökar men man kan även använda andra träslag som tex hickory eller ek
Lite småkvistar från en En
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_05.jpg)
Den färdigsaltade fisken
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_06.jpg)
Fisken på rökgallret
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_07.jpg)
Placera fisken på det ena rökgallret. Vill man röka mycket fisk kan man lägga flera lager med galler och det följer med 2 stycken med denna rök.
Ha i rökspån och eventuellt enris
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_08.jpg)
När elden lugnat sig lite och det blivit lite glöd är det lagom att ha i rökspånet. Häll i ordentligt med rökspån på värmeplåten och lägg eventuellt enris ovanpå rökspånet. Placera sedan fettuppsamlingspåten ovanpå spånet/riset.
Placera fisken i röken
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_09.jpg)
Lägg ner grillgallret och fisken i botten på röken. OBS ! Akta de varma kanterna. Det gör ont att bränna sig ...![Nut](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/nut.gif)
Lägg på locket och kontrollera elden
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_10.jpg)
Placera locket där det ska ligga och kontrollera mängden eld genom att dra strålningskyddet upp eller ned för att få en lagom stor glipa med luft.
Dax att fylla på med mer spån
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_11.jpg)
Efter ca 15-20 minuter så är det dax att fylla på med mer spån så det första förmodligen redan gjort sitt. Exakt hur lång tid det tar innan men behöver fylla på är omöjligt att säga då det beror på mängd spån samt hur varmt man har i röken.
Börjar bli färdigt
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_12.jpg)
Efter ca 30-40 minuter så brukar fisk i den här storleken vara klar. Man kan enkelt kontrollera detta genom att testa att lossa ryggbenet lite. Sitter benen fast är det läge att låta fisken ligga en stund till. När det lossar utan problem är fisken klar ! MUMS !
Placera fisken i folie
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_13.jpg)
Nitas pappa lärde mig tipset om att lägga den färdigrökta fisken i folie en stund innan servering. På detta sätt kan smakerna sätta sig ännu bättre för oss finsmakare.
Ligger och gottar till sig
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_14.jpg)
Snart så ... snart så ...![Popcorn](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/popcorn.gif)
Dax för servering
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_15.jpg)
En sida av fisken var räcker gott om man är normalhungrig. Är man hungrig som en varg kan man nog smälla i sig en hel firre också.
Äntligen matdax !
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_16.jpg)
Middagen är serverad ! Är man över 18 så passar det kanon med en öl till fisken annars får man nöja sig med något annat.
Flamstekning av Laxfilé
Detta är en riktig höjdare ! Faktum är att det förmodligen är den godaste lax jag någonsin ätit. Om ni har möjligheten att testa så gör det för bövelen.
Nåja, återigen så måste man ju ha tag i själva fisken. Jag fuskade lite igen och köpte denna laxfilé på Ica Maxi.![Wink](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/wink.gif)
Kryddning av Laxen
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_17.jpg)
Laxen på bilden är kryddad med malet grovsalt (grovsaltet kan med fördel bytas ut mot rökt salt från Santa Maria eller annat företag) samt lite citronpeppar. Citronpeppar i måttliga mängder fungerar för övrigt mycket bra till både Lax, Abborre & Sik men gillar man andra kryddor så fungerar ju det också givetvis. Passa även på att tända elden i strandköket.
Placera fisken i halstret
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_18.jpg)
Fisken placeras i halstret som sedan kläms ihop.
Häng halstret i sin hållare
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_19.jpg)
När det är lagom mycket eld så hänger ni halstret i sin hållare och hänger strålningsskyddet utanför. OBS ! Skinnsidan ska vara in mot elden från början.
Profilbild över hur det ser ut
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_20.jpg)
Glipan gör att det blir lagom varmt och man kan skjuta halstret inåt eller utåt på sinhållare om man vill justera värmen. Givetvis kan man även justera värmen med mängden ved också men det hade ni nog redan listat ut.
En bild framifrån
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_21.jpg)
Så här ser alltihop ut framifrån
Dax att vända på halstret
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_22.jpg)
När skinnet börjar bli "knaprigt" så är det dax att vända på halstret. Nu är det bara en liten stund kvar innan laxen är klar. Lite färg bara sen är den redo.![Applåder](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/luxhello.gif)
Perfekt !
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_23.jpg)
Smaken är ju som baken men tillagat så här tycker jag är lagom
Dax för servering
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_24.jpg)
Kokt potatis med dill och sedan en romröra bestående av 50/50 creme fraiche/gräddfil, stenbitsrom, hackad rödlök, dill, lite svartpeppar, flingsalt och eventuellt en gnutta citron eller lime. Nu är måltiden fulländad. Passar utmärkt ihop med en kall öl eller lite vin.
Hoppas ni inte blev allt för hungriga nu ... kan meddela att jag precis klämt i mig en stooor bit flamstekt lax.![Skål](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/cheers.gif)
Om ni vill köpa ett eget ex av Harvias strandkök så är http://www.bastubutiken.se & http://www.k-rauta.se återförsäljare.
![Winner](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/winner.gif)
Varmrökning & flamstekning
Rökt fisk är en av mina stora favoriter på matbordet och hoppas ni ska uppskatta denna artikel.
Många av er har säkert rökt eller grillat fisk på ett eller annat sätt. Här kommer en liten guide på hur man varmröker och flamsteker fisk i ett så kallat "Strandkök" från http://www.harvia.se
Var det kallas Strandkök och inte bara "fiskrök" beror på att man kan tillaga maten ett antal olika sätt. Varmrökning & flamstekning är två sätt som jag intresserat mig särskilt för.
I helgen som var stack jag, Nikita och två kompisar för att fiska lite Sik. Det var en mycket trevlig tur men tyvärr lös Siken med sin frånvaro. Eftersom vi var sjuuukt sugna på rök Sik så var det bara att pallra sig iväg till Ica Maxi och köpa två fina Sikar. Nåja, vad gör man inte för att smörja kråset med mums-filibabba.
![Wink](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/wink.gif)
Varmrökning av Sik eller annan fisk
Först och främst måste man ju ha tag på själva fisken. Vi ordnade det som sagt genom att åka till Ica Maxi men det behöver förhoppnigsvis inte ni. Tänk på att jag fortfarande är nybörjare på Sikmete.
![Oj](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/nut.gif)
Givetvis går det även bra med Abborre, Gös, Öring, Lax eller liknande och i bruksanvisningen står till och med lite udda arter som tex Brax och Siklöja för den som är lite wild and crazy. Någon gång ska jag testa att röka Brax eller Sutare men det får bli vid ett senare tillfälle. Får återkomma med resultatet då.
![Cool 2](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/cool2.gif)
Urtagning
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_01.jpg)
Här på bilden ser ni två lagom stora urtagna Sikar
Saltning
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_02.jpg)
Jag har tagot bort huvudena på fiskarna men det är inget man måste göra om man inte vill. Det finns två huvudsätt att salta fisken och jag kör på det enklare sättet där man helt enkelt häller grovsalt både inuti och utanpå fisken. Personligen så gillar jag salt ganska mycket så man behöver inte vara rädd att man har på för mycket. Om man har lite mer tid på sig så kan man med fördel lägga fisken i saltlag i 1-2 dygn.
Förbered röken och tänd elden
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_03.jpg)
Nu är det dax att förbereda röken och tända elden. I just den här modellen så spelar det inte så stor roll vad man använder för ved då det är ett separat utrymme för elden. Röksmaken får man genom att använda rökspån eller enris. Använd finhuggen ved för att få en bra värmeoch mata i lite ved i taget under rökningen.
En påse med Alspån från biltema
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_04.jpg)
Vanligtvis använder man Alspån i fiskrökar men man kan även använda andra träslag som tex hickory eller ek
Lite småkvistar från en En
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_05.jpg)
Den färdigsaltade fisken
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_06.jpg)
Fisken på rökgallret
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_07.jpg)
Placera fisken på det ena rökgallret. Vill man röka mycket fisk kan man lägga flera lager med galler och det följer med 2 stycken med denna rök.
Ha i rökspån och eventuellt enris
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_08.jpg)
När elden lugnat sig lite och det blivit lite glöd är det lagom att ha i rökspånet. Häll i ordentligt med rökspån på värmeplåten och lägg eventuellt enris ovanpå rökspånet. Placera sedan fettuppsamlingspåten ovanpå spånet/riset.
Placera fisken i röken
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_09.jpg)
Lägg ner grillgallret och fisken i botten på röken. OBS ! Akta de varma kanterna. Det gör ont att bränna sig ...
![Nut](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/nut.gif)
Lägg på locket och kontrollera elden
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_10.jpg)
Placera locket där det ska ligga och kontrollera mängden eld genom att dra strålningskyddet upp eller ned för att få en lagom stor glipa med luft.
Dax att fylla på med mer spån
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_11.jpg)
Efter ca 15-20 minuter så är det dax att fylla på med mer spån så det första förmodligen redan gjort sitt. Exakt hur lång tid det tar innan men behöver fylla på är omöjligt att säga då det beror på mängd spån samt hur varmt man har i röken.
Börjar bli färdigt
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_12.jpg)
Efter ca 30-40 minuter så brukar fisk i den här storleken vara klar. Man kan enkelt kontrollera detta genom att testa att lossa ryggbenet lite. Sitter benen fast är det läge att låta fisken ligga en stund till. När det lossar utan problem är fisken klar ! MUMS !
Placera fisken i folie
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_13.jpg)
Nitas pappa lärde mig tipset om att lägga den färdigrökta fisken i folie en stund innan servering. På detta sätt kan smakerna sätta sig ännu bättre för oss finsmakare.
Ligger och gottar till sig
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_14.jpg)
Snart så ... snart så ...
![Popcorn](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/popcorn.gif)
Dax för servering
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_15.jpg)
En sida av fisken var räcker gott om man är normalhungrig. Är man hungrig som en varg kan man nog smälla i sig en hel firre också.
Äntligen matdax !
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_16.jpg)
Middagen är serverad ! Är man över 18 så passar det kanon med en öl till fisken annars får man nöja sig med något annat.
Flamstekning av Laxfilé
Detta är en riktig höjdare ! Faktum är att det förmodligen är den godaste lax jag någonsin ätit. Om ni har möjligheten att testa så gör det för bövelen.
Nåja, återigen så måste man ju ha tag i själva fisken. Jag fuskade lite igen och köpte denna laxfilé på Ica Maxi.
![Wink](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/wink.gif)
Kryddning av Laxen
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_17.jpg)
Laxen på bilden är kryddad med malet grovsalt (grovsaltet kan med fördel bytas ut mot rökt salt från Santa Maria eller annat företag) samt lite citronpeppar. Citronpeppar i måttliga mängder fungerar för övrigt mycket bra till både Lax, Abborre & Sik men gillar man andra kryddor så fungerar ju det också givetvis. Passa även på att tända elden i strandköket.
Placera fisken i halstret
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_18.jpg)
Fisken placeras i halstret som sedan kläms ihop.
Häng halstret i sin hållare
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_19.jpg)
När det är lagom mycket eld så hänger ni halstret i sin hållare och hänger strålningsskyddet utanför. OBS ! Skinnsidan ska vara in mot elden från början.
Profilbild över hur det ser ut
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_20.jpg)
Glipan gör att det blir lagom varmt och man kan skjuta halstret inåt eller utåt på sinhållare om man vill justera värmen. Givetvis kan man även justera värmen med mängden ved också men det hade ni nog redan listat ut.
En bild framifrån
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_21.jpg)
Så här ser alltihop ut framifrån
Dax att vända på halstret
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_22.jpg)
När skinnet börjar bli "knaprigt" så är det dax att vända på halstret. Nu är det bara en liten stund kvar innan laxen är klar. Lite färg bara sen är den redo.
![Applåder](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/luxhello.gif)
Perfekt !
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_23.jpg)
Smaken är ju som baken men tillagat så här tycker jag är lagom
Dax för servering
![](http://www.fiskesnack.com/artiklar/012_rokning_och_flamstekning_24.jpg)
Kokt potatis med dill och sedan en romröra bestående av 50/50 creme fraiche/gräddfil, stenbitsrom, hackad rödlök, dill, lite svartpeppar, flingsalt och eventuellt en gnutta citron eller lime. Nu är måltiden fulländad. Passar utmärkt ihop med en kall öl eller lite vin.
Hoppas ni inte blev allt för hungriga nu ... kan meddela att jag precis klämt i mig en stooor bit flamstekt lax.
![Skål](https://www.fiskesnack.com/core/images/smilies/cheers.gif)
Om ni vill köpa ett eget ex av Harvias strandkök så är http://www.bastubutiken.se & http://www.k-rauta.se återförsäljare.
Kommentera