Fisken i strömmen ätbar? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Fisken i strömmen ätbar?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Fisken i strömmen ätbar?

    Tjo!

    Hade ett samtal med en herre som fiskar mycket i strömmen, och han påstod att man ska hålla sig borta från att äta abborre som fångats i centrala stan nästan helt och hållet. Enligt honom innehåller de så mycket tungmetaller att de kan vara direkt skadliga om man äter mer än någon/ett par gånger per år. Självklart är det ju så att fisken inte kanske är av bästa kvalitet om den bor i en stad, men kan det verkligen vara så illa som han beskriver?

  • #2
    Gädda och abborre är ganska stationära vilket gör att man inte ska äta dem i Lilla Värtan i alla fall:


    Dock står det inget om Strömmen vilket kanske betyder att det är ok att äta fisken där...

    Kommentera


    • #3
      Bra länk där! Läste igenom rapporten "Kvicksilver i fisk 2006" och kan konstatera att det inte blir mer abborre i stekpannan på ett tag: i i princip hela centrala Stockholm är abborren och gäddan oätlig enligt EUs normer pga att de ligger över gränsvärden för kvicksilver.

      Lite info: "[för abborre på 300g eller mer]ligger medelhalterna över gränsvärdet i Lilla Värtan, Saltsjön, Djurgårdsbrunnsviken och Brunnsviken. Därutöver ligger halterna nära gränsvärdet i Magelungen, Årstaviken,
      Riddarfjärden, Hammarby Sjö och Husarviken" Till detta ska man ha i åtanke att kvicksilvret enligt undersökningen ökar exponentiellt med vikten på fisken, vilket ger att i princip all fisk över 500g bör ses som oätlig enligt reglerna.

      Trist som fan, men man får väl trösta sig med att all vandrande fisk är helt ok att äta och att gösen inte farit riktigt lika illa.... :-)

      Kommentera


      • #4
        Man bör inte äta nån fisk alls inom stockholms området. öring och lax har höga halter av dioxin.Sen gädda, abborre och gös har höga halter av kvicksilver. Tyvärr är vissa insjöar ex Norrviken,oxundasjön och Halmsjön förgiftade av flamskyddsmedel. Ex har norrviken 9 gånger över gränsvärdet.
        mvh fredrik

        Kommentera


        • #5
          Nej den är inte ätbar om man ser till all forskning och de gränsvärden som dragits för dioxin, pcb, ddt, Hg, Pb etc.. Vi har fått dispens från EU att fiska vår lax, vilket upprör många. Den är för giftig helt enkelt. Effekterna av dioxinen är t.ex. lägre IQ hos avkomman (avkomman från personen som förtär fisken) och försämrat immunförsvar för att nämna några.

          Kommentera


          • #6
            Helt sjukt att vi får sälja lax som mat för människor medan det är olagligt att mata djur med den.
            Varsågod att mata dina barn men laxen, bara du inte ger den till en råtta så är det lugnt...

            Skamligt

            Kommentera


            • #7
              Gäller det för hela Sverige, eller talar vi Stockholm nu? Inte för att det spelar någon roll, får ju ingen öring eller lax ändå....

              Kommentera


              • #8
                Det handlar om all Östersjöfisk.

                Kommentera


                • #9
                  Hur mycket kött kontra fisk äter ni på ett år? Ingen varnar om hur farligt det är att äta rött kött tex. Varför? För att det är en större industri som drar in mer pengar?

                  Jag tycker det är konstigt att människor i arabländerna klarar av att röka ett helt liv utan att få cancer. Höjer ett finger: där finns ingen massproducerad mat. Vi: röker, äter ohälsosamt, snusar, sitter framför datan - förslappar, 7 koppar kaffe om dagen, öl och sprit på helgen osv. Vad leder det till tror ni?
                  Att ni får i er lite dioxiner extra varje år tror inte jag kommer förkorta ditt liv.
                  sigpic

                  Kommentera


                  • #10
                    Ursprungligen postat av orient Visa inlägg
                    Det handlar om all Östersjöfisk.
                    Snarare all fet fisk (öring, lax, strömming) från Östersjön, bottenhavet, Vänern och Vättern.

                    Citat Karolinska Institutet:
                    " För att undvika en varaktigt hög exponering av dioxinlika ämnen rekommenderar Livsmedelsverket sedan 2008 att barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande inte bör äta bl.a. strömming och vildfångad lax från Östersjön mer än 2-3 gånger per år"
                    Senast ändrad av Hemi; 2012-11-02, 19:07.

                    Kommentera

                    Foton

                    Collapse

                    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                    Relaterat

                    Collapse

                    Ämnen Statistik Senaste inlägg
                    Startad av patrika, 2011-10-19, 13:25
                    2 286 svar
                    385 861 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg Nextline  
                    Startad av Mr. Bäckröding, 2024-04-21, 07:07
                    9 svar
                    445 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg anteman
                    av anteman
                     
                    Startad av oskarvennberg, 2024-06-21, 16:16
                    0 svar
                    85 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg oskarvennberg  
                    Startad av knallskott1891, 2024-06-21, 18:40
                    2 svar
                    292 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg TiSo
                    av TiSo
                     
                    Startad av Jojje2, 2024-06-29, 22:01
                    0 svar
                    149 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg Jojje2
                    av Jojje2
                     
                    Arbetar...
                    X