Slipa knivar - knivslipar och sliptekniker - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Slipa knivar - knivslipar och sliptekniker

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Ursprungligen postat av jorgen.mansson Visa inlägg
    att hålla i ett bryne och trycka det mot kniven känns totalt bakvänt för mig.
    Ja, det håller jag med om.

    ~Paul~

    Kommentera


    • Mycket bättre, bra mycket vassare!
      Det ser väldigt bra ut, finns bara några småsaker jag undrar över.

      Nr1 Kan du röra på brynhållaren eller den sitter fixerad så bara stången går fram och tillbaka ?

      Nr 2. Var håller du handen på brynhållaren när du flyttar brynet ?

      Kommentera


      • Ursprungligen postat av jorgen.mansson Visa inlägg
        Det ser väldigt bra ut, finns bara några småsaker jag undrar över.

        Nr1 Kan du röra på brynhållaren eller den sitter fixerad så bara stången går fram och tillbaka ?

        Nr 2. Var håller du handen på brynhållaren när du flyttar brynet ?
        Brynhållaren är fixerad så det är stången som går fram och tillbaka.

        Håller väldigt lätt i aluminiumet som håller brynet. Trycker inte alls på brynet då det räcker med brynets vikt mot bladet. Kommer att testa lite olika lösningar på detta.
        Jag tror Bergman hade en annan lösning där stången började en bit innan brynhållaren och så satt där någon knopp i änden liknande slutstycks knopp på ett jaktgevär.

        Det funkar som jag gör nu men det känns som att jag kommer tillbringa en del tid med slipning så det gör ju inget om det blir bättre. Kommer att ge mig på en Eka Swing Blade, första jaktkniven. Ska bli intressant om användaren blir nöjd då jag vet att han är ganska petig.
        Senast ändrad av Bjorn; 2013-11-28, 08:50.

        Kommentera


        • Trycker inte alls på brynet då det räcker med brynets vikt mot bladet. Kommer att testa lite olika lösningar på detta.
          Jag tänkte lite på hur jag gör när jag slipar för hand både på stora vattenbryne och slipsten,

          Jag ser alltid till att få trycket mot bladet så långt ut som möjligt, om jag trycker på ett annat sätt tar det längre tid att slipa och resultatet blir sämre.

          Du kan testa att hålla längre ut på brynhållaren och trycka lite grann, Skulle va kul att höra hur mycket det ändrar resultatet.

          Om du fäster 1 eller 2 slipjiggar som går att vinkla där du idag lägger kniven kommer du kunna slipa alla typer av knivar och även dom små yxorna som vissa kallar kinesiska kockknivar med den anordningen du konstruerat.

          Personligen skulle jag vilja fästa slipjiggen/slipjiggarna där du idag har brynet och sedan konstruera någon skena med brynhållare som du fäster där du idag lägger kniven så du kan skjuta brynet fram och tillbaka beroende på knivens bredd.
          Senast ändrad av jorgen.mansson; 2013-11-28, 11:53.

          Kommentera


          • Ursprungligen postat av jorgen.mansson Visa inlägg
            Jag ser alltid till att få trycket mot bladet så långt ut som möjligt, om jag trycker på ett annat sätt tar det längre tid att slipa och resultatet blir sämre.

            Du kan testa att hålla längre ut på brynhållaren och trycka lite grann, Skulle va kul att höra hur mycket det ändrar resultatet
            Är lite osäker här, är inte risken när man trycker att det blir för djupa repor med diamantbrynen? Det är inte skrivet i sten att man måste ha diamantbrynen med denna konstruktion så kanske ska testa lite andra brynen framöver. Om det funkar att trycka lite blir inte trycket lika på hela slipeggen då vinkeln är fast? Kommer dock att prova av ren nyfikenhet men hoppas att samtliga som läser vad jag tycker att resultatet blir med ganska stor skepsis då jag har väldigt liten erfarenhet av både att slipa och bedöma knivars skärpa.

            Dina tankar om att ändra konstruktionen låter spännande. Kan mycket väl tänka mig att testa detta i praktiken men vill först ge denna en chans. Det verkar som man skaffat sig en ny spännande hobby..

            Kommentera


            • Om det funkar att trycka lite blir inte trycket lika på hela slipeggen då vinkeln är fast?
              Om jag slipar en kniv vill jag få till V formen vilket blir svårt att få bra om trycket är jämnt över hela anläggningsytan brynet/stenen ska ju ta mer i framkant en i bakkant annars blir där ingen vass kant.

              Ska du däremot bara fixa till den befintliga slipfasen och få den vass behövs nog inget tryck då kan du köra som nu.

              Jag vet inte hur du slipar men ett förslag är att hela tiden föra brynet i samma riktning, jag skulle föreslå att du börjar vid handtaget och går ut mot spetsen, sen flyttar du tillbaks brynet till handtaget och kör igen så du inte dra upp och ner.

              Jag kan inte komma på en bra konstruktion på hjälpmedel som funkar som jag vill, idealet hade varit något som gör att man kunde röra själva kniven eller brynet i cirkelrörelser åt samma håll hela tiden så man hela tiden antingen rör kniven/brynet mot eller med eggen och inte upp och ner över den fast där tror jag fortfarande jag får köra för hand.
              Senast ändrad av jorgen.mansson; 2013-11-28, 14:51.

              Kommentera


              • Slipverktygsslipning och frihandsslipning fungerar på olika sätt. Vid frihandsslipning försöker man styra eggvinkeln med fingrarna, med ett slipverktyg har man redan ställt in den slipvinkel man vill ha. Med slipverktyg arbetar man med grader och delar av grader och man balanserar eggvinkeln/eggvinklarna efter erfarenhet av vad det är man vill uppnå med eggen, alltså vad eggen skall klara av att utföra.

                Allt lärande utgår från att man vet vad man gör, alltså lärande från fakta. Med slipverktyg lär man sig av faktsika slipvinklaf, man vet vad det är man gör, man kan jämföra olika slipvinklar och de som vill kan arbeta vetenskapligt. Vid frihandsslipning blir eggarna konvexa, slipvinkeln blir ungefär i grader samt eggen blir inte perfekt rak, det finns partier på eggen som är svagare ön andra partier på eggen.

                Nör man slipar med slipverktyg blir eggen lika stark, eller lika svag, i hela eggens längd. Det ör från detta man lär sig om slipvinklar. Blir eggen slö snabbt vet man varför.

                Diamantbrynen håller sig plana, det är deras stora fördel. När man använder nya diamanbrynen ör knte alla diamanter exakt lika höga, det innebär att de måste slitas in så att de blir jämna. Under denna inslitnkngstid kan alltså några av dess diamanter ge djupa repor, speciellt om man använder tryck på brynet.

                Det vanligaste nybörjarfelet är att man använder hårt tryck eftersom man tror att slipninhen då går snabbare, det gör de alltså inte, tvärtom, man skadar både eggen och brynet genom att använda för hårt tryck. Har man bara lite otur kan en aningen för hög diamant på brynet trycka flisor ur eggen på ett hårt härdat stål.

                Diamanter kan lossna från brynet. De rullar då mellan brynet och eggen och ger mycket djupa repor som brukar se ut som en "perforering" i papper ungefär. Det tar lång tid att slipa bort dessa repor.

                Mjuka brynen kan tappa korn på samma sätt, det ger också repor, men eftersom brynet är mjukare blir reporna inte lika djupa.

                Problemet med mjuka brynen tillsammans med slipverktyg är att mjuka brynen förändrar sin form och blir ganska snabbt konkava. Ett konkavt bryne slipar fram en konvex egg - och öven kmmman ställt in slipvinkeln noga så vet man inte slipvinkeln nör slipningen är klar på grund av detta. Slipvinkeln har alltså blivit högre än vad man ställt in.

                Jag tror att det är viktigt att förstå att möjligheten att slipa i exakta grader på ett enkelt sätt är något helt nytt. Chef ör faktiskt det flrsta slipverktyget som har en gradskala - och Chef är bara 3 år gammal - och är fortfarande det enda slipverktyget med inbyggd gradskala.

                Angle Cube håller på att förändra knivslipningen i världen just nu. Det ser jag som mycket positivt eftersom det medför att folk har börjat inse att nör man vet exakt vad det är man gör -kan man också lära sig från det.

                Thomas
                Jag är konstruktör och tillverkare av EdgePal Sharpening Tools.

                Kommentera


                • Problemet med mjuka brynen tillsammans med slipverktyg är att mjuka brynen förändrar sin form och blir ganska snabbt konkava.
                  Varför får jag knivarna bättre oavsett verktyg om jag hela tiden jobbar i samma riktning istället för fram och tillbaka ?

                  Kommentera


                  • Ursprungligen postat av jorgen.mansson Visa inlägg
                    Varför får jag knivarna bättre oavsett verktyg om jag hela tiden jobbar i samma riktning istället för fram och tillbaka ?
                    Det har utförts en del tester av bl a Verhoeven och Juranitch som alla pekar på att slipning/bryning moteggs resulterar i en på alla sätt överlägsen egg. Din teori stämmer således till hälften. Nästa hälft borde därför vara att endast slipa moteggs. Som sagt var .

                    Problemet med omväxlande medeggs-, moteggsslipning är att man ena stunden skapar en råegg för att i nästa riva av den igen. Slipar man endast medeggs så skapar man inte sällan en ruskigt vass egg. Dock bryts en sådan av så fort man börjar använda kniven. Det är nämligen den förut nämnda råeggen som ställer till det. Eggen blir således utsatt för plastisk deformation, antingen i form av avvikning eller urflisning, beroende på stålets karaktär och den aktuella slipvinkeln.

                    ~Paul~

                    Kommentera


                    • Problemet med omväxlande medeggs-, moteggsslipning är att man ena stunden skapar en råegg för att i nästa riva av den igen.
                      Precis vad jag själv också tänkte, jag slipar alltid med eggen på högvarvig slipsten att göra på något annat sätt är att riskera mer en fingrarna men på en långsamt gående typ Kirunaslipen vågar jag köra i båda riktningarna.

                      Dock har jag lärt mig både av egna erfarenheter och vad jag bevittnat att man ska ALDRIG föra eller hålla en kniv mot sig eller gå runt med den i handen oavsett, olyckor händer oförutsett och snabbt, ofta med riktigt obehagliga konsekvenser.
                      Senast ändrad av jorgen.mansson; 2013-11-29, 16:58.

                      Kommentera

                      Foton

                      Collapse

                      Relaterat

                      Collapse

                      Ämnen Statistik Senaste inlägg
                      Startad av Laxen, 2002-08-31, 22:30
                      2 svar
                      2 602 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg TomHiddleston  
                      Startad av gabbu, 2015-12-04, 08:57
                      3 399 svar
                      237 699 visningar
                      12 gillar
                      Senaste inlägg Thorns
                      av Thorns
                       
                      Startad av metspö, 2016-08-10, 09:18
                      30 svar
                      3 406 visningar
                      1 gilla
                      Senaste inlägg uffe62
                      av uffe62
                       
                      Startad av JontaK, 2019-03-28, 21:01
                      96 svar
                      10 684 visningar
                      5 gillar
                      Senaste inlägg Flex
                      av Flex
                       
                      Startad av robertn, 2019-04-07, 13:03
                      36 svar
                      1 974 visningar
                      4 gillar
                      Senaste inlägg Nila
                      av Nila
                       
                      Arbetar...
                      X