Slipa knivar - knivslipar och sliptekniker - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Slipa knivar - knivslipar och sliptekniker

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Här kommer lite bilder. Jag har inte lagt någon energi på utseendet utan mest provat mig fram för att se om det funkar.
    Click image for larger version

Name:	012.jpg
Views:	1
Size:	543,3 KB
ID:	1771110Click image for larger version

Name:	009.jpg
Views:	1
Size:	544,5 KB
ID:	1771111Click image for larger version

Name:	010.jpg
Views:	1
Size:	490,6 KB
ID:	1771112Click image for larger version

Name:	011.jpg
Views:	1
Size:	438,1 KB
ID:	1771113
    Bilden där magneterna syns ligger löst för att visa hur de är placerade. Har borrat hål och limmat dubbla magneter i varje hål. Det gick således åt 8 st. Tejpat med vanlig eltejp över.
    Prylen där man ställer slipvinkeln har jag ingen aning om var den kommer ifrån. Förmodligen något som ungarna släpat hem för att bygga någon egen uppfinning.
    Mässingsprylen som stången till brynhållaren glider igenom hittades på den avdelning i järnhandeln där rörmokarna brukar leta efter saker.
    Senast ändrad av Bjorn; 2013-11-26, 23:16.

    Kommentera


    • Snyggt Björn! Den kommer att fungera bra för dig!

      Vad jag direkt ser är att du kan minska höjden på knivnackestödet rejält. Det behöver inte vara mer än 1-2 mm högt. Ditt är bra mycket högre och det kommer att vara ivägen när du slipar lägre slipvinklar.

      Hur upplever du att eggen blir på knivarna du slipat - jämfört med tidigare?

      Thomas
      Jag är konstruktör och tillverkare av EdgePal Sharpening Tools.

      Kommentera


      • Ursprungligen postat av EdgePal Visa inlägg
        Snyggt Björn! Den kommer att fungera bra för dig!

        Vad jag direkt ser är att du kan minska höjden på knivnackestödet rejält. Det behöver inte vara mer än 1-2 mm högt. Ditt är bra mycket högre och det kommer att vara ivägen när du slipar lägre slipvinklar.

        Hur upplever du att eggen blir på knivarna du slipat - jämfört med tidigare?

        Thomas
        Mycket bättre, bra mycket vassare! Nu syns det verkligen att slipeggen är jämn hela vägen. Det som står på önskelistan nu är ett dubbelsidigt bryne från DMT på 45 och 65 micron samt ett på 9 micron. Ingen jätteutgift kan tyckas men pengarna finns inte just nu. Läderbryne kommer jag att bygga ett nästa vecka.
        En fråga, anger tillverkare av knivar rekommenderad slipvinkel på deras knivar någonstans eller måste man prova sig fram?
        Jag använder din lathund från hemsidan med slipvinklar till att börja med.
        Håller med dig om knivnackestödet, kommer att fixas. Stor tack för alla tips på vägen.

        Kommentera


        • Det är en besvärlig period mellan barnbidrag och pension...

          Visst är det kul när man ser eggarna växa fram!

          Det är få tillverkare som anger slipvinklar på sina knivar , detta eftersom de är medvetna om att de inte kan leverera exakta slipvinklar. Det har funnits några tillverkare som skrev slipvinkeln på sina knivar men de övergick snabbt till att skriva ca: och sedan försvann uppgiften helt.

          Du har säkert redan märkt att slipvinkeln inte är densamma på bladens båda sidor - vilket naturligtvis visar den dåliga kvaliten på fabriksslipningen.

          Japanska knivar har ibland olika slipvinklar. En tillvekare har eggar som har olika slipvinklar, de är båda raka och konvexa samt har olika konvexitet - samt är även skålslipade, allt på en gång - på olika delar av eggen och bladets båda sidor. DET är en anancerad egg att slipa!

          Fördelen med slipverktyg så som du har byggt ditt är att fysiska lagar gäller, det KAN inte bli annat än rakt när man slipar.

          Det är bara trevligt att kunna hjälpa till!

          Thomas
          Senast ändrad av EdgePal; 2013-11-27, 17:08.
          Jag är konstruktör och tillverkare av EdgePal Sharpening Tools.

          Kommentera


          • Japanska knivar har ibland olika slipvinklar.
            Är det inte även så att man måste ha keramiska stål eller bryne till många japanska knivar eftersom dom är hårdare en Europeiska ?
            Jag har även sett att det säljs speciella japanska vattenbryne till japanska knivar, beror även detta på hårdheten i stålet?

            Kommentera


            • Hej Jörgen!

              Det hårdaste som finnspå vår jord är diamanter, de repar alla andra material, alltså, diamantbrynen kan slipa alla stålsorter.

              Stål utvecklas allt mer specialiserat och hårdas allt hårdare - men oavsett hur hårt det härdas kan det alltid slipas med diamantbrynen - och även med en del andra typer av brynen. Konkurrensen bland knivtillverkare är stenhård - och man vill gärna ha kringförsäljning, därav marknadsförs ibland "specialbrynen" som skall kunna slipa "just detta nya stål". Det är alltså en fråga om marknadsföring och ökad vinst genom kringförsäljning.

              Jag är inte speciellt förtjust i dessa hårda stålsorter måste jag erkänna. Jag har en del knivar i dessa stål - och det går ständigt flisor ur eggarna på dem, vilket aldrig har hänt mig tiidgare. Jag har slipat några av dem upp till 40 graders total egg - och de flisar sig fortfarande! Jag har andra knivar i lite mjukare stål som hpller 20 grader - och de flisar sig aldrig...

              Thomas
              Jag är konstruktör och tillverkare av EdgePal Sharpening Tools.

              Kommentera


              • Ursprungligen postat av jorgen.mansson Visa inlägg
                Är det inte även så att man måste ha keramiska stål eller bryne till många japanska knivar eftersom dom är hårdare en Europeiska ?
                Jag har även sett att det säljs speciella japanska vattenbryne till japanska knivar, beror även detta på hårdheten i stålet?
                Din fråga är inte riktad till mig men jag hoppas att det är OK om jag lämnar min syn på saken .

                Det är inte hårdheten i sig som är den avgörande faktorn när det gäller japanska traditionella knivar utan avsaknaden av hårda karbider. De flesta traditionella knivar är nämligen tillverkade i diverse japanska kolstålstyper, exempelvis vitt och blått (olika typer). Eftersom dessa ståltyper i princip saknar hårda karbider så kan man med fördel köra på naturstenar, exempelvis Naniwa, Chosera eller Shapton (dessa är lite hårdare och klarar av hög HRC).

                Vattenbrynen säljs pga två huvudorsaker. 1 - det tradition och 2 - så infinner sig en speciell känsla när man lägger bladet mot en sådan sten. Denna känsla varierar med hårdheten och kompositionen hos stenen men är annorlunda än den hos syntetiska stenar. Man har liksom en bättre kontakt mellan stenen och bladet. Det låter också helt annorlunda när man slipar.

                Detta gäller förstås kolstålsblad. När vi kommer till hårda PM-stål så är det slöseri med tiden och resurserna att köra på naturstenar eftersom de hårda karbiderna (vanadin, molybden, krom, volfram osv) fullständigt käkar upp stenen. Det blir med andra ord en dyr historia att ideligen behöva plana sina stenar, vilka trots allt tar slut rätt fort. Av denna anledning kan det vara på sin plats att köra på de s k syntetiska stenarna. Dessa är nästan uteslutande belagda med AlO (aluminiumoxid) som slipmedel. Basen kan variera men är ofta av lertyp. Man bakar således ihop yta och matris i ugn i hög temperatur.

                Det finns stenar som bakas i extremt höga temperaturer och under en rejäl press. Pga tempen så smälter kornen ihop och bildar en hård keramisk yta (t ex Spyderco S-maker). Slipmedlet är syntetisk safir på AlO-bas. En del keramiska stenar innehåller även rubin eller korund.

                ~Paul~

                Kommentera


                • Tack båda två då, jag fick ett verkligen ett utförligt svar på min fråga

                  Kan man på något sätt ta reda på hårdheten i bladen på dom svindyra Japanska knivarna som säljs vissa butiker eller är det en tillverkningshemlighet ?

                  En kompis till min fru kom med några sådana hon fått i present och skröt om hur mycket bättre dom var en allt vi hade,
                  när jag tröttnat på att höra det gav jag på jäkelskap henne en skärbräda med glasöverdrag,
                  det såldes många sådana för några år sedan med motiveringen att dom inte skulle bli fulla av bakterier.

                  10 minuter efter hon börjat skära mot den var kniven kass, då började hon med den andra hon hade med sig, när dom pausade tog jag chansen och drog den i diskbänken sen ville hon prova våra istället

                  Vad jag ville ha sagt med det är att man oavsett hur bra kniven är måste tänka på vilket underlag man skär mot...
                  Senast ändrad av jorgen.mansson; 2013-11-27, 19:20.

                  Kommentera


                  • Ursprungligen postat av jorgen.mansson Visa inlägg
                    1. Kan man på något sätt ta reda på hårdheten i bladen på dom svindyra Japanska knivarna som säljs vissa butiker eller är det en tillverkningshemlighet ?

                    2. en skärbräda med glasöverdrag.......10 minuter efter hon börjat skära mot den var kniven kass........Vad jag ville ha sagt med det är att man oavsett hur bra kniven är måste tänka på vilket underlag man skär mot...
                    1. Om man beställer japanska knivar från USA eller Japan så brukar hårdheten vara uppgiven. Om så inte är fallet så brukar åtminstone stålet anges. När så sker så är det en smal sak att få reda på den optimala hårdheten. Varje japanskt stål följer nämligen vissa oskrivna regler.

                    Om man köper kniven inrikes/över disk så har man rätt att få reda på alla fakta kring kniven. Om säljaren inte kan tillhandahålla den typen av upplysning så får man leta på nätet. Det kan ibland vara svårt att få reda på både ståltypen och hårdheten när det handlar om exklusiva handbyggda knivar. Det brukar nämligen vara yrkeshemlighet. Det ingår tyvärr i den japanska mysticismen .

                    2. Ja, det är tämligen viktigt vilket underlag man skär mot. Om man betänker att glas har en hårdhet på mellan 65 - 75 HRC så förstår man lätt att det inte är så lyckat att utsätta eggen för direkt kontakt. En genomsnittlig egg har ju en hårdhet på ca 58 RC.

                    ~Paul~

                    Kommentera


                    • Om man köper kniven inrikes/över disk så har man rätt att få reda på alla fakta kring kniven.
                      Då får jag leta, ibland får jag knivar folk vill ha fixade och många av dom är inte helt enkla att få ordning på.

                      Jag vill hålla kniven i handen och trycka den mot vad jag slipar med, att hålla i ett bryne och trycka det mot kniven känns totalt bakvänt för mig.

                      Kommentera

                      Foton

                      Collapse

                      Relaterat

                      Collapse

                      Ämnen Statistik Senaste inlägg
                      Startad av Laxen, 2002-08-31, 22:30
                      2 svar
                      2 602 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg TomHiddleston  
                      Startad av gabbu, 2015-12-04, 08:57
                      3 374 svar
                      236 990 visningar
                      12 gillar
                      Senaste inlägg engqvist  
                      Startad av metspö, 2016-08-10, 09:18
                      30 svar
                      3 402 visningar
                      1 gilla
                      Senaste inlägg uffe62
                      av uffe62
                       
                      Startad av JontaK, 2019-03-28, 21:01
                      96 svar
                      10 679 visningar
                      5 gillar
                      Senaste inlägg Flex
                      av Flex
                       
                      Startad av robertn, 2019-04-07, 13:03
                      36 svar
                      1 973 visningar
                      4 gillar
                      Senaste inlägg Nila
                      av Nila
                       
                      Arbetar...
                      X