Ursprungligen postat av Bergman
Visa inlägg
Brynpasta och läderrem syftar till att ge eggen den där avslutande touchen och samtidigt ta bort resterna av råeggen. Denna åtgärd kan utföras på diverse strävheter, allt från 20 µ ända ned till under 1 µ, dvs mindre än en tusendels mm. Det man strävar efter är att pricka själva apexen på eggen på ett sådant sätt att den inte råkar ut för den tidigare nämnda plastiska deformation.
Om man dock tar den här åtgärden till sin spets så kan man råka ut för urflisning på mikronivå, d v s eggen blir så tunn att små fragment trillar ur. Detta skär oftast på korngränserna, dvs mellan ansamlingar av karbider, t ex vanadinkarbider, kromkarbider och molybdenkarbider, för att nämna de vanligaste legeringsämnen.
Med andra ord. Det gäller att veta när man skall sluta när det gäller att gå ned i riktigt snäva vinklar . Det är förstås viktigt i sammanhanget att stålet tillåter sådana vinklar. Det i sin tur hänger på värmebehandlingen och primär- samt sekundärvinkelns relation till varandra, dvs eggeometrin.
Så om du tänker bryna en egg eller slipa för den delen så välj något annat än brynstål. De flesta kan heller inte hantera ett sådant. Tänk på att risken är stor att efter 3-4 drag på stålet så bör skärpan vara återställd. Om så inte är fallet så är det dags att ta till andra metoder. Det har bevisats i diverse tester att extensivt användande av brynstål faktiskt sabbar eggen.
På den punkten kan således stålet funka lika uselt som de så populära RollSharpbrynen, dvs de river material ur eggen (både matris och karbider) i stället för att bryna densamma. Problemet är nämligen riktningen på rörelsen i kombination med det abrasiva materialet som oftast är för grovt till denna form av slipning.
~Paul~
Kommentera