Slipa knivar - knivslipar och sliptekniker - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Slipa knivar - knivslipar och sliptekniker

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Bryner och slipar bara mot eggen.
    Då tycker jag du gör helt rätt, åldern gör väl att jag börjar se dåligt och missade därför att du lyfter brynet

    Kommentera


    • väljer jag en lägre vinkel på Kirunaslipen.
      Konstig fråga kanske men slipar du med eller mot stenens rotations riktning ?

      Kommentera


      • Ursprungligen postat av jorgen.mansson Visa inlägg
        Högre vinkel gör kniven hållbarare men det blir svårare att få till extrem skärpa (med träning går det)

        30-40 grader kan enligt mig va en bra utgångspunkt sen får man testa sig fram.
        Passande vinkel är väldigt individuellt beroende på hur man bryner eller stålar.
        Tror inte jag träffat 2 personer som gör på exakt samma sätt.
        30-40° På vanliga skogsknivar typ alltså?
        På köksknivar och filetknivar är väl 20-25° vettigt?

        Skall prova och slipa om min F1, kanske får bli två slipvinklar
        Vinnare av Fiskesnacks AbborrFemma 2021
        &

        Fiskesnacks AbborrFemma 2020
        ”Ett tecken på intelligens är att du alltid ifrågasätter.
        Mindre intelligenta är å andra sidan alltid tvärsäkra på sin sak.."

        -Okänd

        Kommentera


        • Mot stenens rotationsriktning, fel eller rätt?
          Senast ändrad av Bjorn; 2017-08-15, 09:03.

          Kommentera


          • På köksknivar och filetknivar är väl 20-25° vettigt?
            Jag använder mest mina knivar till styckning av kött och där ingår även att pilla ben vilket kan slöa knivar snabbt.
            Ju hårdare material jag ska jobba med j högre vinkel brukar jag ha för knivarna ska hålla.

            Det är lättare att få hög skärpa med en lägre vinkel men kniven blir lättare slö och kräver då mer bryning och stålning.

            Nu kanske jag använder mina knivar extremt mycket, en vanligt kökskniv i hemmet används säkert mindre per år en vad jag använder min på 30 minuter.

            Kommentera


            • Mot stenens rotationsriktning, fel eller rätt?
              Du kan göra på båda sätten, själv slipar jag på motsatta hållet men får då ta bort skägget med en speciell sten eller tygtrissa när jag slipat färdigt.

              På samma sätt som denna maskin är konstruerad för att fungerar men jag slipar på fri hand.



              Får du till en skärpa och hållbarhet du är nöjd med gör du rätt, som jag skrev tidigare tror jag inte det finns 2 personer som gör på exakt samma sätt.
              Senast ändrad av jorgen.mansson; 2017-08-15, 09:12.

              Kommentera


              • Ursprungligen postat av Bowen Visa inlägg
                Vad kör ni för vinklar förresten?


                Kanske skall man börja ha några standardvinklar? För det är ett himla meck att ha olika uddavinklar på alla olika knivar.
                Jag tänker såhär.Eftersom jag slipar mina kockknivar i en låg vinkel ca 12,5 grader trots att de är ganska mjuka i stålet krävs dagligt underhåll för att hålla skärpan. För att dagligt underhåll ska bli av så ska det vara enkelt och inte ta mer än 15 sekunder per kniv. För att detta ska funka krävs fasta vinklar

                Kommentera


                • Jag tänker såhär.
                  Funkar det för dig så är det rätt.

                  Kommentera


                  • Eftersom jag slipar mina kockknivar
                    Jag använder en sådan här klump hemma vilket jag inte tror många funderar på att skaffa sig.

                    Click image for larger version

Name:	product.jpg
Views:	1
Size:	27,6 KB
ID:	1785303

                    Kommentera


                    • Ursprungligen postat av jorgen.mansson Visa inlägg
                      Jag använder en sådan här klump hemma vilket jag inte tror många funderar på att skaffa sig.

                      [ATTACH=CONFIG]95845[/ATTACH]
                      Ser ut som en proffsmaskin, förmodligen jättedyr Själv använder jag alla hjälpmedel jag kan hitta eller bygga för att enkelt få de vinklar jag vill ha. Jag förmodar att här krävs det både erfarenhet och skicklighet för att det ska bli rätt! Alltså inget för mig. Här är en liten filmsnutt om hur jag jobbar. https://youtu.be/31J0BEkRqNo

                      Kommentera

                      Foton

                      Collapse

                      Relaterat

                      Collapse

                      Ämnen Statistik Senaste inlägg
                      Startad av gabbu, 2015-12-04, 08:57
                      3 433 svar
                      240 664 visningar
                      12 gillar
                      Senaste inlägg Benjamin S  
                      Startad av JontaK, 2019-03-28, 21:01
                      96 svar
                      10 802 visningar
                      5 gillar
                      Senaste inlägg Flex
                      av Flex
                       
                      Startad av robertn, 2019-04-07, 13:03
                      36 svar
                      2 024 visningar
                      4 gillar
                      Senaste inlägg Nila
                      av Nila
                       
                      Startad av Goj-Jan, 2020-04-19, 19:59
                      16 svar
                      1 400 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg .art
                      av .art
                       
                      Startad av Uffe5, 2021-07-17, 16:30
                      13 svar
                      1 267 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg Maxxim
                      av Maxxim
                       
                      Arbetar...
                      X