Det är äntligen dags - planering inför årets vårfiske efter gädda! - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Det är äntligen dags - planering inför årets vårfiske efter gädda!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Det är äntligen dags - planering inför årets vårfiske efter gädda!

    Hej!

    Först och främst; jag vet inte om jag postat i rätt forumsdel men det blev förhoppningsvis rätt.

    Jag sitter just nu framför datorn i extas med domningar i benen, spänd blick och försöker pressa in tumnageln mellan framtänderna - jag sitter och planerar inför vårfisket efter gädda! Jag vill ha hjälp av alla gäddentusiaster på forumet att assistera mig med detta. Alla svar kommer att läsas med omsorg och uppskattas oerhört!


    FISKEVATTNET

    Jag vill börja med att presentera fiskevattnet där jag pedagogiskt bifogar en karta över området. Området där jag fiskar ligger ett par mil norr om Umeå, närmare bestämt i Skeppsvik. Sök på "Skeppsvik, Umeå" på www.eniro.se för att få fram en interaktiv karta.



    Allmänt är hela området grunt. Maxdjupet som vi lyckats markera är 3-4 meter (om ens det). Vanligtvis ligger djupet på runt 1,5 - 2 meter. Området präglas av tjock dybotten. Vattnet är hyffsat grumligt med siktljup på ca. 1 meter. Området till höger om den vita linjen är havet, här bedrivs inget fiske utan enbart på ”insjösidan” (alltså området till vänster om den vita linjen).

    Sävarån rinner och mynnar ut vid den röda markeringen. Här har jag ryktesvägen hört talas om sanslöst fiske just i utloppet i många år. De åren jag har fiskat här (ca 4 år) har dock fisket varit bedrövligt. Det är även svårfiskat med mycket vegetation samt stora mängder bråte (stockar, kvistar, träd, buskage osv) som släpas med i forsen och ut i fiskevattnet. Mycket beten har förlorats här genom åren. Området kännetecknas av mycket myrar och vidsträckta vassområden.

    Den blå markeringen på kartan visar Skeppsvik Herrgård med tillhörande kanal, känt för sitt aborrfiske. Här mynnar vattnet ut i havet efter att det har passerat kanalen.

    Det gröna området har jag upptäckt för två år sedan och på höstkanten har jag haft ett par bra fisketurer. Hela det markerade området är en stor lekvik med vattenljup på max 1-1,5m. Ju längre innåt man åker med båten destå grundare blir det. Hela den "västra halvan" av området (som delas av på mitten) är inte mer än ett par decimeter djup och här hör man gäddorna leka på vårkanten.

    Sedan har vi den gula markeringen som får klassas som Skeppsviks Bermudatriangel. Istället för försvunna skepp finns här ett rikligt bestånd av abborre som gör att fiskarens dåliga humör försvinner. När jag skriver rikligt menar jag rikligt. Den bästa turen vi var ute på sommaren 2012 fångade vi 63 aborrar på mindre än en timmes fiske. Vi var tre personer som jiggade efter botten. Det gick praktiskt taget inte att köra en vända med båten på mer än 5 meter med släpande beten innan det högg. Om jag så här i efterhand får uppskatta var 50 av de 63 fiskarna matfiskar med en toppvikt på ca ett kilo. Detta sanslösa fiske höll i sig hela sommaren. Vi noterade även idar på över två kilo(!) Området innehåller ett par vasskrönor och djupet är som max 2 meter men kan vandra ner till 1 meter på vissa platser. Jag vet inte varför aborrarna drogs hit, vi hittade aldrig spår av djuphålor eller annorlunda botten. Det verkar inte heller vara något vidsträckt bottenområde då hela innsjön har ett djup på cirka 2 meter i snitt.

    Jag har lyckats lokalisera tre djupbranter där det blir cirka 3-4 meter djupt som verkar sitta ihop. Den ligger nord-öst om det gula området och markeras med en rosa linje på kartan.

    Om någon vill kommentera eller påtala någonting om Skeppsvik tas detta såklart varmt emot.


    UTRUSTNING OCH FISKEMETOD

    Jag har tillgång till en båt, modell träeka med en 9-hästars bensinmotor samt en elmotor. Båten finns placerad i närområdet.

    Innan isen spricker upp ska jag ha inhandlat ett ekolod. Med hjälp av lodet kommer jag att kunna precisera djup och notera ut detta på kartan. Detta kommer jag att göra när båten går att sätta i vattnet. Tyvärr finns inga befintliga sjökartor av området så långt jag vet.

    Jag brukar enbart spinnfiska efter gädda. Jag äger ett haspelspö modell gädda och ett UL-set för aborren. Thats it. Stötvis har jag testat på trolling efter gädda (notera i min värld är trolling att släpa en Zalt efter båten när jag har kör med elmotorn) men aldrig fastnat riktigt för det. Detta område är jag villig att urforska mer inom, detsamma gäller jerkbait- och kanske framförallt jiggfiske efter gädda. Jag har även metat gädda ett par gånger med lyckat resultat.

    Betesmässigt har jag en uppsjö av olika varianter. Zalt, Conrad, Hi-Lo, Rapala (massa varianter), Utö, Atom. Favoriten har blivit Rapala Minnow Spoon som jag tagit överlägset mest fisk på men jag misstänker att den har en för snabb gång för tröga vårgäddor.


    VAD HAR JAG SNAPPAT UPP HITTILLS?

    Detta är det jag allmänt har snappat upp kring vårfiske efter gädda:

    - Fiske går att bedriva egentligen så snart isen har släppt
    - När gäddorna har börjat leka är de i princip omöjliga att locka till hugg
    - Sök gäddorna grunt inne i lekvikarna
    - Sök gäddorna på branter utanför lekvikarna
    - Kallt i vattnet = långsam intagning av betet
    - Bra fiskeväder på våren är en varm dag som värmer upp vattnet tidigast på våren
    - När vattnet blivit lite varmare förespråkas skitväder med tunga moln
    - Vind är bra, det syresätter vattnet och gör gäddorna aktiva
    - Gäddans trivseltemperatur är ca 13 grader, då är de som aktivast
    - Grumligt vatten = gälla färger på betet
    - Klart vatten = dova färger på betet

    Kommentera gärna ovanstående punkter.


    VAD BEHÖVER JAG HJÄLP MED?

    Det jag behöver hjälp med är dels en del uttryck. Nedan listar jag ett par ord jag ofta stöter på som jag inte har full koll på vad de betyder. Hatten av till den som tar sig tid att förklara dessa ord!

    • Grynna
    • Grund
    • Sund
    • Kobbe

    Sedan tänkte jag fråga hur man taktiskt ska lägga upp sitt fiske. Ska man fokusera hårt på ett mindre område och fiska där eller ska man sprida ut sig rätt mycket? Om ni kollar på kartan, var tycker ni jag ska börja fiska?

    Jigga gädda – är det ett bra alternativ på våren? Vilka beten, färger och teknik ska användas här? Måste man, likt jerkbaitfiske, inhandla nya prylar eller funkar det bra med mitt vanliga 9 fotsspö, taf och en jigg?

    Jerkbaitfiske – har läst på en del men känner mig inte hundra på metoden. Går det på rak arm säga att det är effektivare än vanligt spinnfiske på våren? Isåfall har jag inga problem att köpa ett jerkbait-set och sätta igång omgående. Jag har varit sugen ett par år att prova på metoden men har aldrig kommit mig för att inhandla prylarna som behövs. Till er som vet: tappas mycket av känslan när man drillar en gädda på ett kort, styft spö?

    När man läser på om väder och vind finns massvis med olika skolor om hur man ska tänka. Vilka är egentligen de bästa vindarna? Blir de norrvända eller sydvända vikarna uppvärmda först? Vilken vindriktning och styrka ska vinden ha torsdag och fredag för att ge bra gäddfiske på lördag? Kan någon ge tips som härrör norrlandskustens klimat? När är det bäst på våren att fiska i Umeå och när leker gäddorna här uppe?

    Jag har märkt att vattennivåerna kan variera oerhört mycket. Ska det vara högt eller lågt vatten för att uppleva det bästa fisket?

    I frågan om vilken storlek jag är ute efter på fisken så är jag inte kinkig. Jag har fiskat en hel del och har ofta kommit hem tomhänt. Skulle jag få 10 hugg på en hel dags fiske vore detta sanslöst bra. Självklart vore det fantastiskt att toppa mitt personbästa på 6 kilo men i det stadie jag är nu vill jag bara ha gädda!

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Vi börjar väl med dessa frågeställningar, fler frågor kommer säkerligen att dyka upp längre fram. Övriga tips, uppmaningar och information tas emot med öppna armar. Och återigen, jag uppskattar insända svar enormt mycket. Tack på förhand!

  • #2
    Hej!
    Sund= vattenområdet mellan två landområden. relativ smal passage med ofta strömmande vatten.
    grund= området där vattnet är grundare än kringliggande vattenområde.
    grynna= det är ett grund som ligger strax under eller precis vid vattenytan.
    kobbe= en liten ö i princip utan växtlighet. typ som ett uppstickande berg.

    Jag skulle säga att jerkbaitfisket är överlägset på tidig vår och höst om man är insatt i det. Tar dock lite tid att få full koll på jerkbait, så jag skulle nog inte slösa dyrbar vårfisketid på att lära mig en ny metod. lär dig det under sommarn istället då du har lång tid på dig att träna på små snipor sen kan du ta bjässarna på höstkanten. Du kan absolut köra jigg på våren, men tänk på att ha lätta jiggskallar och fiska långsamt och grunt. Lite senare på våren kan du gå på större jiggar och fiska de snabbare, vilket blir lättare med tyngre jiggskallar.
    Jerkbaitfisket tycker jag att du ska lära dig sen! det är riktigt kul och annorlunda fiske. jag skulle inte säga att känslan vid drillningen försämras med korta spön. det är dock olikt det vanliga spinnfisket. Korta spön ger dig en närmare kontakt med fisken och starkare stötar och hugg! du får jobba mer med bromsen än vid fiske med långa spön.

    mvh felix

    Kommentera


    • #3
      Tack för svaret stordräparn! Ordförklaringarna var spot on, kortfattade och enkla.

      Det blir ett inköp av ett jerkset, nu har jag väntat för länge Det finns säkert dussintals trådar som avhandlar vilka set som rekommenderas så det behöver vi inte avhandla här. Vi får väl se hur snabbt jag hinner finslipa tekniken, men tar det för lång tid så sparar jag det till sommaren!

      Vart tycker du vårfisket funkar bäst? Inne i lekvikarna på grunt vatten eller lite mer utanför vid djupbranterna?

      Jag är medveten om att det blev en jävla monstertråd men svaren behöver såklart inte vara så långa. Jag skriver detta då 115 personer har slängt ett getöga tråden och endast en har svarat!

      Kommentera


      • #4
        Ursprungligen postat av Krumilur Visa inlägg
        Hej!

        Först och främst; jag vet inte om jag postat i rätt forumsdel men det blev förhoppningsvis rätt.

        Jag sitter just nu framför datorn i extas med domningar i benen, spänd blick och försöker pressa in tumnageln mellan framtänderna - jag sitter och planerar inför vårfisket efter gädda! Jag vill ha hjälp av alla gäddentusiaster på forumet att assistera mig med detta. Alla svar kommer att läsas med omsorg och uppskattas oerhört!


        FISKEVATTNET

        Jag vill börja med att presentera fiskevattnet där jag pedagogiskt bifogar en karta över området. Området där jag fiskar ligger ett par mil norr om Umeå, närmare bestämt i Skeppsvik. Sök på "Skeppsvik, Umeå" på www.eniro.se för att få fram en interaktiv karta.



        Allmänt är hela området grunt. Maxdjupet som vi lyckats markera är 3-4 meter (om ens det). Vanligtvis ligger djupet på runt 1,5 - 2 meter. Området präglas av tjock dybotten. Vattnet är hyffsat grumligt med siktljup på ca. 1 meter. Området till höger om den vita linjen är havet, här bedrivs inget fiske utan enbart på ”insjösidan” (alltså området till vänster om den vita linjen).

        Sävarån rinner och mynnar ut vid den röda markeringen. Här har jag ryktesvägen hört talas om sanslöst fiske just i utloppet i många år. De åren jag har fiskat här (ca 4 år) har dock fisket varit bedrövligt. Det är även svårfiskat med mycket vegetation samt stora mängder bråte (stockar, kvistar, träd, buskage osv) som släpas med i forsen och ut i fiskevattnet. Mycket beten har förlorats här genom åren. Området kännetecknas av mycket myrar och vidsträckta vassområden.

        Den blå markeringen på kartan visar Skeppsvik Herrgård med tillhörande kanal, känt för sitt aborrfiske. Här mynnar vattnet ut i havet efter att det har passerat kanalen.

        Det gröna området har jag upptäckt för två år sedan och på höstkanten har jag haft ett par bra fisketurer. Hela det markerade området är en stor lekvik med vattenljup på max 1-1,5m. Ju längre innåt man åker med båten destå grundare blir det. Hela den "västra halvan" av området (som delas av på mitten) är inte mer än ett par decimeter djup och här hör man gäddorna leka på vårkanten.

        Sedan har vi den gula markeringen som får klassas som Skeppsviks Bermudatriangel. Istället för försvunna skepp finns här ett rikligt bestånd av abborre som gör att fiskarens dåliga humör försvinner. När jag skriver rikligt menar jag rikligt. Den bästa turen vi var ute på sommaren 2012 fångade vi 63 aborrar på mindre än en timmes fiske. Vi var tre personer som jiggade efter botten. Det gick praktiskt taget inte att köra en vända med båten på mer än 5 meter med släpande beten innan det högg. Om jag så här i efterhand får uppskatta var 50 av de 63 fiskarna matfiskar med en toppvikt på ca ett kilo. Detta sanslösa fiske höll i sig hela sommaren. Vi noterade även idar på över två kilo(!) Området innehåller ett par vasskrönor och djupet är som max 2 meter men kan vandra ner till 1 meter på vissa platser. Jag vet inte varför aborrarna drogs hit, vi hittade aldrig spår av djuphålor eller annorlunda botten. Det verkar inte heller vara något vidsträckt bottenområde då hela innsjön har ett djup på cirka 2 meter i snitt.

        Jag har lyckats lokalisera tre djupbranter där det blir cirka 3-4 meter djupt som verkar sitta ihop. Den ligger nord-öst om det gula området och markeras med en rosa linje på kartan.

        Om någon vill kommentera eller påtala någonting om Skeppsvik tas detta såklart varmt emot.


        UTRUSTNING OCH FISKEMETOD

        Jag har tillgång till en båt, modell träeka med en 9-hästars bensinmotor samt en elmotor. Båten finns placerad i närområdet.

        Innan isen spricker upp ska jag ha inhandlat ett ekolod. Med hjälp av lodet kommer jag att kunna precisera djup och notera ut detta på kartan. Detta kommer jag att göra när båten går att sätta i vattnet. Tyvärr finns inga befintliga sjökartor av området så långt jag vet.

        Jag brukar enbart spinnfiska efter gädda. Jag äger ett haspelspö modell gädda och ett UL-set för aborren. Thats it. Stötvis har jag testat på trolling efter gädda (notera i min värld är trolling att släpa en Zalt efter båten när jag har kör med elmotorn) men aldrig fastnat riktigt för det. Detta område är jag villig att urforska mer inom, detsamma gäller jerkbait- och kanske framförallt jiggfiske efter gädda. Jag har även metat gädda ett par gånger med lyckat resultat.

        Betesmässigt har jag en uppsjö av olika varianter. Zalt, Conrad, Hi-Lo, Rapala (massa varianter), Utö, Atom. Favoriten har blivit Rapala Minnow Spoon som jag tagit överlägset mest fisk på men jag misstänker att den har en för snabb gång för tröga vårgäddor.


        VAD HAR JAG SNAPPAT UPP HITTILLS?

        Detta är det jag allmänt har snappat upp kring vårfiske efter gädda:

        - Fiske går att bedriva egentligen så snart isen har släppt
        - När gäddorna har börjat leka är de i princip omöjliga att locka till hugg
        - Sök gäddorna grunt inne i lekvikarna
        - Sök gäddorna på branter utanför lekvikarna
        - Kallt i vattnet = långsam intagning av betet
        - Bra fiskeväder på våren är en varm dag som värmer upp vattnet tidigast på våren
        - När vattnet blivit lite varmare förespråkas skitväder med tunga moln
        - Vind är bra, det syresätter vattnet och gör gäddorna aktiva
        - Gäddans trivseltemperatur är ca 13 grader, då är de som aktivast
        - Grumligt vatten = gälla färger på betet
        - Klart vatten = dova färger på betet

        Kommentera gärna ovanstående punkter.


        VAD BEHÖVER JAG HJÄLP MED?

        Det jag behöver hjälp med är dels en del uttryck. Nedan listar jag ett par ord jag ofta stöter på som jag inte har full koll på vad de betyder. Hatten av till den som tar sig tid att förklara dessa ord!

        • Grynna
        • Grund
        • Sund
        • Kobbe

        Sedan tänkte jag fråga hur man taktiskt ska lägga upp sitt fiske. Ska man fokusera hårt på ett mindre område och fiska där eller ska man sprida ut sig rätt mycket? Om ni kollar på kartan, var tycker ni jag ska börja fiska?

        Jigga gädda – är det ett bra alternativ på våren? Vilka beten, färger och teknik ska användas här? Måste man, likt jerkbaitfiske, inhandla nya prylar eller funkar det bra med mitt vanliga 9 fotsspö, taf och en jigg?

        Jerkbaitfiske – har läst på en del men känner mig inte hundra på metoden. Går det på rak arm säga att det är effektivare än vanligt spinnfiske på våren? Isåfall har jag inga problem att köpa ett jerkbait-set och sätta igång omgående. Jag har varit sugen ett par år att prova på metoden men har aldrig kommit mig för att inhandla prylarna som behövs. Till er som vet: tappas mycket av känslan när man drillar en gädda på ett kort, styft spö?

        När man läser på om väder och vind finns massvis med olika skolor om hur man ska tänka. Vilka är egentligen de bästa vindarna? Blir de norrvända eller sydvända vikarna uppvärmda först? Vilken vindriktning och styrka ska vinden ha torsdag och fredag för att ge bra gäddfiske på lördag? Kan någon ge tips som härrör norrlandskustens klimat? När är det bäst på våren att fiska i Umeå och när leker gäddorna här uppe?

        Jag har märkt att vattennivåerna kan variera oerhört mycket. Ska det vara högt eller lågt vatten för att uppleva det bästa fisket?

        I frågan om vilken storlek jag är ute efter på fisken så är jag inte kinkig. Jag har fiskat en hel del och har ofta kommit hem tomhänt. Skulle jag få 10 hugg på en hel dags fiske vore detta sanslöst bra. Självklart vore det fantastiskt att toppa mitt personbästa på 6 kilo men i det stadie jag är nu vill jag bara ha gädda!

        --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

        Vi börjar väl med dessa frågeställningar, fler frågor kommer säkerligen att dyka upp längre fram. Övriga tips, uppmaningar och information tas emot med öppna armar. Och återigen, jag uppskattar insända svar enormt mycket. Tack på förhand!
        Hej Per Hellner;

        En eloge till din vetenskapliga och utförliga beskrivning av ditt fiskevatten i Skeppsvik norr om Umeå.

        Jag har själv under åren 1989 - 2005 fiskat Abborre, Gädda och Havsöring i ett till siktdjup och medeldjup liknande skärgårdsvatten i Lövstabukten utanför Karlholmsbruk. Har var vattnet brunfärgat och grumligt med ett genomsnittligt siktdjup på 0,5 meter. Stora områden var mycket grunda med varierande djup på 0,7 - 2,5 meter och djupare längre ut mot öarna Vitgrund, Hättan och Kniven.

        De första 10 åren jag fiskade utanför Karlholm var det oerhört gott om Abborre och Gädda på grundvattnet samt storvuxen Havsöring längre ut från Forsmark i söder till Eggegrund i norr.

        Inne på de stora grundvattenområdena på 1,0 - 2,0 meters djup kastade vi framgångsrikt efter Gädda med wobblerna Heddon "Baby Lucky 13" X2400 och "Lucky 13" X2500 i färgerna GRA, RH och VRBG. Dessa Heddon "Lucky 13" wobbler och hur man fiskar med dem kan du läsa om här http://www.trumman.com/heddon/lucky13.htm . Du kan spinna in dem så grunt som 0,5 meter under vattenytan.

        På lite djupare vatten kastade vid med Bomber B16A och den ledade Bomber B16J. Färgerna LEF2, LEF4, XM7, PLO och SAL 39 fångade alltid massor av Gäddor inne på grundvattnet.

        Vi kastade också med Suick och Teddy Bait jerkbaits i samma område med viss framgång där det var lite djupare mellan 2,0 och 3,5 meters djup.

        Ska du lära dig ditt fiskeområde ordentligt är det bara att fiska dig fram kast efter kast. På lite djupare vatten kan du trolla dig fram och notera alla punkter där Gäddan hugger under olika vindriktningar, vattentemperaturer och årstider.

        Go for the Big Ones!


        Old Firehand

        Kommentera


        • #5
          Jag är mest häpen över hur väl du formulerat dig i dina frågor verkligen exemplarisk frågetråd.
          Kan tyvärr inte hjälpa dig dock men ville bara ge lite kudos.

          Kommentera


          • #6
            Om det är bäst i vikarna eller utanför vid branterna beror helt på när på våren det är. Gäddorna står på djupet, alltså vid branterna, innan det är dags för leken. När temperaturen är den rätta så går gäddan upp i vikarna och leker. vid lekperioden skulle jag därför fokusera på branterna, för att sedan gå in på lite grundare vatten efter leken. Lektemperaturen varierar lite beroende på vart man fiskar, så man kan kolla med fiskare i närområdet om när dom upplever att leken äger rum.
            Det här är min metod men jag tar gärna emot tips om det är någon som tänker annorlunda

            Kommentera


            • #7
              Ursprungligen postat av Sg Visa inlägg
              Jag är mest häpen över hur väl du formulerat dig i dina frågor verkligen exemplarisk frågetråd.
              Kan tyvärr inte hjälpa dig dock men ville bara ge lite kudos.

              Tack och bock! Det blev lite romanstuk på det hela men förhoppningsvis går frågeställningarna fram! :-)

              Till jerk94: Tack för ett intressant svar!

              Kommentera


              • #8
                Jag kan tyvärr inte bidra med några tips för ditt fiskevatten men om du har ett Clas Ohlson i närheten kan det vara värt ett besök om du fortfarande letar ekolod: http://www.fiskesnack.com/forum/show...wrance-Elite-4

                Kommentera


                • #9
                  Jag tycker att jerkbait tillsammans med tailbeten är det mest effetiva fiskesättet efter gädda. Speciellt vår och höst. Tailar funkar riktigt bra när det är kallare i vattnet (går givetvis bra att fiska tailar när det är varmt också). Ang. att drilla med jerkspö så tycker jag inte det är så farligt. visst ger det inte samma känsla som ett 30-40 g haspel, men det tycker jag inte är en nackdel, tvärt om.
                  "A bad day of fishing is still better than a good day at work"

                  SweCam Fishing:
                  https://www.youtube.com/user/fisherman993

                  Kommentera


                  • #10
                    Tack för svaren!

                    Magnus (sthlm): tack för tipset, jag har varit i kontakt med Clas Ohlson men de har dessvärre ingen kampanj kvar och just nu har de endast ett Elite x5 i lager och det är utanför min tänkta prisklass.

                    Flugtoken: intressant svar! Jag har som ovan nämnt bestämt mig för att slå till på ett jerkset. Kör man vanligtvis tailbates med jerkprylarna?

                    Kommentera

                    Foton

                    Collapse

                    Relaterat

                    Collapse

                    Ämnen Statistik Senaste inlägg
                    Startad av Stizo, 2003-10-23, 07:14
                    23 svar
                    3 777 visningar
                    1 gilla
                    Senaste inlägg Peter B
                    av Peter B
                     
                    Startad av Draugen, 2006-03-10, 20:05
                    40 svar
                    3 316 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg TomHiddleston  
                    Startad av daikai1, 2013-08-09, 18:02
                    1 672 svar
                    362 692 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg .art
                    av .art
                     
                    Startad av daikai1, 2016-07-08, 19:30
                    67 svar
                    14 084 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg MathiasJK  
                    Startad av Benjamin S, 2021-04-20, 11:10
                    786 svar
                    67 364 visningar
                    4 gillar
                    Senaste inlägg Herrlin
                    av Herrlin
                     
                    Arbetar...
                    X