Partikelbeten - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Partikelbeten

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • #21
    Haha... Ingen granne som har klagat än då?
    [FONT="Palatino Linotype"]Speci-Matcher[/FONT]

    Kommentera


    • #22
      Här finns info om hur man tillagar partiklar: http://www.carp-uk.net/articles/particlebaits.htm
      Och kom i håg, Håll det enkelt...

      Kommentera


      • #23
        "sweetcorn ------------ Preperation - Straight from tin or bag, keep in own juice." Det där kan väl tolkas på två sätt...?!
        [FONT="Palatino Linotype"]Speci-Matcher[/FONT]

        Kommentera


        • #24
          Ursprungligen postat av Odde
          "sweetcorn ------------ Preperation - Straight from tin or bag, keep in own juice." Det där kan väl tolkas på två sätt...?!
          Hehehe
          Gädda, karp och sutare... all the way!


          Catch & Release Productions - Böcker, artiklar och filmer!

          Svenska karpklubben - En härlig samling karpgalningar

          Kommentera


          • #25
            Här är lite koktider som jag kör med, och dom funkar bra. Det är alltid bättre att soaka och koka för mycket än för lite! En del partikelbeten ska vara hårda andra mjuka. Det viktigaste där är att dom har svällt klart, annars kan dom skada fiskens tarmsystem osv. Dom kan även svälla innuti fisken och det är ju inte bra alls!


            Kikärtor: Soaka 20 timmar, kokas 20 minuter

            Partiblend: Kok 2 minuter låt stå i 2 dagar innan användning

            Tigernuts: Soaka 20-24 timmar, kokas i 30 minuter

            Hampa: Kok i 2 minuter och låt stå i 1 dag innan användande

            Fodermajs: Soaka 20-24 timmar, kokas i 30 minuter

            Blackeyed Beans: Soaka i 10 timmar, kokas i 10 minuter

            Groats: Kokas i två minuter, låt stå en dag innan användande

            Sweet lupins: Soaka i 10 timmar, kokas i 12 minuter

            Mungbönor: Kok i 2 minuter, låt stå 1 dag innan användande

            Vita bönor: Soaka i 10 timmar, kokas i 10 minuter

            Kidneybeans: Soaka 10 timmar, kok i 10 minuter

            Soja bönor: Soaka 10 timmar, kokas i 10 minuter

            Gula ärtor: Soaka i 10 timmar, kok i 2 minuter och låt stå 1 dag

            Om man ska tillsätta doft, smak eller färg ämnen till partikel beten så är det bästa att tillsätta det efter att man har kokt partiklarna. Annars så kokar man bort det som man har tillsatt.

            När partiklarna är färdig preparerade så kan man hotta upp dom lite. Det kan man göra genom att ta bort vattnet och tillsätta kondenserad mjölk.

            Man kan också tillsätta 1 deciliter socker för varje kilo partiklar som man skall preparera, detta görs vid soakningen av partiklarna.
            Detta gör att vattnet till partiklarna blir som en sirap och det ökar både jäsningen och karparnas lus att äta dom.

            Karp är dessutom mycket förtjust i salt! Så 1-2 msk salt i vattnet när man soakar är inte fel.

            Om inte alla partiklarna går åt direkt efter att man har preparerat dom så kan man låta dom stå i ett spann med lock täckta med vätska. Om det uppstår en vit hinna och doft så är det bara bra då karpen finner det aptitligt.
            Bäst för detta lämpar sig alla sorters bönor, foder majs, hampa och tigernuts.

            När man mäskar med partiklar är det bättre att ”vräka” ut än att snåla med mäskningen.

            Vid fiske med partiklar är det bättre att ”lägga ut” krokbetet och sedan skjuta ut en full slangbella rakt över tacklet än att mäska hårt.

            Tex. Hampa kan man lägga lite spritt och kanske mer än andra sorters partiklar. Vad man bör tänka på när man använder hampa är att fisken lätt blir selektiv efter hampa kornen om man mäskar för mycket med dom.

            Kommentera


            • #26
              hehe soaka lite engelsk inspirerat haha

              Kommentera


              • #27
                Mangot--- Tackar för guiden!
                [FONT="Palatino Linotype"]Speci-Matcher[/FONT]

                Kommentera


                • #28
                  Ursprungligen postat av Mangotsson
                  Här är lite koktider som jag kör med, och dom funkar bra. Det är alltid bättre att soaka och koka för mycket än för lite! En del partikelbeten ska vara hårda andra mjuka. Det viktigaste där är att dom har svällt klart, annars kan dom skada fiskens tarmsystem osv. Dom kan även svälla innuti fisken och det är ju inte bra alls!


                  Kikärtor: Soaka 20 timmar, kokas 20 minuter

                  Partiblend: Kok 2 minuter låt stå i 2 dagar innan användning

                  Tigernuts: Soaka 20-24 timmar, kokas i 30 minuter

                  Hampa: Kok i 2 minuter och låt stå i 1 dag innan användande

                  Fodermajs: Soaka 20-24 timmar, kokas i 30 minuter

                  Blackeyed Beans: Soaka i 10 timmar, kokas i 10 minuter

                  Groats: Kokas i två minuter, låt stå en dag innan användande

                  Sweet lupins: Soaka i 10 timmar, kokas i 12 minuter

                  Mungbönor: Kok i 2 minuter, låt stå 1 dag innan användande

                  Vita bönor: Soaka i 10 timmar, kokas i 10 minuter

                  Kidneybeans: Soaka 10 timmar, kok i 10 minuter

                  Soja bönor: Soaka 10 timmar, kokas i 10 minuter

                  Gula ärtor: Soaka i 10 timmar, kok i 2 minuter och låt stå 1 dag

                  Om man ska tillsätta doft, smak eller färg ämnen till partikel beten så är det bästa att tillsätta det efter att man har kokt partiklarna. Annars så kokar man bort det som man har tillsatt.

                  När partiklarna är färdig preparerade så kan man hotta upp dom lite. Det kan man göra genom att ta bort vattnet och tillsätta kondenserad mjölk.

                  Man kan också tillsätta 1 deciliter socker för varje kilo partiklar som man skall preparera, detta görs vid soakningen av partiklarna.
                  Detta gör att vattnet till partiklarna blir som en sirap och det ökar både jäsningen och karparnas lus att äta dom.

                  Karp är dessutom mycket förtjust i salt! Så 1-2 msk salt i vattnet när man soakar är inte fel.

                  Om inte alla partiklarna går åt direkt efter att man har preparerat dom så kan man låta dom stå i ett spann med lock täckta med vätska. Om det uppstår en vit hinna och doft så är det bara bra då karpen finner det aptitligt.
                  Bäst för detta lämpar sig alla sorters bönor, foder majs, hampa och tigernuts.

                  När man mäskar med partiklar är det bättre att ”vräka” ut än att snåla med mäskningen.

                  Vid fiske med partiklar är det bättre att ”lägga ut” krokbetet och sedan skjuta ut en full slangbella rakt över tacklet än att mäska hårt.

                  Tex. Hampa kan man lägga lite spritt och kanske mer än andra sorters partiklar. Vad man bör tänka på när man använder hampa är att fisken lätt blir selektiv efter hampa kornen om man mäskar för mycket med dom.
                  Jag har kokat nått kilo gula ärter jag tänkte blanda ner i mäsket. Nu ska dom stå en dag, ska dom stå i eller utan vatten?

                  Kommentera

                  Foton

                  Collapse

                  Relaterat

                  Collapse

                  Ämnen Statistik Senaste inlägg
                  Startad av boogieman77, 2003-10-09, 07:52
                  29 svar
                  4 882 visningar
                  0 gillar
                  Senaste inlägg Sundström76  
                  Startad av oskars, 2014-09-22, 07:37
                  5 svar
                  1 892 visningar
                  0 gillar
                  Senaste inlägg mcb
                  av mcb
                   
                  Startad av Sir Fish-a-lot, 2015-06-24, 10:36
                  601 svar
                  46 080 visningar
                  1 gilla
                  Senaste inlägg Sundström76  
                  Startad av volvo51, 2021-10-19, 15:03
                  14 svar
                  1 363 visningar
                  0 gillar
                  Senaste inlägg .art
                  av .art
                   
                  Startad av Serben_, 2024-03-08, 17:04
                  1 svar
                  102 visningar
                  0 gillar
                  Senaste inlägg Serben_
                  av Serben_
                   
                  Arbetar...
                  X