Hej,
Jag har nyligen börjat experimentera med en slags flötestrolling efter mindre fisk medan jag dänger efter gädda. Brukar ro runt i insjöar i södra Stockholm och spinnfiskar mest gädda, men en del abborre.
Men ursprungligen är och var jag en gäddmetare, det var där någonstans allting tog fart när man var grabb och tröttnade på Mörrum och Hi-Lo.. Så jag har börjat ta med utrustning för att kunna gäddmeta samtidigt som jag driftar och spinnfiskar från roddbåt. Eller ankrar upp.
Gäddmete känner jag mig rätt komfortabel med, och att meta upp vitfisk med mask och teleskopspö har jag väl hyfsad koll på (men det är inte särskilt kul att göra samtidigt som man spinnfiskar). Därför har jag börjat testa nytt..
Jag tacklar ett lättare haspelset med flöte, en mindre krok och några tyngder. Utmaningen är dels att göra det medan båten rör sig, dels att försöka göra betet själv. Jag vet inte riktigt varför, mask funkar utmärkt, men det ger någon slags tillfredsställelse att "göra betet själv". Detsamma gäller spinnfisket..
Igår testade jag vad jag hade i skafferiet hemma. Blandade mjöl, vatten, lite havregryn, och "smaksatte" det med klassikern, vanillinsocker. Jag gjorde den lite kletig, och ute i båten så doppade jag majsen i degröran. Fisken blev som tokig. Men.. De sög bara degen av majsen, och/eller så sög de ut innehållet i majsen och lämnade majsskalet hängande på kroken.
Har ni någon idé om hur jag skulle göra degen mer beständig, men ändå möjlig att kleta in majs? Kanske blanda i majsen och göra bollar direkt hemma? "Felet" med det här betet var egentligen två: dels att majsen inte höll ihop bättre (testa annat märke, förslag på vilket?), dels att degen inte kletade fast tillräckligt på majsen. En del deg lossnade till och med bara genom driften (det blåste en del. Jag fick kasta ut flötet framför båten för att kunna fiska effektivt, annars hade den släpats efter för fort). Fryst skalad räka istället för majs var en grej jag tittade på. Gillar annars idén att "smaksätta" betet med ett sötat överdrag.
Smaken var det uppenbarligen inget fel på. Kroken var rätt liten med, hade jag fiskat deg från brygga hade det säkert krokat småfisk..
Jag vet, teleskopspö och mask från brygga hade funkat bra. Men det är mindre utmaning.. och extra kul om man kan drifta, spinnfiska och meta på en gång.
Jag har nyligen börjat experimentera med en slags flötestrolling efter mindre fisk medan jag dänger efter gädda. Brukar ro runt i insjöar i södra Stockholm och spinnfiskar mest gädda, men en del abborre.
Men ursprungligen är och var jag en gäddmetare, det var där någonstans allting tog fart när man var grabb och tröttnade på Mörrum och Hi-Lo.. Så jag har börjat ta med utrustning för att kunna gäddmeta samtidigt som jag driftar och spinnfiskar från roddbåt. Eller ankrar upp.
Gäddmete känner jag mig rätt komfortabel med, och att meta upp vitfisk med mask och teleskopspö har jag väl hyfsad koll på (men det är inte särskilt kul att göra samtidigt som man spinnfiskar). Därför har jag börjat testa nytt..
Jag tacklar ett lättare haspelset med flöte, en mindre krok och några tyngder. Utmaningen är dels att göra det medan båten rör sig, dels att försöka göra betet själv. Jag vet inte riktigt varför, mask funkar utmärkt, men det ger någon slags tillfredsställelse att "göra betet själv". Detsamma gäller spinnfisket..
Igår testade jag vad jag hade i skafferiet hemma. Blandade mjöl, vatten, lite havregryn, och "smaksatte" det med klassikern, vanillinsocker. Jag gjorde den lite kletig, och ute i båten så doppade jag majsen i degröran. Fisken blev som tokig. Men.. De sög bara degen av majsen, och/eller så sög de ut innehållet i majsen och lämnade majsskalet hängande på kroken.
Har ni någon idé om hur jag skulle göra degen mer beständig, men ändå möjlig att kleta in majs? Kanske blanda i majsen och göra bollar direkt hemma? "Felet" med det här betet var egentligen två: dels att majsen inte höll ihop bättre (testa annat märke, förslag på vilket?), dels att degen inte kletade fast tillräckligt på majsen. En del deg lossnade till och med bara genom driften (det blåste en del. Jag fick kasta ut flötet framför båten för att kunna fiska effektivt, annars hade den släpats efter för fort). Fryst skalad räka istället för majs var en grej jag tittade på. Gillar annars idén att "smaksätta" betet med ett sötat överdrag.
Smaken var det uppenbarligen inget fel på. Kroken var rätt liten med, hade jag fiskat deg från brygga hade det säkert krokat småfisk..
Jag vet, teleskopspö och mask från brygga hade funkat bra. Men det är mindre utmaning.. och extra kul om man kan drifta, spinnfiska och meta på en gång.
Kommentera