Att färsk Makrill, Sill och Sej hör till det bästa man kan ha som agn vid fiske efter diverse arter i Norska havet är jag helt på det klara med. Sådant är dock inte alltid nåt man kan få upp bara man knäpper med fingrarna. Frågan är; är fryst fisk(i vissa fall fisk som legat i frysen i mer än ett halvår men mindre än ett helt år)värdelöst?
Anledningen till frågan är att jag snart åker till Rörvik/Vikna-trakten för tungt havsfiske. Mestadels lär vi fokusera på Skreitorsk men andra arter är ju alltid kul. Den färska agnfisk vi kan räkna med är sej på 15-20cm, som det brukar krylla av vid kajen den tid på året vi är där. Större Sej än så brukar det på sin höjd komma upp nåt enstaka exemplar av, Makrill får vi aldrig såhär års och Sill är inget vi kan räkna med. Frågan är som sagt var om diverse frysvaror(som "äldst" drygt 10 månader om jag inte är ute och cyklar)kan funka, i alla fall på vissa arter(vissa kanske är fisförnäma finsmakare, andra kanske stoppar i sig vad som helst. Gädda går ju alldeles utmärkt att få att hugga på fryst fisk, så kanske att det finns fler arter som är funtade på samma vis.). De arter som är av intresse är Torsk, Sej, Bleka, Lubb, Långa, Havskatt, Kolja, Vitling. Fryst fisk jag kan ta med mig, om det är nån idé, är Makrill, Strömming, Stäm, Mört och kanske nån Abborre. Har även en påse räkor som legat i frysen sen i somras - är de värda att ta med?(har hört att räka ska va bästa agnet för Kolja, frågan är bara hur gamla räkor som kan tänkas funka.)
Tack på förhand.
Anledningen till frågan är att jag snart åker till Rörvik/Vikna-trakten för tungt havsfiske. Mestadels lär vi fokusera på Skreitorsk men andra arter är ju alltid kul. Den färska agnfisk vi kan räkna med är sej på 15-20cm, som det brukar krylla av vid kajen den tid på året vi är där. Större Sej än så brukar det på sin höjd komma upp nåt enstaka exemplar av, Makrill får vi aldrig såhär års och Sill är inget vi kan räkna med. Frågan är som sagt var om diverse frysvaror(som "äldst" drygt 10 månader om jag inte är ute och cyklar)kan funka, i alla fall på vissa arter(vissa kanske är fisförnäma finsmakare, andra kanske stoppar i sig vad som helst. Gädda går ju alldeles utmärkt att få att hugga på fryst fisk, så kanske att det finns fler arter som är funtade på samma vis.). De arter som är av intresse är Torsk, Sej, Bleka, Lubb, Långa, Havskatt, Kolja, Vitling. Fryst fisk jag kan ta med mig, om det är nån idé, är Makrill, Strömming, Stäm, Mört och kanske nån Abborre. Har även en påse räkor som legat i frysen sen i somras - är de värda att ta med?(har hört att räka ska va bästa agnet för Kolja, frågan är bara hur gamla räkor som kan tänkas funka.)
Tack på förhand.
Kommentera