Guideline fario - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Guideline fario

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • #11
    Varsågod Pöla. Bara kul att kunna hjälpa till litet.

    Gott nytt ( fiske ) år på dig!
    What a tourist terms a plague of insects, the fly fisher calls a great hatch.

    Kommentera


    • #12
      I stort sett håller jag med Jock Scott men bara för att klara ut begreppen lite mera utan leka för mycket messerschmitt
      :
      DT är alltså en dubbeltaperad lina, som sagt.. dvs den har avsmalnande front, sen kropp och en avsmalnande akter...hela linan är en enda "klump" s.a.s...sätter man en bit rak (level) lina bakom den är det i princip en wf lina man skapat
      ..en Jäääkligt lång longbelly om man vill!
      Säger detta något hur den uppför sig och presenterar?
      ..blir det skillnad bara för att jag sätter en bit lina bakom den?...
      njae..det är just detta som man kanske ska påpeka lite försiktigt...

      DT eller WF är ju bara två förkortningar som berättar hur linan i grunden är uppyggd...inte hur dom är taperade eller vilka egenskaper som linaorna har...

      Alla DT är inte likadana taperade ...det kan man tro...men icke
      Det är faktiskt lika lite som att alla WF är likadant taperade..

      En s.k. "longbelly" är lika mycket WF lina som en "Big mama Pike" lina är en WF..
      ..en OPTI Creek kortklumpslina på 6 meter med kort front är lika mycket en WF, som SA Ed comptetition med en klump på 21 meter och überlång front och akter! så är det faktiskt

      Exempelvis : Våran DT har (som klassiska cortland ) en front /akter taper på ca 2.3 meter... Våran Longbelly är ytterligare en meter längre front på. Vårr allround lina (vipern) en meter kortare än vår DT

      Så i VÅRT fall är Python (longbellyn) längst front med mjukast utrullning av våra lintaperingar och passar långa tafsar med mindre flugor bäst...bättre t.o.m. än DTn alltså...MEN det finns DT med längre fronter än vår som sagt...

      Det finns också DT taperingar med MYCKET aggresivare front än våran DT
      Det finns DT som är RIKTIGT tuffa som passar gäddflugor faktiskt!
      DT betyder faktiskt bara att den är dubbeltaperad...inte automatiskt en bra presentationslina för det
      WF betyder enbart att den har en klump och runningline...

      (Longbelly är ett "hittepånamn" för att beskriva att linan har längre kropp...men längre än vad?
      Det finns Linor som tillverkare kallar longbelly med kropp på 10 meter , andra har namnet på linor med hela 21 meter kropp!
      Alla har ju har rätt att kalla linorna vad dom vill )

      ... Sätter man en kort snabb front även på en "longbelly" blir den "snärtig och kraftfull" för att vända tunga flugor...
      Gör man en mjuk front på en allround WF blir den mjukare snällare och ger långsamma utrullningar på långa tafsar med små flugor taperingarna spelar altså mer roll än längden av klump på hur linan till slut vänderöver och presenterar flugan.

      Vår DT lina har en kropp på 27 meter om man så vill

      Så.. Det blir lite galet att tro att en DT är automatiskt likadana och har samma egenskaper, för det har dom lika lite som wf linor.

      och egentligen...hur många håller (när dom fiskar ) 16 meter fluglina plus tafs eller mer i luften med full kontroll
      för det är först då det blir lite skillnad mellan t.e.x. våran wf (python) och våran DT

      Kul med linor, och hur dom taperas ...inte enkelt, men KUL!

      Ha de bäst!
      Ken

      Kommentera


      • #13
        Källa: ”Ekologiskt flugfiske”, Ulf Pierrou, 1991 Sportfiskarna.

        Fluglinan måste vara viktmässigt anpassad till ditt spö

        Den ska hjälpa dig att presentera betet på rätt nivå i vattnet.

        Den kan vara anpassad för att kasta långt eller för att kasta mjukt.

        Ett antal beteckningar finns för att hjälpa oss att välja rätt lina. Dessa beteckningar anger linans profil och därmed dess kast-
        egenskaper:

        L = Otaperad (Level).
        DT = Dubbeltaperad lina (Double Taper).
        WF = Klumplina (Weight Forward).
        ST = Skjutklumplina (Shooting Taper, Shooting Head).
        LB = Långklumplina (Long Belly).

        Dessa beteckningar anger var i vattnet flugan kommer att presenteras:

        F = Flytande (Floating)
        S = Sjunkande (Sinking)
        FS = Snabbsjunkande (Fast Sinking)
        SFS = Extra snabbsjunkande (Super Fast Sinking)
        F/S = Flytande med sjunkande spets (Sink Tip)
        I = Mycket långsamt sjunkande (Intermediate)

        Beteckning för linvikt

        AFTM = American Fishing Tackle Manufacturers.

        AFTM är en standard som baseras utifrån vikten av fluglinans
        första 9,15 meter (30 fot).


        Att matcha lina till spö

        Om du har ett spö i klass AFTM 6-7 (# 6-7) så ska du teoretiskt sett välja en lina av motsvarande klass. Om du vill ha en dubbeltaperad lina väljer du # 6. För klumplina gäller # 7, ska linan vara sjunkande så lägg till en klass. Alltså en # 8 (WF 8 S).

        Men riktigt så lätt är det inte alltid att välja rätt lina, ofta tar det något år innan man vet exakt vilka linor som passar. Säg att du köpt en flytande klumplina, klass 7 (WF 7 F). Men du upplever denna lina som lite för lätt och du köper upp dig till en klass 8. Plötsligt känns flugspöet överbelastat och du har plötsligt en 30 meters tvättlina för 700 spänn! Men så flyger fan i dig och du lånar en fiskekamrats flugrulle som är försedd med en WF 8. Plötsligt kastar ditt spö som en dröm!

        En anledning till detta ser du om du granskar AFTM-systemet här ovan. Din första lina kanske låg mot underkant av tillåten vikt (11,47 – 12,50 g) och din nya 8a i överkant av viktgränsen (13,09 – 14,13 g).

        L, Levellinor

        De levellinor som finns i handeln är oftast tämligen tunna och brukar kallas för skjutlina. Syftet med dessa är att de ska skarvas till din kapade DT-lina. Du har då skapat något som kallas shooting-head. En lina vars avsikt är att kasta långt.

        DT, Double Taper

        Den dubbeltaperade linan kan väl sägas vara den ursprungligaste av de taperade plastlinorna. Den har ett par meters tunn del som fästes till tafsen. Sedan blir den tjockare och tjockare tills den bildar en jämntjock lång fluglina. Den jämntjocka delen övergår sedan till en baktapering som är identisk med den främre.

        En dubbeltaperad lina rör sig ganska långsamt genom luften. Den svarar känsligt på dina spörörelser och anses av många vara den mest lättkastade av alla lintyper. Den är lätt att rollkasta med, träffsäker och presenterar dina flugor mjukt till vattenytan. I gengäld kastar den inte så långt och är vindkänslig. Linan passar särskilt bra till dig som oftast fiskar i mindre strömvatten.

        WF, Weight Forward

        Klumplinan är idag den lina som används av de flesta, såväl i strömmen som i stilla vatten. Som du ser på skissen är den tjocka delen (kastvikten) koncentrerad till den del av linan som man normalt håller i luften. Denna ”klump” övergår sedan till en s.k. skjutlina. Den tunna skjutlinan löper med mindre friktion genom spöringarna än den tjocka DT-linan. Vilket medger längre kast.

        Den längre kastlängden beror även på att en WF rör sig snabbare genom luften än en DT. Det gör den mindre vindkänslig men samtidigt mindre lämpad till finlir och specialkast.

        ST, Shooting Taper

        En ST-lina är vanligen en lintyp som man konstruerat själv. Den kan sägas vara en extremtyp av den ovanstående WF-linan.

        Det går till så att man införskaffar en DT-lina som är två klasser tyngre än vad man normalt använder till sitt spö. Linan kapas och skarvas till en tunn skjutlina (ofta tunnare än den fabriksmonterade på en WF). Man får prova sig fram till en passande längd på klumpdelen, men den brukar ligga mellan 8,5 – 12 meter.

        Själv är jag inte förtjust i denna lintyp. Jag tycker att det är svårt att få grepp på en tunn skjutlina och jag gillar inte att linan ofta tar vatten så häftigt. När flugan landat fortsätter ofta löslinan att löpa ut genom ringarna. Linan rör sig hafsigt och slafsigt i luften under luftkastningen. Men långt kommer man.

        Har läst någonstans där författaren menar att man inte kan kroka fisken på kastlängder över 15 meter. Det är givetvis helt fel. Men naturligtvis blir det svårare ju längre avståndet är. Det är fler linböjar mellan fluga - fiskare och linans töjbarhet försvårar krokningen. Å, andra sidan kan det väl vara ointressant vem som krokar; fiskaren eller fisken själv, huvudsaken är väl att den fastnar? Det gör den oftast.



        LB, Long Belly

        Långklumplinan kan närmast liknas vid en hybrid mellan DT och WF. En mycket trevlig lösning som är lättkastad och ganska långkastad. Tyvärr brukar de LB-linor som dyker upp på marknaden ganska fort försvinna igen. Troligtvis vill vi klumplineköpare ha en lina som kastar längre. Att kasta långt innebär ju en viss status?

        Kommentera


        • #14
          Tack både Ken och Micke för dessa poster! Finns mycket tänkvärt att läsa i era svar.

          Ska bara tillägga att självt är jag en varm anhängare av halv snabba och halv till 3 /4 dels aktion, ned i klingan spön. Förutsatt att spöt har en del oomph när det behövs? Och minimalt med efterslängar i toppen. Gillar linor med lång front och bak tapering så att linan rullar ut lugnt och fint som en sådan där "nyårs flärp" man blåser i. Och landar mjukt som ett dun på vattnet. . Säkert är det detta som har gjort att jag gillar den fina DT flyt som diedose ordnade åt mig förra våren. Den har så vitt jag kan se och känna? En klassisk DT tapering.

          Sameo Classic, är förvisso ett mer hel aktions spö i mitt tycke. Men med rätt anpassad lina så har man en dröm utrustning om man vill ha grejor med en lugn och sansad aktion utan att tappa något i kast längder. Namnet "Classic", är väl uttänkt, eftersom man får i stort sett en nästan Engelsk splitcane aktion med en sådan utrustning. Men minus den läskiga prislappen, all skötsel och tyngden av ett splitcane spö då.
          Senast ändrad av Jock Scott; 2013-01-02, 21:27.
          What a tourist terms a plague of insects, the fly fisher calls a great hatch.

          Kommentera


          • #15
            Rolig å höra , vi har samma smak. Jag håller med att det utrustning som du beskriver ger en harmonisk och trivsamt fiske upplevelse.
            Speciellt när man fiskar med torisar.

            Kommentera

            Foton

            Collapse

            Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

            Relaterat

            Collapse

            Ämnen Statistik Senaste inlägg
            Startad av Wåfflan, 2024-03-26, 16:26
            2 svar
            534 visningar
            0 gillar
            Senaste inlägg Peter B
            av Peter B
             
            Startad av gaddivar, 2024-04-08, 00:03
            4 svar
            173 visningar
            0 gillar
            Senaste inlägg Classe69  
            Startad av Brobaits Thomas, 2024-06-28, 09:34
            7 svar
            317 visningar
            0 gillar
            Senaste inlägg Peter B
            av Peter B
             
            Startad av haggis82, 2024-09-01, 14:03
            8 svar
            172 visningar
            0 gillar
            Senaste inlägg haggis82  
            Arbetar...
            X