Jaha, nu står du här vid din lokala P&T pöl med din skinande nya flug utrustning och västen laddad med flug askar och div. nödvändiga gadgets. Och undrar litet smått förvirrat över hur välja rätt fluga och taktik?
Här får du litet tips om hur att gå tillväga:
Tidig vår
---------
Vattnet är kallt så här i början av säsongen och fisken är ganska ovillig att gå längre sträckor efter ett byte. Det kostar den allt för mycket energi i förhållande till energi vinsten helt enkelt.
Så av förståerliga skäl, ska din streamer eller vilken fluga du nu fiskar med denna årstid? Så bör den fiskas sakta.
Och vill du fiska torr fluga? Då är det säkraste kortet troligen en torr Fjäder mygga i storlekarna 14 och 16. Griffiths Gnat eller Mosquito t.ex. Fjäder myggan, kan vara litet större så här års än normalt = 16 och 18. En Fjädermygg puppa, fiskad uber sakta liksom man gör med den torra varianten kan ge fisk så här års.
Annars är sjunk linan och litet större, färg glada streamers (# 6 eller #8 ) ditt säkraste val. Mickey Finn och Whiskey fly är klassiska vår streamers. Men även en orange Zonker, Masken i rött eller magenta. Eller en vit, alternativt gul Booby kan ge dig en fin fiske tur också.
Boobyn, fiskas med sjunk lina på så sätt att du låter linan gå till botten. Och sedan drar du ner Boobyn i 20 - 30 cm långa knyckar ner mot botten med några sekunders paus mellan knyckarna. Det är då huggen oftast kommer! Men fiska sedan ut kastet när flugan nått botten tills du har flugan ett par meter från land. D.vs med de där knyckarna och pauserna.
Du kan även använda Booby flugan som en s.k. "Ret sticka" senare på säsongen med flyt lina när vatten tempen är hög och fisken trög. Dra den snabbt i ytan så det plogar och gurglar om den. Denna taktik kan vara effektiv på trög fisk på sommaren. Streamern, Muddler Minnow, är en annan sådan fluga som kan användas till detta.
Streamers, fiskar du på vanligt sätt med ca 30 cm, enstaka, långa drag med en paus på någon sekund mellan dragen. Sedan ska du även testa olika intagnings hastigheter också. Vissa dagar funkar en sakta hemtagen streamer bäst. Andra dagar, kanske litet snabbare hem tagning.
Tips.
Kasta i solfjäders form fram och tillbaka på platsen där du står ett par ggr innan du funderar över att byta fluga. Som sagt, testa olika intagnings hastigheter och djup med streamers.
Testa även att lägga upp flugan på iskanten och sakta dra ner den i vattnet. Ibland står fisken en bit under is kanten och spanar efter godis.
Sen våren och sommaren
-----------------------------
Nu kan du börja fiska mer aktivt med olika nymfer och torr flugor. Och likaledes med streamers i mer dämpade färger.
Nymfer, generelt sett, fiskas med 1 dm långa knyckar i en serie om 5 st. Sedan en 3-5 sekunders paus och en ny serie knyckar. Är du finger färdig? Då kan du lika väl använda dig av den s.k. Hand Twisten:
Nymfer, spiders och andra små "våta kryp" kan fiskas från botten och hela vägen till straxt under ytan.
En liten Black & Peacock Spider kan vara mycket effektiv fiskad sakta men enstaka 5 cm drag med en par sekunders paus mellan dragen i linan. Denna fluga imiterar inte en spindel dock utan en liten simmande lungsnäcka.
Håll ett öga på vad som händer en bit bakom nymfen eller streamern när du fiskar ytligt. Fiskar du lite djupare? ....Säg 1 m eller hela tafsens längd i stort sett? Håll koll på den del av tafsen som precis bryter ytan. Om det hugger försiktigt? Då kan du se hur den delen av tafsen far åt sidan någon centimeter vid hugg.
Torr flugor, fiskas generellt sett på sådant sätt att du flyttar / hasar flugan sakta ca 5 cm i taget med en ca 10 - 15 sekunders paus emellan. Var noga med att försöka hålla linan och tafsen så sträkt du bara kan. Annars är risken stor att du inte hinner med att göra ett bra mothugg.
Det finns ett par undantag när det gäller att fiska torr fluga dock. Fjädermyggan och dess i ytfilmen flytande / hängande puppa + den färdiga Nattsländan.
Fjädermygg och deras puppor, fiskas nästan bara med hjälp av vågor och vind. S.k. "Dead drift". Eller iaf mycket, mycket sakta. Samma här, du måste ha bra kontakt med myggan / puppan om du ska lyckas.
Natt sländan, typ E12 eller Streaking Caddis t.ex. Fiskas så att den kanar ca 10 - 15 cm i taget på ytan med en kort paus emellan förflyttningarna.
Och dräp inte i med ett monster mot hugg när du fiskar torrt! Ett bra tips jag fick här på forumet, var att säga ramsan: "God-save-the queen" snabbt och sedan lyfta spöt till mot hugg. På så sätt, får fisken tid att vända, och när du då gör mothugg krokas den (oftast) i mungipan.
(Med nymfer och streamers etc. våta flugor däremot, gör man ju mot hugg direkt när du känner att en fisk är där).
Vid torr fluge fiske gäller det att hålla konsentrationen uppe! Ibland kan det vara långt mellan huggen. Men försök hålla blicken på flugan och konsentrationen uppe ändå.
Men innan du kommer så långt med ditt torr fluge fiske är det på sin plats att börja i rätt ände....Med flug valet.
Det första du bör göra när du kommer till ditt vatten är att spana längs strand kanten och ut över vattnet efter den insekt som det finns mest av för till fället? Och sedan rota rätt på en fluga som ligger så nära i storlek, färg och utseende som möjligt.
Ett tips är att köpa Kenneth Bohströms fina fält handbok om Dagsländor. "dagsländor i Öring vatten" heter den. Där finns allt från art bestämning till flug mönster och kläcknings tabeller för hela landet.
Skulle jag dra in denna insekts olika arter här och nu, så skulle denna artikel bli hiskeligt lång. Dessutom, förekommer en del av dessa sländor endast i vissa delar av landet.
Så här får jag be er att studera själva så gott ni kan.
Nattsländorna, är dock lättare att hålla reda på eftersom de i stort sett ser likadana ut förutom storleks mässigt då.
Om du nu inte ser mycket av någon specifik insekt. Eller det t.om är så¨att det vakar sparsamt? Vad göra då undrar du säkert?
Jo, då får du helt enkelt "fiska blint" som man säger på flug fiskar språket.
D.vs om du nu fortfarande vill fiska torrt och inte använda en nymf eller en streamer istället?
De säkraste valen här är antingen vår gamle vän Fjädermyggan / Fjädermygg puppan eller en svart, medel stor = #12 eller # 14 torr fluga av något slag. En Black Gnat eller en svart Klinkhammer, kan var lösningen på ditt flug dilemma då. Iaf, är det garanterat den / de torr flugorna jag skulle testa först i alla fall vid sådana här tillfällen.
Likaså om du tvekar när det gäller valet av nymf? Börja i den mörka färg skalan. Testa olika storlekar också. Ser du att du har några fiskar som följer efter nymfen vid ett antal tillfällen? Testa samma nymf men antingen ett snäpp eller 2 mindre eller större. Detta gäller egentligen alla slags flugor där fisken visar ett visst intresse men inte tar flugan btw. Att ändra intagnings hastighet kan vara ett annat givande knep.
Flickslände nymfen i storlek 14 kan vara ett annat intressant alternativ. Konstigt nog är oftast fisken mer intresserad av den nymfen än av den färdiga sländan....även om det ibland kan vara givande att testa en torr flickslända också för all del.
Dykar baggar från storlek 10 ner till storlek 16 är också intressanta att testa. Fiska baggen helst där du ser att det finns litet botten vegitation. Baggen, fiskas snabbt med ett antal korta och hårda knyckar med en 2-3 sekunders paus mellan knyck serierna.
Peasant tail Nymph i storlekarna 12 och 14 + Haröre nymfen 12, 14 och 16 + den svart / gula Montana nymfen och Black Martinez 8, 10 och 12 bör ingå i "vapen arsenalen". Liksom framåt sensommaren / Hösten, Nattslände puppor och förtyngda husmaskar. Den senare fiskas sakta efter botten. Det finns naturligvis ett antal andra givande nymfer att pröva. Men de jag nämner här här till "måste nymferna" i asken.
Streamern / lur djuret, Wooly Bugger....speciellt den hel svarta varianten i storlek 8 och 10 kan vara riktigt bra från sen våren och fram tills säsongs slutet. Förakta heller inte den gul / oliv varianten heller.
När fisken står och tjurar på djupet p.ga. för höga temperaturer på grunt vatten? = Över 15C+. Testa med en sjunk lina och någon "vår streamer" i djup hålorna. Eller försök locka upp firren med en Booby eller Muddler Minnow på det sätt som jag beskrev tidigare.
Vid sådana här tillfällen då vattnet är riktigt varmt? Skippa dag fisket, och konsentrera dig på morgon och kvälls fisket.
Sensommar och höst.
-------------------------
Fjädermygg och deras puppor hänger fortfarande med.
Nu blir Nattsländans larv = Husmask , nattslände puppor och den färdiga Nattsländan hög intresssanta!
Och som sagt, de svarta nymferna, Haröre nymfen, Flickslände nymfen och div. torrflugor är fortfarande intressanta att pröva.
När den första riktigt kalla natten har inträffat. Då kommer olika land insekter med i spelet också.
Getingar, skalbaggar typ Bärfisar och myror som köld stela har ramlat ner från överhängande buskar och träd är mums för firren och lätta för dem att ta. Du kan, om du lägger ut en sådan imitation få dig ett lika fint torrfluge fiske som under den värsta sländ kläcking!
Tänk på att land insekter är usla simmare. Så fiska dem uber sakta! Helst ska det bara slå ut några ringar från flugan då och då.
Slutet av säsongen
---------------------
Nu kommer sjunk linan till heders mer och mer + de färg glada streamers jag snackade om förut.
Vill du fiska torrt nu? Då är det vår vän fjädermyggan och puppan förståss....Tjat, tjat tjat! Men den är faktiskt den allra första insekt som kläcks på våren och den sista att sluta. Den kläcks faktisk så länge det finns det minsta tillstymmelse till öppet vatten kvar.
Eller pröva en riktig jumbo jet till torr fluga från storlek 6 till 10.
Wulff serien med Grey och Royal Wulff i spetsen är ett bra val då. Liksom större, svarta Klinkhammers t.ex.
Vak typer
----------
Ser du fisk som tok hoppar? Slösa inte tid på en sådan stressad fisk! Den kommer med mycket liten sannorlikhet att vara intresserad av din fluga. Sådant beteende kan uppstå av flera faktorer såsom: För hög vatten temp. Bågen och Öringen trivs inte så bra när tempen överstiger 15C+. Skaffa därför en liten termometer så snart du kan. Fishpond som wittlock.se säljer är en bra sådan:
Syre brist, kan vara en annan. Vanligt när vatten tempen blir riktigt hög = 20C+ eller mer.
Nyinsatt fisk. Den ny insatta fisken beteer sig som en kalv på grön bete och far runt som en tokig. Stör / stressar även den gamla fisken.
Ser du däremot ett försiktigt vak eller en plog / välvning i ytan? Då har du en intressant måltavla!
"Plog vak" eller ett vak där vattnet blir till en puckel. Betyder oftast att fisken jagar någon slags nymf eller dylikt straxt under ytan. Ett försiktigt vak, där du kanske bara ser en fisk nos sticka upp eller bara en nätt vakring på ytan är ju ett klassiskt torr fluge vak. Men även om fisken bara "plogar" i ytan så kan den ta en torris likaväl. Det sällan värt att försöka pricka vaket exakt. Fisken har oftast hunnit flytta litet på sig innan du hinner dit med flugan. Lägg flugan en eller 2 m vid sidan om vaket och hoppas på att du lagt den åt samma håll som fisken går?
Men även om inget händer på ett tag så låt flugan ligga en stund och sedan flytta den litet då och då. En del bågar och Öringar i stilla vatten är s.k. "kryssare" D.vs. den patrullerar ett visst område. Och kan ganska snart komma att stiga till din fluga ändå.
Var beredd på att fisken redan kan ta din nymf eller streamer när den är på väg att sjunka. Det är speciellt vanligt om du har en tyngre nymf /streamer på tafsen som plaskar en del vid ned slaget. Ljudet och den lilla tryckvågen när flugan slår ned, kan få fisken att snabbt simma dit och kolla läget. Så håll i linan lätt mellan fingrarna ! Känner du en stöt eller att linan ger sig iväg plötsligt? Då är det bara att klämma linan mot handtaget och göra mot hugg!
En gammal tum regel för flugans färg är att ju vackrare väder, ju ljusare fluga och ju sämre ljus förhållanden, ju mörkare fluga.
Jo, jag vet att det låter konstigt! Men tänk på att till skillnad från oss fiskare som flå stirrar ner i ett ganska mörkt vatten. Så ser fisken sitt byte i siluett mot himlen istället.
Denna tum regel är inte 100 % ig ska tilläggas. Undantag finns alltid. Men det är ett tämligen juste rätte snöre ändå.
För fiske dagbok. Gör du det? Då har du efter ett tag en värdefull fiske guide att slå i.
Ha följande parametrar i dagboken:
Datum, tid på dygnet, väder, vatten temp. Insekter du ser många av? Flug val + flugans storlek och fiske teknik, och så förståss det trevligaste: fångsten.
Det var allt!
Jag vill inte påstå att jag har gett er den helt absoluta bilden av taktik eller flug val. Men iaf hoppas jag att ni lärt er så pass mycket att osäkerheten nere vid vattnet minskar något?
Det står er andra, vana flugfiskare fullständigt fritt att fylla i efter lust och förmåga.
Edit. Ta hänsyn till vattnets färg hos det aktuella vattnet där du fiskar!
Vid torrfluge fiske i mer eller mindre mörkt färgade vatten, kan det vara ide' att köra med mörka torr flugor = god siluett verkan. Kanske även med inslag av något rött i stjärten eller kroppen typ Dyson, Red Tag och Royal Coachman tex.
Kör du med streamers eller nymf? Ta då någon som har litet "glitter" i kroppen. Väljer du streamer? Då får det gärna vara någon av den färg starkare sorten desutom.
Här får du litet tips om hur att gå tillväga:
Tidig vår
---------
Vattnet är kallt så här i början av säsongen och fisken är ganska ovillig att gå längre sträckor efter ett byte. Det kostar den allt för mycket energi i förhållande till energi vinsten helt enkelt.
Så av förståerliga skäl, ska din streamer eller vilken fluga du nu fiskar med denna årstid? Så bör den fiskas sakta.
Och vill du fiska torr fluga? Då är det säkraste kortet troligen en torr Fjäder mygga i storlekarna 14 och 16. Griffiths Gnat eller Mosquito t.ex. Fjäder myggan, kan vara litet större så här års än normalt = 16 och 18. En Fjädermygg puppa, fiskad uber sakta liksom man gör med den torra varianten kan ge fisk så här års.
Annars är sjunk linan och litet större, färg glada streamers (# 6 eller #8 ) ditt säkraste val. Mickey Finn och Whiskey fly är klassiska vår streamers. Men även en orange Zonker, Masken i rött eller magenta. Eller en vit, alternativt gul Booby kan ge dig en fin fiske tur också.
Boobyn, fiskas med sjunk lina på så sätt att du låter linan gå till botten. Och sedan drar du ner Boobyn i 20 - 30 cm långa knyckar ner mot botten med några sekunders paus mellan knyckarna. Det är då huggen oftast kommer! Men fiska sedan ut kastet när flugan nått botten tills du har flugan ett par meter från land. D.vs med de där knyckarna och pauserna.
Du kan även använda Booby flugan som en s.k. "Ret sticka" senare på säsongen med flyt lina när vatten tempen är hög och fisken trög. Dra den snabbt i ytan så det plogar och gurglar om den. Denna taktik kan vara effektiv på trög fisk på sommaren. Streamern, Muddler Minnow, är en annan sådan fluga som kan användas till detta.
Streamers, fiskar du på vanligt sätt med ca 30 cm, enstaka, långa drag med en paus på någon sekund mellan dragen. Sedan ska du även testa olika intagnings hastigheter också. Vissa dagar funkar en sakta hemtagen streamer bäst. Andra dagar, kanske litet snabbare hem tagning.
Tips.
Kasta i solfjäders form fram och tillbaka på platsen där du står ett par ggr innan du funderar över att byta fluga. Som sagt, testa olika intagnings hastigheter och djup med streamers.
Testa även att lägga upp flugan på iskanten och sakta dra ner den i vattnet. Ibland står fisken en bit under is kanten och spanar efter godis.
Sen våren och sommaren
-----------------------------
Nu kan du börja fiska mer aktivt med olika nymfer och torr flugor. Och likaledes med streamers i mer dämpade färger.
Nymfer, generelt sett, fiskas med 1 dm långa knyckar i en serie om 5 st. Sedan en 3-5 sekunders paus och en ny serie knyckar. Är du finger färdig? Då kan du lika väl använda dig av den s.k. Hand Twisten:
Nymfer, spiders och andra små "våta kryp" kan fiskas från botten och hela vägen till straxt under ytan.
En liten Black & Peacock Spider kan vara mycket effektiv fiskad sakta men enstaka 5 cm drag med en par sekunders paus mellan dragen i linan. Denna fluga imiterar inte en spindel dock utan en liten simmande lungsnäcka.
Håll ett öga på vad som händer en bit bakom nymfen eller streamern när du fiskar ytligt. Fiskar du lite djupare? ....Säg 1 m eller hela tafsens längd i stort sett? Håll koll på den del av tafsen som precis bryter ytan. Om det hugger försiktigt? Då kan du se hur den delen av tafsen far åt sidan någon centimeter vid hugg.
Torr flugor, fiskas generellt sett på sådant sätt att du flyttar / hasar flugan sakta ca 5 cm i taget med en ca 10 - 15 sekunders paus emellan. Var noga med att försöka hålla linan och tafsen så sträkt du bara kan. Annars är risken stor att du inte hinner med att göra ett bra mothugg.
Det finns ett par undantag när det gäller att fiska torr fluga dock. Fjädermyggan och dess i ytfilmen flytande / hängande puppa + den färdiga Nattsländan.
Fjädermygg och deras puppor, fiskas nästan bara med hjälp av vågor och vind. S.k. "Dead drift". Eller iaf mycket, mycket sakta. Samma här, du måste ha bra kontakt med myggan / puppan om du ska lyckas.
Natt sländan, typ E12 eller Streaking Caddis t.ex. Fiskas så att den kanar ca 10 - 15 cm i taget på ytan med en kort paus emellan förflyttningarna.
Och dräp inte i med ett monster mot hugg när du fiskar torrt! Ett bra tips jag fick här på forumet, var att säga ramsan: "God-save-the queen" snabbt och sedan lyfta spöt till mot hugg. På så sätt, får fisken tid att vända, och när du då gör mothugg krokas den (oftast) i mungipan.
(Med nymfer och streamers etc. våta flugor däremot, gör man ju mot hugg direkt när du känner att en fisk är där).
Vid torr fluge fiske gäller det att hålla konsentrationen uppe! Ibland kan det vara långt mellan huggen. Men försök hålla blicken på flugan och konsentrationen uppe ändå.
Men innan du kommer så långt med ditt torr fluge fiske är det på sin plats att börja i rätt ände....Med flug valet.
Det första du bör göra när du kommer till ditt vatten är att spana längs strand kanten och ut över vattnet efter den insekt som det finns mest av för till fället? Och sedan rota rätt på en fluga som ligger så nära i storlek, färg och utseende som möjligt.
Ett tips är att köpa Kenneth Bohströms fina fält handbok om Dagsländor. "dagsländor i Öring vatten" heter den. Där finns allt från art bestämning till flug mönster och kläcknings tabeller för hela landet.
Skulle jag dra in denna insekts olika arter här och nu, så skulle denna artikel bli hiskeligt lång. Dessutom, förekommer en del av dessa sländor endast i vissa delar av landet.
Så här får jag be er att studera själva så gott ni kan.
Nattsländorna, är dock lättare att hålla reda på eftersom de i stort sett ser likadana ut förutom storleks mässigt då.
Om du nu inte ser mycket av någon specifik insekt. Eller det t.om är så¨att det vakar sparsamt? Vad göra då undrar du säkert?
Jo, då får du helt enkelt "fiska blint" som man säger på flug fiskar språket.
D.vs om du nu fortfarande vill fiska torrt och inte använda en nymf eller en streamer istället?
De säkraste valen här är antingen vår gamle vän Fjädermyggan / Fjädermygg puppan eller en svart, medel stor = #12 eller # 14 torr fluga av något slag. En Black Gnat eller en svart Klinkhammer, kan var lösningen på ditt flug dilemma då. Iaf, är det garanterat den / de torr flugorna jag skulle testa först i alla fall vid sådana här tillfällen.
Likaså om du tvekar när det gäller valet av nymf? Börja i den mörka färg skalan. Testa olika storlekar också. Ser du att du har några fiskar som följer efter nymfen vid ett antal tillfällen? Testa samma nymf men antingen ett snäpp eller 2 mindre eller större. Detta gäller egentligen alla slags flugor där fisken visar ett visst intresse men inte tar flugan btw. Att ändra intagnings hastighet kan vara ett annat givande knep.
Flickslände nymfen i storlek 14 kan vara ett annat intressant alternativ. Konstigt nog är oftast fisken mer intresserad av den nymfen än av den färdiga sländan....även om det ibland kan vara givande att testa en torr flickslända också för all del.
Dykar baggar från storlek 10 ner till storlek 16 är också intressanta att testa. Fiska baggen helst där du ser att det finns litet botten vegitation. Baggen, fiskas snabbt med ett antal korta och hårda knyckar med en 2-3 sekunders paus mellan knyck serierna.
Peasant tail Nymph i storlekarna 12 och 14 + Haröre nymfen 12, 14 och 16 + den svart / gula Montana nymfen och Black Martinez 8, 10 och 12 bör ingå i "vapen arsenalen". Liksom framåt sensommaren / Hösten, Nattslände puppor och förtyngda husmaskar. Den senare fiskas sakta efter botten. Det finns naturligvis ett antal andra givande nymfer att pröva. Men de jag nämner här här till "måste nymferna" i asken.
Streamern / lur djuret, Wooly Bugger....speciellt den hel svarta varianten i storlek 8 och 10 kan vara riktigt bra från sen våren och fram tills säsongs slutet. Förakta heller inte den gul / oliv varianten heller.
När fisken står och tjurar på djupet p.ga. för höga temperaturer på grunt vatten? = Över 15C+. Testa med en sjunk lina och någon "vår streamer" i djup hålorna. Eller försök locka upp firren med en Booby eller Muddler Minnow på det sätt som jag beskrev tidigare.
Vid sådana här tillfällen då vattnet är riktigt varmt? Skippa dag fisket, och konsentrera dig på morgon och kvälls fisket.
Sensommar och höst.
-------------------------
Fjädermygg och deras puppor hänger fortfarande med.
Nu blir Nattsländans larv = Husmask , nattslände puppor och den färdiga Nattsländan hög intresssanta!
Och som sagt, de svarta nymferna, Haröre nymfen, Flickslände nymfen och div. torrflugor är fortfarande intressanta att pröva.
När den första riktigt kalla natten har inträffat. Då kommer olika land insekter med i spelet också.
Getingar, skalbaggar typ Bärfisar och myror som köld stela har ramlat ner från överhängande buskar och träd är mums för firren och lätta för dem att ta. Du kan, om du lägger ut en sådan imitation få dig ett lika fint torrfluge fiske som under den värsta sländ kläcking!
Tänk på att land insekter är usla simmare. Så fiska dem uber sakta! Helst ska det bara slå ut några ringar från flugan då och då.
Slutet av säsongen
---------------------
Nu kommer sjunk linan till heders mer och mer + de färg glada streamers jag snackade om förut.
Vill du fiska torrt nu? Då är det vår vän fjädermyggan och puppan förståss....Tjat, tjat tjat! Men den är faktiskt den allra första insekt som kläcks på våren och den sista att sluta. Den kläcks faktisk så länge det finns det minsta tillstymmelse till öppet vatten kvar.
Eller pröva en riktig jumbo jet till torr fluga från storlek 6 till 10.
Wulff serien med Grey och Royal Wulff i spetsen är ett bra val då. Liksom större, svarta Klinkhammers t.ex.
Vak typer
----------
Ser du fisk som tok hoppar? Slösa inte tid på en sådan stressad fisk! Den kommer med mycket liten sannorlikhet att vara intresserad av din fluga. Sådant beteende kan uppstå av flera faktorer såsom: För hög vatten temp. Bågen och Öringen trivs inte så bra när tempen överstiger 15C+. Skaffa därför en liten termometer så snart du kan. Fishpond som wittlock.se säljer är en bra sådan:
Syre brist, kan vara en annan. Vanligt när vatten tempen blir riktigt hög = 20C+ eller mer.
Nyinsatt fisk. Den ny insatta fisken beteer sig som en kalv på grön bete och far runt som en tokig. Stör / stressar även den gamla fisken.
Ser du däremot ett försiktigt vak eller en plog / välvning i ytan? Då har du en intressant måltavla!
"Plog vak" eller ett vak där vattnet blir till en puckel. Betyder oftast att fisken jagar någon slags nymf eller dylikt straxt under ytan. Ett försiktigt vak, där du kanske bara ser en fisk nos sticka upp eller bara en nätt vakring på ytan är ju ett klassiskt torr fluge vak. Men även om fisken bara "plogar" i ytan så kan den ta en torris likaväl. Det sällan värt att försöka pricka vaket exakt. Fisken har oftast hunnit flytta litet på sig innan du hinner dit med flugan. Lägg flugan en eller 2 m vid sidan om vaket och hoppas på att du lagt den åt samma håll som fisken går?
Men även om inget händer på ett tag så låt flugan ligga en stund och sedan flytta den litet då och då. En del bågar och Öringar i stilla vatten är s.k. "kryssare" D.vs. den patrullerar ett visst område. Och kan ganska snart komma att stiga till din fluga ändå.
Var beredd på att fisken redan kan ta din nymf eller streamer när den är på väg att sjunka. Det är speciellt vanligt om du har en tyngre nymf /streamer på tafsen som plaskar en del vid ned slaget. Ljudet och den lilla tryckvågen när flugan slår ned, kan få fisken att snabbt simma dit och kolla läget. Så håll i linan lätt mellan fingrarna ! Känner du en stöt eller att linan ger sig iväg plötsligt? Då är det bara att klämma linan mot handtaget och göra mot hugg!
En gammal tum regel för flugans färg är att ju vackrare väder, ju ljusare fluga och ju sämre ljus förhållanden, ju mörkare fluga.
Jo, jag vet att det låter konstigt! Men tänk på att till skillnad från oss fiskare som flå stirrar ner i ett ganska mörkt vatten. Så ser fisken sitt byte i siluett mot himlen istället.
Denna tum regel är inte 100 % ig ska tilläggas. Undantag finns alltid. Men det är ett tämligen juste rätte snöre ändå.
För fiske dagbok. Gör du det? Då har du efter ett tag en värdefull fiske guide att slå i.
Ha följande parametrar i dagboken:
Datum, tid på dygnet, väder, vatten temp. Insekter du ser många av? Flug val + flugans storlek och fiske teknik, och så förståss det trevligaste: fångsten.
Det var allt!
Jag vill inte påstå att jag har gett er den helt absoluta bilden av taktik eller flug val. Men iaf hoppas jag att ni lärt er så pass mycket att osäkerheten nere vid vattnet minskar något?
Det står er andra, vana flugfiskare fullständigt fritt att fylla i efter lust och förmåga.
Edit. Ta hänsyn till vattnets färg hos det aktuella vattnet där du fiskar!
Vid torrfluge fiske i mer eller mindre mörkt färgade vatten, kan det vara ide' att köra med mörka torr flugor = god siluett verkan. Kanske även med inslag av något rött i stjärten eller kroppen typ Dyson, Red Tag och Royal Coachman tex.
Kör du med streamers eller nymf? Ta då någon som har litet "glitter" i kroppen. Väljer du streamer? Då får det gärna vara någon av den färg starkare sorten desutom.
Kommentera