Nu är det åter dags för den årliga novemberdebatten där du som anmäler stora fiskar till Storfiskregistret kan tycka till om registrets regler. Syftet med novemberdebatten är att få in aktuella synpunkter för att kunna utveckla och uppdatera registret.
Nytt för i år är att debatten hålls på Fiskesnack.com, Sveriges största sportfiskeforum. Om du inte redan är registrerad som användare på Fiskesnack kan du snabbt och helt kostnadsfritt gå med här.
– Ämnet är i novemberdebatten helt fritt, men för att sätta igång det hela börjar jag med ett par små uppslag. Vill du diskutera om något helt annat i registret är det bara att köra igång, kommenterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.
VIKTGRÄNSER
Viktgränserna är en ständigt återkommande diskussion. Min och Sportfiskarnas inställning är att de flesta viktgränser inte bör justeras om det inte finns särskilda skäl för det. Med samma viktgräns under lång tid får vi en mer rättvis statistik. Och bara för att en viss fisk plötsligt lokaliseras och fångas i ett vist vatten eller en viss del av havet så betyder det inte att dessa är representativa för artens som helhet.
Det är bland annat därför vi inte höjt viktgränsen på exempelvis piggvar. I stora delar av utbredningsområdet är en piggvar över ett kilo fortfarande en stor och mycket svårlokaliserad fisk. En braxen på fem kilo verkar vara vardagsmat i Rögle dammar, men i de flesta vatten är den en gigant … Det finns många exempel.
Men kanske bör vi höja hornsimpan? Eller är det fel tänkt?
Tyck till!
ANMÄL FISKEN
Så här skrev jag förra året – och jag upprepar det gärna:
Som vanligt vill jag åter slå ett slag för att du, eller dina fiskefränder, ska bli bättre på att rapportera vanliga fiskar, som gös, gädda och lax. Eller varför inte karp, röding och harr? Metespecialister och havsfiskare är energiska anmälare, medan predatorexperter och andra ignorerar Storfiskregistret. Det beror till viss del på att många vill dölja sina fångstvatten, men också på att det viktiga är att synas i andra forum. Hur ska vi kunna locka till fler anmälda storfiskar av nämnda arter? Hur ska vi komma runt problematiken?
FISKAR SOM INTE GÅR ATT REGISTRERA
Kom också ihåg att om du får en art som vi inte registrerar hos Sportfiskarna kan du alltid bidra genom att rapportera din fångst till ArtDatabanken på webbplatsen www.artportalen.se. Vi sportfiskare kan bidra med massor av värdefull information.
SKÄRPNING MED DINA FOTON
Allt fler äger en vettig kamera, eller har en smartphone med hyfsad kamerakvalitet. Vi överväger att kräva bättre bilder. Suddiga och otydliga foton gör att det är svårt att göra en rättvis granskning. Samma gäller dessa evinnerliga framhållningar, (eller som ungdomarna säger på svengelska: ”frontad fisk”). Det kan vara fint i vissa lägen, men hjälper inte en granskning. Kom ihåg att hålla huvudet kallt och ta vettiga foton, helst med fisken liggande mot referensföremål + en poseringsbild. Det tar bara ett par sekunder.
Nu ser jag fram emot en ny givande höstdebatt. Som vanligt: Det är så här Storfiskregistreringen utvecklas. Låt oss hålla debatten på en trevlig och seriös nivå. Jag blandar mig i debatten i mån av tid och behov, annars är ordet ditt. Väl mött!
Hösthälsningar och önskan om en skön fiskehöst: Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare
Kommentera