- Vi vill ha jiggar utan giftiga kemikalier. Foto: Bengt Olsson
Jiggar innehåller höga halter av mjukgörare, så kallade ftalater, visar en ny undersökning.
I ett tillsynsprojekt som genomförts av miljöförvaltningarna i Malmö, Göteborg, Helsingborg och Stockholm har man undersökt varor som säljs i sport- och fritidsbutiker. I sportfiskebutiker har man fokuserat på jiggar.
Av 17 analyserade jiggar innehöll 15 någon form av de ftalater som ingick i analysen. I ett fall bestod en jigg till 62 procent av ftalaten DEHP, som inte är kemiskt bundet till plasten och kan läcka ut i miljön.
- Rapporten visar att det går att göra jiggar utan giftiga mjukgörare. Att få bort kemikalierna är viktigt för både fisken och oss som fiskar. Vi kommer att driva frågan om vad som görs av redskapsbranschen för att komma tillrätta med detta, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.
I rapporten ställs frågan om det finns ett verkligt behov av att överhuvudtaget använda plastbete vid fiske. En sådan skrivning visar på stor okunskap. Sportfiskarna hade kontakt med rapportförfattarna tidigare i höst men inget intresse fanns tyvärr för en diskussion om fiskets förutsättningar och redskap innan rapporten färdigställdes.
Kommunerna har också undersökt försäljning av blysänken, vilket kommer att redovisas i en separat rapport. 2015 skrev Sportfiskarna tillsammans med ett halvdussin olika EU-länders sportfiskeorganisationer samt redskapstillverkarnas europeiska branschorganisation EFTTA ett gemensamt uttalande om att fasa ut användningen av bly i sportfiskeredskap. Även om inga bevis finns för att blysänken orsakar miljöproblem i vatten så har frågorna vissa likheter, bland annat att tillverkningen i huvudsak sker utomlands och att det kommer att krävas gemensamma internationella insatser för att nå effektiva resultat.
Läs vår tidigare nyhet om bly här.
Här kan du läsa pressmeddelandet om undersökningen.
Läs mer på hemsidan
Kommentera