To år har gått siden sist Lowrance oppdaterte sin toppmodell HDS. Her ser vi på hva det nye flaggskipet har å by på.
HDS Live blir den sjette generasjonen HDS siden modellserien ble lansert. I følge numerologi er tallet seks det mest produktive av alle tall. Tallet seks er visstnok til å stole på, samt kurerer feil og urettferdigheter. Nå skal vi se på om dette er treffende for HDS Live, vi begynner med å kort oppsummere høydepunktene:
I tillegg kommer selvfølgelig funksjonaliteten vi ellers kjenner fra HDS-serien. For eksempel har HDS Live den samme IPS-skjermen vi ble kjent med på HDS Carbon, så Live har den samme høye oppløsningen, gode lysstyrken og er leselig med polaroidbriller. Husker vi tilbake til lanseringen av HDS Carbon var nettopp IPS-skjermen en av de største forskjellene kontra forgjengeren HDS Gen 3. (Les forøvrig mer om forskjellene mellom HDS Gen 3 og HDS Carbon i DENNE sammenlikningen.)
IPS-skjermen går videre uendret, men huset rundt og knappene ved siden av skjermen endres. HDS Live er rent fysisk litt større enn HDS Carbon og det har sammenheng med nye tilkoblingsmuligheter på baksiden (mer om det lengre ned) og nye knapper:
De av oss som har hengt med Lowrance en stund husker sikkert de programmerbare knappene i underkant av skjermen på HDS Gen 1/ Gen 2 i 8 og 10. Det er tydeligvis flere enn undertegnede som har savnet disse, for nå gjør de comeback på HDS Live. Disse fire knappene er dessverre bare på de to største størrelsene (12 og 16), men er programmerbare slik at du kan legge dine favorittfunksjoner mot disse knappene i steden for å gå via menyen. Du kan for eksempel programmere de til å sette waypoint med ett bestemt symbol, eller aktivere ankringsfunksjonen på den frontmonterte elmotoren din, eller sette enheten i standby (som er veldig praktisk hvis den er montert i front av båten.) Vi hadde veldig gjerne sett at disse hurtigknappene kom på 7 og 9 også, for de er svært anvendelige for en sportsfisker som bruker båtens elektronikk aktivt.
Apropos aktivt så er Active Imaging Lowrance store nyhet på skannende ekkolodd. Den forbedrede fargepaletten vi så som softwareoppdatering på HDS Carbon er med oss videre på HDS Live men nå også med nye ekkoloddgivere. Active Imaging er Lowrance sitt svar på Humminbirds Mega og Garmins UHD. Kombinert med StructureScan 3D (modul og ekkoloddgiver) ga nye paletter imponerende bra SideScan. StructureScan 3D har vært i bruk i teamet siden 2016 og vi kan skrive under på at dersom sidescan er viktig for deg, så var dette virkelig et betydelig løft fra LSS-2 og TotalScan. Veldig god oppløsning på signalet, veldig god oppløsning på skjermen og veldig god rekkevidde gjør at begrensingen ligger mest på hva dine øyne kan oppfatte, ikke på teknikken som sådan. Men med Active Imaging får også SideScan fra øvrige ekkoloddgivere for skannende ekkolodd et solid løft, LSS-2 og TotalScan erstattes med to nye ekkoloddgivere.
LSS-2 erstattes med "000-14490-000 Active Imaging Transducer" og TotalScan erstattes med "000-14889-001 Active Imaging 3-in-1 Transducer". Begge disse kan brukes med 455 og 800 kHz i motsetning til Structurescan 3D som bare kan brukes med 455 kHz. De første offisielle bildene med de nye giverne er imponerende, rekkevidden versus dybde er på høyde med StructureScan 3D mens oppløsningen er enda ett hakk bedre på kort hold:
StructureScan 3D går videre som i dag, men får noen forbedringer via HDS Live.
Oppsummert går altså StructureScan 3D videre, mens øvrige ekkoloddgivere med SideScan skiftes ut. Dessverre sier ikke dokumentasjonen noe om endring av 2D-delen av TotalScan (som nå heter 3-in-1) så vi må fortsatt vente på en TotalScan/ 3-in-1 med ett 2D-element bedre egnet for større dyp enn dagens løsning.
FishReveal er ikke en nyhet, den funksjonaliteten har allerede kommet til Elite Ti, HDS Gen 3 og HDS Carbon som softwareoppdatering. Men jeg synes uansett det er verdt å nevne at HDS Live selvfølgelig også støtter nettopp FishReveal, siden jeg opplever dette som en funksjon som både er særdeles nyttig for de som bare har en skjerm (med andre ord de fleste) og for mye av det sportsfisket vi typisk driver med i Skandinavia. FishReveal blir dog også påvirket av Active Imaging, siden den nyheten ikke bare fungerer med SideScan men også på DownScan.
LiveCast er Lowrance sitt navn på smarttelefon-integrasjon. Vi så en start på dette med software 18.2 til HDS Carbon (Les mer om det HER), men med HDS Live kommer hele bøtta med funksjonalitet.
HDS Live har innebygget Blåtann og WIFI slik vi kjenner det fra tidligere generasjoner, men HDS Live får både nye tilkoblingsmuligheter tilpasset Android (Samsung etc) og IOS (Iphone) spesifikt, for å dra funksjoner du ellers har på telefonen din over på HDS-skjermen. To nye porter bak på HDS Live vil (uansett størrelse på HDSen) kunne gi deg full funksjonalitet:
Med full funksjonalitet kommer bruk av ymse apper fra din mobil på HDSens skjerm. Om det er å se flyfoto over hvor du er fra norgeibilder.no, se fotballkampen eller kanskje realtidsbilder fra et actionkamera via app på mobilen er opp til deg. Android-integrasjonen er klar allerede mens det forventes tilsvarende funksjonalitet for IOS på litt sikt.
Så er det på tide å ta en kikk på den kanskje største nyheten forbundet med HDS Live, nemlig LiveSight. LiveSight er naturligvis et svar på Garmins Panoptix LiveScope, men selv om praktisk funksjon har mange likheter er det tilsynelatende flere tekniske forskjeller å spore utifra den høyst sparsommelige informasjonen vi har fått så langt.
I motsetning til hva endel Garmin-fans later til å tro, er ikke teknologien bak Garmins Panoptix egentlig utviklet av Garmin selv. Den opprinnelige teknologien ble utviklet i sammarbeid med Airmar og et selskap Garmin kjøpte. (Misforstå meg rett, jeg ser ikke noe galt i at man kjøper teknologi kontra å utvikle den selv.) Via Simrad ForwardScan og Lowrance SpotlightScan har Navico (som eier både Lowrance og Simrad) hatt teknologi som ser fremover og oppdaterer mer eller mindre løpende. Steget over til LiveSight er derfor mindre enn man kanskje skulle tro, og LiveSight bærer preg av at Lowrance har dratt med seg Navicos tidligere erfaring med fremoverseende ekkolodd når de nå later til å ha fått rettigheter til å bruke mye av den samme grunnleggende teknologien som vi nettopp finner i Garmins Panoptix.
LiveSight er med andre ord et skannende ekkolodd som benytter en kombinasjon av flere ekkoloddelementer som hver har en smal strobeliknende konevinkel, sammen med sensorer som registrerer både ekkoloddgiverens vinkel og båtens bevegelse i vannet og avansert software til å generere et realtidsoppdatert ekkoloddbilde av hva det nå er du har rettet ekkoloddgiveren mot. Teknologien er omtrent like avansert som foregående setning var lang....
LiveSight forutsetter ikke bare at du har en HDS Live i båten, den forutsetter også en egen ekkoloddgiver:
Som du ser av bildet over er Lowrance sin variant av ekkoloddgiver ikke helt klar enda, og vi har heller ikke fått særlig mye informasjon om ekkoloddgiveren. Antall kjeramiske elementer, strobevinkler for hvert enkelt element og totalt, typen sensorer involvert, antatt rekkevidde både for dybde og fremoverseende funksjonalitet, eventuell data-input fra LiveSight til sonarlogger og Genesis Live og ikke minst pris er ting vi må vente med å få svar på.
En kul detalj med LiveSight er at hvis du også har en Point-1 eller tilsvarende retningssensor i nettverket, så vil du kunne se hvilken retning Livesight-ekkoloddgiveren peker på kartplotteren din. Kombinert med nøyaktige dybdekart eller StructureMap bør det gjør at du lett skjønner hvor fisken du ser med LiveSight er i forhold til deg selv.
En ting vi trygt kan anta er at LiveSight IKKE er egnet for montering på frontmontert elmotor med GPS-styring, som nettopp er den vanligste formen for frontmontert elmotor i Skandinavia. Årsaken er selvfølgelig at en slik elmotor stadig korrigerer seg selv, og er et elendig utgangspunkt for skannende ekkolodd siden skannende ekkolodd må ha en stabil plattform. Det er med andre ord all grunn til å anta at vi vil se mange sportsfiskebåter adoptere svenskenes rekkemonterte ekkoloddgiverstativer i 2019. Merk ellers at selv om HDS Live lanseres nå, regner vi ikke med at Livesight-giveren er tilgjengelig før våren 2019.
Uten at vi har testet selv enda, er det naturlig å anta at HDS Live i likhet med HDS Gen 3 og HDS Carbon IKKE bør stå i ethernetnettverk med eldre HDS-generasjoner enn HDS Gen 3. Vi så dette med HDS Carbon, og så etter oppdatering til software 18.2, på HDS Gen 3. Det er all grunn til å anta at nettverk med eldre HDS Gen 1, Gen 2 og Gen 2 Touch kun bør være med NMEA2000, ikke ethernet. Ethernet med disse eldre generasjonene vil medføre ymse bugger. Det kan også være verdt å nevne at HDS Live trekker mer strøm enn eldre modeller, så husk å oppgradere ledninger (om nødvendig) og sikring hvis du skifter en eldre modell til en HDS Live.
På papiret ser det ut som numerologien treffer bra med HDS Live. Overgangen fra HDS Carbon til HDS Live virker funksjonsmessig større enn overgangen mellom HDS Gen 3 og HDS Carbon. Vi vil naturligvis be om å få teste HDS Live, så får vi se hva vi får til rent praktisk utover i 2019. Inntil det får vi nøye oss med denne korte reklamevidoen:
Tilsvarende artikkel om forrige generasjon HDS Carbon finner du HER. For ordens skyld gjør jeg oppmerksom på at HDS Live ikke er testet av teamet (enda) og all informasjon og bilder i denne artikkelen er basert på Lowrance sin egen produktinformasjon. bilder i denne artikkelen er basert på Lowrance sin egen produktinformasjon.
Läs mer på bloggen
HDS Live blir den sjette generasjonen HDS siden modellserien ble lansert. I følge numerologi er tallet seks det mest produktive av alle tall. Tallet seks er visstnok til å stole på, samt kurerer feil og urettferdigheter. Nå skal vi se på om dette er treffende for HDS Live, vi begynner med å kort oppsummere høydepunktene:
- Nye programmerbare knapper for hurtig tilgang.
- Active imaging - ny side- og downscan
- Livesight - realtidsoppdatert skannende ekkolodd
- Livecast - tilkoblingsmuligheter for smarttelefon
- Trådløs fjernkontroll
- Kompabilitet med Halo (Simrads beste radar)
- Quad core - raskere prosessor
I tillegg kommer selvfølgelig funksjonaliteten vi ellers kjenner fra HDS-serien. For eksempel har HDS Live den samme IPS-skjermen vi ble kjent med på HDS Carbon, så Live har den samme høye oppløsningen, gode lysstyrken og er leselig med polaroidbriller. Husker vi tilbake til lanseringen av HDS Carbon var nettopp IPS-skjermen en av de største forskjellene kontra forgjengeren HDS Gen 3. (Les forøvrig mer om forskjellene mellom HDS Gen 3 og HDS Carbon i DENNE sammenlikningen.)
IPS-skjermen går videre uendret, men huset rundt og knappene ved siden av skjermen endres. HDS Live er rent fysisk litt større enn HDS Carbon og det har sammenheng med nye tilkoblingsmuligheter på baksiden (mer om det lengre ned) og nye knapper:
De av oss som har hengt med Lowrance en stund husker sikkert de programmerbare knappene i underkant av skjermen på HDS Gen 1/ Gen 2 i 8 og 10. Det er tydeligvis flere enn undertegnede som har savnet disse, for nå gjør de comeback på HDS Live. Disse fire knappene er dessverre bare på de to største størrelsene (12 og 16), men er programmerbare slik at du kan legge dine favorittfunksjoner mot disse knappene i steden for å gå via menyen. Du kan for eksempel programmere de til å sette waypoint med ett bestemt symbol, eller aktivere ankringsfunksjonen på den frontmonterte elmotoren din, eller sette enheten i standby (som er veldig praktisk hvis den er montert i front av båten.) Vi hadde veldig gjerne sett at disse hurtigknappene kom på 7 og 9 også, for de er svært anvendelige for en sportsfisker som bruker båtens elektronikk aktivt.
Apropos aktivt så er Active Imaging Lowrance store nyhet på skannende ekkolodd. Den forbedrede fargepaletten vi så som softwareoppdatering på HDS Carbon er med oss videre på HDS Live men nå også med nye ekkoloddgivere. Active Imaging er Lowrance sitt svar på Humminbirds Mega og Garmins UHD. Kombinert med StructureScan 3D (modul og ekkoloddgiver) ga nye paletter imponerende bra SideScan. StructureScan 3D har vært i bruk i teamet siden 2016 og vi kan skrive under på at dersom sidescan er viktig for deg, så var dette virkelig et betydelig løft fra LSS-2 og TotalScan. Veldig god oppløsning på signalet, veldig god oppløsning på skjermen og veldig god rekkevidde gjør at begrensingen ligger mest på hva dine øyne kan oppfatte, ikke på teknikken som sådan. Men med Active Imaging får også SideScan fra øvrige ekkoloddgivere for skannende ekkolodd et solid løft, LSS-2 og TotalScan erstattes med to nye ekkoloddgivere.
LSS-2 erstattes med "000-14490-000 Active Imaging Transducer" og TotalScan erstattes med "000-14889-001 Active Imaging 3-in-1 Transducer". Begge disse kan brukes med 455 og 800 kHz i motsetning til Structurescan 3D som bare kan brukes med 455 kHz. De første offisielle bildene med de nye giverne er imponerende, rekkevidden versus dybde er på høyde med StructureScan 3D mens oppløsningen er enda ett hakk bedre på kort hold:
StructureScan 3D går videre som i dag, men får noen forbedringer via HDS Live.
Oppsummert går altså StructureScan 3D videre, mens øvrige ekkoloddgivere med SideScan skiftes ut. Dessverre sier ikke dokumentasjonen noe om endring av 2D-delen av TotalScan (som nå heter 3-in-1) så vi må fortsatt vente på en TotalScan/ 3-in-1 med ett 2D-element bedre egnet for større dyp enn dagens løsning.
FishReveal er ikke en nyhet, den funksjonaliteten har allerede kommet til Elite Ti, HDS Gen 3 og HDS Carbon som softwareoppdatering. Men jeg synes uansett det er verdt å nevne at HDS Live selvfølgelig også støtter nettopp FishReveal, siden jeg opplever dette som en funksjon som både er særdeles nyttig for de som bare har en skjerm (med andre ord de fleste) og for mye av det sportsfisket vi typisk driver med i Skandinavia. FishReveal blir dog også påvirket av Active Imaging, siden den nyheten ikke bare fungerer med SideScan men også på DownScan.
LiveCast er Lowrance sitt navn på smarttelefon-integrasjon. Vi så en start på dette med software 18.2 til HDS Carbon (Les mer om det HER), men med HDS Live kommer hele bøtta med funksjonalitet.
HDS Live har innebygget Blåtann og WIFI slik vi kjenner det fra tidligere generasjoner, men HDS Live får både nye tilkoblingsmuligheter tilpasset Android (Samsung etc) og IOS (Iphone) spesifikt, for å dra funksjoner du ellers har på telefonen din over på HDS-skjermen. To nye porter bak på HDS Live vil (uansett størrelse på HDSen) kunne gi deg full funksjonalitet:
Med full funksjonalitet kommer bruk av ymse apper fra din mobil på HDSens skjerm. Om det er å se flyfoto over hvor du er fra norgeibilder.no, se fotballkampen eller kanskje realtidsbilder fra et actionkamera via app på mobilen er opp til deg. Android-integrasjonen er klar allerede mens det forventes tilsvarende funksjonalitet for IOS på litt sikt.
Så er det på tide å ta en kikk på den kanskje største nyheten forbundet med HDS Live, nemlig LiveSight. LiveSight er naturligvis et svar på Garmins Panoptix LiveScope, men selv om praktisk funksjon har mange likheter er det tilsynelatende flere tekniske forskjeller å spore utifra den høyst sparsommelige informasjonen vi har fått så langt.
I motsetning til hva endel Garmin-fans later til å tro, er ikke teknologien bak Garmins Panoptix egentlig utviklet av Garmin selv. Den opprinnelige teknologien ble utviklet i sammarbeid med Airmar og et selskap Garmin kjøpte. (Misforstå meg rett, jeg ser ikke noe galt i at man kjøper teknologi kontra å utvikle den selv.) Via Simrad ForwardScan og Lowrance SpotlightScan har Navico (som eier både Lowrance og Simrad) hatt teknologi som ser fremover og oppdaterer mer eller mindre løpende. Steget over til LiveSight er derfor mindre enn man kanskje skulle tro, og LiveSight bærer preg av at Lowrance har dratt med seg Navicos tidligere erfaring med fremoverseende ekkolodd når de nå later til å ha fått rettigheter til å bruke mye av den samme grunnleggende teknologien som vi nettopp finner i Garmins Panoptix.
LiveSight er med andre ord et skannende ekkolodd som benytter en kombinasjon av flere ekkoloddelementer som hver har en smal strobeliknende konevinkel, sammen med sensorer som registrerer både ekkoloddgiverens vinkel og båtens bevegelse i vannet og avansert software til å generere et realtidsoppdatert ekkoloddbilde av hva det nå er du har rettet ekkoloddgiveren mot. Teknologien er omtrent like avansert som foregående setning var lang....
LiveSight forutsetter ikke bare at du har en HDS Live i båten, den forutsetter også en egen ekkoloddgiver:
Som du ser av bildet over er Lowrance sin variant av ekkoloddgiver ikke helt klar enda, og vi har heller ikke fått særlig mye informasjon om ekkoloddgiveren. Antall kjeramiske elementer, strobevinkler for hvert enkelt element og totalt, typen sensorer involvert, antatt rekkevidde både for dybde og fremoverseende funksjonalitet, eventuell data-input fra LiveSight til sonarlogger og Genesis Live og ikke minst pris er ting vi må vente med å få svar på.
En kul detalj med LiveSight er at hvis du også har en Point-1 eller tilsvarende retningssensor i nettverket, så vil du kunne se hvilken retning Livesight-ekkoloddgiveren peker på kartplotteren din. Kombinert med nøyaktige dybdekart eller StructureMap bør det gjør at du lett skjønner hvor fisken du ser med LiveSight er i forhold til deg selv.
En ting vi trygt kan anta er at LiveSight IKKE er egnet for montering på frontmontert elmotor med GPS-styring, som nettopp er den vanligste formen for frontmontert elmotor i Skandinavia. Årsaken er selvfølgelig at en slik elmotor stadig korrigerer seg selv, og er et elendig utgangspunkt for skannende ekkolodd siden skannende ekkolodd må ha en stabil plattform. Det er med andre ord all grunn til å anta at vi vil se mange sportsfiskebåter adoptere svenskenes rekkemonterte ekkoloddgiverstativer i 2019. Merk ellers at selv om HDS Live lanseres nå, regner vi ikke med at Livesight-giveren er tilgjengelig før våren 2019.
Uten at vi har testet selv enda, er det naturlig å anta at HDS Live i likhet med HDS Gen 3 og HDS Carbon IKKE bør stå i ethernetnettverk med eldre HDS-generasjoner enn HDS Gen 3. Vi så dette med HDS Carbon, og så etter oppdatering til software 18.2, på HDS Gen 3. Det er all grunn til å anta at nettverk med eldre HDS Gen 1, Gen 2 og Gen 2 Touch kun bør være med NMEA2000, ikke ethernet. Ethernet med disse eldre generasjonene vil medføre ymse bugger. Det kan også være verdt å nevne at HDS Live trekker mer strøm enn eldre modeller, så husk å oppgradere ledninger (om nødvendig) og sikring hvis du skifter en eldre modell til en HDS Live.
På papiret ser det ut som numerologien treffer bra med HDS Live. Overgangen fra HDS Carbon til HDS Live virker funksjonsmessig større enn overgangen mellom HDS Gen 3 og HDS Carbon. Vi vil naturligvis be om å få teste HDS Live, så får vi se hva vi får til rent praktisk utover i 2019. Inntil det får vi nøye oss med denne korte reklamevidoen:
Tilsvarende artikkel om forrige generasjon HDS Carbon finner du HER. For ordens skyld gjør jeg oppmerksom på at HDS Live ikke er testet av teamet (enda) og all informasjon og bilder i denne artikkelen er basert på Lowrance sin egen produktinformasjon. bilder i denne artikkelen er basert på Lowrance sin egen produktinformasjon.
Läs mer på bloggen
Kommentera