Under den traditionsenliga gäddhelgen i Sörmland var det några nya sköna gubbar med – Magnus och denne Mattias “Trassel Lures” Löfdahl. De tyckte det lät härligt med fiske med oss söderöver så de äntrade bilen och körde ner från Ö-vik
Vår värd Jakob aka “Alexander Lukas” hade den goda smaken att para ihop undertecknad med mr Trassel i Gulan en av dagarna. Det var en riktigt grym dag där vi verkligen fann varandra i både kärleken till fisket och betesbyggandet/utvecklandet. Sen att Mattias är miljarder ljusår bättre än undertecknad på att bygga beten hör inte hit. Det var mer tankarna och filosofin vi diskuterade.
Mattias som de senaste åren huvudsakligen trollat gädda hemmavid fick en nytändning på spinnfisket och har under våren tagit fram en jerkmodell som komplement till alla de skedade skönheterna!
Mattias är en grym betesbyggare och en riktigt skön kille och vi känner att FiskeFürAlle inte skulle vara riktigt komplett utan en intervju med mr Trassel. Mycket nöje!
Mattias Löfdahl – vem är du?
42 årig gift*tvåbarnspappa, bor på landet utanför Örnsköldsvik med utsikt över Nätraån. Jobbat på Scania i Örnsköldsvik i 23 år! Ja… jag har lite svårt för förändringar :-). Naturmänniska med stor passion för fiske. Har hela livet tecknat, målat och gillat att arbeta med händerna.
Den självklara frågan – Trassel – var kommer det från?
Trassel är ett smeknamn jag fick av fiskekompisar för många år sen. Det kan vara så att jag har lite otur med linor, osorterade beteslådor och hinkar. . Ett exempel kan vara då jag dagen innan den årliga Norgeresan kommer på att linan måste snos om på en av fiskerullarna. Min metod var kanske inte den bästa och resultatet blev tills sist att jag satt med 500 meter ihoptrasslad lina. Tålamod är* inte min starkaste egenskap och det hela slutade med livlinan “ring en vän” och denna kompis fick under två timmar försöka få ordning på trasslet. Mitt bidrag i det hela blev en stor familjepizza till hans familj.
En annan “trasselepisod” var en sen kväll i fjolhöstas. Efter en lång fisketur alena började mörkret lägga sig och jag beslutade mig för att trolla hemåt. På väg in mot land fick jag ett rejält hugg på det yttersta spöet. *För att kunna ta in fisken fick jag ställa båten 90 grader i en annan riktning.* Fisken lyckades ta med sig två andra linor och så stod jag med tre spön ihoptrasslade. När fisken väl var avkrokad upptäckte jag att de tre linorna hade snurrat x antal varv runt riggen och in i propelleraxeln. Så i ett nu kolsvart mörker, drev jag och båten runt med vågorna och vinden. Själv hängde jag i 45 minuter bak på motorriggen för att reda ut detta trassel.
Reds anm. Vi kan väl addera en tredje “Trassel-story” då. Mattias vapendragare Magnus hade fått låna en av Mattias haspelrullar inför resan söderöver för att väl på plats i Sörmland upptäcka att linan var helt hoptrasslad på spolen. Efter en 20 minuter reda upp trassel så känner Magnus han börjar komma längst in i trasslet för att då upptäcka att där, 35 meter in på spolen, är linan AV!!!*Tur att den var trasslad säger vi. Hade inte varit kul att dra iväg ett fint kast, liksom lobba iväg sin handgjorda skönhet, för att bara se den segla in i den eviga vilan på sjöbotten och en tom linända 35 meter in
Vad vill man veta om dig?
Fiske för mig har med åren blivit mer en passion än en jakt på stor fisk. Självklart är alltid min strävan att fånga stor fisk och jag blir fortfarande så glad att jag skakar av adrenalin varje gång jag fångar en, men får jag inte en fin fisk ett pass är jag lika nöjd med turen ändå.
Ett annat stort intresse jag har är att vara ute i skogen med min fru och träna våra två jaktlabradorer. Där har jag fått äran att kasta dummies (tygpåsar) samtidigt som jag kvackar som en anka och springa runt och gömma dessa dummies på sökfält.
På min meritlista ligger även att jag är grymt skicklig på att vinna gilla/dela tävlingar på facebook. Med ca 15-20 vinster har jag hittills vunnit tre trollingspön, tre fiskerullar, två ekolod, en flytväst, diverse kläder och en jäkla massa beten. Så fiske behöver inte vara en så dyr fritidssysselsättning. Reds anm. Mattias är den enda vi känner som kan konkurrera med Alexander Lukas i tur
Vad och hur fiskar du?
Jag kör mest trolling efter gädda,*men har även en liten båt i Nätraån som rinner förbi mitt hus så där blir det också ganska många kortare spinnfiskepass på sommarkvällarna. Är även väldigt förtjust i mete med agn efter storabborre. En vecka per år är alltid bokad för havsfiske i Norge.
I vilka vatten?
Jag fiskar helst i större skogssjöar. Mitt enda krav är egentligen att få ha runt 1000 ha vatten för mig själv :-D. *Finns inget värre än att under en fisketur få se en annan båt, som tur är händer det inte så ofta.
Varför trollar du?
Trolling är ett fiskesätt jag trivs med då det är mycket arbete med att ha koll på djupkurvor, bottenstruktur, djupgåendet på beten mm. Jag tycker det är roligt när man kan laborera med många beten samtidigt för att knäcka koden för dagen. På slutet har jag börjat spinnfiska mer och mer, särskilt när man bara har möjlighet att fara ut några timmar kan det vara roligt.
Kan du beskriva din filosofi kring betesbyggandet?
För mig går estetik och funktion hand i hand. Varje bete som lämnar min verkstad ska vara ett bete jag själv väljer att sätta på mitt eget spö och jag vet kommer fånga fisk. När jag tagit fram en modell som fiskar bra är det väldigt viktigt för mig att måla så att varje enskild köpare blir nöjd. Jag tycker det är roligt med beställningar som ger mig nya utmaningar och får mig att utvecklas i mitt målande. Precis som fiske är en stor passion för mig, har nu betesbyggandet också blivit det. Måste erkänna att det ibland är rätt svårt att posta iväg ett beställt custommålat bete, när man hellre lagt det i sin egen låda.
Hur kom du på idén att använda patron-hylsor som ögon?
Jag gjorde en Grid-tail i camofärger och tyckte det skulle vara kul med hylsor som ögon (min fru påstår att det var hennes ide) och sedan använde jag samma ide på en färgsättning som jag kallar för rockstar. Jag hade väl inga planer egentligen på att fortsätta med hylsorna, men det trillade in många beställningar med önskemål om hylsögon så det har bara fortsatt av farten.
Du har en väldigt egen stil i målandet – var kommer det från?
I min ungdom målade jag mycket i graffiti-liknande stil, så jag skulle tro att det ligger kvar en del därifrån. Jag målar helst custommålningar och vill ge varje bete sin egen prägel. När jag sätter mig för att måla har jag oftast bara grundfärgerna klara för mig och så får betet växa fram. Jag tycker det är roligt att jobba med skuggningar och detaljer, ibland händer det att jag går tillbaka till ett bete som målades för några dagar sedan bara för att lägga till någon extra detalj.
Hur många beten bygger du om året?
ca 250
Har du någon egen favoritfärg?
Jag har en förkärlek till grälla färger som firetiger och papegoj, men eftersom jag trollar mycket så blir det i regel oftast en blandning av grälla och mer neutrala färger.
Vilka betes-modeller har du?
Många har funderat på betenas namn så jag kanske ska börja med att berätta att alla mina beten har fått namn efter fornnordiska jättar. Jag ville ha ett tema på namnsättningen och tänkte att det kunde vara kul med namn med nordiskt ursprung.
Anledningen till att jag började bygga egna beten var att jag ville ha större modeller än det man oftast hittade i butikerna. Mina beten är ganska breda ca 2,8mm för att jag vill att dom ska vara så synliga som möjligt och jag har även en stor förkärlek till att bygga beten med hög profil som trycker mycket vatten.
I mitt betesbyggande har jag försökt få fram modeller som kan täcka upp mitt eget fiske så mycket som möjligt. Därmed har det blivit en del.
Lill-tökk
Minsta modellen på 10 cm och 45g. *Gjordes först och främst för abborrfiske, men funkar även som ett downsize bete för gädda. Den har ganska ettrig gång och går på mellan 2-3m.
Grid-tail
En Huge där fram och visst är det en liten grid-tail som tittar fram där bakom 120g, slowsink, Brukar fiska den med sz-bigtail, då den får en lugn rullande gång. Vill jag att den ska bli ettrigare i gången, så kör jag den med paddel.
Huge
En crank på 90g med ettrig gång, som går väldigt ytligt 1-1,5m. *Fiskar väldigt bra som den är, men är också riktigt bra med en sz-bigtail på.
Tökk.
En crank på 15cm, men med högre profil. 110g och har ettrig gång. Simmar på 2-3m.
Bauge biglip.
En crank på 25 cm och 230g, ett rent trollingbete som har en lugn rullande gång och går på 4-4,5m.
Big Bauge.
En crank på 33cm, 250g. Ett rent trollingbete som har en fin simmande gång med lite bellyflash. Den går på ca 4m.
Stor-Tökk.
Ny modell. 20cm med väldigt hög profil nästan 8cm. Den har en riktigt hård och ettrig gång som tökk och går på mellan 2-3m.
Namnlös jerk.
Precis framtagen och är 16cm och väger 120g med mycket rassel i. Den har en fin simmande gång vid vanlig hemtagning, men är även väldigt lätt att jerka då man får en väldigt oregelbunden gång.
Om man vill ha ett trasselbete – hur får man tag i det? Enklaste är att gå in på min Facebook eller Instagram sida och skicka ett meddelende
Stort tack Mattias! Magiska beten, magisk herre! Vi tillönskar dig ett rejält skitfiske och ser fram mot fler pass på vattnet med dig!
//Mange
Inlägget Hangin’ with Mattias “Trassel lures” Löfdahl dök först upp på FiskeFürAlle.
Läs mer på bloggen
Vår värd Jakob aka “Alexander Lukas” hade den goda smaken att para ihop undertecknad med mr Trassel i Gulan en av dagarna. Det var en riktigt grym dag där vi verkligen fann varandra i både kärleken till fisket och betesbyggandet/utvecklandet. Sen att Mattias är miljarder ljusår bättre än undertecknad på att bygga beten hör inte hit. Det var mer tankarna och filosofin vi diskuterade.
Mattias som de senaste åren huvudsakligen trollat gädda hemmavid fick en nytändning på spinnfisket och har under våren tagit fram en jerkmodell som komplement till alla de skedade skönheterna!
Mattias är en grym betesbyggare och en riktigt skön kille och vi känner att FiskeFürAlle inte skulle vara riktigt komplett utan en intervju med mr Trassel. Mycket nöje!
Mattias Löfdahl – vem är du?
42 årig gift*tvåbarnspappa, bor på landet utanför Örnsköldsvik med utsikt över Nätraån. Jobbat på Scania i Örnsköldsvik i 23 år! Ja… jag har lite svårt för förändringar :-). Naturmänniska med stor passion för fiske. Har hela livet tecknat, målat och gillat att arbeta med händerna.
Den självklara frågan – Trassel – var kommer det från?
Trassel är ett smeknamn jag fick av fiskekompisar för många år sen. Det kan vara så att jag har lite otur med linor, osorterade beteslådor och hinkar. . Ett exempel kan vara då jag dagen innan den årliga Norgeresan kommer på att linan måste snos om på en av fiskerullarna. Min metod var kanske inte den bästa och resultatet blev tills sist att jag satt med 500 meter ihoptrasslad lina. Tålamod är* inte min starkaste egenskap och det hela slutade med livlinan “ring en vän” och denna kompis fick under två timmar försöka få ordning på trasslet. Mitt bidrag i det hela blev en stor familjepizza till hans familj.
En annan “trasselepisod” var en sen kväll i fjolhöstas. Efter en lång fisketur alena började mörkret lägga sig och jag beslutade mig för att trolla hemåt. På väg in mot land fick jag ett rejält hugg på det yttersta spöet. *För att kunna ta in fisken fick jag ställa båten 90 grader i en annan riktning.* Fisken lyckades ta med sig två andra linor och så stod jag med tre spön ihoptrasslade. När fisken väl var avkrokad upptäckte jag att de tre linorna hade snurrat x antal varv runt riggen och in i propelleraxeln. Så i ett nu kolsvart mörker, drev jag och båten runt med vågorna och vinden. Själv hängde jag i 45 minuter bak på motorriggen för att reda ut detta trassel.
Reds anm. Vi kan väl addera en tredje “Trassel-story” då. Mattias vapendragare Magnus hade fått låna en av Mattias haspelrullar inför resan söderöver för att väl på plats i Sörmland upptäcka att linan var helt hoptrasslad på spolen. Efter en 20 minuter reda upp trassel så känner Magnus han börjar komma längst in i trasslet för att då upptäcka att där, 35 meter in på spolen, är linan AV!!!*Tur att den var trasslad säger vi. Hade inte varit kul att dra iväg ett fint kast, liksom lobba iväg sin handgjorda skönhet, för att bara se den segla in i den eviga vilan på sjöbotten och en tom linända 35 meter in
Vad vill man veta om dig?
Fiske för mig har med åren blivit mer en passion än en jakt på stor fisk. Självklart är alltid min strävan att fånga stor fisk och jag blir fortfarande så glad att jag skakar av adrenalin varje gång jag fångar en, men får jag inte en fin fisk ett pass är jag lika nöjd med turen ändå.
Ett annat stort intresse jag har är att vara ute i skogen med min fru och träna våra två jaktlabradorer. Där har jag fått äran att kasta dummies (tygpåsar) samtidigt som jag kvackar som en anka och springa runt och gömma dessa dummies på sökfält.
På min meritlista ligger även att jag är grymt skicklig på att vinna gilla/dela tävlingar på facebook. Med ca 15-20 vinster har jag hittills vunnit tre trollingspön, tre fiskerullar, två ekolod, en flytväst, diverse kläder och en jäkla massa beten. Så fiske behöver inte vara en så dyr fritidssysselsättning. Reds anm. Mattias är den enda vi känner som kan konkurrera med Alexander Lukas i tur
Vad och hur fiskar du?
Jag kör mest trolling efter gädda,*men har även en liten båt i Nätraån som rinner förbi mitt hus så där blir det också ganska många kortare spinnfiskepass på sommarkvällarna. Är även väldigt förtjust i mete med agn efter storabborre. En vecka per år är alltid bokad för havsfiske i Norge.
I vilka vatten?
Jag fiskar helst i större skogssjöar. Mitt enda krav är egentligen att få ha runt 1000 ha vatten för mig själv :-D. *Finns inget värre än att under en fisketur få se en annan båt, som tur är händer det inte så ofta.
Varför trollar du?
Trolling är ett fiskesätt jag trivs med då det är mycket arbete med att ha koll på djupkurvor, bottenstruktur, djupgåendet på beten mm. Jag tycker det är roligt när man kan laborera med många beten samtidigt för att knäcka koden för dagen. På slutet har jag börjat spinnfiska mer och mer, särskilt när man bara har möjlighet att fara ut några timmar kan det vara roligt.
Kan du beskriva din filosofi kring betesbyggandet?
För mig går estetik och funktion hand i hand. Varje bete som lämnar min verkstad ska vara ett bete jag själv väljer att sätta på mitt eget spö och jag vet kommer fånga fisk. När jag tagit fram en modell som fiskar bra är det väldigt viktigt för mig att måla så att varje enskild köpare blir nöjd. Jag tycker det är roligt med beställningar som ger mig nya utmaningar och får mig att utvecklas i mitt målande. Precis som fiske är en stor passion för mig, har nu betesbyggandet också blivit det. Måste erkänna att det ibland är rätt svårt att posta iväg ett beställt custommålat bete, när man hellre lagt det i sin egen låda.
Hur kom du på idén att använda patron-hylsor som ögon?
Jag gjorde en Grid-tail i camofärger och tyckte det skulle vara kul med hylsor som ögon (min fru påstår att det var hennes ide) och sedan använde jag samma ide på en färgsättning som jag kallar för rockstar. Jag hade väl inga planer egentligen på att fortsätta med hylsorna, men det trillade in många beställningar med önskemål om hylsögon så det har bara fortsatt av farten.
Du har en väldigt egen stil i målandet – var kommer det från?
I min ungdom målade jag mycket i graffiti-liknande stil, så jag skulle tro att det ligger kvar en del därifrån. Jag målar helst custommålningar och vill ge varje bete sin egen prägel. När jag sätter mig för att måla har jag oftast bara grundfärgerna klara för mig och så får betet växa fram. Jag tycker det är roligt att jobba med skuggningar och detaljer, ibland händer det att jag går tillbaka till ett bete som målades för några dagar sedan bara för att lägga till någon extra detalj.
Hur många beten bygger du om året?
ca 250
Har du någon egen favoritfärg?
Jag har en förkärlek till grälla färger som firetiger och papegoj, men eftersom jag trollar mycket så blir det i regel oftast en blandning av grälla och mer neutrala färger.
Vilka betes-modeller har du?
Många har funderat på betenas namn så jag kanske ska börja med att berätta att alla mina beten har fått namn efter fornnordiska jättar. Jag ville ha ett tema på namnsättningen och tänkte att det kunde vara kul med namn med nordiskt ursprung.
Anledningen till att jag började bygga egna beten var att jag ville ha större modeller än det man oftast hittade i butikerna. Mina beten är ganska breda ca 2,8mm för att jag vill att dom ska vara så synliga som möjligt och jag har även en stor förkärlek till att bygga beten med hög profil som trycker mycket vatten.
I mitt betesbyggande har jag försökt få fram modeller som kan täcka upp mitt eget fiske så mycket som möjligt. Därmed har det blivit en del.
Lill-tökk
Minsta modellen på 10 cm och 45g. *Gjordes först och främst för abborrfiske, men funkar även som ett downsize bete för gädda. Den har ganska ettrig gång och går på mellan 2-3m.
Grid-tail
En Huge där fram och visst är det en liten grid-tail som tittar fram där bakom 120g, slowsink, Brukar fiska den med sz-bigtail, då den får en lugn rullande gång. Vill jag att den ska bli ettrigare i gången, så kör jag den med paddel.
Huge
En crank på 90g med ettrig gång, som går väldigt ytligt 1-1,5m. *Fiskar väldigt bra som den är, men är också riktigt bra med en sz-bigtail på.
Tökk.
En crank på 15cm, men med högre profil. 110g och har ettrig gång. Simmar på 2-3m.
Bauge biglip.
En crank på 25 cm och 230g, ett rent trollingbete som har en lugn rullande gång och går på 4-4,5m.
Big Bauge.
En crank på 33cm, 250g. Ett rent trollingbete som har en fin simmande gång med lite bellyflash. Den går på ca 4m.
Stor-Tökk.
Ny modell. 20cm med väldigt hög profil nästan 8cm. Den har en riktigt hård och ettrig gång som tökk och går på mellan 2-3m.
Namnlös jerk.
Precis framtagen och är 16cm och väger 120g med mycket rassel i. Den har en fin simmande gång vid vanlig hemtagning, men är även väldigt lätt att jerka då man får en väldigt oregelbunden gång.
Om man vill ha ett trasselbete – hur får man tag i det? Enklaste är att gå in på min Facebook eller Instagram sida och skicka ett meddelende
Stort tack Mattias! Magiska beten, magisk herre! Vi tillönskar dig ett rejält skitfiske och ser fram mot fler pass på vattnet med dig!
//Mange
Inlägget Hangin’ with Mattias “Trassel lures” Löfdahl dök först upp på FiskeFürAlle.
Läs mer på bloggen