Verden er dessverre full av kjeltringer og pakk, og som båteier bør man ta alle mulige forholdsregler for å unngå at kjeltringene forsyner seg.
Litt enkelt sagt finnes det to varianter av tyverisikring. Varianter som hindrer tyven i å ta med seg ting (preventivt) og varianter som skal gjøre livet surt for tyven etter at han har gjort sin ugjerning. Kjetting og lås er definitivt preventivt, Securmark og tilsvarende er midt i mellom da det merkes tydelig, og så har man skjulte sporingsprodukter som ikke er merket som en "siste utvei". Poenget er å vite hvor det man eier befinner seg, slik at man kan finne det igjen dersom noen flytter på det.
Det finnes mange varianter av sporing på markedet, men de beste har to fellesnevnere, SIM-kort og innebygget GPS-mottager. Med SIM-kort og tilhørende mobilabonnement kan sporingsenheten sende diverse informasjon til deg uten å være avhengig av nettilgang via kabel eller WIFI, og med innebygget GPS-mottager er posisjonen du mottar nøyaktig nok til vår bruk.
Jeg har tidligere benyttet to typer sporing. En enkel variant som baserer seg på WIFI, som i praksis betyr at jeg får beskjed dersom sporingsenheten flyttes ut av WIFI-sonen. Fordelen med denne er at man ikke trenger SIM, så det er ingen løpende kostnader i det hele tatt. Ulempen er opplagt, etter at sporingsenheten først har forlatt WIFI-sonen den er koblet til har du ingen sporing lengre. Med andre ord vet du at gjenstanden din er stjålet, men har ingen mulighet til å finne den igjen.
Den andre varianten var en av løsningene som selges i Norge, med SIM og løpende abonnement. Varianten jeg hadde ga oppdateringer av posisjon som basis, men kunne også gi informasjon om batterispenning og status på for eksempel en elektrisk lensepumpe. Unektelig en helt topp tjeneste, men med en startkostnad på flere tusen kroner og et løpende abonnement til noen hundre kroner i måneden i tillegg. Bra, men også kostbart.
Jeg droppet sistnevnte løsning da jeg gikk over til å ha båten min i hagen. Her står den innenfor husets WIFI-sone og dermed kunne den overvåkes uten løpende kostnader med både sporing og kamera. Siden jeg nå kjøper ny båt og ny påhenger, og nytt er mer tyveriutsatt enn gammelt, vil jeg igjen ha sporing også utenfor WIFI-sonen. Men som den gjerrigknarken jeg er vil jeg ikke betale et alarmselskap og en mobiloperatør flere hundre kroner i måneden for noe som ikke koster de en krone å drifte. Skulle trackeren vise at det er tjuvradder på ferde klarer jeg fint å ringe politiet selv, og skulle politiet ikke være i stand til å ta affære er jeg over middels løsningsorientert...
Dinside.no har en test fra 2016 som er verdt å lese, den finner du HER. To år senere har det tilsynelatende ikke skjedd veldig mye på denne fronten. Jeg Googlet litt rundt og fant ut at jeg skulle prøve ebay-varianten TK905, som nettopp har GPS-mottager og krever SIM-kort men hvor jeg kan velge fritt hvilket abonnement jeg skal ha på SIM-kortet.
Bildet over viser hva som var i pakken. For snaue 400 kroner får man selve enheten, pose å ha den i, ladekabel (USB), EU-plugg og SIM-adaptere. Jeg bestilte så et kontantkort fra CHESS av typen CHESSkontant. Jeg var ute etter et kontantkort uten startkostnad, med lav SMS-kostnad (siden trackeren sender SMS) og med lavest mulig årlig minstepris.
Litt om valg av abonnement.
Ja, selv kontantkort har nemlig en årlig minstepris. Her må du ta en kikk i den lille skriften men i praksis stenges abonnementet som regel etter et år eller to dersom det ikke er brukt (og dermed betalt inn) et minstebeløp i perioden. For dette abonnementet er det minstebeløpet 50 kroner per 12 måneder. Med en SMS-pris på 29 øre gir det 172 SMS i året, eller 14 SMS i måneden. Hvor mange SMS som skal sendes er opp til deg, du kan motta SMS basert på følgende:
I en båt vil det typisk være forflytning og driftsstatus du bruker. Forflytning sier seg selv, driftsstatus er et poeng for å få varsel om lavt batteri, men i praksis også for varsel om mulig tukling med trackeren. En tjuvradd med litt vett i skallen kan finne på å slå av trackeren, bryte signalet med en jammer eller putte trackeren i en metalleske. Da er det kjekt å få et varsel om mulig tukling så du kan hive deg avgårde og sjekke hva som skjer.
Det denne trackeren IKKE har, er toveis kontroll av driftsstatus. I en ideell verden burde trackeren si i fra om sin status per et gitt intervall, og så bør appen man styrer den med gi en alarm dersom driftsstatusen uteblir. Da vil du få varsel hvis trackeren kobles helt ut, men slik er det altså ikke i denne modellen. Ulempen med en slik funksjon er kostnaden, for at funksjonen skal ha en nytte må driftsstatus utveksles mellom tracker og app ofte, og dermed blir det mange SMSer å betale for.
De fleste SIM-kort kommer med en gitt PIN-kode. Den byr på problemer her, siden du selvfølgelig ikke får angitt noen PIN i trackeren. Du må enten ha en mobiltelefon eller nettbrett du kan putte SIM-kortet i, og så slå av PIN via innstillingene der, eller et SIM-kort uten PIN til å begynne med. Sistnevnte kalles gjerne M2M, maskin til maskin, og er beregnet på nettopp vår bruk. Ulempen med M2M er at de bare finnes med mye dyrere abonnementsordninger enn enkle kontantkort.
Jeg valgte altså et vanlig kontantkort (med SIM-kode), fant frem en gammel mobil som tar det store SIM-kortet, og brukte den mobilen til å deaktivere SIM-koden på kontantkortet. Så satte jeg SIM-kortet i trackeren, sendt de nødvendige kommandoene for oppstart, og 5 minutter senere var alt i drift og jeg fikk den første meldingen med posisjon:
La meg avklare en ting: Hvis du er av typen som har ti tekniske tommeltotter så er neppe dette et produkt for deg. Det er litt fiklete å sette opp trackeren riktig med diverse SMS-kommandoer hvor du må passe på små og store bokstaver, mellomrom på riktig sted og en bruksanvisning som er grei nok men på engelsk og skrevet av/ for de med god konsentrasjonsevne. Hvis du betviler egne evner på dette området kan du like gjerne belage deg på at du trenger hjelp med en gang, eller på å kjøpe en av de norske variantene (dog med en litt annen prislapp).
Fysiske mål.
Tilbake til selve trackeren så har den et feste i den ene enden, og ladeport og SIMport i den andre. Portene er beskyttet med et gummideksel.
Trackeren har en magnet på undersiden så den kan enkelt "monteres" på steder der magneten kan brukes. Men der dette ikke fungerer, og det er i praksis ganske mange steder for moderne båter og båtmotorer har så mye plastdeler at det er begrenset hvor du får brukt en magnet, så er festet og en snor et greit alternativ. Jeg hadde gjerne sett at det fulgte med borrelås på klistrelapper i pakken, men det er uansett lett å få tak i ellers.
Trackeren i seg selv er 9,5 cm lang, 7,5 cm bred og 2,5 cm tykk ved min kontrollmåling. Dette er noen ekstra millimeter kontra oppgitte mål fra selger. Oppgitt vekt på 168 gram har jeg ikke sjekket. Den er uansett liten nok til at den er enkel å plassere, samtidig som oppgitt batteritid (90 dager standby) er helt ok. Det er verdt å merke seg at batteritiden faller for hver SMS, så hvis lang standby er et poeng for deg bør du sette den opp så den ikke sender flere SMS til deg enn strengt nødvendig. Dog er batteritiden i praksis ikke et veldig stort problem, du skal være særdeles lite interessert i å etterse båten din for å få et problem med batteritiden her. Når båten brukes setter du trackeren til lading, og i vinterhalvåret kommer du langt med en powerpack ala det du ellers bruker på mobiltelefoner.
Trackeren er klassifisert som IP66 somk betyr "støvtett og spylesikker". Det betyr i praksis at den tåler ganske mye vann, men at den ikke skal ligge i vann.
Litt om GPS versus LBS.
De fleste har fått med seg at Global Positioning System (GPS) er basert på en håndfull satelitter som sender ut et signal til din dings med en GPS-mottager, og så triangulerer dingsen din sin posisjon basert på dette og en klokke. Systemet fungerer bra og er mer enn nøyaktig nok for vår bruk. Men TK905 GPS Tracker bruker også LBS der den av en eller annen grunn måtte miste GPS-signalet. Location Based Service (LBS) er en samlebetegnelse på forskjellige software-baserte måter å anslå posisjon, som sådan er GPS et eksempel på LBS. Men LBS kan gi posisjon basert på andre kilder enn GPS og begrepet brukes i praksis om posisjon via triangulering av mobiltelefonsignal eller WIFI og internett. TK905 kan bruke både GPS og LBS basert på triangulering av mobilmaster. Dette er det samme prinsippet som de fleste moderne mobiltelefoner, kombinasjonen av GPS og LBS gir høyere nøyaktighet enn bare en kilde, og ikke minst har du et alternativ å falle tilbake på dersom den ene kilden feiler. (Feks fordi noen bruker en jammer.)
GPS alene er klart bedre enn LBS alene, i praksis ender du fort på noen hundre meters feilmargin uten GPS.
Appen.
Selvfølgelig finnes det en app, du får snart ikke kjøpt skolisser engang uten at de knytes med en app...
Du må ikke ha appen for å bruke trackeren, den kan styres helt og holdent via SMS og i SMSen er det link til posisjonen dens i Google maps. Du må med andre ord ha en smarttelefon med internett, men du må ikke ha appen.
Jeg har testet å styre Trackeren både via SMS og via app, og det er klart enklest med app. Via "Issue command"-menyen kan du slå av eller på ulike funksjoner.
På skjermbildet over kan du også se at trackeren bare har 10% strøm, noe jeg også fikk en alarm om. Man kan dessverre ikke begrense alarmen om lav strøm i form av antall varslinger, så når den alarmen først går må man inn i menyen under og slå av den varslingen. Hvis ikke får du en ny varsling hvert tredje minutt til kontantkortet er tomt, trackeren er tom for strøm, eller du har koblet til en lader.
I appen har du også funksjonen man helst håper man aldri vil bruke, "Real time tracking". Hvis du for eksempel har satt opp geofence-kommandoen, slik at du får et varsel hvis trackeren beveger seg utenfor en gitt sone, vil du få et varsel dersom den gjør det. Så kan du slå av geofence (for å unngå ørten varsler til) og heller slå på real time tracking så du kan spore posisjonen løpende.
Bildet over viser denne funksjonen. Det blå symbolet er meg, for anledningen på jobb i Bjørvika i Oslo. Det grønne symbolet er trackeren, for anledningen i et bygg på Høvik. I bildet over vises kartbildet, men du kan også velge satellittbildevisning om du ønsker det.
Med denne funksjonen aktiv, sender trackeren sin posisjon til deg hvert 15. sekund, så skal du bruke denne funksjonen over tid er det greit å ha litt penger på kontantkortet. Funksjonen ellers fungerer som den skal, og med noen hyggelige tilleggsopplysninger som ikke stod i spesifikasjonene. En av disse er at appen beregner avstand (i luftlinje) fra deg og til trackeren, en annen er at det er en funksjon for navigasjon her slik at du kan få kjøreanvisninger fra din posisjon og til trackeren. (Den funksjonen er ikke testet her i praksis.) Som du ser på bildet over sier også trackeren i fra om den står i ro eller beveger seg, og hvilken retning den sist beveget seg i.
Oppsummert.
TK905 GPS Tracker gjør jobben, og det til en billig penge. Den kunne vært enklere å sette opp, og batteritiden er i praksis 1/3-av hva produsenten gir inntrykk av (rundt 3-4 uker i praksis). Men det er rent småplukk sammenliknet med nytteverdien.
Läs mer på bloggen
Litt enkelt sagt finnes det to varianter av tyverisikring. Varianter som hindrer tyven i å ta med seg ting (preventivt) og varianter som skal gjøre livet surt for tyven etter at han har gjort sin ugjerning. Kjetting og lås er definitivt preventivt, Securmark og tilsvarende er midt i mellom da det merkes tydelig, og så har man skjulte sporingsprodukter som ikke er merket som en "siste utvei". Poenget er å vite hvor det man eier befinner seg, slik at man kan finne det igjen dersom noen flytter på det.
Det finnes mange varianter av sporing på markedet, men de beste har to fellesnevnere, SIM-kort og innebygget GPS-mottager. Med SIM-kort og tilhørende mobilabonnement kan sporingsenheten sende diverse informasjon til deg uten å være avhengig av nettilgang via kabel eller WIFI, og med innebygget GPS-mottager er posisjonen du mottar nøyaktig nok til vår bruk.
Jeg har tidligere benyttet to typer sporing. En enkel variant som baserer seg på WIFI, som i praksis betyr at jeg får beskjed dersom sporingsenheten flyttes ut av WIFI-sonen. Fordelen med denne er at man ikke trenger SIM, så det er ingen løpende kostnader i det hele tatt. Ulempen er opplagt, etter at sporingsenheten først har forlatt WIFI-sonen den er koblet til har du ingen sporing lengre. Med andre ord vet du at gjenstanden din er stjålet, men har ingen mulighet til å finne den igjen.
Den andre varianten var en av løsningene som selges i Norge, med SIM og løpende abonnement. Varianten jeg hadde ga oppdateringer av posisjon som basis, men kunne også gi informasjon om batterispenning og status på for eksempel en elektrisk lensepumpe. Unektelig en helt topp tjeneste, men med en startkostnad på flere tusen kroner og et løpende abonnement til noen hundre kroner i måneden i tillegg. Bra, men også kostbart.
Jeg droppet sistnevnte løsning da jeg gikk over til å ha båten min i hagen. Her står den innenfor husets WIFI-sone og dermed kunne den overvåkes uten løpende kostnader med både sporing og kamera. Siden jeg nå kjøper ny båt og ny påhenger, og nytt er mer tyveriutsatt enn gammelt, vil jeg igjen ha sporing også utenfor WIFI-sonen. Men som den gjerrigknarken jeg er vil jeg ikke betale et alarmselskap og en mobiloperatør flere hundre kroner i måneden for noe som ikke koster de en krone å drifte. Skulle trackeren vise at det er tjuvradder på ferde klarer jeg fint å ringe politiet selv, og skulle politiet ikke være i stand til å ta affære er jeg over middels løsningsorientert...
Dinside.no har en test fra 2016 som er verdt å lese, den finner du HER. To år senere har det tilsynelatende ikke skjedd veldig mye på denne fronten. Jeg Googlet litt rundt og fant ut at jeg skulle prøve ebay-varianten TK905, som nettopp har GPS-mottager og krever SIM-kort men hvor jeg kan velge fritt hvilket abonnement jeg skal ha på SIM-kortet.
Bildet over viser hva som var i pakken. For snaue 400 kroner får man selve enheten, pose å ha den i, ladekabel (USB), EU-plugg og SIM-adaptere. Jeg bestilte så et kontantkort fra CHESS av typen CHESSkontant. Jeg var ute etter et kontantkort uten startkostnad, med lav SMS-kostnad (siden trackeren sender SMS) og med lavest mulig årlig minstepris.
Litt om valg av abonnement.
Ja, selv kontantkort har nemlig en årlig minstepris. Her må du ta en kikk i den lille skriften men i praksis stenges abonnementet som regel etter et år eller to dersom det ikke er brukt (og dermed betalt inn) et minstebeløp i perioden. For dette abonnementet er det minstebeløpet 50 kroner per 12 måneder. Med en SMS-pris på 29 øre gir det 172 SMS i året, eller 14 SMS i måneden. Hvor mange SMS som skal sendes er opp til deg, du kan motta SMS basert på følgende:
- Fart - hvis trackeren flytter seg raskere enn en viss hastighet.
- Vibrasjon - hvis trackeren ristes på.
- Forflytning - hvis trackeren beveger seg mer enn et gitt antall meter (geofence)
- Driftsstatus - hvis trackeren mister GPS-lås, lavt batteri etc
- Løpende posisjonsoppdatering (tracking)
I en båt vil det typisk være forflytning og driftsstatus du bruker. Forflytning sier seg selv, driftsstatus er et poeng for å få varsel om lavt batteri, men i praksis også for varsel om mulig tukling med trackeren. En tjuvradd med litt vett i skallen kan finne på å slå av trackeren, bryte signalet med en jammer eller putte trackeren i en metalleske. Da er det kjekt å få et varsel om mulig tukling så du kan hive deg avgårde og sjekke hva som skjer.
Det denne trackeren IKKE har, er toveis kontroll av driftsstatus. I en ideell verden burde trackeren si i fra om sin status per et gitt intervall, og så bør appen man styrer den med gi en alarm dersom driftsstatusen uteblir. Da vil du få varsel hvis trackeren kobles helt ut, men slik er det altså ikke i denne modellen. Ulempen med en slik funksjon er kostnaden, for at funksjonen skal ha en nytte må driftsstatus utveksles mellom tracker og app ofte, og dermed blir det mange SMSer å betale for.
De fleste SIM-kort kommer med en gitt PIN-kode. Den byr på problemer her, siden du selvfølgelig ikke får angitt noen PIN i trackeren. Du må enten ha en mobiltelefon eller nettbrett du kan putte SIM-kortet i, og så slå av PIN via innstillingene der, eller et SIM-kort uten PIN til å begynne med. Sistnevnte kalles gjerne M2M, maskin til maskin, og er beregnet på nettopp vår bruk. Ulempen med M2M er at de bare finnes med mye dyrere abonnementsordninger enn enkle kontantkort.
Jeg valgte altså et vanlig kontantkort (med SIM-kode), fant frem en gammel mobil som tar det store SIM-kortet, og brukte den mobilen til å deaktivere SIM-koden på kontantkortet. Så satte jeg SIM-kortet i trackeren, sendt de nødvendige kommandoene for oppstart, og 5 minutter senere var alt i drift og jeg fikk den første meldingen med posisjon:
La meg avklare en ting: Hvis du er av typen som har ti tekniske tommeltotter så er neppe dette et produkt for deg. Det er litt fiklete å sette opp trackeren riktig med diverse SMS-kommandoer hvor du må passe på små og store bokstaver, mellomrom på riktig sted og en bruksanvisning som er grei nok men på engelsk og skrevet av/ for de med god konsentrasjonsevne. Hvis du betviler egne evner på dette området kan du like gjerne belage deg på at du trenger hjelp med en gang, eller på å kjøpe en av de norske variantene (dog med en litt annen prislapp).
Fysiske mål.
Tilbake til selve trackeren så har den et feste i den ene enden, og ladeport og SIMport i den andre. Portene er beskyttet med et gummideksel.
Trackeren har en magnet på undersiden så den kan enkelt "monteres" på steder der magneten kan brukes. Men der dette ikke fungerer, og det er i praksis ganske mange steder for moderne båter og båtmotorer har så mye plastdeler at det er begrenset hvor du får brukt en magnet, så er festet og en snor et greit alternativ. Jeg hadde gjerne sett at det fulgte med borrelås på klistrelapper i pakken, men det er uansett lett å få tak i ellers.
Trackeren i seg selv er 9,5 cm lang, 7,5 cm bred og 2,5 cm tykk ved min kontrollmåling. Dette er noen ekstra millimeter kontra oppgitte mål fra selger. Oppgitt vekt på 168 gram har jeg ikke sjekket. Den er uansett liten nok til at den er enkel å plassere, samtidig som oppgitt batteritid (90 dager standby) er helt ok. Det er verdt å merke seg at batteritiden faller for hver SMS, så hvis lang standby er et poeng for deg bør du sette den opp så den ikke sender flere SMS til deg enn strengt nødvendig. Dog er batteritiden i praksis ikke et veldig stort problem, du skal være særdeles lite interessert i å etterse båten din for å få et problem med batteritiden her. Når båten brukes setter du trackeren til lading, og i vinterhalvåret kommer du langt med en powerpack ala det du ellers bruker på mobiltelefoner.
Trackeren er klassifisert som IP66 somk betyr "støvtett og spylesikker". Det betyr i praksis at den tåler ganske mye vann, men at den ikke skal ligge i vann.
Litt om GPS versus LBS.
De fleste har fått med seg at Global Positioning System (GPS) er basert på en håndfull satelitter som sender ut et signal til din dings med en GPS-mottager, og så triangulerer dingsen din sin posisjon basert på dette og en klokke. Systemet fungerer bra og er mer enn nøyaktig nok for vår bruk. Men TK905 GPS Tracker bruker også LBS der den av en eller annen grunn måtte miste GPS-signalet. Location Based Service (LBS) er en samlebetegnelse på forskjellige software-baserte måter å anslå posisjon, som sådan er GPS et eksempel på LBS. Men LBS kan gi posisjon basert på andre kilder enn GPS og begrepet brukes i praksis om posisjon via triangulering av mobiltelefonsignal eller WIFI og internett. TK905 kan bruke både GPS og LBS basert på triangulering av mobilmaster. Dette er det samme prinsippet som de fleste moderne mobiltelefoner, kombinasjonen av GPS og LBS gir høyere nøyaktighet enn bare en kilde, og ikke minst har du et alternativ å falle tilbake på dersom den ene kilden feiler. (Feks fordi noen bruker en jammer.)
GPS alene er klart bedre enn LBS alene, i praksis ender du fort på noen hundre meters feilmargin uten GPS.
Appen.
Selvfølgelig finnes det en app, du får snart ikke kjøpt skolisser engang uten at de knytes med en app...
Du må ikke ha appen for å bruke trackeren, den kan styres helt og holdent via SMS og i SMSen er det link til posisjonen dens i Google maps. Du må med andre ord ha en smarttelefon med internett, men du må ikke ha appen.
Jeg har testet å styre Trackeren både via SMS og via app, og det er klart enklest med app. Via "Issue command"-menyen kan du slå av eller på ulike funksjoner.
På skjermbildet over kan du også se at trackeren bare har 10% strøm, noe jeg også fikk en alarm om. Man kan dessverre ikke begrense alarmen om lav strøm i form av antall varslinger, så når den alarmen først går må man inn i menyen under og slå av den varslingen. Hvis ikke får du en ny varsling hvert tredje minutt til kontantkortet er tomt, trackeren er tom for strøm, eller du har koblet til en lader.
I appen har du også funksjonen man helst håper man aldri vil bruke, "Real time tracking". Hvis du for eksempel har satt opp geofence-kommandoen, slik at du får et varsel hvis trackeren beveger seg utenfor en gitt sone, vil du få et varsel dersom den gjør det. Så kan du slå av geofence (for å unngå ørten varsler til) og heller slå på real time tracking så du kan spore posisjonen løpende.
Bildet over viser denne funksjonen. Det blå symbolet er meg, for anledningen på jobb i Bjørvika i Oslo. Det grønne symbolet er trackeren, for anledningen i et bygg på Høvik. I bildet over vises kartbildet, men du kan også velge satellittbildevisning om du ønsker det.
Med denne funksjonen aktiv, sender trackeren sin posisjon til deg hvert 15. sekund, så skal du bruke denne funksjonen over tid er det greit å ha litt penger på kontantkortet. Funksjonen ellers fungerer som den skal, og med noen hyggelige tilleggsopplysninger som ikke stod i spesifikasjonene. En av disse er at appen beregner avstand (i luftlinje) fra deg og til trackeren, en annen er at det er en funksjon for navigasjon her slik at du kan få kjøreanvisninger fra din posisjon og til trackeren. (Den funksjonen er ikke testet her i praksis.) Som du ser på bildet over sier også trackeren i fra om den står i ro eller beveger seg, og hvilken retning den sist beveget seg i.
Oppsummert.
TK905 GPS Tracker gjør jobben, og det til en billig penge. Den kunne vært enklere å sette opp, og batteritiden er i praksis 1/3-av hva produsenten gir inntrykk av (rundt 3-4 uker i praksis). Men det er rent småplukk sammenliknet med nytteverdien.
Läs mer på bloggen