Rockabillysångare, gitarrist, jägare, ägare Stockholms Fiske&Fritid, fiskeguide, vinnare perch pro 2016 allmänt skön herre, ja det finns många epitet man kan sätta på dagens intervju-objekt: Tom Backlund men det är egentligen av en speciell anledning vi är vill prata mr Tom: han är helt enkelt för sjujäkla duktig på att fiska Abborre. Det visade han inte minst när han tillsammans med Linus Raners klapp förstaplatsen på årets Perch Pro.
Imponerande kontorsvägg på Stockholms Fiske& Fritid. Det är inte alla (ganska få faktiskt) som kan stoltsera med en sån buckla!
Anledningen till denna intervju är att vi på FiskeFürAlle ju inte längre 100% gäddnördar utan vi (eller iaf Danne och Mange) har valt att vänstra*med lite Abborre också och vi tänkte “höstfiske efter*gädda är kul, kanske det är likadant för Abborre?” så vi valde att borra (ursäkta dåligt skämt redan i ingressen men det kunde inte undvikas hahaha) lite i det också och prata med några seriöst duktiga abborrfiskare.
Efter förra säsongen av Perch Pro är det få fiskeintresserade som inte känner till vem Tom är. Han är heller ingen nykomling här på FiskeFürAlle – vi hade ett rejält*snack med honom när vi intervjuade alla teamen inför perch pro. Den artikeln kan du läsa här. Trots det*vi kan ändå inte hålla oss från att presentera honom ytterligare:-)
Tom är som sagt ingen färsking. Han*har en historik som framgångsrik gäddfiskare men efterhand så har borren tagit mer och mer av uppmärksamheten. Förutom att Tom är en stor fan av bass-fiske och bassturneringar så erbjöd*abborren också lite nya utmaningar som sportfisk, eller som Tom uttryckte det när vi snackades vid i fjol: “Det som lockar med just abborren är att den är en ganska lurig fisk som kräver rätt*prylar och rätt presentation av betena. Det har tagit år av nötande och klurande att få sig*den kunskap vi har idag. Och det roliga är att man vid varje fiskepass lär sig nåt nytt”. Utmaningen i att dra stora borrar lockar alltså.
Vad händer egentligen på den här bilden? Vi har ingen aning men de verkar ha sjukt kul på den där firman. Den får dessutom illustrera två saker vi gillar med Tom – han är sjukt rolig och en sann fiskematerialist – we like a lot. (Jo vi vet, eller iallafall tror att det är Linus som gör ett huvudhopp i red ghost och inte Tom… men ändå)
Sen har han inte att vinna Perch pro som jobb utan stämplar varje dag (vi har inte kolla så noga men vi utgår från att Tom är ganska ofta på plats) på Stockholms Fiske & Fritid – Toms butik som startades 2011 och ligger i Bro norr om Stockholm. Vi gillar (inte minst prylnörden Mange som får fnatt) att man kan hitta ,från i Sverige, lite mer ovanliga märken som FoxRage, GLoomis, Gunki, Bite of Bleak, Nokkela mm såklart tillsammans mer “vanliga” märken. Fokus är på kvalitet och saker grabbarna fiskar med själva.
Stockholmsborren var ett kul grepp från boysen som gick av stapeln augusti i år – en “winner takes it all”-tävling. För att göra det enkelt för oss kallar vi det en “Borre-Trex” där en fisk (och därmed fiskare) tar hem allt. Den hölls i Mälaren där Thomas Lind plockade vinsten på över 32000 kr för sin fisk på 1,2 kg! Sjukt kul initiativ – vi tror hårt på Abborren som tävlingsfiske.
The winner that took it all!!!
Nu när du känner Tom Lite bättre kanske vi ska börjar prata höstfiske med herrn?
Vilket är ditt “hemmavatten” och vad kännetecknar ditt hemmavatten?
Mälaren är mitt hemmavatten och det är ett relativt svårfiskat vatten då fisken i regel rör sig över stora ytor.
Hur startade ditt abborrfiske (första gången och resan till idag)
Mitt abborrfiske startade som för många bakom ett bambu metspö och stirrandes på ett röd/vitt flöte dagarna i ända. Det var min morfar som introducerade mig i fiskets ljuva värld. (Reds. anm dessar morfrar… det finns många som kan skylla sin fiskebesatthet av på sin morfar. Vi vill minnas även Svartzonker hade exakt samma historia bl a).
Vilket är det första stället du letar abborre på?
Jag söker alltid först efter aktiv abborre runt och på grynnor innan jag ger mig på andra ställen.
Otroligt vacker borre
Varför just där?
Anledningen är självklart just för att fisken som står på och runt grynnorna är där i jakt på föda.
Om förstahandsvalet grynnor inte funkar letar jag upp djupkanter med mycket struktur eller vegetation som fisken i sin tur använder som camouflage när de inte är i full jakt.
Vilken taktik/teknik brukar du använda på hösten?(vad skiljer den sig från andra delar på året)?
Hösten är en ljuvlig tid för abborre, just för att de när temperaturen sjunker ofta klumpar ihop sig i stora stim och allt som oftast i storleksordning. Och jiggen är förstahandsvalet när temperaturen sjunkit till 10 Celcius eller lägre och ju lägre temperatur desto styvare och orörligare beten. Dropshotfiske är favorit metoden i riktigt kallt vatten och oftast med mycket små beten.
Abborren är ju en varmvatten älskande fisk och under de varma månaderna så använder jag mycket crankbaits och tailspinner beten av olika slag för att attrahera abborren till hugg. Abborren går allt som oftast att få till hugg det gäller bara att hitta det betet eller vibrations mönster och färg som utlöser jaktinstinkten . Så det är mycket viktigt att ha ett brett spann av olika beten färger för få den randiga riddaren att bjuda upp till dans under årets alla fiskedagar.
På vilket sätt skiljer sig taktiken om man skall leta riktigt stor abborre kontra mängdfiske på abborre?
Stor abborre har liksom all stor fisk blivit stora just för att de är extra smarta och håller sig allt som oftast utanför de mindre individerna. Jag försöker att tänka lite som en ensam soldat i krig,vart skulle jag gömma mig och när skulle jag röra mig ut för att äta? Själv skulle jag hålla mig i närheten maten som jag är beroende av för att leva men samtidigt skulle jag hålla mig nära till bra camouflage dvs stenar/nate/vass/ eller andra saker där jag i skuggan kan vara osynlig. Och jag skulle nyttja gryning och skymning för att ta mig ut på matjakt innan ljuset visar vart jag är.
Denna tankegång har lett mig till min framgång på många stora fiskar. Att jag sen för bok över alla mina fiskedagar har gett mig ett tjockt facit som visar var fisken oftast står och hugger vid olika väder situationer och årstider.
Vilka är dina favoritbeten för höstfiske efter abborre?
Jag har inga favoritbeten för nått fiske utan anpassar mig helt efter dagen då jag fiskar. Och jag är väl en så kallad materialist utan dess nåde och inom fisket gäller regeln man får vad man betalar för. Och efter den regeln lägger jag mina egna inköp.
Vad tycker du är de 3-5 viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till utrustningen för abborrfiske?
Det viktigaste inom abborrefisket är att lägga allt krut på ett superspö. Räkna med att lägga minst 2500:- kr på ett spö. Tro mig – med rätt spö och en tunn bra flätlina kommer du känna saker du aldrig trodde var möjligt . Och så länge rullen du väljer har en jämn broms och ok linuppläggning så är det inte nödvändigt att köpa svindyrt. Samma sak när det kommer till beten man får vad man betalar för.
Vilka andra tips eller knep kan du ge för att komma igång och lyckas med abborrfisket?
Titta på filmer på youtube där folk fiskar i liknade vatten som ditt o sug åt dig allt och plugga på hur abborren fungerar och vad den äter och testa dig sedan fram på vattnet. Och lägg tid på ditt vatten. Det finns inga genvägar tyvärr! Ett alternativ för att snabbt kicka igång sitt abborrfiske är ju att åka ut med en rutinerad kompis eller fiskeguide men åk inte ut för ha som mål att få massa fisk utan för att suga åt dig all kunskap du kan , det har du nytta av i resten av ditt fiskeliv.
Vi får säga Tom leverar ett antal sanningar här som vi på FiskeFürAlle verkligen kan skriva under på. Mycket av det tekniska verkar handla om linor och rullar men som Tom säger – köp ett bra spö – där får du känslan.
Men Tom har varit otroligt frikostig med tips innan också – när han på Kanalgratis körde “Perch School” – 17 minuter abborreskolbok. Vi lärde oss otroligt mycket och så många små tips. Varför har vi inte själva kört dropshot med jigg istället för bara tyngd tidigare – så självklart. Och titta, sa inte Tom “kolla på youtube”?. Ja då gör vi det då:
Tom – stort tack för din medverkan. Det var otroligt kul att ha med dig hos oss igen… och rejält skitfiske i Perch Pro 2017.
Perch Pro kommer att börja visas direkt efter nyår på kanalgratis och det ska bli otroligt spännande att följa även i år. Nu när öppet-vattensäsongen är på upphällningen och det finns risk för en låååång vinter kommer varenda trick behövas för att hantera fiske-abstinensen och Perch pro har varit otroligt bra för oss på det. Spännande, utvecklande och lärorikt med en sjukt kul final. Vi hade ju glädjen att uppleva finalen live och se Tom och Linus lyfta bucklan.
I år kommer finalen visas på fiskekryssningen. Vi kommer självklart vara där! Hoppas du också skaffar plåtar vi så vi och några hundra andra fiskenördar kan ses, snacka och kanske sänka någon bägare:-)
//Danne & Mange
Filed under: abborre Tagged: abborre, abborrefiske, borre, fiska abborre, gunki, höstfiske, karusell, perca, perca fluviatilis, perch, perch pro, stockholms fiske och fritid, vinnare
Läs mer...
(Detta inlägg har postats automatiskt)
Imponerande kontorsvägg på Stockholms Fiske& Fritid. Det är inte alla (ganska få faktiskt) som kan stoltsera med en sån buckla!
Anledningen till denna intervju är att vi på FiskeFürAlle ju inte längre 100% gäddnördar utan vi (eller iaf Danne och Mange) har valt att vänstra*med lite Abborre också och vi tänkte “höstfiske efter*gädda är kul, kanske det är likadant för Abborre?” så vi valde att borra (ursäkta dåligt skämt redan i ingressen men det kunde inte undvikas hahaha) lite i det också och prata med några seriöst duktiga abborrfiskare.
Efter förra säsongen av Perch Pro är det få fiskeintresserade som inte känner till vem Tom är. Han är heller ingen nykomling här på FiskeFürAlle – vi hade ett rejält*snack med honom när vi intervjuade alla teamen inför perch pro. Den artikeln kan du läsa här. Trots det*vi kan ändå inte hålla oss från att presentera honom ytterligare:-)
Tom är som sagt ingen färsking. Han*har en historik som framgångsrik gäddfiskare men efterhand så har borren tagit mer och mer av uppmärksamheten. Förutom att Tom är en stor fan av bass-fiske och bassturneringar så erbjöd*abborren också lite nya utmaningar som sportfisk, eller som Tom uttryckte det när vi snackades vid i fjol: “Det som lockar med just abborren är att den är en ganska lurig fisk som kräver rätt*prylar och rätt presentation av betena. Det har tagit år av nötande och klurande att få sig*den kunskap vi har idag. Och det roliga är att man vid varje fiskepass lär sig nåt nytt”. Utmaningen i att dra stora borrar lockar alltså.
Vad händer egentligen på den här bilden? Vi har ingen aning men de verkar ha sjukt kul på den där firman. Den får dessutom illustrera två saker vi gillar med Tom – han är sjukt rolig och en sann fiskematerialist – we like a lot. (Jo vi vet, eller iallafall tror att det är Linus som gör ett huvudhopp i red ghost och inte Tom… men ändå)
Sen har han inte att vinna Perch pro som jobb utan stämplar varje dag (vi har inte kolla så noga men vi utgår från att Tom är ganska ofta på plats) på Stockholms Fiske & Fritid – Toms butik som startades 2011 och ligger i Bro norr om Stockholm. Vi gillar (inte minst prylnörden Mange som får fnatt) att man kan hitta ,från i Sverige, lite mer ovanliga märken som FoxRage, GLoomis, Gunki, Bite of Bleak, Nokkela mm såklart tillsammans mer “vanliga” märken. Fokus är på kvalitet och saker grabbarna fiskar med själva.
Stockholmsborren var ett kul grepp från boysen som gick av stapeln augusti i år – en “winner takes it all”-tävling. För att göra det enkelt för oss kallar vi det en “Borre-Trex” där en fisk (och därmed fiskare) tar hem allt. Den hölls i Mälaren där Thomas Lind plockade vinsten på över 32000 kr för sin fisk på 1,2 kg! Sjukt kul initiativ – vi tror hårt på Abborren som tävlingsfiske.
The winner that took it all!!!
Nu när du känner Tom Lite bättre kanske vi ska börjar prata höstfiske med herrn?
Vilket är ditt “hemmavatten” och vad kännetecknar ditt hemmavatten?
Mälaren är mitt hemmavatten och det är ett relativt svårfiskat vatten då fisken i regel rör sig över stora ytor.
Hur startade ditt abborrfiske (första gången och resan till idag)
Mitt abborrfiske startade som för många bakom ett bambu metspö och stirrandes på ett röd/vitt flöte dagarna i ända. Det var min morfar som introducerade mig i fiskets ljuva värld. (Reds. anm dessar morfrar… det finns många som kan skylla sin fiskebesatthet av på sin morfar. Vi vill minnas även Svartzonker hade exakt samma historia bl a).
Vilket är det första stället du letar abborre på?
Jag söker alltid först efter aktiv abborre runt och på grynnor innan jag ger mig på andra ställen.
Otroligt vacker borre
Varför just där?
Anledningen är självklart just för att fisken som står på och runt grynnorna är där i jakt på föda.
Om förstahandsvalet grynnor inte funkar letar jag upp djupkanter med mycket struktur eller vegetation som fisken i sin tur använder som camouflage när de inte är i full jakt.
Vilken taktik/teknik brukar du använda på hösten?(vad skiljer den sig från andra delar på året)?
Hösten är en ljuvlig tid för abborre, just för att de när temperaturen sjunker ofta klumpar ihop sig i stora stim och allt som oftast i storleksordning. Och jiggen är förstahandsvalet när temperaturen sjunkit till 10 Celcius eller lägre och ju lägre temperatur desto styvare och orörligare beten. Dropshotfiske är favorit metoden i riktigt kallt vatten och oftast med mycket små beten.
Abborren är ju en varmvatten älskande fisk och under de varma månaderna så använder jag mycket crankbaits och tailspinner beten av olika slag för att attrahera abborren till hugg. Abborren går allt som oftast att få till hugg det gäller bara att hitta det betet eller vibrations mönster och färg som utlöser jaktinstinkten . Så det är mycket viktigt att ha ett brett spann av olika beten färger för få den randiga riddaren att bjuda upp till dans under årets alla fiskedagar.
På vilket sätt skiljer sig taktiken om man skall leta riktigt stor abborre kontra mängdfiske på abborre?
Stor abborre har liksom all stor fisk blivit stora just för att de är extra smarta och håller sig allt som oftast utanför de mindre individerna. Jag försöker att tänka lite som en ensam soldat i krig,vart skulle jag gömma mig och när skulle jag röra mig ut för att äta? Själv skulle jag hålla mig i närheten maten som jag är beroende av för att leva men samtidigt skulle jag hålla mig nära till bra camouflage dvs stenar/nate/vass/ eller andra saker där jag i skuggan kan vara osynlig. Och jag skulle nyttja gryning och skymning för att ta mig ut på matjakt innan ljuset visar vart jag är.
Denna tankegång har lett mig till min framgång på många stora fiskar. Att jag sen för bok över alla mina fiskedagar har gett mig ett tjockt facit som visar var fisken oftast står och hugger vid olika väder situationer och årstider.
Vilka är dina favoritbeten för höstfiske efter abborre?
Jag har inga favoritbeten för nått fiske utan anpassar mig helt efter dagen då jag fiskar. Och jag är väl en så kallad materialist utan dess nåde och inom fisket gäller regeln man får vad man betalar för. Och efter den regeln lägger jag mina egna inköp.
Vad tycker du är de 3-5 viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till utrustningen för abborrfiske?
Det viktigaste inom abborrefisket är att lägga allt krut på ett superspö. Räkna med att lägga minst 2500:- kr på ett spö. Tro mig – med rätt spö och en tunn bra flätlina kommer du känna saker du aldrig trodde var möjligt . Och så länge rullen du väljer har en jämn broms och ok linuppläggning så är det inte nödvändigt att köpa svindyrt. Samma sak när det kommer till beten man får vad man betalar för.
Vilka andra tips eller knep kan du ge för att komma igång och lyckas med abborrfisket?
Titta på filmer på youtube där folk fiskar i liknade vatten som ditt o sug åt dig allt och plugga på hur abborren fungerar och vad den äter och testa dig sedan fram på vattnet. Och lägg tid på ditt vatten. Det finns inga genvägar tyvärr! Ett alternativ för att snabbt kicka igång sitt abborrfiske är ju att åka ut med en rutinerad kompis eller fiskeguide men åk inte ut för ha som mål att få massa fisk utan för att suga åt dig all kunskap du kan , det har du nytta av i resten av ditt fiskeliv.
Vi får säga Tom leverar ett antal sanningar här som vi på FiskeFürAlle verkligen kan skriva under på. Mycket av det tekniska verkar handla om linor och rullar men som Tom säger – köp ett bra spö – där får du känslan.
Men Tom har varit otroligt frikostig med tips innan också – när han på Kanalgratis körde “Perch School” – 17 minuter abborreskolbok. Vi lärde oss otroligt mycket och så många små tips. Varför har vi inte själva kört dropshot med jigg istället för bara tyngd tidigare – så självklart. Och titta, sa inte Tom “kolla på youtube”?. Ja då gör vi det då:
Tom – stort tack för din medverkan. Det var otroligt kul att ha med dig hos oss igen… och rejält skitfiske i Perch Pro 2017.
Perch Pro kommer att börja visas direkt efter nyår på kanalgratis och det ska bli otroligt spännande att följa även i år. Nu när öppet-vattensäsongen är på upphällningen och det finns risk för en låååång vinter kommer varenda trick behövas för att hantera fiske-abstinensen och Perch pro har varit otroligt bra för oss på det. Spännande, utvecklande och lärorikt med en sjukt kul final. Vi hade ju glädjen att uppleva finalen live och se Tom och Linus lyfta bucklan.
I år kommer finalen visas på fiskekryssningen. Vi kommer självklart vara där! Hoppas du också skaffar plåtar vi så vi och några hundra andra fiskenördar kan ses, snacka och kanske sänka någon bägare:-)
//Danne & Mange
Filed under: abborre Tagged: abborre, abborrefiske, borre, fiska abborre, gunki, höstfiske, karusell, perca, perca fluviatilis, perch, perch pro, stockholms fiske och fritid, vinnare
Läs mer...
(Detta inlägg har postats automatiskt)