Vårfiske efter gädda – hur gör Svartzonker? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Vårfiske efter gädda – hur gör Svartzonker?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Vårfiske efter gädda – hur gör Svartzonker?

    Serien med vårfiske efter gädda fortsätter idag får vi tips från Svartzonker. Men innan vi kommer dit, vem är Svartzonker egentligen?
    Stylish porträttbild på Claes!

    Hej! Jag heter Claes Claesson men de flesta känner nog mig som Svartzonker. Jag är*46 år gammal och bor i Stockholm. Fiska har jag gjort sen barnsben och jag gillar att fiska. Jag har en förkärlek till Gäddfisket och Muskyfisket.
    Utöver det så kan man säga att jag är våldsamt icke-pedantisk på det mesta, men är rätt så noga med fiske. Framförallt är jag noggrann när det kommer till krokar. De ska alltid vara slipade och vassa. Beten får gärna ha krokmärken och repor. De ska se ut så – det är förbrukningsmaterial. Det hör liksom till.
    Jag är lite “self made”, jag har ingen skola i bakgrunden, jag har inte lärt mig teorin utan allt kommer genom att fiska, mycket tid på vattnet – testa, utmana och utveckla. Jag är inte den som planerar mina fisken i detalj “Hur har vinden legat? När är månfasen perfekt?” och så vidare. Jag har så många projekt på gång så fiskar när jag kan och fiska och sen ställer jag in på mig de förutsättningarna som gäller den dagen. Oavsett nordan, hällregn – när jag kan fiska så åker jag ut, kort och gott.
    En av de negativa sakerna med att ha så många bollar i luften är att det egna fiskandet blir lidande. I år kommer nog bli ett av åren jag fiskar minst på mycket länge. Jag kommer nog inte att göra mer än 30 pass (om jag har tur) i år. När jag körde på som mest låg jag på 80-100 pass om året. Räknar man på ett snitt skulle jag säga att det är ca 50 pass per år.
    Det är ju lätt att tro att alla alltid har bra fiske när man ser posterna i sociala medier… Går det alltid bra när du fiskar?

    Varje år blir det väl en handfull bompass. Det hör liksom till på något vis. Frågar du mig så är bompassen och de dagar det är trögt fiske kanske de viktigaste passen. Det är då man lär sig som mest. Ingen lär sig något egentligen av att åka ut och dra 100 gäddor de dagar fisken biter på allt som kastas åt deras håll. Det är såklart kul fiske men man lär sig inte något nytt. Sist jag var över i USA och fiskade Musky bommade*jag gjorde 7 dagar på raken… Inte ett hugg. Visserligen på Musky som är annorlunda det var fortfarande sju bompass.
    När den väl sitter så är det en skön känsla, oavsett vad!

    Musky och gädda – det är väl nästan samma sak, eller? Vilket gillar du mest?

    Man kan inte säga så… Det är omöjligt att jämföra. Det är så olika fisken. Jag älskar gädda, jag älskar*Musky. Muskyfiske är väldigt speciellt… Har du provat att fiska lax m fluga? Precis samma sak – man kastar och kastar och kastar… Det är jakt. Och i slutändan är det små detaljerna som avgör. Jag har tagit en 50-incher… En riktig storfisk. Innan dess hade jag flera bra men inte riktigt tagit mig över ” det magiska strecket”. 49,7 inch var bäst innan. “Close but no cigarr ;-)!
    På bilden ser ni Claes iklädd en vägverket-orange sommaroutfit, poserandes med ett fint exemplar leopardfläckig Musky

    Vad räknar du som ditt hemmavatten?

    Mina*hemmavatten är i Norra Roslagen. *Hemmavattnet kännetecknas av att det är nära till havet… eller… Det är ju*lite knäppt att säga så :-)…Det är skärgård helt enkelt, väldigt nära till havsbandet. Det är en ganska karg miljö, stenigt med lite marfiske och så. Men själv fiskar jag ofta lite djupare… Vattnet är också ganska klart. En annan sak som är annorlunda i mitt hemmavatten är att på våren är temperaturen lite*kallare än södra skärgården så säsongen ligger lite på efterkälken.
    Efterleksfiske kräver eftertanke…

    Här händer något intressant. När vi lämnat ämnet kring Claes själv och ska ge oss in på efterfiske så tar Claes över lite på ett skönt sätt. Han är här oerhört engagerad och vi märker det är viktigt för Claes – med rätta. Det handlar om vikten att vara försiktig med gäddan, speciellt efterleksgäddan.
    Att fiska på efterleksgädda kan var roligt… Vansinnigt roligt… Den har ägnat veckor åt att leka och att “slicka sina sår” efter leken. Nu är den på jakt! Gäddan är vrålhungrig! Den hugger på allt men de är såriga, hårt åtgångna, med känsliga slemskikt, mjuka i kroppen och kan faktiskt fajtas tills de dör. Det diskuteras mycket kring etik om att fiska på lekande fisk eller förleksfisk. Man skulle kunna diskutera lika mycket (egentligen) om hur rätt det är att fiska på gäddan direkt efter leken. Den är så otroligt känslig då – fysiskt nedgången helt enkelt*och är då i en period då den behöver återhämta sig.
    Tungt att köra bicepscurl med denna baddare till gädda.

    På efterleken gäller det verkligen att ha koll på sina prylar. Är det någon gång man ska “siza upp” så är det nu. Att stå och drilla fisk på för mjuka spön så att fisken kan fajta ihjäl sig är inte rätt. Rejäla spön, rejäla linor och bra krokar. Kroka av så många fiskar du kan i vattnet och måste du lyfta upp fisken – gör det utan håv. Gäddans slemskikt är dåliga och fiskarna är såriga – att ligga i ett håvnät hjälper inte läkeprocessen precis. Det är lätt att fisken blir ytterligare skadad och sjuk. Sen är fisken mjuk i benen också – även käken är mjuk så tänk även på hur du lyfter in fisken i gälgreppet till din fuktade avkrokningsmatta (om du måste ta in för att plocka ut bete eller mäta och väga)…
    Om efterleksfisket

    Direkt efter leken kan det vara svårt att få någon fisk att hugga. De ligger bara på botten, läker sår och återhämtar sig. Det klassiska efterleksfisket brukar man säga drar igång när det börjar bli 10 grader i vattnet
    När man ska hitta fisk efter lek så kan man tänka – gäddorna har varit utan mat i flera veckor. De är utsvultna. De kommer gå till det närmsta mathakett. Snabbmat, typ, så nära lekviken som möjligt. Så att veta vilka vikar som är lekvikar är bra kännedom. Jag bedriver alltid efterleksfisket där.
    Lite enkelt kan man säga att fisken är inne i vikarna på morgonen. Inte så mycket i vassarna utan mer ute på flaken. När det värms upp så drar de ut och käkar (lite djupare) kanske på ett mumsigt strömmingsstim i närheten och sen på kvällen går de in i viken igen och smälter maten.
    Så antingen har du braxätarna som håller till i marerna och tar skrovmål där eller så har du de mer pelagiskt käkande fiskarna (som jag gillar att fiska efter) att gå efter.
    Fet rygg är väl ändå det minsta man kan säga om denna.

    Vad skall man tänka vid val av bete för efterleksfisket?

    Vad gäller beten och så är det viktigt med aktivitet. Gärna lite skrikiga färger, bra fart i grejorna och skramlar det lite så är det bra.
    Beten jag använder…*Jag fiskar ju bara med egna beten nuförtiden så då blir det sådär reklamigt… Men innan var det Bulldawgs, Helltails, Bomber 17A, Buster, Zalt, HiLo – alla gamla klassiker. Men för egen del har jag på senare år haft väldigt bra fiske på McTail riggad med Big Tail men även Zonker-tailen och McRubber. Större profilbeten helt enkelt.

    Har du några tips för nybörjare för att hitta efterleksfisken?

    Har du inte tillgång till elektronik och elektroniska sjökort finns det fortfarande mycket att gå på. Det finns platser över hela skärgården där folk fiskar strömming. Du kan räkna med att där har du gäddor i närheten. Kolla Google maps och*Eniros hybridkartor/Eniro på sjön – kolla i områdena runt omkring och*investera*några dagar på de platserna – du kan inte räkna med napp direkt såklart. Du måste lära dig själv.*Samma sak gäller såklart i sjö och älv också. Har du koll på var maten finns, nära lekvikarna så hittar du också fisken.
    Själv gillar jag det där fisket på pelagiskt jagande gädda. Det är inte så lätt men roligt… Kanske inte direkt nybörjarfiske dock. Lite tips på beten och tekniker är:
    1. Kör lite större beten upp till ca 25 cm – det funkar bra
    2. Grälla beten funkar bra (chartreuse, lysröret, mälarfärgen, 08:an)
    3. Sätt fart i inspinningen. Det får gärna skramla, flytta vatten och leva till

    Glad som en mört!

    Några tips om man är ute efter ett lyckat mängdfiske eller i alla fall ”lättare” fiske?

    1. Fiska i anslutning till lekvikar – fiska ut branterna, relativt vassnära
    2. Det många gör fel är att många fiskar med för långsam hemtagning av betet – ös på m hastighet
    3. Skrikiga*färger, grejorna skall synas
    4. Rippa (“Pumpa” hem beten med livliga drag i spöt) och ge liv – stimulera

    Fiskarna kanske inte är de största men det kan finnas många.
    För att ha chans på storgäddan

    Leta upp strömsatta sund, kanter ut mot branter*och andra hak där betesfisken brukar stimma till. Att fiska på pelagisk fisk är spännande. Det är inte ett mängdfiske överhuvudtaget, snarare tvärt om. Det kan vara ett hugg per dag så det gäller att klara av att hålla fokus. Jag gillar det – Men det är riktigt pannbensfiske.
    Det är inte så mycket småfisk som jagar så utan det brukar de större fiskarna. Fiskedjupet beror på förutsättningarna och framförallt då vilket djup stimmen har. Här behövs elektronik. Jag brukar försöka följa strömmingen och fiska ovanpå stimmen. Funkar inte det – fiska under. Det är inte så många gäddor som brukar försöka gömma sig mitt i stimmen.
    Ha koll på sjunkhastigheten och kör klassiskt räknefiske.
    Något annat att tänka på?

    • Vi har redan varit inne på det men det kan vara värt att trycka på igen – ha*rätt utrustning. Grov utrustning. Snabb drill och kroka av så mycket du kan så fort som möjligt.
    • Har du wobblers med många krokar – ta av någon av krokarna. Fiskarna suger i sig hela beten
    • Ha nära till allt viktigt så att det är framplockat: tång, blöt matta, ev måttsticka
    • Var rädd om fisken helt enkelt.

    Några avslutande ord…

    För att bli en bra fiskare krävs det att man tänker utanför boxen och prova nya saker. Det finns anledningar till varför det inte nappar. Att knäcka koden själv är den bästa belöningen – fake it tail you make it:-)
    Skulle du vilja se mer av Claes och hans fiske kan vi rekommendera live-fisket han gjorde med JanO och Fisheco tidigare i vår. Det hittar du här:
    Reds anm: Efter detta hamnar vi i ett resonemang som i kort går ut på att det inte finns några substitut till tid på vattnet. Sociala medier och Google i all ära. Det kan vara missledande eller bedrägligt. Bara för att det snabbt och enkelt finns tillgänglig kunskap som t ex i denna artikel finns det inget som säger att det bara är ut och hämta en 10+. Enkelt att få information är inte samma sak som att det är enkelt att lyckas.
    Fiske kräver tid, det kräver misslyckande, det kräver egna lärdomar för att man själv ska lyckas. Pannben är en framgångsfaktor som alltför ofta glöms bort och det tar*både tid, planering och rejäla satsningar för att ta de stora fiskarna. Det är ingen slump att vissa lyckas…
    Så kära läsare, även om våra gäddproffs som t ex Claes här frikostigt delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter vunna genom tid på vattnet – så ersätter det inte din egen tid på vattnet. Pannben på – ut och testa, skapa dina egna erfarenheter! Är du glad amatör – räkna med att det kan kosta på i början… Men det är så värt det att lyckas på egen hand. Ut och ta dom nu. Skitfiske på er!
    Vi inväntar med stort nöje det de längre kvällarna och skönt efterleksfiske men innan dess ska vi avsluta vårfisket och vi har några sköna personer kvar så håll öronen spetsade. Det lättaste sättet är att följa oss på någon eller alla av våra kanaler på sociala medier:
    Direktlänk Facebook hittar du*här Direktlänk Youtube hittar du*här På Instagram hittar du oss under fiskefuralle.
    //Mange, Peter och Danne
    Ps. Vill du läsa de tidigare inläggen från grymma fiskare som tipsar om vårfiske så har du dem här.*Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten: Tero Paakki, Jimmy Lindahl, Tomasz “Polski” Andersson, Evelina Henriksen, Jessica Dolk och William Eksell. Välkommen på en titt Ds

    Filed under: vårfiske Tagged: brochet, efterlek, gädda, gäddfiske, gedde, Gjedde, Hecht, Luccio, Lucio, northern pike, nybörjare gädda, pike, stor fisk, stor gädda, strömmingsgädda, Svartzonker, vårfiske

    Läs mer...

    (Detta inlägg har postats automatiskt)
    www.fiskefuralle.se

    Välkommen in på en titt!

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av MastaPike, 2017-03-16, 19:10
12 svar
3 780 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Henke E
av Henke E
 
Startad av Xerup, 2022-07-06, 19:49
87 svar
6 240 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Xerup
av Xerup
 
Startad av MrTotte, 2023-07-23, 16:36
15 svar
1 452 visningar
1 gilla
Senaste inlägg Kolnej
av Kolnej
 
Startad av Team Colibri, 2023-12-02, 08:16
25 svar
1 105 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Startad av Team Colibri, 2024-07-17, 11:17
0 svar
94 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Arbetar...
X