Coldwater cranking - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Coldwater cranking

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Coldwater cranking

    Hej!
    Under de senaste veckorna har jag liksom förhoppningsvis många andra passat på att njuta av isfritt vatten och huggvilliga gäddor. Idag tänkte jag skriva lite kring en av mina favoriter för tidig vårgädda vilket nämligen är vobblerfiske efter gädda. När jag växte upp fiskade jag till en början enbart med vobbler efter gädda. Vobblern är ofta som bäst under det tidiga vårfisket och det var just vid dessa förutsättningar som jag tillslut lyckades fånga min första gädda över tio kilo.
    Så hur gör man och vad skall man tänka på?

    Lyckas du bygga eller modifiera dig till en bra vobbler så var försiktig med den! Att replikera en riktigt bra vobbler som man byggt kan vara svårt, eller nästintill omöjligt. Här en fin förleksfisk på 10,6 kg!

    Coldwater Cranking
    På den gamla goda tiden när jag lärde mig fiska förleksgädda så använde jag mig i princip endast av en enkel men effektiv taktik. Långsamt vobblerfiske med täta och långa spinnstopp. Vobblerna skulle ha sävlig gång och i det närmsta sväva i spinnstoppen.
    Med tiden glömde jag under en period bort denna stundtals dödliga teknik till förmån för alla andra effektiva tekniker som jag lärde mig under resans gång. Framförallt från förra året har jag däremot återigen börjat fiska mer och mer vobbler och under den senaste fisketurerna har jag haft enastående resultat med vobbler! Att fiska vobbler är enkelt. En vobbler fiskar bra på drift, betestypen krokar bra och under långa vårdagar med segt fiske så orkar man hålla koncentrationen uppe i tekniken.
    Personligen föredrar jag vobblers som rullar kraftigt och rör sig mycket vid riktigt låg fart. Betena skall dessutom i det närmsta sväva vid spinnstop. Detta skapar ett riktigt bra förleksbete som man kan peta hem sakta med långa spinnstop vilket gäddorna ofta har svårt att motstå.
    Dessa egenskaper är däremot ofta svåra att hitta i köpesvobblers och för att nå bästa resultat får man ofta blya ned flytande vobblers eller allra helst bygga sina egna. Själv fiskar jag mest med mina egna vobblers men ifall man bara lägger lite tid och experimenterar med modifikationer så finns det en uppsjö av köpesvobblers som kan trimmas med bra resultat. Bland mina egna beten så fiskar jag gärna med specialiserade modeller med överdimensionerad sked för extra långsam hemtagning, snabbt sjunkande vobblers för djupt fiske eller svävande vobbler med tvärställd sked för riktigt grunt fiske.

    Av nostalgiska skäl fiskar jag endast Ambassadeur Classic rullar till vobbler. Bland favoriterna hör 5000 Rocket och C3. En normalutväxlad rulle är att föredra så att man av misstag inte råkar ta hem vobblern för snabbt. På bild en 10kgs tillsammans med ett Veritas 7’9 med en* Ambassadeur 5601 C3 spolad med Trilene Flourocarbon 0,38mm.
    Utrustning
    Jag vobblerfiskar med två olika utrustningar, en med flätlina och en med flourocarbon lina. Utrustningen med flourocarbonlinan använder jag främst för att få betena att gå djupare (då flourocarbonlinan skär bättre genom vattnet jämfört med flätlina och då denna lina sjunker) eller då jag fiskar i lugna förhållanden eller minusgrader. Spöet med flätlina fiskar jag när det är mycket vegetation eller då det blåser. På ena spöet använder jag en Ambassadeur 5601 C3 och på det andra en 5600 C3. Orsaken till att ha höger respektive vänstervevat är för att kunna byta vevarm när jag blir trött i armen som vid fiske under mycket långa fiskepass eller vid hårt fiske under flera dagar.
    De spö som jag använder till flätlina är ett 8 fots 90g Volatile. Detta spö har en djup aktion och spöet upplevs som ganska mjukt. Detta spö tycker jag fungerar bra ihop med flätlina eftersom det har tillräckligt med kraft för att kroka en stor gädda och samtidigt är så mjukt och förlåtande att gäddan inte skall lyckas skaka ur krokfästet ur läppen.
    Till flourocarbonlina använder jag ett 7’9 Veritas. Detta spö är något snabbare och med mer kraft vilket jag tycker passar bra till flourocarbon lina. Med flourocarbonlina behöver man inte tänka på att gäddan skall slå ut betet ur käften på grund av att spöet är styvt då linan har såpass mycket flex. Det man däremot måste lära sig är att ett hårt spö belastar knut och påfrestar linan kraftigt vid t.ex. ett mothugg på kort lina. För att inte riskera linbrott så kompenserar jag med ett spö likt detta som inte är alltför styvt.

    Veritas, flourcarbonlina och 5601 C3 är en favorit för grov vårgädda med vobbler.
    **
    Vid fiske i minusgrader får man snabbt isbildningar i spöringarna. Vid denna typ av förhållande fiskar jag nästintill uteslutande flourocarbon eller nylonlina då dessa linor inte skapar isbildning i ringarna i samma utsträckning.

    Stora gäddor krokas ofta i läpparna på vobbler. Se till att ha vassa krokar och ett förlåtande spö! När gäddan ruskar på huvudet kan vobblern lätt lossna.



    Läs mer...

    (Detta inlägg har postats automatiskt)

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av MastaPike, 2017-03-16, 19:10
12 svar
3 806 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Henke E
av Henke E
 
Startad av Xerup, 2022-07-06, 19:49
87 svar
6 267 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Xerup
av Xerup
 
Startad av Team Colibri, 2024-07-17, 11:17
0 svar
103 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Startad av Team Colibri, 2024-08-05, 07:15
0 svar
199 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Arbetar...
X