Vårfiske efter gädda – hur gör Tero Paakki? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Vårfiske efter gädda – hur gör Tero Paakki?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Vårfiske efter gädda – hur gör Tero Paakki?

    I höstas gjorde vi en serie intervjuer där några av Sveriges bästa, härligaste*gäddfiskare pratade om hur deras höstfiske och frikostigt delade med sig av deras bästa tips. Vi (och tydligen en del andra ;-) ) Tyckte det var en lyckad och inspirerande serie. Så vi tänkte “varför inte göra en likadan, fast kanske ännu bättre serie för våren?”. Sagt och gjort – i FiskeFürAlle-land är det inte långt mellan tanke och handling så vi började direkt skicka ut våra krokar till fiskare vi ville ha med – både bekantingar sedan innan och några nya.
    Glädjande nog så har alla! tackat ja – så vi kommer ha en grym, grym vår där vi kommer kunna grotta ner oss i proffsens tips på “Do’s and Don’ts” för vårfisket efter gädda. Vi tänker försöka köra inläggen*(hyfsat) geografiskt koordinerat med när fisket börjar i respektive område.
    Enkelt uttryckt så kommer vi börja på västkusten, för att sedan ge oss ner till Skåne/Blekinge för att sedan fortsätta upp längs kusten med diverse avstickare inåt landet för att sedan någon gång i Juli (eller när nu våren börjar där… LOL) avsluta i Norrland.
    Det här är fisket som alla pratar om, förleksfiket och efterleksfisket efter de riktigt stora gäddmadamerna. Först ut i vår serie är Tero Paakki. Även om Tero har ett finskklingande namn där både dubbla vokaler och dubbla konsonanter ingår i namnet är han en Göööteborgare som har som vana att dra STOOORA gäddor.
    Man kan också stava Teros namn – “Stor gädda”… Redan innan vi andra vanliga dödliga lyckats skotta oss fram till garaget i brinnande vinter hade Tero dragit sin första 10+ gädda för året.
    Och under skrivandet av detta inlägg kommer det en lite försynt fråga: “Grabbar – är ni helt klara med inlägget eller vill ni få in en 15kg:s också? WUT?! Vi*har inte ens börja täcka av båten och Tero (eller Terror Paaki som storgäddorna känner honom :-D), har tagit över sig drömgränsen redan!. Stora gratulationer från oss!!! Och ska vi vara exakta avs vikt vägde klossen 15050 gram! Men hur gör han,*denna tungsvingande spövirtous? Nu kör vi! (och skulle du gilla bilder på stora gäddor kan vi utlova en kavalkad i detta inlägg.
    Tero, berätta lite om dig själv, vem är du?

    Terve!! (“Hej” på finska).*Tero Paakki heter jag och jobbar som brandman, det har jag gjort sedan 1998. Jobbar man som jag dvs dygn så blir det mycket fritid och med mycket fritid så blir det mycket fiske och ju mer jag fiskar desto mer gädda får jag. Det är en rätt bra livscykel.
    Tero i egen hög person. Fokuserad i jakten på storgäddan

    Jag har haft turen och samarbetar nu med GUNKI och MIEKO och detta är ruskigt kul och givande då jag ibland har förmånen att få fiska med många duktiga fiskare, men allt som oftast så piskar jag ändå upp mer gädda än dom haha.
    Jag är gift och har tre ungar varav den minsta Petter är helt såld på allt fiske, han har redan ett pb på 13,7 kg, så äpplet faller inte långt ifrån päronträdet :-)
    Håll utkik efter denna fiskaren. Grymt PB redan i ung ålder.

    Red. anm: Tero, kan du tänka dig att adoptera 3 nya familjemedlemmar?Jag bor i Lilla Edet och har så gjort i hela mitt liv, mitt hemmavatten är mytomspunna Göta Älv och här har jag lagt ner mååånga timmar med att söka all slags fisk. Började fiska här redan som liten och tycker mig ha ganska bra koll på mitt hemmavatten, men har fortfarande mycket kvar att lära om min älv som jag har en hatkärlek till.
    Älven är så jävla lömsk och nyckfull men den som söker han finner säger man ju och stundtals så hittar man rätt och då kan man bli rikligt belönad med någon fet och grov gädda.
    På tal om det, det är ett perfekt läge att släppa*15 kilos gäddan!

    Den som söker skall finna. Det kan man säga med besked denna gång. Tero har sökt mycket och är en gäddfiskare av rang – då finner man!. För en vecka sedan fann han upp denna mäktiga gädda på hela


    Var fiskar du och vad kännetecknar ditt hemmavatten?

    Mitt hemmavatten är Göta Älv, och dom som har fiskat här vet att det kan vara sjukt svårt stundtals. Älven kan man dela upp i två helt olika karaktärer, längre ner mot göteborgshållet så är kanterna prydda av mycket vass och detta fisket lockar många att söka lyckan bland stubbvassen och långa partier med Nate.
    Högre upp där jag fiskar så har älven en helt annan karaktär och många spyr på att det ser sjukt tråkigt ut med bara sprängsten längs kanterna och knappt någon vass att tala om, men som sagt så döljer sig många hemligheter bakom denna sträckan och har du lite flax som ny så kan du pricka rätt och bli belönad med en fet gädda.
    Men som sagt så är min del av älven sjukt svårfiskad och allt som oftast väldigt trög, om man räknar med att få ett stort antal gäddor i älven under ett fiskepass så bör man tänka om rätt snabbt, du kan vara glad som ny på älven om du får något alls, vill man få mycket gädda så bör man åka till ett annat vatten men är du ute efter stort och orkar nöta flera dagar utan hugg är du på rätt plats.

    Vilket är första stället du börjar leta gädda på? Varför just där?

    Oftast så söker jag gäddan på ganska samma platser som jag gör resten av året då jag tror att det finns två olika sorters gäddor i älven varav den ena är ganska stationär och den andra grova och ryggbreda gäddan är mer vandringsbenägen och därför svårare att hitta.
    Men som sagt tidigare, den som söker han finner.*
    Om jag skulle fiska i älven nu på våren och jag är vid dom vassprydda vikarna med stubbvass så hade jag startat på* en bit utanför vikarna på ca 4 till 6 meter och jobbat mig inåt till ca en 0,5 meter, ganska många gäddor har redan parkerat sig i stubbvassen och gör härliga utfall mot ditt bete.
    Fiskar jag på min sträcka där det inte finns några utpräglade lekvikar är det betydligt svårare då du bara har sprängsten längs med kanterna och det finns inte så många givna lekplatser.
    Rent generellt så kan man säga att man ska söka upp bakvatten eller en plats där strömmen inte trycker på så mycket och fiska av det väldigt noga. Jag fiskar även mycket på djupet, där jag vet att det finns hålor och stenar på botten. Detta gör att det bildas fina ställen för dom riktigt stora att ligga och lura på, men att kunna hitta dessa platser är inte lätt. Hittar du ett litet större bakvatten så fiska av detta väldigt noga och fiska av i anslutning till bakvattnet och gärna lite djupare.

    Vid vårfisket och om vinden ligger på in mot land så är ett bra tips om du inte är rädd om båten att drifta alldeles nära sprängstenen och kasta ut mot vindrikningen, många av mina fiskedagar har räddast av att jag gjort på detta sätt då gäddan allt som oftast står med käften vänd mot vindriktningen och blir lättare att få kontakt med, är du rädd om båten så gå i land och fiska därifrån, allt för många glömmer av att landfisket är grymt effektivt.
    Har jag väldigt klart vatten och jag vet att det står gädda på platsen så brukar jag ta ett mindre snabbgående bete med rassel (wakebait) eller en spinnare och köra strax under ytan för att väcka gäddan till liv, och därefter gå till ett större bete som du fiskar saktare. Glöm inte att hålla hårt i spöt.
    Beten som jag gillar på våren är dom som jag kan fiska med och vet hur dom uppför sig. Även här som på allt fiske så lär dig hur ditt bete funkar och uppför sig i vattnet allt ifrån snabb hemtagning till sakta hemtagning. Rassel i ett gummibete är aldrig fel testa,*gärna stora beten med lugn gång till mindre ettrigare beten men allt som oftast så är ett bete på ca 20-25 cm klockrent hela året runt.
    Vilka förutsättningar anser du vara bäst för ett bra gäddfiske?

    Mitt önskescenario, vilket nästan aldrig infinner sig, är att ha ca 17 grader varmt och varma sydvästliga vindar och lite härliga vågor som pressar in vattnet mot land. Det är optimalt för både fiskaren och fisken. Att leta grader hit och dit i älven är lite svårt med tanke på att strömmen gör så att ena stunden*kan det vara 7 grader för att lite senare efter en timme vara 6 grader, så det går jag inte så mycket på.
    Vilken taktik brukar du använda?

    Jag har egentligen samma motto i stort sett hela året runt, och det är att återigen lära sig sitt bete hur det ter sig under olika slags hemtagningar, ett tips är att skaffa sig ett bete som du kan fiska med under hela året. Ett bete som du kan fiska extremt långsamt och ändå kan bibehålla sin gång. Du ska även kunna piska på det snabbt, där har jag några favoriter som funkar hela året, och ett av dessa beten är en Gunki G Bump i 20cm samt Dexter shad som är två sjukt bra beten som hela året.
    Dexter shad – bete som blivit känt som en rejäl gäddmagnet

    Gunki G’Bumb

    Vid hemtagning av betet* så ser jag sjukt många som bara vevar hem sitt bete helt monotomt och gör absolut inget mera, visst det kan vara bra stundtals.

    Ett supertips är att under hemtagning lyfta på spötoppen tre gånger i snabb takt samt veva in linan så att betet blir flyende rätt upp i vattenmassorna och därefter låta det dala ner igen till rätt djup, detta gör så att gäddan tror att det är en flyende betesfisk och det är sjukt effektivt, detta har räddat många av mina fiskedagar samt vunnit många tävlingar på detta trix.
    Om jag ser att leken är i full gång så kan det kvitta att fiska på dom, tänk dig själv att du är i ett harem med fullt av brudar och rätt som det är så kommer det massa folk som rycker bort dig , nä låt dom hålla på och ha roligt, fiska hellre ute på djupkanten in till lekviken och försök att ta den riktigt feta madamen som inte tagit klivet in, bättre att få en snuskigt stor fisk än flera små gäddor.
    Liten bild på fet gädda!

    Att nöta på ett ställe är det inte många som klarar av, men vet du om att det finns stor fisk på området du fiskar i så råder jag dig att stanna kvar och nöta ut dom, detta fick jag erfara för några år sedan då jag åkte ut en heldag och åkte rätt upp till mitt ställe jag skulle fiska på. Timme efter timme gick och jag kände inte ett skit, frugan ringde och frågade när fan jag kom hem för vi skulle på fest, jag sa att jag kommer hem när jag fått en fisk, då sa hon ja då kommer du inte på festen då.
    Började få lite panik då klockan började bli mycket och mörkare o mörkare blev det, strax innan det sista ljuset skulle försvinna brakade det loss totalt, gäddorna blev som galna och högg på nästan varje kast, 7 st gäddor kom det upp på mindre än en halvtimme och största på strax över tio, sedan var det 9.8- 9.5-8,5 och några runt sju, så visst lönar det sig att stanna på en plats om du vet att det går stor fisk där.
    Festen gled jag in på rätt mycket senare än utsatt tid, men det var ok.

    Ok, kniven mot strupen. Om du bara får välja ett bete att fiska med under vårfisket?

    Om jag bara får välja ett bete att fiska med på våren så blir det, med risk att bli sparkad från GUNKI ett bete från ILLEX och det är en DEXTER SHAD, hoppas dom inte läser detta men det är ett sjukt bra bete.
    ÖVRIGT:
    Har du krokat på ett riktigt as nu på våren så se till att du har rätt grejer med dig ut för att lyckas med en bra återutsättning, planera redan hemma likväl som du kollar och packar dina beten så se till att även dina andra gjejer såsom kraftavbitare, tänger, våg, avkrokningsmatta är i toppskick, lyckas du att kroka den stora så låt den vila i håven tills allt annat är färdigt för fotografering, och vägning.
    Om du är osäker på hur ett stort as ser ut? Bilden visar ett bra exempel på en maffig AS-stor gädda. Se till att ha rätt grejor redo när du landar fisken.

    Vårfisket skiljer sig egentligen inte så mycket mor resterande del av året , inte så mycket i älven i allafall.
    Det är ganska underbart att bara få va ute och rensa skallen och stå och nöta gädda, BETE MÅ VARE I VANN DET ÄR DET ENASTE SOM HJÄLPER, ÄR ETT GAMMALT NORSKT ORDSPRÅK SOM JAG HAR TAGIT MED MIG.
    Vi på FiskeFürAlle tackar för en trevlig pratstund och för dina generösa tips. Tack!!! Och rejält skitfiske. Och du kära läsare – stay tuned! Vi kan utlova utan att ljuga många fler sköna intervjuer med grymma gäddfiskare!
    //
    Danne, Mange & Peter
    Ps. Vi finns på Facebook, Instagram och Youtube.
    Följ oss där för den senaste informationen om vad vi gör och nya inlägg

    Direktlänk Facebook hittar du här

    Direktlänk Youtube hittar du här

    På Insta hittar du oss under fiskefuralle Ds.
    Filed under: Intervjuer, vårfiske Tagged: big pike, brochet, gädda, gäddfiske, gäddfiske på våren, gunki, Hauki, Hecht, karusell, Luccio, Lucio, mieko, northern pike, Snoek, springfishing, tero paaki, vårfiske, vårfiske efter gädda

    Läs mer...

    (Detta inlägg har postats automatiskt)
    www.fiskefuralle.se

    Välkommen in på en titt!

  • #2
    "Vi (och tydligen en del andra ;-) ) Tyckte det var en lyckad och inspirerande serie. Så vi tänkte “varför inte göra en likadan, fast kanske ännu bättre serie för våren?”."

    Kul!

    Kommentera

    Foton

    Collapse

    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

    Relaterat

    Collapse

    Ämnen Statistik Senaste inlägg
    Startad av MastaPike, 2017-03-16, 19:10
    12 svar
    3 806 visningar
    3 gillar
    Senaste inlägg Henke E
    av Henke E
     
    Startad av Xerup, 2022-07-06, 19:49
    87 svar
    6 267 visningar
    0 gillar
    Senaste inlägg Xerup
    av Xerup
     
    Startad av Team Colibri, 2024-07-17, 11:17
    0 svar
    103 visningar
    0 gillar
    Senaste inlägg Team Colibri  
    Startad av Team Colibri, 2024-08-05, 07:15
    0 svar
    199 visningar
    0 gillar
    Senaste inlägg Team Colibri  
    Arbetar...
    X