Gädda på hösten? Hur gör Johan Ruhe? | FiskeFürAlle - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Gädda på hösten? Hur gör Johan Ruhe? | FiskeFürAlle

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Gädda på hösten? Hur gör Johan Ruhe? | FiskeFürAlle

    • [*=left]Namn: Johan Ruhe*
      [*=left]Hemmavatten:* Värmdö/Baggenfjärden (Södra Stockholms skärgård)
      [*=left]Gäddbakgrund: Fiskefilmare och Kanalgratis.se

    Och som en del i att lära känna Johan lite djupare, har vi här en bild på hans favoritfiskemössa (och en gädda)

    Johan är mannen som kört omvänd karriär. Från fiskefilmare till gäddfiskare och har i sina filmer visat prov på rejält pannben. Det du förmodligen inte vet är att Johan redan som 5-åring ville fånga en gädda, men första gäddan landades först när han var 16 år! *En*”late bloomer” helt enkelt. Det är väl få fiskeintresserade som missat kanalgratis.se:s filmer om fiske. Vi själva tycker de är riktigt underhållande och har räddat många annars potentiellt sett tråkiga kvällar. Vi har också lärt oss och imponerats av hur Johan använder elektronik för att hitta gäddor i vattenmässorna. Ett väldigt annorlunda fiske än det vi bedriver, men bevisligen effektivt. Så intressant tycker jag det verkar att jag är sugen på att uppgradera Gulan i höst med structure scan. Och jag är nog inte ensam :-)
    Men nu ska vi prata höstfiske med Johan.
    Var fiskar du och vad kännetecknar ditt hemmavatten?

    Mitt hemmavatten är Baggensfjärden i Stockholms södra innerskärgård. Det finns flera saker som är kännetecknar Baggen.
    • Det finns en tillgång på strömming hela året, även på sommaren. Folk tror strömmingen lämnar, men det stämmer inte. De finns där hela tiden
    • Det gör att det finns en stam stationära (med väldigt få) stora gäddor som lever på strömmingen
    • Vattnet är lite halvklart bräckvatten
    • Det två väldigt distinkta typer av topografier:
      • På östra sidan: Är det hårdbotten. Knaggelbergskanter och sandbotten med djupa kanaler
      • På västsidan: Dyig botten med leopardbotten och grunda vikar

    Dessutom är vindriktningen ganska förutsägbar. Hela Baggensfjärden är formad som en tratt, så oftast kommer vinden från trattens riktning dvs. sydostlig vind. Vi sett ett stigande antal säl de senaste åren som kan påverka fisket.

    Vilket är första stället du börjar leta gädda på? Varför just där?

    Ja, det är lite beroende på vad jag är på jakt efter och exakt hur mycket tid jag har på mig. Om man letar stor gädda (10+) så har den fisken stått ute med strömmingstimmen och ätit.
    Strömmingen är den enda fisken som stimmar på sommaren. Det är den fisken som ska träffas när den börjar gå in mot kanterna och ska äta upp sig. Vad gäddan letar efter beror på var i Baggen man är.
    • I västra Baggen har vi grunda vikar där det finns gott om både brax, sutare och stor vitfisk med rejäl gädda i hälarna
    • I branterna på östra sidan börjar Löjan stimma när temperaturen sjunker. De bildas av de stora ansamlingar djurplankton som i sin tur lever på växtplankton. I kanalerna och i strömmarna kan det bildas stora stim och såklart är gäddan inte långt bort


    Har jag 10 dagar på mig och ska jaga PB, så kommer jag satsa på braxenätarna på västsidan. Jag vet att de är stora men de går in i grunda vikar där jag inte kan se dem med lodet. Dessutom är de skygga, utsatta för hårt fiske och äter sällan, så de kan vara svåra att komma i kontakt med.
    Men har jag gott om tid kan jag nöta ut dem. Smyga in i vikarna och gnugga. Förr eller senare kommer det komma en koloss.
    Alternativet om jag har mindre än tio dagar, är att gå efter löj-stimmen på ostsidan där det är kargt, strömt och mycket båttrafik. Då går jag in i kanalerna, använder ekolodet för att hitta stimmen och fiskar på dem.
    Vilken taktik brukar du använda?

    Gummi är kul. När vi var i Kanada och fiskade Musky för någon vecka sedan var det ganska kul. Många tror att Muskyn fungerar helt annorlunda än gäddan. Guiden hade precis samma filosofi där, som jag har här hemma: Fish see = fish eat!
    Jag är inte den som byter beten så mycket. Jag kör gärna hela dagen med ett eller två beten. Sen varierar jag det betet för att hitta vad som funkar den dagen. Jag experimenterar med rassel/inte rassel samt hur mycket jag förtynger betet. Vissa dagar när fisken är i stöten funkar det bra att fiska högt upp i vattenkolumnen med stort huggfönster, betet exponeras för mycket fisk. Vissa dagar är det 35 gram bly, fiska i 45 grader och släpa i botten som triggar gäddan. Tjurig fisk = mer bly.
    Numera har jag nästan alltid rassel. Har man lyssnat på ett gummibete under vattnet inser man fort att det kan vara för tyst. Rassel har varit extremt effektivt och jag har träffat många duktiga fiskare som har exakt samma syn.
    Tjurig fisk? Tjurig Johan?

    Favoritbeten för höstfisket?

    Hösten är tiden för stora beten. Vi jagar fiskar som ska in och äta ordentligt. De vet att det snart är vinter och de behöver energi för att klara det. Dessutom ska de snart börja bygga rom. Då behövs väldigt mycket protein och då gäller maximal mängd mat till minimal ansträngning.
    När det gäller betesval så gillar jag Pigshaden. Den är rolig. När jag fiskar älv fiskar den kanon. Stryktålig, skär ner bra. Sen är McRubber stört bra. Den tål dessutom lägre fartregister än pighshad.
    Sen testfiskar vi Ripshad curly tail som har riktigt cool gång. Den går sida/sida och det tror jag verkligen kan funka.
    På hösten handlar det väldigt mycket om att hitta rätt presentation för dagen. Har jag rätt bete som passar strömmen i vattnet, bra kontrast mot förutsättningarna, har jag rassel så betet märks även i grumligt vatten?
    Så har vi blivit vana att se Johan på kanalgratis. I båten, med fisk

    Övriga tips för höstfisket?

    Viktigaste tipset är att ta kläderna på allvar. Se till att fiska bekvämt. Man fiskar dåligt när man är kall, fryser eller är våt.
    // Johan Ruhe

    Sen har vi på FiskeFürAlle glädjen att få berätta att kanalgratis.se kommer att starta en ny kanal. Kanalgratis Plus. En ny “behind the scenes” kanal för oss som undrar vem det är som står bakom kameran, vad hände egentligen utanför bild och hur lever livet som fiskekanal? Spännande tycker vi och kommer sitter klistrade imorgon när första showen kommer. Det kommer komma ett i veckan varje onsdag kväll. Direktlänk till kanalen har du här. Och skulle du mot förmodan missat kanalgratis.se på youtube så har du många sköna timmar framför datorn framför dig på den här länken
    Vi avrundar med mitt favoritavsnitt från kanalgratis.se där jag tycker Johan använder elektroniken verkligen till sin fördel visserligen på vårfirske men principerna är ju detsamma, och dessutom förklarar hur han tänker och använder informationen. Ni får hålla tillgodo med detta sen är vi tillbaks förhoppningsvis på torsdag med ytterligare ett härligt inlägg på temat höstfiske från ytterligare en av Sveriges bästa gäddfiskare.






    Filed under: Inspiration, Videos och annat kul, Intervjuer Tagged: brochet, gädda, gäddfiske, gäddfiske hösten, Gjedde, höstfiske, Hecht, kanalgratis, karusell, Luccio, Lucio, McRubber, norhtern pike, pigshad, pike, rip shad, Snoek

    Läs mer...

    (Detta inlägg har postats automatiskt)
    www.fiskefuralle.se

    Välkommen in på en titt!

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av MastaPike, 2017-03-16, 19:10
12 svar
3 809 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Henke E
av Henke E
 
Startad av Xerup, 2022-07-06, 19:49
87 svar
6 272 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Xerup
av Xerup
 
Startad av Team Colibri, 2024-07-17, 11:17
0 svar
104 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Startad av Team Colibri, 2024-08-05, 07:15
0 svar
199 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Arbetar...
X