Mygg i tältet | Skitfiskeifjallen - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Mygg i tältet | Skitfiskeifjallen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Mygg i tältet | Skitfiskeifjallen

    Det har hävdats att mygg o knott inte bits på kalfjället -men det gör de visst! *Att bli av med dessa ur tältet har utvecklats en del på senare år.
    Före och efter med ”blå tablett”:

    Under ett flertal år ”viftades” myggen ut med hattar och grytlock så gott det gick innan dragkedjan stängdes till. Trots detta vaknade man alltid med feta, blodmätta myggor o knott som däst kravlade runt på innertältet. En och annan blodfläck skapades då på innertältet när dessa togs av daga.
    Ett år stannade vi till vid Korsselet i Piteälven och träffade några husvagnsboende fiskare med hål i kläderna. De berättade att de skulle ”elda ut myggen ur tältet -men det sket sig”. Tydligen brann allt inne utom de själva och fiskespöna och de fick hyra en husvagn istället. Detta fick oss verkligen att tänka till och respektera riskerna med öppen låga i ett tält men när riskerna kunde minskas rejält skapades nuvarande lösning för att slippa mygg o knott i tältet.
    Det som används är en gryta (eller en flat sten), en tom ölburk med en slits utskuren, ett värmeljus och en ”blå myggtablett” typ Stermino. Detta ger ett mygg o knottfritt tält på några minuter och tabletten varar hela natten.*Tänk bara på att man inte av misstag ska kunna välta ut ljuset. Därför är kanske grytan det bästa alternativet. Ljuset ställs i en del av tältet (yttertältet) som inte nås av sovsäckarna och som inte måste klivas över om man ”bara ska ut o pinka”.
    Genom att sätta upp tältet nära en porlande bäck döljs myggens inande och man har nära till vatten för matlagning. Med tältet på en upphöjd plats där det blåser lite, slipper man många mygg eftersom de helt enkelt blåser bort. Titta själv på fjällkartan var ”kåtor” står eller stod; Nära till vatten och lite upphöjt för slippa myggen.
    Det finns ju många olika sätt att slippa myggen på och det senaste inköpet är en Thermacell. I denna värms en blå platta upp på motsvarande sätt som Sterminoplattorna. Thermacellen ger ett bra skydd under ca 4 timmar på upp till 20 kvadratmeter. Trots att Sterminoplattan är effektiv under dubbelt så lång tid (8 timmar) är den ju mycket säkrare avseende brandrisken.
    Olika myggskydd är annars ganska bra sammanställt här.
    De flesta myggmedel innehåller DEET eller PMD. Vad detta är återkommer jag med i nästa blogginlägg men det som förvånade mig var hur giftigt det är för fiskar och bin!



    Läs mer...

    (Detta inlägg har postats automatiskt)

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av MastaPike, 2017-03-16, 19:10
12 svar
3 738 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Henke E
av Henke E
 
Startad av Xerup, 2022-07-06, 19:49
90 svar
6 209 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Xerup
av Xerup
 
Startad av MrTotte, 2023-07-23, 16:36
15 svar
1 444 visningar
1 gilla
Senaste inlägg Kolnej
av Kolnej
 
Startad av Team Colibri, 2023-12-02, 08:16
25 svar
1 090 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Startad av Team Colibri, 2024-07-17, 11:17
0 svar
85 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Arbetar...
X