Det behövs bara salt Salt är det absolut viktigaste som krydda att ta med på fjällfiskeresan och därefter smör. Förutom vatten, skulle man med salt och lite fiskelycka, kunna klara sig väldigt länge på att pinngrilla fisk. Med smöret kan man steka i stekpanna – inte utan!
Till ett vanligt smörpaket måste man ta med en möjlighet att förvara smöret vattentätt. Det enklaste är väl en fryspåse med klämma men annars kan man också använda en mindre plastburk med lock. Vad man än väljer ska man vara beredd på att det blir lite kladdigt efterhand. Ett tips då är att ta med flera mindre smörpaket (finns som färdiga stavar) och öppna dessa en efter en. Då kan resten förvaras kallt och förslutet och man tar bara fram det som behövs.
Ett alternativ eller komplement är flytande smör, som säljs i plastflaskor. Det fungerar lika bra att steka i men smakar inte riktigt rätt på smörgåsen. Annars är fördelen att det kladdar mindre i sin plastflaska med ”kork”. Vi brukar ta med båda delar.
Det går självklart att äta fisken utan salt men det blir inte lika gott, roligt och minnesvärt. En mindre saltburk brukar räcka alldeles utmärkt i en vecka men eftersom en olycka händer så lätt (välts ut, trampas på, glöms kvar mm) är en extra burk en billig försäkring som inte tar mycket plats. Märkligt nog har det nog aldrig hänt att extraburken behövts men vi vågar inte chansa. Vi brukar ta med vanligt jodsalt men har även provat grovsalt som kan vara gott om man t.ex ska folie-baka fisken i glöden. Vi brukar också ha med oss citronpeppar för att sätta lite extra krydda på fisken. Kanske lite Chili-Lime och grillkrydda till nästa gång?
Med andra ord:
-Ta med en extra paket salt som försäkring mot saltolyckor.
-Ta med vanligt och/eller flytande smör så det räcker till stekning, på mackan och till en smörolycka.
-Ta med något vattentätt att ha smöret i.
Kok-kaffe Och så klart för oss vuxna.*En fjälltur utan kok-kaffe blir*ingen bra fjälltur ;-)
Läs mer...
(Detta inlägg har postats automatiskt)
Till ett vanligt smörpaket måste man ta med en möjlighet att förvara smöret vattentätt. Det enklaste är väl en fryspåse med klämma men annars kan man också använda en mindre plastburk med lock. Vad man än väljer ska man vara beredd på att det blir lite kladdigt efterhand. Ett tips då är att ta med flera mindre smörpaket (finns som färdiga stavar) och öppna dessa en efter en. Då kan resten förvaras kallt och förslutet och man tar bara fram det som behövs.
Ett alternativ eller komplement är flytande smör, som säljs i plastflaskor. Det fungerar lika bra att steka i men smakar inte riktigt rätt på smörgåsen. Annars är fördelen att det kladdar mindre i sin plastflaska med ”kork”. Vi brukar ta med båda delar.
Det går självklart att äta fisken utan salt men det blir inte lika gott, roligt och minnesvärt. En mindre saltburk brukar räcka alldeles utmärkt i en vecka men eftersom en olycka händer så lätt (välts ut, trampas på, glöms kvar mm) är en extra burk en billig försäkring som inte tar mycket plats. Märkligt nog har det nog aldrig hänt att extraburken behövts men vi vågar inte chansa. Vi brukar ta med vanligt jodsalt men har även provat grovsalt som kan vara gott om man t.ex ska folie-baka fisken i glöden. Vi brukar också ha med oss citronpeppar för att sätta lite extra krydda på fisken. Kanske lite Chili-Lime och grillkrydda till nästa gång?
Med andra ord:
-Ta med en extra paket salt som försäkring mot saltolyckor.
-Ta med vanligt och/eller flytande smör så det räcker till stekning, på mackan och till en smörolycka.
-Ta med något vattentätt att ha smöret i.
Kok-kaffe Och så klart för oss vuxna.*En fjälltur utan kok-kaffe blir*ingen bra fjälltur ;-)
Läs mer...
(Detta inlägg har postats automatiskt)