Äntligen – vårgädda! | Tobias fiskeblogg - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Äntligen – vårgädda! | Tobias fiskeblogg

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Äntligen – vårgädda! | Tobias fiskeblogg

    Hej!
    Under senaste fiskepasset hade jag min gamle fiskekamrat Rasmus Ljungqvist på besök. Rasmus och jag brukar fiska vid ett par tillfällen varje år och nu var det dags för lite vårgädda!

    Vårgäddan
    Min taktik som jag använder för vårgädda är enkel. Under våren rör sig alla gäddor mot lekplatserna och kan därför vara mycket lätta att hitta vid förleksfisket. Mycket är känt kring gäddans lekkrav, den föredrar grunt, varmt, skyddat vatten med* vegetationsrika bottnar. Störst lekframgång i sjö eller skärgårdsmiljö har gäddorna i avsnörpta vikar eller flador, eller i täta bestånd av bladvass där äldre nedfallen vass bildar en barriär mot vågor och skapar varma laguner med låg vattenomsättning bakom vasskanterna.
    Under våren är gäddorna förutsägbara. Oftast så rör sig fiskarna till lekplatsen redan under senhösten eller väldigt tidigt under våren för att sedan stanna i anslutning till leklokalen innan själva leken äger rum. Vid vilken tidpunkt leken startar är främst avhängt av solståndet (att våren är tillräckligt långt gången) i kombination med rådande väderlek. För skärgårdsgäddorna i Stockholm så leker de flesta kring mitten till slutet av april under dagar med soligt väder och hög temperatur. I våtmarker och andra mer skyddade miljöer kan gäddan ofta leka så tidigt som i mars på samma breddgrad. Förmodligen beror detta på att denna typ av vattenmiljö är stabilare vad det gäller temperatur och vattenstånd och ett hastigt väderomslag riskerar inte att haverera gäddornas lek då de fysiska förutsättningarna inte skiftar lika drastiskt som i en exponerad vassvik på dessa platser.
    Hur som haver! Eftersom man alltså enkelt kan förutsäga vart gäddorna bör vara så har man knäckt det som alltid är det svåraste inom fisket – att hitta fisken. Gäddorna brukar däremot oftast inte stå på just själva leklokalen utan väntar oftast strax utanför. Så ifall gäddan leker i en grund vass så står dem oftast och inväntar leken utanför vassen. Om gäddan leker i en grund och avsnörd flada kan de invänta leken i en djupgrop inne i fladan, eller stå i mynningen utanför. Försök få en känsla kring vilken sorts struktur som gäddan stannar och väntar in leken beroende på hur lekplatsen ser ut. Blir du duktig på detta kan du helt fokusera på nästa steg!
    Få gäddan att hugga
    Vet man vart gäddorna är kan man helt fokusera på att försöka få dem intresserade av att ta betet.
    Personligen fiskar jag nästan alltid sakta på förleksgäddor. Fiskarna är köldstela i det kalla vattnet och har mycket annat i tankarna än mat varav de ofta behöver den betänktid som spinnstop och en långsam invevning ger. I de fall gäddorna ratar långsam hemtagning brukar det däremot vara bäst att fiska lite snabbare och försöka få dem att hugga på ren reflex utan betänketid!
    Alla möjliga beten passar för det tidiga vårfisket men svävande eller långsamt sjunkande drag är ofta de som fiskar allra bäst eftersom man kan ta hem dem väldigt sakta utan att få bottennapp. Till mina egna stora favoriter hör vobbler, spinnfluga och tailbeten vilka alla kan vara riktiga killers om man tar hem dem så sakta man bara kan. Skall man välja ut några beten som passar för att fiska lite snabbare så tycker jag om att fiska med shadjigg eller jerkbait. Det vitigaste är som vanligt att under själva fisket variera sig mycket och prova lite av varje – när man hittat rätt så kommer gäddorna att hugga!
    Men hur gick det?
    Med strålande solsken, högtryck och frisk vind var gäddorna lite svårtrugade men de högg hårt ifall man lyckades presentera betet sakta med långa spinnstop. Jag fick flera fina gäddor i kring 6-7 kg med en 8kgs gädda på topp! Vattnet vi fiskade i var lite halvgrumligt och bäst fungerade beten med färgglad buk eller beten försedd med en flourcerande jiggstjärt.
    Utrustning
    Till vårgäddfisket föredrar jag en något ”lättare” utrustning än till höstfisket. Den stora skillnaden jag gör är att jag föredrar att använda 30lb lina framför 50lb lina för att få bättre beteskontakt vid långsamt fiske. I vissa fall använder jag även flourcarbon, men det skriver jag mer om i ett annat inlägg!
    Mitt favoritallroundspö till detta fiske är Volatile Pike 8′ 200g / Revo NaCl 51 (Ej HS – för snabb!) / SvartZonker braid 30lb / flourcarbontafs / hairy killer, mindre tailbeten, småjerks. Du är game!
    Färgen Bluegill med orange mage, guldgula sidor och brun rygg är oftast en färg som fiskar superbra i grumligt grunt vatten som kring de vikar gäddan parkerar innan lek. Saknar du ett tailbete så gör ett själv – det är det enklaste och bästa gäddbetet man kan bygga!










    Veva sakta, och glöm inte spinnstoppen! Smack! En 8kgs blev störst för mig denna fisketur











    Ha gärna med en håv i båten! Stora vårgäddor ”petar” ofta på betena och det är inte ovanligt att tiokilosgäddorna kommer inglidandes vid båten krokade enbart i en skinnflik. Om det händer är en bra håv värd varenda krona!


    Läs mer...

    (Detta inlägg har postats automatiskt)

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av MastaPike, 2017-03-16, 19:10
12 svar
3 781 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Henke E
av Henke E
 
Startad av Xerup, 2022-07-06, 19:49
87 svar
6 241 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Xerup
av Xerup
 
Startad av MrTotte, 2023-07-23, 16:36
15 svar
1 452 visningar
1 gilla
Senaste inlägg Kolnej
av Kolnej
 
Startad av Team Colibri, 2023-12-02, 08:16
25 svar
1 106 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Startad av Team Colibri, 2024-07-17, 11:17
0 svar
94 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Arbetar...
X