Predatorfiske: Sommargäddan. - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Predatorfiske: Sommargäddan.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Predatorfiske: Sommargäddan.

    Jag hade i planerna att skriva om detta med sommarfiske efter gädda, men på något sätt hamnade det i glömska, tills detta mejl från Jens Lundberg dök upp och nu är vi här och jag bifogar hans mejl och tackar och bugar för de fina orden kring bloggen.
    Hej Luis!


    Riktigt bra och lärorik blogg du har, jag har tagit till mig mängder med information angående gäddmetet.


    På vår och höst spinn/Jerkbait fiskar jag mer än vad jag metar. Men det blir ändå en hel del.
    Men en fråga jag sällan får vettiga svar på är just sommar fisket efter gädda.


    Jag förstår att fisket efter stor gädda alltid kommer vara sämre på högsommaren.
    Men om du har lust får du jätte gärna skriva en artikel om det på bloggen, hur man kan fiska effektivt ändå.


    Jag brukar fiska i mindre sjöar t ex dammar, skogssjöar o s v som innehåller grov gädda. Så jag vet ju att dom finns där, men vilka knep kan man använda för att dem ska ta betet?



    MVH Jens.


    Nu ska det sägas att jag fiskar inte gädda på sommaren och jag hade väldigt svårt att hitta bra bilder för detta inlägg, men jag vet dock vart och hur du fiskar efter gäddan under den varma årstiden och dessa rader är mina egna personliga erfarenheter av sommarfisket.
    Båt och Ekolod är bra tillgångar.
    Gäddan gillar inte badvatten och temperaturer som ligger över 13 - 14 grader och de drar sig ut mot djupare vatten, som är kallare.

    Det innebär att vi som vill fånga gädda, snällt får hänga efter och för att lyckas bra, så kan det krävas en båt och ett ekolod för att lokalisera platserna, var gäddorna ställer sig.

    Vad gör vi som inte har tillgång till båt då? Vi kan kanske hyra en båt vid vattnet och det är en fördel, men går inte det, så får man hitta djupbrantar som ligger nära land och försöka där.
    Sök gäddan på djupkanten utanför vassarna.
    Man kan hitta gäddorna under sommaren på djup mellan 3 - 10 meter eller mer, de ställer sig där de trivs och de gör sina räder in mot bytesfiskarna, som oftast står inne i eller längs vasskanterna och det sker oftast tidig morgon och ganska sena kvällar, när grundvattnet kyls ner lite.

    Första djupbranten sett ut ifrån land kan vara en bra plats att söka gäddan och för att snabbt hitta fisken, så krävs det god kännedom om vattnet eller en båt och ekolod.

    Gäddorna står ofta här och tar de byten som går över branten eller som följer denna och de går upp och in mot vassen och jagar under morgon och kväll.
    De fyra årstiderna och gäddans förflyttningar.
    Här en liten skiss över hur gäddorna rör sig under de fyra årstiderna, men som i allt fiske, så är detta med modifikation och man får prova sig fram, men generellt, så är det så som sker.
    Förflyttningen under sommaren.
    Sommargäddan håller sig ute på djupet och jagar på grunt vatten morgon och kväll och är ni ute hela dagen, så rekommenderar jag att ni håller er ute på djupa vatten under dagen och börjar och avslutar fiske nära land.


    Vem har inte hört talas om dagens sista kast och bilden visar en glad storfiskar med storgädda och solen har nästan gått ner?! Dessa bilder är inga sammanträffanden, det är så det är, de jagar föda morgon och kväll.
    Använd beten som kommer ner på djupet.
    Man kan drifta över en djupbrant eller trolla med sina beten längs med denna och ekolodet visar er klart och tydligt, vad som finns därnere och sen är det bara att hoppas på hugget.

    Ekolodet visar er djupet och ni ska använda beten som kommer ner på dessa djup och ibland får man blya ner sina beten för att få det rätt.

    Håll koll på två saker på lodet, dels djupet ni ser fisk och vattentemperaturen, det kan ni ha med er till nästa plats ni ska fiska på.
    Stora rubberbaits fungerar bra.
    Stora jiggar och andra gummibeten fungera bra och det är bara att nöta på tills det antingen hugger eller så får man förflytta sig lite längs med branten eller meta med livebaits, som brukar ge fisk.

    Om ni metar, så fiska ett bete nere i bottnen av branten och ett uppe, precis var branten går ner mot djupet, det brukar fungera bra, då dessa beten fiskar på två heta områden.

    Ett annat sätt är att flötestrolla eller bottombounca sina beten längs med djupbranten, det är oftast en effektiv metod, som får fart på gäddorna och ser man att det finns fisk, så är det bara att köra fram och tillbaka tills det hugger. Tålamod!
    Anders med fin sommargädda.
    Sen har vi fisket i mindre vatten, som Lundberg nämner i sitt mejl, inga djup att tala om och mer eller mindre inga features, var gäddan kan tänkas stå under sommaren.

    Gäddan finns där och det gäller bara att hitta den och typiska exempel på platser, är under träd som ger skuggor, likaså buskage som samlar småfisk, tillflöden som kanske ger lite extra syre och kallare vatten eller ett nerfallen träd, alla dessa ställen är bra platser att söka efter just hennes, dammens stora madam.

    Det finns alltid ett par ställen, var det är en aningen djupare eller friliggande grynnor var hon kan stå och lura, eller friliggande växtlighet som ger både skydd mot solen och här står hennes byten samlade och även här är det tidig morgon och kvällen, som är de bästa tiderna.
    Flötmete och Slow trolling med livebaits.
    I mindre vatten skulle jag använda mig av livebaits, som söker av stora områden åt dig och för eller senare kommer ditt bete för nära henne och ...

    Har man bra kännedom om vattnet och vet om olika features, som gav fisk under våren, hösten och vintern, så är dessa platser ett bra utgångspunkt med t ex ett par deadbaits.

    Gäddan gillar inte att förbränna energi, den är lat och en asätare av stora mått och det gäller under hela året, men framför allt på sommaren, var hon står i lummigt vatten och inte trivs särskilt bra, det är då ett välplacerad bete i närhetens av hennes ståndplats tas och det sker oftast på direkten.
    Byt ut blyet mot ett skeddrag.
    Varma sommarvatten är oftast färgade och jag skulle byta ut det vanliga blyet mot ett skeddrag, som ger ifrån sig en massa reklam både i den grunda dammen eller nere på djupbranten.

    Betesfiskens små rörelser ger skeden rörelser och det skapar blänk, som attrahera gäddan, som kommer att undersöka saken och igen, så tar hon ditt bete.

    Dessa skedar lämpar sig även för Slow Trolling med en betesfisk på tacklet och du får två helt olika rörelser, vilket kommer att locka gäddan till hugg, så byt ut dit vanliga bly mot en sked och upplev skillnaden!
    Pimpa dina tackel.
    Andra små finesser som finns på marknaden kan göra stor skillnad i ditt fiske, propellrar, delar från spinnare och framför allt pärlor i alla möjliga färger är också saker, som lockar gäddan till hugg och på riktigt djupa vatten, kan självlysande pärlor vara skillnaden mellan en dålig och en bra dag.

    Ett tips till er som Slowtrollar med betesfiskar, är att ni får tag på billiga spinnare och klipper bort kroken och monterar era 2 - krokstackel i spinnaren, där kroken satt och det är väldigt effektivt med en spinnare framför betesfisken och jag har med detta på annan plats i bloggen.
    Fet sommargädda.
    Många lägger av med gäddfisket när leken är över eller fiskar överhuvudtaget inte under sommaren, jag har själv mitt karpfiske, men det är lite synd för gäddorna äter upp sig ganska snabbt och de är inte så magra, som en del påstår eller vad sägs om denna sommargädda?

    Sen är fighten en helt annat mot fisket i november, de strider som vilda djur och de hoppar och lever som aldrig för och det gör sommarfisket efter gädda så otroligt roligt.

    Ta era bilder snabbt! Under den varma perioden torka fisken väldigt snabbt och är ni ute under soliga och blåsiga dagar, så går det fort och skinnet torkar snabbt.

    Fiskar ni från båt i hög sjö, så lägg gäddan i en Piketube eller en säck och gå i land och ta era bilder, det blir lugnare och mer skonsamt för fisken och glöm inte att hålla den blöt hela tiden, den är uppe över vattenytan.
    Tidig morgon och kvällar är bra tider.
    Planera ert fiske och kom förberedd tidigt på morgonen och börja fisket inne vid vassen eller på grundare vatten och allt eftersom tiden går, så söker ni er ut på djupet och fiskar här under dagen och senare på eftermiddagen/kvällen, så går ni nära land igen, så hade min dag sett ut.

    För er som bara vill ha roligt med en massa mindre gädda, bör fiska längs med vassen och kring bälten med växtlighet, men den stora står på djupet bara så ni vet, men alla kan få in en fullträff oavsett tid på dagen, så chansen för en stor och fin sommargädda finns där alltid.

    Jens Lundberg har fått svar på sina frågor via mejl, men alla metoder fungerar i dina vatten Jens, men kanske det kan vara värd att prova ett fiske, som sträcker sig från tidig morgon och vidare till en bit in på natten, det kan vara en lösning på dina gäddor.

    Det var väl i stora drag vad jag hade att säga om sommargäddan, jag hoppas att Jens och alla ni andra fick lite tips om vad som krävs för att lyckas. Man behöver inte båt och ekolod för att lyckas, det går från land också och har du lite djup framför dig, så prova där, för eller senare så ...

    Läs mer...

    (Detta inlägg har postats automatiskt)

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av MastaPike, 2017-03-16, 19:10
12 svar
3 806 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Henke E
av Henke E
 
Startad av Xerup, 2022-07-06, 19:49
87 svar
6 268 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Xerup
av Xerup
 
Startad av Team Colibri, 2024-07-17, 11:17
0 svar
103 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Startad av Team Colibri, 2024-08-05, 07:15
0 svar
199 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Arbetar...
X