En av de viktigaste prylarna i fiskeväskan är enligt min mening en bra fiskevåg eller om man är som jag nog störd tre stycken. Varför skall man bry sig så mycket om fiskarna vikt? Ja denna fråga har jag fått några gånger samt läst otaliga trådar på Fiskesnack som glidit in på ämnet. Detta är ett ämne som bevisligen både berör och stör vissa som inte ser fisket på samma sätt som oss drivna specimenfiskare. Jag tänker inte lägga någon större tid här att argumentera i den frågan utan tycker att var och en får tycka vad dom vill. Men för mig är jakten på de stora fiskarna en enorm drivkraft som ger mig motivation att lägga ner tid och planering som jag aldrig annars skulle orka göra. När man sedan lyckas med sina mål så känner man en obeskrivlig glädje. Fiskar man på detta sätt så blir det ju mer eller mindre en självklarhet att man vill veta vad ens fiskar väger eller hur långa de är.
När det gäller vägning av fisk brukar jag säga så här, betyder vikten något för dig eller bryr du dig inte alls? För de allra flesta betyder vikten en del och då är valet enkelt. För de som pratar om att de fått fiskar på si och så många kilon utan att ha vägt fisken går direkt bort för mig. Ännu värre de som skickar in bilder på felvägda eller ovägda fiskar till tidningar och diverse tävlingar. Sådant fusk gillar jag inte alls. För mig är sportfiske något jag tar seriöst på och dessa fuskare fuskar inte bara för sig själv utan drar även ner de seriösa och ärliga sportfiskarna som lägger ner otroligt med tid. Sedan är det beklagligt att det finns många icke sportfiskeintresserade som tycker att vi överreagerar, men för mig är fusk just fusk oavsett vars det äger rumt. Alltid är det någon som blir drabbad när det fuskas, så är det med den saken.
Lite kring olika fiskevågar
När vi kommer till själva fiskevågen så finns det en hel del att se upp med, speciellt för den mer orutinerade. Tyvärr finns det mycket skräp ute på marknaden fast än jag måste säga att det under de senaste åren har kommer fler och fler bra vågar till humana priser. Speciellt utbudet av digitalvågar har ökat samt att priset på dessa har gått neråt. Så mitt tips till alla som inte har en digitalvåg är att köpa en nu! Fjädervågar är också bra att ha men välj rätt, finns så mycket skräp här också. Se även till att vågarna är godkända av Sportfiskarnas storfiskregistrering vilket visar att de skall väga korrekt. Med detta sagt så kan de ändå väga fel. Jag köpte bl.a. en våg som var kvalificerad för Storfisk registrering som vägde flera hekto fel. Så oavsett vilken våg du köper skall du först kontrollera om den väger rätt. En sista sak, undvik lipgrips med inbyggda vågar. Dessa brukar ofta men inte alltid våga fel.
Några saker att tänka på när man väger sina fiskar
Innan jag kommer till de fiskevågar jag testat så tänker jag ge några tips på hur man agerar vid själva vägningen. Ett moment som kan vara livsavgörande för fisken i fall man har för avsikt att släppa tillbaka den. A och O är planering, att man redan innan man får sin fisk vet vad man skall göra och hur det går till. Det kan vara lätt att i sin iver göra saker fel som i slutändan går ut över fiskens mående. Dessa misstag har vi alla gjort och gör emellanåt. Men genom att tänka och planera innan så är man ett steg på vägen.
Fiskar man från båt så är en stor och rymlig håv en självklarhet. I en sådan kan fisken lätt förvaras i vattnet medan man gör i ordning saker som vågpåse, våg, måttband och kamera. Fisken krokas lättast av i håven, alternativet är att ta den i båten men då skall den ligga på en avkrokningsmatta. När jag fiskar mindre fiskar brukar jag alltid ha med mig en större hink i båten där jag kan förvara fisken mellan de olika momenten vägning, fotografering, ett tips framförallt då man fiskar själv. När jag ismetar så har jag ofta en stor 30 l balja med mig som ibland får agera som livewell.
När jag fiskar lake ensam och det är minusgrader brukar jag ta med mig en balja och sätta fisken i medan jag gör i ordning, våg, vågsäck, måttband och kamera.
Ta som vana att väg dina fiskar (framförallt de stora) liggandes i en vågsäck,. Det finns speciella vågsäckar att köpa men en IKEA kasse funkar också bra liksom en mindre plastpåse om det är frågan om mindre fiskar. Att väga fisken hängandes vertikalt är alltså inte att föredra. Att väga fiskar i en båt kan vara lite problematiskt, speciellt om det blåser mycket och går höga vågor. Ett alternativ är då att åka till land, i fall man gör det så skall man ta i beaktning att hanteringen av fisken kommer ta längre och med det ökar risken att den tar mer stryk. Vid vägning från båt när det går vågor så har jag märkt att just digitalvågarna kan ha svårt att bestämma sig och ge olika vikter vid varje vägningstillfälle. I dessa fall kan en godkänd fjädervåg vara bättre, eller att som jag brukar göra väga först med fjädervågen vilket går blixtsnabbt och sedan en gång med digitalvåg. Detta med att väga fiskar både med fjädervåg och digitalvåg har sina fördelar och är något jag ofta brukar göra.
SALTER SUPER SAMSON FJÄDERVÅG
Finns i flera olika storlekar, 2 kg (noggrannhet 10 g), 5 kg (50 g), 20 kg (100 g), 25 kg.
Ca pris: 150 – 200 SEK.
Godkänd för storfisk registrering.
+ Lång livslängd
+ Inga batterier eller elektronik som kan krångla
+ Prisvärd
+ Lätt, tar liten plats att ha med sig
+ Finns i flera storlekar
- Inget att anmärka på direkt. Men har märkt att vid minusgrader så skall man undvika att få vatten på vågen. Får man det så fryser fjädern och vågen kan visa fel. Min första våg (5kg) har jag kasserat eftersom fjädern blivit utsliten och den började visa lite fel. Som alla andra vågar glöm inte att kontrollera den mot krönt våg emellanåt, ingen våg är garanterad att alltid visa rätt, inte ens denna kvalitetsvåg.
Omdöme: Super Samson fjädervågar är kungen bland fjädervågarna och har funnits länge på marknaden. Själv har jag använt mig av dessa i över 20 års tid och aldrig varit missnöjd. I dag har jag tre olika vågar som jag alla har användning av beroende på vilka arter jag fiskar efter. Dessa väger upp till 2, 5, samt 20 kg. Vågen går lätt att kalibrera genom att reglera en skruv som sitter längst ned på vågen. Som jag tidigare skrev så tycker jag att fjädervågarna är ett bra komplement att ha till hand om batteriet eller nått annat skulle strula med den digitala vågen. Funderar ni att köpa en fjädervåg så är valet enkelt, köp en Salter Super Samson.
SUPER SAMSON ELECTRO
Finns i 3 storlekar, 10, 25 samt 45 kg.
Mäter med 20g noggrannhet.
Ca pris: 500 – 1000 SEK
Godkänd för storfisk registrering.
+ Har visar rätt vikt är efter år
+ Robust och tålig
+ Tydlig display
+ Lång batteritid
- Stor och klumpig i jämförelse med andra liknande vågar
- Priset är nog så högt om man jämför med andra liknande vågar
Omdöme: När denna våg kom ut på marknaden så köpte var och varannan sportfiskare en Electro Samson. Alla hade dock inte råd då priset i början låg på någonstans mellan 1000 – 2000 kr. En dyr sak men trots detta värt sina pengar för många specimenthunters. Idag har utvecklingen gått framåt och fler tillverkare av digitalvågar har kommit och med det har priset pressats ner. Fortfarande är Electro Samson lite dyrare än de flesta andra men frågan är om den är bättre. Jag kan säga som så, att när det gäller livslängd och kvalité så har jag svårt att se någon som skall ta den. Min första digitalvåg av annat märke som jag glömt bort höll i bara något år. Sedan köpte jag en Electro Samson för drygt 10 år sedan och samma våg fungerar precis lika bra idag som den gjorde då, detta trots otaliga timmar i båten, på marken, i snön och gud vet vad. Kvalité är ordet!
Ett tips är att knyta fast ett snöre längst uppe på vågen i själva öglan. Det blir lättare då att hålla när man väger sin fisk, alternativt att man kan han hänga snöret i ex träd för att få en bra och korrekt vikt på sin fisk.
WIGGLER DIGITALVÅG
Väger upp till 40 kilo.
Noggrannhet 10 gram.
Ca pris: 259 SEK
Godkänd för storfisk registrering.
+ Lite och smidig
+ Priset
+ Noggrannheten på endast 10 gram
+ Väger snabbt
- Inget som jag märkt hittills
Omdöme: Denna våg är rätt ny på marknaden. I somras såg jag den för första gången. Jag minns att jag imponerades över flera saker, dels det låga priset som även gjorde mig lite skeptiskt. Kan den verkligen vara så bra som den verkar? Storleken, designen och noggrannheten på endast 10 gram var andra orsaker som gjorde att jag köpte den direkt. I samma veva utan i vetskap av varandra köpte min kompis Krister en likadan, sedan även Bosse som blev så pass imponerad av min så han ville ha en likadan. Hittills har jag bara gott att säga om vågen. Jag har kontrollvägt den mot min Elecro Samson samt Bosses och Kristers vågar och sett att de väger väldigt likt varandra vilket är bra att veta. Vissa elektroniska vågar kan skilja ordentligt mycket mellan varandra men det verkar inte denna göra. Skulle jag idag rekommendera någon att köpa en ny digitalvåg så skulle jag lägga min röst på Wigglers våg. Man får helt enkelt väldigt mycket för pengarna.
Några sista ord
Anser man sig att vara en seriös sportfiskare och har för vana att prata om sina stora fiskar eller kanske lägga ut bilder med angivna vikter så är det för det första otroligt viktigt att vara ärlig. Detta kan tyckas vara en självklarhet men fler än en gång har man satt hjärtat i halsgropen då man sett fiskar med vikter som antingen är rejält skarvade eller så påtagligt felvägda. Av någon anledning så är det ofta gäddor som det fuskas med, man kan fråga sig varför?
För det andra så gäller det att ha bra och pålitliga vågar till hands. Här har man i mina ögon ett eget ansvar, se till att köp rätt och kontrollera sedan vågarna med jämna mellanrum. Kolla sin våg gör man lätt genom att jämföra med en krönt våg. Detta kan exempelvis göras i livsmedelsaffärer eller på posten. En våg ger dig inte mer eller större fiskar men den ger däremot ett bevis på hur tung din fisk är. Tillsammans med ett måttband och en kamera så kan man dokumentera sin fångst på ett korrekt sätt. Personligen gör jag detta för min egen skull för att vara ärlig mot mig själv, men även mot min omgivning. Alternativet skulle vara att helt strunta i vikten och sedan inte ens spekulera i hur tunga fiskar man får, men det är inte jag de. Det tredje och värsta alternativet är det jag ogillar och vill ha bort, att man uppskattar vikten, skarvar eller medvetet ljuger inför andra människor.
Blev mycket moral och pekpinnar i detta inlägg men kände att det var nödvändigt för jag hatar nämligen allt vad fusk heter. Ha de så gott! Och riktigt skitfiske på er som tänkt ut…
Läs mer...
(Detta inlägg har postats automatiskt)
När det gäller vägning av fisk brukar jag säga så här, betyder vikten något för dig eller bryr du dig inte alls? För de allra flesta betyder vikten en del och då är valet enkelt. För de som pratar om att de fått fiskar på si och så många kilon utan att ha vägt fisken går direkt bort för mig. Ännu värre de som skickar in bilder på felvägda eller ovägda fiskar till tidningar och diverse tävlingar. Sådant fusk gillar jag inte alls. För mig är sportfiske något jag tar seriöst på och dessa fuskare fuskar inte bara för sig själv utan drar även ner de seriösa och ärliga sportfiskarna som lägger ner otroligt med tid. Sedan är det beklagligt att det finns många icke sportfiskeintresserade som tycker att vi överreagerar, men för mig är fusk just fusk oavsett vars det äger rumt. Alltid är det någon som blir drabbad när det fuskas, så är det med den saken.
Lite kring olika fiskevågar
När vi kommer till själva fiskevågen så finns det en hel del att se upp med, speciellt för den mer orutinerade. Tyvärr finns det mycket skräp ute på marknaden fast än jag måste säga att det under de senaste åren har kommer fler och fler bra vågar till humana priser. Speciellt utbudet av digitalvågar har ökat samt att priset på dessa har gått neråt. Så mitt tips till alla som inte har en digitalvåg är att köpa en nu! Fjädervågar är också bra att ha men välj rätt, finns så mycket skräp här också. Se även till att vågarna är godkända av Sportfiskarnas storfiskregistrering vilket visar att de skall väga korrekt. Med detta sagt så kan de ändå väga fel. Jag köpte bl.a. en våg som var kvalificerad för Storfisk registrering som vägde flera hekto fel. Så oavsett vilken våg du köper skall du först kontrollera om den väger rätt. En sista sak, undvik lipgrips med inbyggda vågar. Dessa brukar ofta men inte alltid våga fel.
Några saker att tänka på när man väger sina fiskar
Innan jag kommer till de fiskevågar jag testat så tänker jag ge några tips på hur man agerar vid själva vägningen. Ett moment som kan vara livsavgörande för fisken i fall man har för avsikt att släppa tillbaka den. A och O är planering, att man redan innan man får sin fisk vet vad man skall göra och hur det går till. Det kan vara lätt att i sin iver göra saker fel som i slutändan går ut över fiskens mående. Dessa misstag har vi alla gjort och gör emellanåt. Men genom att tänka och planera innan så är man ett steg på vägen.
Fiskar man från båt så är en stor och rymlig håv en självklarhet. I en sådan kan fisken lätt förvaras i vattnet medan man gör i ordning saker som vågpåse, våg, måttband och kamera. Fisken krokas lättast av i håven, alternativet är att ta den i båten men då skall den ligga på en avkrokningsmatta. När jag fiskar mindre fiskar brukar jag alltid ha med mig en större hink i båten där jag kan förvara fisken mellan de olika momenten vägning, fotografering, ett tips framförallt då man fiskar själv. När jag ismetar så har jag ofta en stor 30 l balja med mig som ibland får agera som livewell.
När jag fiskar lake ensam och det är minusgrader brukar jag ta med mig en balja och sätta fisken i medan jag gör i ordning, våg, vågsäck, måttband och kamera.
Ta som vana att väg dina fiskar (framförallt de stora) liggandes i en vågsäck,. Det finns speciella vågsäckar att köpa men en IKEA kasse funkar också bra liksom en mindre plastpåse om det är frågan om mindre fiskar. Att väga fisken hängandes vertikalt är alltså inte att föredra. Att väga fiskar i en båt kan vara lite problematiskt, speciellt om det blåser mycket och går höga vågor. Ett alternativ är då att åka till land, i fall man gör det så skall man ta i beaktning att hanteringen av fisken kommer ta längre och med det ökar risken att den tar mer stryk. Vid vägning från båt när det går vågor så har jag märkt att just digitalvågarna kan ha svårt att bestämma sig och ge olika vikter vid varje vägningstillfälle. I dessa fall kan en godkänd fjädervåg vara bättre, eller att som jag brukar göra väga först med fjädervågen vilket går blixtsnabbt och sedan en gång med digitalvåg. Detta med att väga fiskar både med fjädervåg och digitalvåg har sina fördelar och är något jag ofta brukar göra.
SALTER SUPER SAMSON FJÄDERVÅG
Finns i flera olika storlekar, 2 kg (noggrannhet 10 g), 5 kg (50 g), 20 kg (100 g), 25 kg.
Ca pris: 150 – 200 SEK.
Godkänd för storfisk registrering.
+ Lång livslängd
+ Inga batterier eller elektronik som kan krångla
+ Prisvärd
+ Lätt, tar liten plats att ha med sig
+ Finns i flera storlekar
- Inget att anmärka på direkt. Men har märkt att vid minusgrader så skall man undvika att få vatten på vågen. Får man det så fryser fjädern och vågen kan visa fel. Min första våg (5kg) har jag kasserat eftersom fjädern blivit utsliten och den började visa lite fel. Som alla andra vågar glöm inte att kontrollera den mot krönt våg emellanåt, ingen våg är garanterad att alltid visa rätt, inte ens denna kvalitetsvåg.
Omdöme: Super Samson fjädervågar är kungen bland fjädervågarna och har funnits länge på marknaden. Själv har jag använt mig av dessa i över 20 års tid och aldrig varit missnöjd. I dag har jag tre olika vågar som jag alla har användning av beroende på vilka arter jag fiskar efter. Dessa väger upp till 2, 5, samt 20 kg. Vågen går lätt att kalibrera genom att reglera en skruv som sitter längst ned på vågen. Som jag tidigare skrev så tycker jag att fjädervågarna är ett bra komplement att ha till hand om batteriet eller nått annat skulle strula med den digitala vågen. Funderar ni att köpa en fjädervåg så är valet enkelt, köp en Salter Super Samson.
SUPER SAMSON ELECTRO
Finns i 3 storlekar, 10, 25 samt 45 kg.
Mäter med 20g noggrannhet.
Ca pris: 500 – 1000 SEK
Godkänd för storfisk registrering.
+ Har visar rätt vikt är efter år
+ Robust och tålig
+ Tydlig display
+ Lång batteritid
- Stor och klumpig i jämförelse med andra liknande vågar
- Priset är nog så högt om man jämför med andra liknande vågar
Omdöme: När denna våg kom ut på marknaden så köpte var och varannan sportfiskare en Electro Samson. Alla hade dock inte råd då priset i början låg på någonstans mellan 1000 – 2000 kr. En dyr sak men trots detta värt sina pengar för många specimenthunters. Idag har utvecklingen gått framåt och fler tillverkare av digitalvågar har kommit och med det har priset pressats ner. Fortfarande är Electro Samson lite dyrare än de flesta andra men frågan är om den är bättre. Jag kan säga som så, att när det gäller livslängd och kvalité så har jag svårt att se någon som skall ta den. Min första digitalvåg av annat märke som jag glömt bort höll i bara något år. Sedan köpte jag en Electro Samson för drygt 10 år sedan och samma våg fungerar precis lika bra idag som den gjorde då, detta trots otaliga timmar i båten, på marken, i snön och gud vet vad. Kvalité är ordet!
Ett tips är att knyta fast ett snöre längst uppe på vågen i själva öglan. Det blir lättare då att hålla när man väger sin fisk, alternativt att man kan han hänga snöret i ex träd för att få en bra och korrekt vikt på sin fisk.
WIGGLER DIGITALVÅG
Väger upp till 40 kilo.
Noggrannhet 10 gram.
Ca pris: 259 SEK
Godkänd för storfisk registrering.
+ Lite och smidig
+ Priset
+ Noggrannheten på endast 10 gram
+ Väger snabbt
- Inget som jag märkt hittills
Omdöme: Denna våg är rätt ny på marknaden. I somras såg jag den för första gången. Jag minns att jag imponerades över flera saker, dels det låga priset som även gjorde mig lite skeptiskt. Kan den verkligen vara så bra som den verkar? Storleken, designen och noggrannheten på endast 10 gram var andra orsaker som gjorde att jag köpte den direkt. I samma veva utan i vetskap av varandra köpte min kompis Krister en likadan, sedan även Bosse som blev så pass imponerad av min så han ville ha en likadan. Hittills har jag bara gott att säga om vågen. Jag har kontrollvägt den mot min Elecro Samson samt Bosses och Kristers vågar och sett att de väger väldigt likt varandra vilket är bra att veta. Vissa elektroniska vågar kan skilja ordentligt mycket mellan varandra men det verkar inte denna göra. Skulle jag idag rekommendera någon att köpa en ny digitalvåg så skulle jag lägga min röst på Wigglers våg. Man får helt enkelt väldigt mycket för pengarna.
Några sista ord
Anser man sig att vara en seriös sportfiskare och har för vana att prata om sina stora fiskar eller kanske lägga ut bilder med angivna vikter så är det för det första otroligt viktigt att vara ärlig. Detta kan tyckas vara en självklarhet men fler än en gång har man satt hjärtat i halsgropen då man sett fiskar med vikter som antingen är rejält skarvade eller så påtagligt felvägda. Av någon anledning så är det ofta gäddor som det fuskas med, man kan fråga sig varför?
För det andra så gäller det att ha bra och pålitliga vågar till hands. Här har man i mina ögon ett eget ansvar, se till att köp rätt och kontrollera sedan vågarna med jämna mellanrum. Kolla sin våg gör man lätt genom att jämföra med en krönt våg. Detta kan exempelvis göras i livsmedelsaffärer eller på posten. En våg ger dig inte mer eller större fiskar men den ger däremot ett bevis på hur tung din fisk är. Tillsammans med ett måttband och en kamera så kan man dokumentera sin fångst på ett korrekt sätt. Personligen gör jag detta för min egen skull för att vara ärlig mot mig själv, men även mot min omgivning. Alternativet skulle vara att helt strunta i vikten och sedan inte ens spekulera i hur tunga fiskar man får, men det är inte jag de. Det tredje och värsta alternativet är det jag ogillar och vill ha bort, att man uppskattar vikten, skarvar eller medvetet ljuger inför andra människor.
Blev mycket moral och pekpinnar i detta inlägg men kände att det var nödvändigt för jag hatar nämligen allt vad fusk heter. Ha de så gott! Och riktigt skitfiske på er som tänkt ut…
Läs mer...
(Detta inlägg har postats automatiskt)