Carpstalker: Du får 2 - 3 fina lätta kaströr av ett 4 - 5 meters metspö! - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Carpstalker: Du får 2 - 3 fina lätta kaströr av ett 4 - 5 meters metspö!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Carpstalker: Du får 2 - 3 fina lätta kaströr av ett 4 - 5 meters metspö!

    Flera ungdomar har hört av sig angående kaströr, man tycker dem är dyra och man är lite tveksamma till funktionen. Dyra är dem, men funktionen finns där och det handlar om övning.

    Övningen kan jag inte hjälpa er med, men att tillverka några bra och långtkastande kaströr för under en 100 - lapp, det kan jag däremot hjälpa er med.

    Jag vet att ett fint serietillverkat kaströr ligger på närmre 400 kronor och för dem pengarna kan du får 2 påsar bra boilies och 2 - 3 kaströr, som många gånger är bättre än dem köpta! Det finns kaströr som kostar över 1500 kronor att köpa, fint att trampa på ett sådant eller hur?
    Leta upp ett billigt 4 - 5 meters metspö, det hittar du billigt någonstans, om inte, så står det nog ett nere på bensinmacken och dammar. Se till att det är helt och inte har några sprickor!
    Skruva bort ändbutten, men spara denna till senare. Ta bort dem yttersta delarna som är mjuka och ta ut alla delar från underdelen.

    Underdelen och nästa del på ett 4 meters metspö har redan nästan den rätta längden, men anpassa längden efter ditt tycke och ...
    ... sedan kapar du av änden i 45 graders vinkel med en bra bågfil och det ska ske i den tjocka änden av spödelen.
    Slipa runt rörets kant med en bit fint sandpapper, men slipa inte inuti spödelen, jo mera skrovlig denna är, jo mera friktion och rotation blir det på dina beten och det går ökar kastlängden betydligt!
    Placera din hand rätt i änden av röret och lägg upp tummen mot röret, som visat här och gör en liten markering på röret precis över tummen.

    Här skall det sitta ett stopp inuti röret, som förhindrar att dina boilies hamnar för långt ner i röret och därigenom inte kan skickas iväg under kastet.

    En bit frigolit eller en vinkork pressas ner till markeringen och sen är den delen klar och du kan testa rörets förmåga att kasta redan nu, testa hemma med lite gamla boilies, men se upp för grannens fönster!
    Ändbutten som du sparade skruvar du fast igen och du kan ge den en liten droppe lim innan du skruvar fast ändbutten helt, på den andra delen kanske butten som satt i toppen av metspöet passar, annars hittar du något annat.
    En eller två handsfattning, valet är ditt! Kolla vilka boiliestorlekar som respektive rör klarar av och skriv det på röret, så vet du alltid detta.
    Av två spödelar blir det olika diameter inuti delarna och du kan göra dem lika långa eller i olika längder, bara så det passar dig .
    Här är det lite olika kaströr, ett köpt King Cobra, som klarar boilies upp till 20 mm och resten är hemmagjorda av gamla metspö och dessa klarar boilies från 6 - 25 mm och det räcker för vårt fiske.

    Dessa hemmagjorda kaströr är lätta och dem kastar minst lika långt som dem köpta, om inte längre och dem tar inte kål på din handled eller underarm lika mycket och sen är dem jo enkla att göra och kostar knapp inget.
    Du kan inte göra denna skåra vid handtaget på ett glasfiber, kolfiber metspö, klingan håller inte för påfrestningarna i kastet och röret kommer att spricka.

    Du kan däremot leta reda på tunnväggiga Aluminiumsrör och göra kaströr av dessa, men du får betala lite mera för dessa rör, men dem håller i evigheter och här kan du göra denna skåra utan problem och här är greppet ett större havsfiskehandtag som är fastlimmat.
    Ett tips är att ni syr er en större ficka eller påse som har en rem som ni har runt midjan, det fixar mamsen åt er, fyll den med boilies och placera er så ni står rätt mot platsen ni ska mäska.

    Fukta insidan av ditt nya kaströr med vatten och skaka ut allt överflödigt vatten. Ta ut en position i bakgrunden av din tilltänkta mäskplats och börja med en boilie åt gången.

    Sikta alltid lite högre och se vart dina boilies hamnar, övning gör mästare, ta det lugnt i början, du kommer att känna lite i armen dagen efter, men det är bara att fortsätta och det blir en vana för dig.
    Jo mer du övar, ju bättre precision får du och jo längre kan du kasta dina boilies och vill du ha en bra spridning på dina boilies, så karpen får röra sig mellan varje boilie, så övar du upp dig med flera boilies åt gången och dem sprider ut sig.

    Dagens metspö har otroliga färger, men du kan enkelt spraya dem med en mattsvart färg, så slipper du färgerna och en massa blänk, som kan skrämma fisk eller väcka uppmärksamhet hos fåglar eller andra.

    Metspöklingan tål båda hög värme och frost, vilket en del köpta kaströr inte gör, dem kan spricka sönder i minusgrader och det kan ändra formen, om dem ligger exponerade i solen och det betalar jag inte stora pengar för!

    Många köpta kaströr har en diameter och du behöver då flera av dessa, dem flesta är böjda, vilket gör att dem tar en massa plats. Kaströr av metspön är raka rör! Dem tar inte mycket plats i en ficka på din Holdall.

    Dyra kaströr är inte det viktigaste för dagens ungdomar, det är bra linor, krok och framför allt bra effektiva beten, det är det som ger er fisk, inte ett deformerad plaströr som ligger i solen eller som spricker för det är kallt!

    Spela fancy och vifta med dyra kaströr, det kan ni göra när ni tjänar egna pengar, så besök fiskebutiken eller din närmsta bensinmack, det står säkert något dammigt metspö i en hörna och väntar på dig och du glöm inte att pruta på priset, han säljer det ändå inte nu!

    Läs mer...

    (Detta inlägg har postats automatiskt)

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av MastaPike, 2017-03-16, 19:10
12 svar
3 740 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Henke E
av Henke E
 
Startad av Xerup, 2022-07-06, 19:49
90 svar
6 209 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Xerup
av Xerup
 
Startad av MrTotte, 2023-07-23, 16:36
15 svar
1 444 visningar
1 gilla
Senaste inlägg Kolnej
av Kolnej
 
Startad av Team Colibri, 2023-12-02, 08:16
25 svar
1 090 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Startad av Team Colibri, 2024-07-17, 11:17
0 svar
85 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Team Colibri  
Arbetar...
X