Många undrar över hur du gör en glidande stoppknut för flötmetet efter gädda och lika många undrar, om det inte går lika bra med dem så kallade flötes stoppen, som finns på marknaden.
Flötesstopp eller stoppknut? Jag tycker att du ska använda båda och framför allt, lära dig att göra en glidande stoppknut, som inte bara stoppar ett flöte på rätt djup, utan kan användas till mycket mer än så.
Exempelvis att ha en stoppknut på linan, som visar dig att du ligger på rätt avstånd från land under fiske efter andra arter än gädda, t ex karp, sutare mm, så med andra ord är det en ganska viktig knut att kunna.
Mest används stoppknuten för våra flöten som visat här, dels kan du ha en stoppknut som bestämmer fiskedjupet och du kan även ha en stoppknut under flötet, som håller flötet borta från dina hagel eller annat bly, som kan - och vill förstöra ditt flöte, om de slås ihop med flötet under kastet.Flötesstopp eller stoppknut? Jag tycker att du ska använda båda och framför allt, lära dig att göra en glidande stoppknut, som inte bara stoppar ett flöte på rätt djup, utan kan användas till mycket mer än så.
Exempelvis att ha en stoppknut på linan, som visar dig att du ligger på rätt avstånd från land under fiske efter andra arter än gädda, t ex karp, sutare mm, så med andra ord är det en ganska viktig knut att kunna.
För vanligt gäddfiske eller annat fiske med flöte, var du behöver en stoppknut på linan, så räcker det med en vanlig svart Dacron eller en tjockare Braid.
För att markera din lina på rätt avstånd, så är en färgad Braid eller Fly Backing lina betydligt bättre, då dessa syns bra i pannlampans sken under nattfiske.
Dessa Flugfiskebackings finns i 20 och 30 lb styrka, inte för att du behöver styrkan, men det är tjockleken vi är ute efter här och de finns i en massa olika färger.
En bra backing är denna från Ron Thomson, som finns i en väl synlig gul färg, i 20 och 30 lb och på 50 meters spolar för 39 kronor och du kan göra långt över 200 stoppknutar med en sådan spole.
Börja med att klippa av 15 - 20 cm av Backing linan och lägg den dubbelt som visat här, lägg sedan denna loop mot din huvudlina.
Gör nu 4 - 6 varv över din huvudlina, men genom loopen också som visat här. Jag har orange mot svart för att du enkelt kan se vad jag menar.
Drar därefter ihop knuten sakta genom att dra i dem orange linänderna, genom att du drar sakta, ser du om knuten lägger sig fint.
Fukta stoppknuten med saliv och dra den hårt och därefter trimmar du linänderna, så det finns 10 - 15 mm kvar.
Dessa ser till att stoppknuten glider lättare genom dina spöringer, både under kast och under invevningen.
Här en annan bild, som kanske illustrerar det hela lite bättre. Din stoppknut är nu färdig och kan om du har gjord den rätt flyttas på linan. Den ska sitta tight, men ända kunna flyttas relativt lätt, då är knuten rätt gjord.
Stoppknut eller flötesstopp? Det blir billigare att göra sin egen stoppknut, än att köpa dessa silicone float stopps och float stopps är inget för att visa att du ligger på rätt avstånd, då är en stoppknut betydligt bättre.
Jag använder båda i mitt fiske och jag använder två stycken floatstopps på linan, då dessa kan gå sönder, vilket en glidande stoppknut aldrig gör, valet är ditt och nu vet ni hur man gör stoppknuten.
Läs mer...
(Detta inlägg har postats automatiskt)