Generella fisketips? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Generella fisketips?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Generella fisketips?

    Tjena,
    jag tänkte bara höra om någon sitter på ett dokument med lite generella fisketips. Jag har alltid tyckt att det är kul att fiska men har aldrig riktigt läst på något om fiske, kanske därav min fiskelycka, och skulle nu vilja få lite mer kunskaper. Detta utan att behöva läsa igenom sida efter sida.

    Om någon sitter på lite sammanfattande information om hur, var och när man ska fiska våra vanligaste fiskar får ni gärna dela med er.

    Tack på förhand
    Christoffer

    PS Jag ber om ursäkt om det redan finns en tråd för det här men jag försökte mig på ett par sökningar med antingen alldeles för många träffar eller inga alls.

  • #2
    Ok du kommer säkert få en del tips i denna tråden.

    Jag kan börja och ge ett tips.

    Rikta ditt fiske! Jag som arbetar i butik och på det sättet pratar med många som köper fiskeutrustning har sen länge upptäckt att många som fiskar lite då och då eller bara över sommaren osv oftast fiskar efter "det som hugger". Frågar man vissa "vad ska du fiska efter" så står vissa som ett frågetecken .

    Hur som helst, att rikta sitt fiske är A och O får ett bättre resultat skulle jag säga. Att rikta sitt fiske åt en art innebär väl kortfattat,

    1 bete/metod som är anpassat efter arten du ska fiska efter

    2 en fiskeplats som är fördelaktig för fiske efter arten du ska fiska

    3 tidpunkt. Vissa arter är bättre att fiska på kvällen, andra natten osv. Även vilken tid på året spelar stor roll. Speciellt om man räknar in lekperioder också.


    Vet man vad man vill fiska efter så är det också lättare att leta reda på mer info om just det fisket.

    Sen en annan sak är väl att spendera mkt tid. Vissa fisken är lättare, andra svårare. Fiska gädda under sommaren runt vassen brukar ju ge fisk rätt så lätt, men ofta generera småfisk. Medan det är en annan sak att fiska efter stora gäddor.


    Bara lite smått där. Men lite att gå på iallaf. Lite svårt att ge konkreta tips innan man vet vad du vill fiska efter

    Kommentera


    • #3
      Okej får lägga till ytterligare lite information då för att göra det enklare för er att tipsa

      Jag är väl egentligen inte intresserad av någon speciell sorts fisk då jag inte riktigt vet vad som finns i min närhet, men däremot vet jag var och när jag vill fiska.
      Året om i trakterna kring Oskarshamn och Linköping.
      Norrland i juli (lite olika ställen, i år troligtvis jämtland någonstans).
      Och möjligtvis gotland och västkusten runt Varberg på sommarmånaderna.

      Stor fisk är såklart mer intressant än liten fisk, fisk som man får kämpa lite med är bättre än slö fisk. Inga andra preferenser.

      Låt tipsen hagla! =)

      Christoffer

      Kommentera


      • #4
        Anpassa dig, skifta metoder, plats,hastighet.
        Tålamod allt fiske kräver tålamod, vissa dagar går man helt enkelt bom, det är en del av fisket.
        Samla information och få en egen uppfattning.
        Fiska så mycket du kan för att själv får erfarenheter i just ditt vatten.
        Fundera kring fisket, varför högg det just här vad skiljer sig just den här platsen från någon annan?.


        Finns massor men det är iaf nåt lycka till!

        Kommentera


        • #5
          Fisketips för gäddfiske framför allt, men värdefulla och innehåller ett antal bra generella fisketips ändå.

          Häls /T

          Kommentera


          • #6
            Min tumregel för predatorfiske: Sök där det händer något!

            Gäddor käkar i alla väder men kan ha perioder när de håller igen lite på maten. Sådana perioder kan vara från några timmar till några dagar.
            Tänk dig följande situation. Du befinner dig på en Finlandsfärja. Var kommer man att hitta dig? Jo, där utbudet av det du söker finns. Det är antagligen inte i sovhytten men då du befinner dig just där, är du inte så sugen på de övriga erbjudandena.
            Så var hittar du gäddan? På de soligaste och varmaste dagarna befinner de sig i vila och väntan på att det roliga ska börja framåt skymningen eller vid ett väderomslag. Den vilande gäddan är lite slö och behöver starka provokationer för att hugga. Det går men är inte enkelt. Man kan behöva tjata lite på dem för att de ska klippa till.
            Buken är fortfarande fylld av nattens köttjakt men framåt kvällningen börjar det dra igen. Då ger sig gäddan till platser där den hittar föda. Födan ska vara lätt att överraska och ha en hyfsad storlek. Beroende på gäddans storlek har bytets storlek betydelse.
            Den tar bara en fisk i taget och det tar en stund att vända den rätt för att få ner den och sen gäller det att hitta en ny munsbit. Gäddan vill ha ut mesta möjliga av sin attack. Den kalkylerar naturligtvis inte logiskt utan det är ett visst antal stimuli som ska stämma för att utlösa huggreflexen. Vad just en viss gädda tänder på ligger i dess gener men variationerna är inte så stora. Rätt utseende, rätt rörelse, rätt storlek och det där extra som gör att den uppmärksammar just ditt bete är det som fordras. En ekvation med 4 obekanta att lösa med andra ord. Särskilt ”det där lilla extra” brukar vara svårt att definiera.
            Var hittar då gäddan födan? Ställen som bryter en ”enformighet” eller där olika biotoper möts, typ skogsbryn i vidaste bemärkelse. Grynnor, branter, uddar, sund, strandpartier och vegetationsområden är platser som lockar till sig betesfisken. Dit kommer också gäddan när det är dags. Man kan säga att gäddan rör sig mellan viloplatsen hytten, till jaktplatserna butiken, baren, restaurangen och dansgolvet, allt efter var det verkar vara mest drag. Finns också ditt med i utbudet och det har ”det där som gäddor tänder på” så kan hon inte låta bli att slå till.
            Vissa arter typ strömming och nors föredrar öppna ytor och det finns gäddor som följer dessa stim och deras förehavanden noga. Sådana pelagiskt levande gäddor kan bli mycket stora. Utan båt och en hel del tid att hitta dem fångar man inte dessa bestar men somliga är tillräckligt envisa och satsar stenhårt på att någon gång få dejta tjocka Berta.
            Grunda vasskanter och vegetationsbälten kan vara gäddförande. Är det riktigt djupt utanför så är det ännu bättre. Om vinden legat på och pumpat in grumligt varmvatten kan det hända att bytesfisken flyttat ut en bit.
            Stillastående lurande gäddor står helst i skuggan med solen i nacken och ljuset på matbordet. Smygande gäddor kommer underifrån och attackerar uppåt men helst inte i motljus.
            Så länge gäddan har jaktljus nere i vattnet, söker den föda. Det brukar oftast bli en stund på kvällen, följt av en matsmätningspaus och en ny satsning i gryningen. De stora smygargäddorna, alltså de som lever pelagiskt eller lite halvpelagiskt runt grynnor och i vikarnas djupbranter söker ofta efter ett byte som avtecknar sig mot himlen. I de fallen har sikten i sidled inte så stor betydelse så länge konturerna uppåt kan urskiljas.
            Storfiskregistreraren Håkan Brugård berättade en gång att han och hans fiskekompis ofta gick på dans i tonåren men när det började dra ihop sig till de sista avgörande turerna på golvet var de redan på väg mot båten för att bjuda upp storgäddorna medan mörkret fortfarande höll ihop. När gossarna, som satsat hårt på att få sista dansen med efterföljande ”kaffe med dopp”, lite lagom loja kom till sjön tillsammans med den stigande solen, hade storgäddorna redan lämnt grynnorna för de stora djupens skydd.

            Vad man nu kan dra för lärdom av allt detta....
            Må vi alla ha ett intressant fiske!

            Kommentera


            • #7
              den klassiska trion är väl abborre, gädda och gös.
              så om du tittar runt bland artiklarna här på fiskesnack så kommer du hitta en massa fin info om bla. dessa arter.

              Kommentera

              Foton

              Collapse

              Relaterat

              Collapse

              Ämnen Statistik Senaste inlägg
              Startad av Gäddhängke, 2006-11-14, 19:27
              64 svar
              15 013 visningar
              1 gilla
              Senaste inlägg .art
              av .art
               
              Startad av A.Ringh, 2009-07-19, 12:16
              22 svar
              3 217 visningar
              0 gillar
              Senaste inlägg Nextline  
              Startad av geson, 2010-08-05, 15:29
              9 svar
              971 visningar
              0 gillar
              Senaste inlägg anteman
              av anteman
               
              Startad av BigF, 2011-09-30, 16:59
              26 svar
              8 418 visningar
              0 gillar
              Senaste inlägg Kr0nbl0m  
              Startad av Blekingefiskaren, 2013-06-01, 21:35
              12 svar
              2 687 visningar
              0 gillar
              Senaste inlägg Sir Fish-a-lot  
              Arbetar...
              X