Gäddfiske under tidig vår - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Gäddfiske under tidig vår

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Gäddfiske under tidig vår

    Tjena!

    Har vart ute några gånger nu och haft några riktiga skitpass med bara någon enstaka snipa i båten.

    Min fråga är alltså vart ni söker gäddan nu på tidig vår med cirka 5 grader i vattnet? Är det i anslutning till lekvikar, djupkanter, grynnor eller något annat?

    Vad använder ni för beten? Är det en sakta hemfiskad jigg eller en jerk?

    Mvh gäddpundare i Karlstad

  • #2
    Sist jag var ute så stod de och tjurade utanför lekvik, nära botten och nästan inne i vassen. Alla tog på mc rubber och mc pike offset riggat. Tidigare under dagen hade jag enbart kört Guppie och Westin swim/scout swimmer men fick ingenting på det.


    Kommentera


    • #3
      Ursprungligen postat av MrShadRap Visa inlägg
      Tjena!

      Har vart ute några gånger nu och haft några riktiga skitpass med bara någon enstaka snipa i båten.

      Min fråga är alltså vart ni söker gäddan nu på tidig vår med cirka 5 grader i vattnet? Är det i anslutning till lekvikar, djupkanter, grynnor eller något annat?

      Vad använder ni för beten? Är det en sakta hemfiskad jigg eller en jerk?

      Mvh gäddpundare i Karlstad
      ------------------------------------------------------------



      26. Gäddans uppträdande och effektiv fisketeknik före leken.
      Årets bästa gäddfiske börjar om våren en vecka efter islossningen. Gäddorna som befunnit sig inne vid land tätt under isen går nu ut på djupare vatten. De gäddor som stått djupt rör sig också. Gäddorna är oroade! De söker upp nya ståndplatser. Det kan ta en vecka efter islossningen innan de tänker på mat igen. På senhösten vandrar ytterskärgårdens gäddor inåt. Fortplantningsinstinkten har gripit dem. De söker sig tillbaka till en liknande vassvik eller gräsbotten som den där de själva föddes en gång. I branterna och i djupet alldeles utanför lekviken stannar de upp. Här väntar de tills de känner sig mogna för lek. Det är det ökande antalet soltimmar och den stigande vattentemperaturen som manar gäddorna till lek.

      Det är i just detta tidiga vårskede, i samband med gäddleken, som den erfarne gäddfiskaren brukar göra storfångster på riktigt stora gäddor - monstergäddor. Gäddan tar inte i när den leker eller ska leka har många sagt mig. Tro det om du vill, många av mina största skärgårdsgäddor har jag tagit vid just denna tidpunkt på året. Nu omkring leken föredrar gäddan 15-20 cm långa och gärna ledade wobbler som rör sig mjukt och slingrande vid superlångsam inspinning med evighetslånga spinnstopp. För att locka den stora gäddan till hugg ska wobblern gå tätt utefter botten och spinnas in "lååångsamt" och gärna med upprepade spinnstopp efter varje kast!

      Tidigt på våren, när isen nyligen har försvunnit, är all vegetation på mellanbottnarna nervissnad. Bottnarna mellan djupen och lekvikarna är ljusa och sterila. Ingen normalt funtad gädda vill bilda kontrast mot en sådan botten. Under dagen, när det är som allra ljusast, står gäddan kvar i djupet om den inte redan har gått in längst in i lekviken. Här inne är den ofta förlorad för spinnfiskaren. Mot eftermiddagen, när skuggorna blir långa och solen står lågt i väster, kommer många av gäddorna in på de ljusa mellanbottnarna på 3 - 5 m djup. Först nu är det dags att presentera sina slingrande wobbler för gäddorna här inne på mellanbottnarna. I branterna och på djupare vatten utanför lekviken på 4 - 7 m djup där står "monstergäddorna" och väntar på din långsamt sjunkande Swim Whizz, Cisco Kid eller den wobbler du lärt dig att fiska perfekt med. Själv föredrar jag Bomber 16A och ledade Bomber 16J på 1,5 - 3,0 meters vattendjup, långsamt sjunkande Swim Whizz Nr 5 på djup mellan 3 och 5 meter samt Cisco Kid Nr 600 och den nya, ledade CKJ Wrangler på djup mellan 4 och 7 m. Personligt dagsrekord med sju gäddor över tio kilo har jag lyckats få på en långsamt sjunkande Swim Whizz Nr 563 med blå rygg, orange sidor och vit buk. Fisket ägde rum i utkanten av en lekvik i mitten av april. Tekniken ligger i att presentera wobblern ytterst långsamt tätt intill botten med långa pauser. I branterna och utanför lekvikarna går det bra att fiska efter monstergäddorna hela dagen så länge som det är så pass ljust att gäddorna kan lokalisera, dvs se, känna eller höra din wobbler.


      Old Firehand
      Leif Engström


      Kommentera

      Foton

      Collapse

      Relaterat

      Collapse

      Ämnen Statistik Senaste inlägg
      Startad av Gäddhängke, 2006-11-14, 19:27
      66 svar
      14 846 visningar
      1 gilla
      Senaste inlägg .art
      av .art
       
      Startad av A.Ringh, 2009-07-19, 12:16
      22 svar
      3 172 visningar
      0 gillar
      Senaste inlägg Nextline  
      Startad av geson, 2010-08-05, 15:29
      9 svar
      946 visningar
      0 gillar
      Senaste inlägg anteman
      av anteman
       
      Startad av BigF, 2011-09-30, 16:59
      26 svar
      8 327 visningar
      0 gillar
      Senaste inlägg Kr0nbl0m  
      Startad av Blekingefiskaren, 2013-06-01, 21:35
      12 svar
      2 657 visningar
      0 gillar
      Senaste inlägg Sir Fish-a-lot  
      Arbetar...
      X