Nappade dåligt under söndagen så jag surfade runt och fann detta!!!
Vid Kaiserslauten i tyska Rhenbayern fångades år 1497 en jättestor gädda som var 5,8 meter lång och vägde ett kvarts ton. På gäddmonstrets ena gällock fanns en fästad ring med kopparplåt vars grekiska inskription tolkades av den dåvarande biskopen av Worms som uppgav att kejsar Fredrik II utsatte gäddan i fiskdamm den 5 oktober 1230.
Världens äldsta och största gädda hade uppenbarligen infångats och var alltså minst 267 år gammal. Efter den unika fångsten skickades gammelgäddan till kurfursten Filip i Heidelberg där bäste kocken fick äran att steka gäddan i finaste smör med nyupptagen pepparrot. Vid provsmakningen fann man gäddköttet ovanligt läckert och mycket njutbart så en stor fest ordnades på platsen.
Man åt, drack, spelade och dansade på det gamla klassiska sättet med många deltagare som gjorde allt för att roa sig efter bästa förmåga i festyran.
Gäddans enorma skelett bevarades och kunde sedan beskådas i Mannheims berömda katedral för att visa allmänheten att det inte var en helt vanlig fiskehistoria från någon skrytsam gäddfiskare. Alla nyfikna besökare var naturligtvis mycket imponerade och stolta över denna tyska bjässe i nästan 400 år. Tills erfarna fiskexpeter på slutet av 1800-talet framgångsrikt undersökte gäddskelettet extra noga och inte förrän då upptäcktes: Huvudet kom från en mycket stor gädda medan den gigantiska kroppen var skickligt sammansatt av flera olika skelett.
Källa: http://hem.passagen.se/kent.andersson/
Nu vill jag ha komentarer i hel vecka tack!
Vid Kaiserslauten i tyska Rhenbayern fångades år 1497 en jättestor gädda som var 5,8 meter lång och vägde ett kvarts ton. På gäddmonstrets ena gällock fanns en fästad ring med kopparplåt vars grekiska inskription tolkades av den dåvarande biskopen av Worms som uppgav att kejsar Fredrik II utsatte gäddan i fiskdamm den 5 oktober 1230.
Världens äldsta och största gädda hade uppenbarligen infångats och var alltså minst 267 år gammal. Efter den unika fångsten skickades gammelgäddan till kurfursten Filip i Heidelberg där bäste kocken fick äran att steka gäddan i finaste smör med nyupptagen pepparrot. Vid provsmakningen fann man gäddköttet ovanligt läckert och mycket njutbart så en stor fest ordnades på platsen.
Man åt, drack, spelade och dansade på det gamla klassiska sättet med många deltagare som gjorde allt för att roa sig efter bästa förmåga i festyran.
Gäddans enorma skelett bevarades och kunde sedan beskådas i Mannheims berömda katedral för att visa allmänheten att det inte var en helt vanlig fiskehistoria från någon skrytsam gäddfiskare. Alla nyfikna besökare var naturligtvis mycket imponerade och stolta över denna tyska bjässe i nästan 400 år. Tills erfarna fiskexpeter på slutet av 1800-talet framgångsrikt undersökte gäddskelettet extra noga och inte förrän då upptäcktes: Huvudet kom från en mycket stor gädda medan den gigantiska kroppen var skickligt sammansatt av flera olika skelett.
Källa: http://hem.passagen.se/kent.andersson/
Nu vill jag ha komentarer i hel vecka tack!
Kommentera