Fiskgryta med kokosmjölk
Portioner: 2
Tid: 20 minuter
Ingredienser:
1 morot
cirka 15 cm purjolök
1-1 1/2 tsk grön currypasta av thailändsk typ
1 dl kokosmjölk
1/2 höns- eller grönsaksbuljongtärning
eventuellt 1 limeblad
150 g broccolibuketter
150 g laxfilé
150 g vit fiskfilé
salt
200 g oskalade räkor
eventuellt limeklyftor
I grytan kan man använda fisk efter smak och tillgång. Välj gärna några olika slags fiskar, två eller tre sorter. Ta gös, lax, pigghaj, uer (kungsfisk), sej eller hoki samt något slags skaldjur. Det går bra med både djupfryst och färsk fiskfilé.
Strimla moroten i ganska tunna bitar. Skär purjolöken i skivor. Fräs upp morot och purjolök i olja i en vid kastrull, till exempel traktörpanna.
Rör ner currypastan och stek under omrörning 3-4 minuter utan att grönsakerna tar färg. Tillsätt kokosmjölk, buljongtärning och eventuellt limeblad. Lägg i broccolin och sjud under lock 4-5 minuter.
Kokar vätskan ihop mycket kan man fylla på med någon halvdeciliter vatten.
Skär under tiden fiskfilérna i mindre bitar. Salta lätt. Skala räkorna. Lägg i fiskbitarna och sjud under lock 2-5 minuter beroende på hur stora bitarna är och om de är färska eller frysta. Fisken ska bara bli precis genomkokt. Lägg i räkorna när fisken är klar, räkorna ska inte koka. Den som vill serverar fiskgrytan med en klyfta lime att pressa över. Ris eller kokt potatis passar bra att äta till.
Tips: Limeblad, som är en god krydda i asiatisk mat, säljs frysta i asiatiska butiker.
Grön currypasta av thailändsk typ brukar finnas på den asiatiska hyllan i vanliga mataffärer.
Portioner: 2
Tid: 20 minuter
Ingredienser:
1 morot
cirka 15 cm purjolök
1-1 1/2 tsk grön currypasta av thailändsk typ
1 dl kokosmjölk
1/2 höns- eller grönsaksbuljongtärning
eventuellt 1 limeblad
150 g broccolibuketter
150 g laxfilé
150 g vit fiskfilé
salt
200 g oskalade räkor
eventuellt limeklyftor
I grytan kan man använda fisk efter smak och tillgång. Välj gärna några olika slags fiskar, två eller tre sorter. Ta gös, lax, pigghaj, uer (kungsfisk), sej eller hoki samt något slags skaldjur. Det går bra med både djupfryst och färsk fiskfilé.
Strimla moroten i ganska tunna bitar. Skär purjolöken i skivor. Fräs upp morot och purjolök i olja i en vid kastrull, till exempel traktörpanna.
Rör ner currypastan och stek under omrörning 3-4 minuter utan att grönsakerna tar färg. Tillsätt kokosmjölk, buljongtärning och eventuellt limeblad. Lägg i broccolin och sjud under lock 4-5 minuter.
Kokar vätskan ihop mycket kan man fylla på med någon halvdeciliter vatten.
Skär under tiden fiskfilérna i mindre bitar. Salta lätt. Skala räkorna. Lägg i fiskbitarna och sjud under lock 2-5 minuter beroende på hur stora bitarna är och om de är färska eller frysta. Fisken ska bara bli precis genomkokt. Lägg i räkorna när fisken är klar, räkorna ska inte koka. Den som vill serverar fiskgrytan med en klyfta lime att pressa över. Ris eller kokt potatis passar bra att äta till.
Tips: Limeblad, som är en god krydda i asiatisk mat, säljs frysta i asiatiska butiker.
Grön currypasta av thailändsk typ brukar finnas på den asiatiska hyllan i vanliga mataffärer.
Kommentera