PITEPALT
ca 15 st.
1,5 kg vinterpotatis
Ca 3-4 dl kornmjöl
Ca 2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
400 gr rimmat bogfläsk/sidfläsk, hackat fint
Skala och riv potatisen i maskin, så fint som möjligt. Själv kör jag först potatisen på finaste rivjärnet och sen kör jag en andra vända med kniven i maskinen. Häll över potatisen i en rymlig sil och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Lägg potatisen i en degbunke och jobba in mjölen + saltet i omgångar. Degen ska vara ganska fast (man kan testa att blöta handen och forma en degboll för att känna om konsistensen är lagom, den ska hålla ihop bra men vara smidig).
Behövs mer mjöl så är det kornmjöl som ska tillsättas.
Koka upp ca 7 liter vatten (salta med ca 3 msk salt) i en väl tilltagen kastrull. (under tiden får degen "sätta sig").
När vattnet börjat koka, så forma en degboll av nästan en tennisbolls storlek med fuktad hand (ha kranen rinnandes med kallt vatten). Platta till bollen i handen till ca en CD´s storlek och tag en generös mängd fläsk och lägg i mitten (inte för mkt heller då blir det svårt att få ihop det...). Vik upp kanterna och nyp ihop till en boll igen så att fläsket blir inbakat. Rulla bollen mellan händerna jämt och fint och tag sen en stekspade eller liknande som också den ska vara fuktad och lägg i degbollen i det kokande vattnet, se till att bollen inte fastnar på botten av kastrullen. Peta till den lite försiktigt. Fortsätt på samma sätt tills allt gått åt. Sjud palten under lock (locket lite på glänt) ca 50 min - 1 timma. Palten flyter upp till ytan.
Serveras nykokta med kallt smör och kall mjölk och ev. rårörda lingon/lingonsylt.
Gör man på rätt sätt ska man skära av ett litet lock på palten och lägga på en klick smör som sakta får smälta ner bland fläsket.
En riktig norrländs höjdare!
Smaklig måltid :-)
/Magnus
ca 15 st.
1,5 kg vinterpotatis
Ca 3-4 dl kornmjöl
Ca 2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
400 gr rimmat bogfläsk/sidfläsk, hackat fint
Skala och riv potatisen i maskin, så fint som möjligt. Själv kör jag först potatisen på finaste rivjärnet och sen kör jag en andra vända med kniven i maskinen. Häll över potatisen i en rymlig sil och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Lägg potatisen i en degbunke och jobba in mjölen + saltet i omgångar. Degen ska vara ganska fast (man kan testa att blöta handen och forma en degboll för att känna om konsistensen är lagom, den ska hålla ihop bra men vara smidig).
Behövs mer mjöl så är det kornmjöl som ska tillsättas.
Koka upp ca 7 liter vatten (salta med ca 3 msk salt) i en väl tilltagen kastrull. (under tiden får degen "sätta sig").
När vattnet börjat koka, så forma en degboll av nästan en tennisbolls storlek med fuktad hand (ha kranen rinnandes med kallt vatten). Platta till bollen i handen till ca en CD´s storlek och tag en generös mängd fläsk och lägg i mitten (inte för mkt heller då blir det svårt att få ihop det...). Vik upp kanterna och nyp ihop till en boll igen så att fläsket blir inbakat. Rulla bollen mellan händerna jämt och fint och tag sen en stekspade eller liknande som också den ska vara fuktad och lägg i degbollen i det kokande vattnet, se till att bollen inte fastnar på botten av kastrullen. Peta till den lite försiktigt. Fortsätt på samma sätt tills allt gått åt. Sjud palten under lock (locket lite på glänt) ca 50 min - 1 timma. Palten flyter upp till ytan.
Serveras nykokta med kallt smör och kall mjölk och ev. rårörda lingon/lingonsylt.
Gör man på rätt sätt ska man skära av ett litet lock på palten och lägga på en klick smör som sakta får smälta ner bland fläsket.
En riktig norrländs höjdare!
Smaklig måltid :-)
/Magnus
Kommentera