Pitepalt - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Pitepalt

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Pitepalt

    PITEPALT

    ca 15 st.

    1,5 kg vinterpotatis
    Ca 3-4 dl kornmjöl
    Ca 2 dl vetemjöl
    1,5 tsk salt
    400 gr rimmat bogfläsk/sidfläsk, hackat fint

    Skala och riv potatisen i maskin, så fint som möjligt. Själv kör jag först potatisen på finaste rivjärnet och sen kör jag en andra vända med kniven i maskinen. Häll över potatisen i en rymlig sil och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Lägg potatisen i en degbunke och jobba in mjölen + saltet i omgångar. Degen ska vara ganska fast (man kan testa att blöta handen och forma en degboll för att känna om konsistensen är lagom, den ska hålla ihop bra men vara smidig).
    Behövs mer mjöl så är det kornmjöl som ska tillsättas.

    Koka upp ca 7 liter vatten (salta med ca 3 msk salt) i en väl tilltagen kastrull. (under tiden får degen "sätta sig").
    När vattnet börjat koka, så forma en degboll av nästan en tennisbolls storlek med fuktad hand (ha kranen rinnandes med kallt vatten). Platta till bollen i handen till ca en CD´s storlek och tag en generös mängd fläsk och lägg i mitten (inte för mkt heller då blir det svårt att få ihop det...). Vik upp kanterna och nyp ihop till en boll igen så att fläsket blir inbakat. Rulla bollen mellan händerna jämt och fint och tag sen en stekspade eller liknande som också den ska vara fuktad och lägg i degbollen i det kokande vattnet, se till att bollen inte fastnar på botten av kastrullen. Peta till den lite försiktigt. Fortsätt på samma sätt tills allt gått åt. Sjud palten under lock (locket lite på glänt) ca 50 min - 1 timma. Palten flyter upp till ytan.

    Serveras nykokta med kallt smör och kall mjölk och ev. rårörda lingon/lingonsylt.
    Gör man på rätt sätt ska man skära av ett litet lock på palten och lägga på en klick smör som sakta får smälta ner bland fläsket.

    En riktig norrländs höjdare!

    Smaklig måltid :-)

    /Magnus

  • #2
    Låter smarre......Tror vi får ta en paltafton som omväxling till surströmmingen.
    Hälleflundrafiskare

    Kommentera


    • #3
      Finns det ingen "grön" version till oss som vill testa men håller sig till veggiebiten?

      Kommentera


      • #4
        Det sista hörde jag inte ens...;-)

        Kommentera


        • #5
          Men visst, jämtländsk Kams gör man väl utan att ha fläsken inbakad men då serveras stekt fläsk på sidan om, har ett recept på det också, från PA & Co. Ingår i det receptet gör även en messmörsås. Har inte testat det, men det är nog gott det också.

          Kommentera


          • #6
            palt med vitlöksmör är en riktig hit måste provas!!!!

            kocken

            Kommentera


            • #7
              Mat-Mange
              Man hör rykten om dig ibland, du ska tydligen vara en hejare på att ordna bra fiskekäk.
              Sporten i sportfiske är att göra det svårare än det behöver vara.

              Kommentera


              • #8
                jepp stekt palt är det godaste sättet att käka palt på.
                Sen så är flat palt med fläsk till på en god andra plats *mums*

                Kommentera


                • #9
                  Ojoj nu blev det offtopic! ;-) Vitlössmör, veggopalt, och nu misshandlad palt, har ni ingen skam i kroppen! Visst kan stekt palt vara gott, men kokt by the book är alltid no 1, allt annat är avarter ;-)

                  Kommentera


                  • #10
                    Låter lite som att de skulle vara typ Kroppkakor,, men so what,,de e ju skit gött,,

                    Ps. på fredag e de norra vättern som gäller :-) Ds.

                    Kommentera

                    Foton

                    Collapse

                    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                    Relaterat

                    Collapse

                    Ämnen Statistik Senaste inlägg
                    Startad av Sadda, 2023-12-23, 11:50
                    6 svar
                    563 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg nephilim  
                    Arbetar...
                    X