Detta är en klassiker ur den svenska husmanskostens delikataste gömmor!
Nu är bästa tiden att åter ta sig an denna utsökta läckerhet!
Stuvad lake för fyra personer.
1 flådd lake på ca 1,5kg.
2 msk smör.
3 msk ströbröd.
2 tsk salt.
5 krossade kryddpepparkorn.
1 krossad muskotblomma.
4 dl vatten.
1 äggula.
1/2 dl grädde.
1 msk citromsaft.
salt och vitpeppar efter behag.
Rensa och skölj fisken.
Ta vara på lever och rom.
Koka dem för sig i lätt saltat vatten.
Skär fisken i ca 3 cm tjocka skivor.
Smörj en tjockbottnad gryta eller flamsäker form med smöret och lägg ner fiskbitarna.
Sikta ströbröd över och tillsätt kryddorna.
Häll på vattnet.
Sjud fisken under lock ca 20 minuter.
Skaka grytan då och då så att inte fisken fastnar i botten.
Ta upp fisken.
Vispa ner äggulan i utrörd i grädden i kastrullen eller formen.
Smaksätt med citronsaft salt och eventuellt mera peppar om det behövs.
Lägg tillbaka fisken i såsen och servera med skivor av rom och lever, kokt potatis samt någon grönsak.
Näringsinnehåll per portion:
Kalorier: 222.
Protein: 26g.
Fett: 10g.
Kolhydrater: 4g.
Nu är bästa tiden att åter ta sig an denna utsökta läckerhet!
Stuvad lake för fyra personer.
1 flådd lake på ca 1,5kg.
2 msk smör.
3 msk ströbröd.
2 tsk salt.
5 krossade kryddpepparkorn.
1 krossad muskotblomma.
4 dl vatten.
1 äggula.
1/2 dl grädde.
1 msk citromsaft.
salt och vitpeppar efter behag.
Rensa och skölj fisken.
Ta vara på lever och rom.
Koka dem för sig i lätt saltat vatten.
Skär fisken i ca 3 cm tjocka skivor.
Smörj en tjockbottnad gryta eller flamsäker form med smöret och lägg ner fiskbitarna.
Sikta ströbröd över och tillsätt kryddorna.
Häll på vattnet.
Sjud fisken under lock ca 20 minuter.
Skaka grytan då och då så att inte fisken fastnar i botten.
Ta upp fisken.
Vispa ner äggulan i utrörd i grädden i kastrullen eller formen.
Smaksätt med citronsaft salt och eventuellt mera peppar om det behövs.
Lägg tillbaka fisken i såsen och servera med skivor av rom och lever, kokt potatis samt någon grönsak.
Näringsinnehåll per portion:
Kalorier: 222.
Protein: 26g.
Fett: 10g.
Kolhydrater: 4g.
Kommentera