Vad ska man göra med gäddfileer? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Vad ska man göra med gäddfileer?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Vad ska man göra med gäddfileer?

    Hur skall man tillaga gäddfileer?

  • #2
    Hej
    Queneller är det sjystaste mabn kan göra enligt mig. Mal till färs blanda i äggula, grädde, citron, salt peppar. Forma till bullar och sjud tills genomkokta i fiskbuljong, lite vin och en skvätt grädde. Red av kokskyn och servera till quenellerna. Servera med potatis

    Kommentera


    • #3
      Gör en gäddpaté!

      Blanda i crab-sticks.

      Kommentera


      • #4
        Ursprungligen postat av intheghetto Visa inlägg
        Hej
        Queneller är det sjystaste mabn kan göra enligt mig. Mal till färs blanda i äggula, grädde, citron, salt peppar. Forma till bullar och sjud tills genomkokta i fiskbuljong, lite vin och en skvätt grädde. Red av kokskyn och servera till quenellerna. Servera med potatis
        varför inte göra en Pikebiff Rydberg
        LUDDE

        Kommentera


        • #5
          Instämmer med föregående skirbenter. Gäddpaté med lite grovt delade crabsticks är faktiskt sjuuukt gott. :-)
          ... everything else is baitfish.

          Kommentera


          • #6
            Gäddfileer är ju fina fisken, gratinera i ugn med antingen citron eller pepparrot, två starka smaker som passar bra till gäddsmaken, om du får bort ybenen alltså.

            Kommentera


            • #7
              Ursprungligen postat av WilhelmT Visa inlägg
              Hur skall man tillaga gäddfileer?
              Mest klassiska är att du kokar upp saltat vatten med lite lök morötter å lagerblad ,kryddpepparkorn i .

              Dra av kastrullen från värmen ställ den på tjock träskärbräda lägg i filen ska minst dubbelt så mycket vatten som fisken är tjock . På med locket å lägg över en handduk . Medan vattnet svalnar så blir fisken klar utan att gå sönder tar ca 10 min .

              Severas med färsk potatis skirat (smält klarnat) smör å Riven Pepparrot .

              Lite mer avanancerat är att fritera fisken .

              Frityrsmet
              1 dl vetemjöl
              1 dl mörk lätt öl
              1 ägg gula
              1 äggvita
              liten en svätt olja .

              Blanda i hop allt utom äggvitan den ska vispas till hårt skum . Äggvitan är klar när du kan vända på bunken å inte få äggvitan i skallen .
              Vänd ned äggvitan försiktigt med en slickepott . (kan bara skånska ordet heter Urskarpare på svenska kanske)

              Värm upp rikligt med Rapsolja i en stekgryta eller annan gjutjärnsgryta ta fram termometern 180 grader varken mer eller mindre .
              Vänd fisken i smeten å fritera när den ser gyllenbrun ut så ta upp den med en hålslev .
              Felsökning : lossnar smeten så har du för låg värme på oljan .
              Har du för varmt så bränns det . Börjar det brinna lägg på locket.

              Serveras med strips eller varför inte saffrans ris å Chili aioli.

              Oljan går å använda fler gånger .


              Å använd bara gäddor mellan 1-2 kg annars smakar dom bara dy å är träiga .
              Går ju givetvis å använda annan fisk också .

              /Fredrik
              Senast ändrad av jerklimpan; 2009-02-27, 17:07.

              Kommentera


              • #8
                Kroka av gäddan och släpp tillbaks den i det fria
                http://www.frallansfiskeblogg.blogspot.com/

                Kommentera


                • #9
                  Ursprungligen postat av kockfrallan Visa inlägg
                  Kroka av gäddan och släpp tillbaks den i det fria
                  Filéad?

                  Kommentera


                  • #10
                    Som gammal fiskkock ska jag vara riktigt ärlig, gädda är inte den optimala matfisken.... Vissa är av annan åsikt, varsågoda, men om gäddan vore en bra matfisk skulle den finnas på flera menuer. Att få resturangbesökare att beställa väl tillagad gädda har visat sig mycket svårt. Man har delvis lyckats i Frankrike av outgrundlig anledning, då gäddans naturliga smak inte räknas som vidare god. Det är därför man ofta i sverige tillagar gädda med pepparrot som tar bort mycket av den naturliga "fisksmaken". Det finns också varianter på fiskfrikadeller då gädda ingår som ingrediens, men i de flesta recept på dessa så förekommer kryddor som också tar udden av "gäddsmaken". Summasumarum är gädda en usel matfisk. Den duger som kryddad bukfylla, men smakar inte gott i naturligt skick.

                    Vill ni ha ett recept på den godaste fisk man kan äta i naturligt skick? se nedan.


                    Fiska upp en fin "rödtorsk" (min brorsa och jag drog upp hur mycket som helst vid stugan i Norge och de smakar nästan som krabba) Kavla upp byxorna och kliv ut i vattnet och hämta 4 nävar blåmusslor. Gör upp en eld. Lägg den rensade torsken i folie (naturlig som den är eller med lite smör + gräslök ) Lägg foliepaketet på glöden och lägg samtidigt blåmusslorna runtomkrig paketet på glöden. Det hela tar ca 20 minuter, öppna paketet, njut av doften och ät!!! Blåmusslorna är klara när de särar på sig (när skalet öppnar sig) Den naturliga sältan från havsvattnet är precis perfekt. En god macka med lite hårdrökt kaviar är enligt mig det perfekta tilltugget. Glöm inte att ringa giftinformationscentralen och fråga om musslorna!! Man vill ju inte dö ute på kobben!! Smaklig spis....

                    Kommentera

                    Foton

                    Collapse

                    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                    Relaterat

                    Collapse

                    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                    Arbetar...
                    X