Hur skall man tillaga gäddfileer?
Allmänt meddelande
Collapse
No announcement yet.
Vad ska man göra med gäddfileer?
Collapse
X
-
Ursprungligen postat av intheghetto Visa inläggHej
Queneller är det sjystaste mabn kan göra enligt mig. Mal till färs blanda i äggula, grädde, citron, salt peppar. Forma till bullar och sjud tills genomkokta i fiskbuljong, lite vin och en skvätt grädde. Red av kokskyn och servera till quenellerna. Servera med potatisLUDDE
Kommentera
-
Ursprungligen postat av WilhelmT Visa inläggHur skall man tillaga gäddfileer?
Dra av kastrullen från värmen ställ den på tjock träskärbräda lägg i filen ska minst dubbelt så mycket vatten som fisken är tjock . På med locket å lägg över en handduk . Medan vattnet svalnar så blir fisken klar utan att gå sönder tar ca 10 min .
Severas med färsk potatis skirat (smält klarnat) smör å Riven Pepparrot .
Lite mer avanancerat är att fritera fisken .
Frityrsmet
1 dl vetemjöl
1 dl mörk lätt öl
1 ägg gula
1 äggvita
liten en svätt olja .
Blanda i hop allt utom äggvitan den ska vispas till hårt skum . Äggvitan är klar när du kan vända på bunken å inte få äggvitan i skallen .
Vänd ned äggvitan försiktigt med en slickepott . (kan bara skånska ordet heter Urskarpare på svenska kanske)
Värm upp rikligt med Rapsolja i en stekgryta eller annan gjutjärnsgryta ta fram termometern 180 grader varken mer eller mindre .
Vänd fisken i smeten å fritera när den ser gyllenbrun ut så ta upp den med en hålslev .
Felsökning : lossnar smeten så har du för låg värme på oljan .
Har du för varmt så bränns det . Börjar det brinna lägg på locket.
Serveras med strips eller varför inte saffrans ris å Chili aioli.
Oljan går å använda fler gånger .
Å använd bara gäddor mellan 1-2 kg annars smakar dom bara dy å är träiga .
Går ju givetvis å använda annan fisk också .
/FredrikSenast ändrad av jerklimpan; 2009-02-27, 17:07.
Kommentera
-
Ursprungligen postat av kockfrallan Visa inläggKroka av gäddan och släpp tillbaks den i det fria
Kommentera
-
Som gammal fiskkock ska jag vara riktigt ärlig, gädda är inte den optimala matfisken.... Vissa är av annan åsikt, varsågoda, men om gäddan vore en bra matfisk skulle den finnas på flera menuer. Att få resturangbesökare att beställa väl tillagad gädda har visat sig mycket svårt. Man har delvis lyckats i Frankrike av outgrundlig anledning, då gäddans naturliga smak inte räknas som vidare god. Det är därför man ofta i sverige tillagar gädda med pepparrot som tar bort mycket av den naturliga "fisksmaken". Det finns också varianter på fiskfrikadeller då gädda ingår som ingrediens, men i de flesta recept på dessa så förekommer kryddor som också tar udden av "gäddsmaken". Summasumarum är gädda en usel matfisk. Den duger som kryddad bukfylla, men smakar inte gott i naturligt skick.
Vill ni ha ett recept på den godaste fisk man kan äta i naturligt skick? se nedan.
Fiska upp en fin "rödtorsk" (min brorsa och jag drog upp hur mycket som helst vid stugan i Norge och de smakar nästan som krabba) Kavla upp byxorna och kliv ut i vattnet och hämta 4 nävar blåmusslor. Gör upp en eld. Lägg den rensade torsken i folie (naturlig som den är eller med lite smör + gräslök ) Lägg foliepaketet på glöden och lägg samtidigt blåmusslorna runtomkrig paketet på glöden. Det hela tar ca 20 minuter, öppna paketet, njut av doften och ät!!! Blåmusslorna är klara när de särar på sig (när skalet öppnar sig) Den naturliga sältan från havsvattnet är precis perfekt. En god macka med lite hårdrökt kaviar är enligt mig det perfekta tilltugget. Glöm inte att ringa giftinformationscentralen och fråga om musslorna!! Man vill ju inte dö ute på kobben!! Smaklig spis....
Kommentera
Foton
Collapse
Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.
Relaterat
Collapse
Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.
Kommentera