Lättlagad lax
Köp eller fiska upp en Lax, ca: 1,5-2kg
Rensa, skär bort huvud, och torka den torr med papper.
Gnid in den utvändigt med salt, ganska ordentligt = lagom.
Om fisken är stor / tjock, skär några snitt på dom tjockaste ställena,
och gnid in dessa med smör å salt.
Invändigt: krydda först med citronpeppar, fyll den sedan med
grovhackade lökar, fänkålbitar + stora dillkvistar och smör eller margarin klickar.
Smörj en stor ugnsform / långpanna ordentligt, lägg i Laxen,
In i ugnen på 175 grader (ca 50 minuter, om fisken är 8cm över ryggen.)
Känn som vanligt på gyggfenan, när den lossnar lätt är fisken klar.
Lyft sedan upp fisken och låt den rinna av i formen, häll i grädde 0,5 l ca.
Vispa runt lite o ställ in formen igen , låt puttra i några minuter
Sila sedan ner allt i en såsskål och pressa ner lite citronsaft, KLART ATT ÄTA !
Godast tycker jag blir med pressad potatis, men går lika bra med vanlig eller mos.
Det fina med denna rätt är att man kan faktiskt köpa en sådan ”o-aptitlig” fryst hel Lax som bruka ligga i en snö o isfyld trasig plastpåse, väldigt billigt / kg…..
Till o med den blir underbart god Och sist men inte minst :
Ett sista tips…. Ta i ordentligt när ni köper fisken, en Lax på 2kg tar lätt slut på 4 pers..
Folk blir som galna utav smaken ! ( Obs: välj EJ bort fänkålen)
Köp eller fiska upp en Lax, ca: 1,5-2kg
Rensa, skär bort huvud, och torka den torr med papper.
Gnid in den utvändigt med salt, ganska ordentligt = lagom.
Om fisken är stor / tjock, skär några snitt på dom tjockaste ställena,
och gnid in dessa med smör å salt.
Invändigt: krydda först med citronpeppar, fyll den sedan med
grovhackade lökar, fänkålbitar + stora dillkvistar och smör eller margarin klickar.
Smörj en stor ugnsform / långpanna ordentligt, lägg i Laxen,
In i ugnen på 175 grader (ca 50 minuter, om fisken är 8cm över ryggen.)
Känn som vanligt på gyggfenan, när den lossnar lätt är fisken klar.
Lyft sedan upp fisken och låt den rinna av i formen, häll i grädde 0,5 l ca.
Vispa runt lite o ställ in formen igen , låt puttra i några minuter
Sila sedan ner allt i en såsskål och pressa ner lite citronsaft, KLART ATT ÄTA !
Godast tycker jag blir med pressad potatis, men går lika bra med vanlig eller mos.
Det fina med denna rätt är att man kan faktiskt köpa en sådan ”o-aptitlig” fryst hel Lax som bruka ligga i en snö o isfyld trasig plastpåse, väldigt billigt / kg…..
Till o med den blir underbart god Och sist men inte minst :
Ett sista tips…. Ta i ordentligt när ni köper fisken, en Lax på 2kg tar lätt slut på 4 pers..
Folk blir som galna utav smaken ! ( Obs: välj EJ bort fänkålen)