Fish and chips är kanske inte är den allra hälsosammaste maten men personligen tycker jag det är grymt gott att äta någon gång då och då. Här kommer mitt favoritrecept.
Det tar ca 2-3 timmar att göra fish and chips på detta sätt men det är det värt. Om man vill korta ned tillagningstiden kan man använda färdigköpta pommes men de hemgjorda slår de köpta med hästlängder. Hellmans majonnäs går inte av för hackor den heller men jag tycker det är roligare att göra egen.
Till 4 personer behövs följande.
Ingredienser till fisken
- Ca 800 gram fisk, jag använde Torsk denna gång men det fungerar givetvis med de allra flesta fiskarter
- 4 dl Panko eller annat grovt ströbröd, jag använde Panko då det ger en fin krispighet
- 4 dl vetemjöl
- 4 st äggvitor
Ingredienser till pommes fritesen
- 8 st stora mjöliga potatisar, jag använde potatissorten Carolus som odlats på Gotland
- Salt till sjudning, jag använde grovt jodfritt medelhavssalt från Falksalt
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Ingredienser till friterade chilin
- 4 st vanliga chilifrukter
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- Vatten eller öl, jag använde vatten denna gång
Ingredienser till majonnäsen
- 2-4 dl solrosolja eller annan smakneutral olja
- 4 st äggulor
- Ca 1 tsk ättika efter smak
- Chili efter smak
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Ingredienser till garnityr
- Persilja, kan uteslutas om så önskas
Övriga ingredienser
- Solrosolja eller annan smakneutral olja till fritering
- Vatten till sjudning
Gör så här
- Börja med att separera äggen och låt dem komma upp i rumstemperatur.
Pommesen
Mina favoritpommes görs i 3 steg. Först sjuder jag dem, sedan friterar jag dem på låg värme och sist friterar jag dem på hög värme. Detta ger ett krispigt yttre skal och en god krämighet inuti.
- Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och sänk sedan temperaturen så vattnet sjuder istället för att kokar.
- Skala och skär upp potatisen i lagom pommesstorlek. Ca 1-1½ cm tjocka stavar tycker jag är lagom.
- Lägg ned pommesen i det sjudande vattnet och låt dem sjuda tills de börjar falla sönder en aning i kanterna. Detta tar vanligtvis 15-20 minuter men det beror givetvis på potatissort, storlek på pommesen, vattentemp osv. OBS! Håll koll, när de börjar falla isär går det riktigt snabbt och det blir lätt potatismos istället för pommes.
- Tag försiktigt upp dem med hjälp av en hålslev och lägg dem i en form som du sedan kyler ner genom att ställa formen i kylen eller på annat svalt ställe. Kassera eventuella småbitar som fallit av.
- När de är nerkylda så skall de friteras på låg värme (ca 140 grader) tills de får en gyllengul färg. Tag återigen upp dem med en hålslev och kyl ner dem igen.
- Lagom till servering så friterar du dem igen men nu på hög värme (ca 180-190 grader). Sista friteringen går mycket snabbt så håll koll så de inte blir brända.
Majonnäsen
- Vispa äggulor, salt och peppar så gulan tjocknar en aning.
- Börja med att långsamt droppa i oljan medan du vispar och öka på tempot när blandningen börjar tjockna. När du har en lagom mängd majonnäs så slutar du helt enkelt hälla i olja.
- Smaka av med ättika, salt, peppar och finhackad chili.
- Om majonnäsen har fått en för tjock konsistens kan du tillsätta en liten mängd vatten och vispa tills den fått en mer lagom konsistens.
Chilin
- Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, bakpulver, salt, peppar och vatten/öl så du får en lagom tjock frityrsmet så den kan fästa på chilin.
- Dela chilifrukterna på längden och kärna ur dem.
- Doppa i frityrsmeten så frukterna täcks av smeten.
- Fritera på mellanhög värme (ca 160 grader) tills de får en lagom fin färg.
Fisken
- Skär upp fisken i lagom stora bitar och låt den få rumstemperatur. Försök att få bitarna ungefär lika stora då det underlättar vid friteringen.
- Lägg vetemjölet samt Pankon/ströbrödet på ett varsitt fat. Om du vill kan du krydda upp vetemjölet med salt och peppar men personligen vill jag ha fisken smakneutral.
- Vispa äggvitan så den tjocknar lagom mycket. Den skall vara som ett trögflytande skum.
- Rulla fisken i vetemjölet så den täcks på alla sidor.
- Doppa den i äggviteskummet så den täcks på alla sidor.
- Rulla den i Pankon/ströbrödet så den täcks på alla sidor.
- Fritera slutligen fisken på mellanhög värme (ca 160 grader) tills den får lagom färg.
Garnityr
- Fritera persiljan på hög värme (ca 180-190 grader) tills den blir krispig.
Och slutligen, lägg upp dina fish and chips med tillbehör. Servera och njut!
Kommentera