Recept: Varmrökta fiskköttbullar - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Recept: Varmrökta fiskköttbullar

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Recept: Varmrökta fiskköttbullar

    Click image for larger version

Name:	Varmrökta fiskköttbullar 06.jpg
Views:	1
Size:	260,0 KB
ID:	1836668

    Rökt fisk tycker jag är riktigt smarrigt även om det kan vara lite pilligt att äta. Här kommer en variant som funkar både som tilltugg till en öl eller som en del av en rätt.

    OBS! Detta kräver lite planering då fisken skall ligga i saltlake över natten och att de nyrökta fiskköttbullarna behöver vila minst några timmar efter rökningen.

    P.s. Om du maler fisken två gånger i köttkvarn med minsta hålskivan så är det inte lika noga med att ta bort benen. Dock tycker jag det är trevligare om det är lite grövre fiskbitar i färsen.

    DU BEHÖVER
    • Fisk av valfri sort (Jag använde Kolja och odlad Lax denna gång)
    • Jodfritt grovsalt
    • Farin- eller rårörsocker
    • Vatten
    • En skvätt grädde
    • Eventuellt några nypor grovmalen svartpeppar
    • Eventuellt bindemedel till färsen
    • En klotgrill, en varmrök eller en kompis som kan hjälpa till med rökningen
    • En matberedare eller en köttkvarn


    GÖR SÅ HÄR
    • Filea fisken och ta bort så mycket ben som möjligt.
    • Blanda ihop saltlaken enligt följande (per kg fisk). 2 liter vatten, ca 80 gram jodfritt grovsalt (beroende på hur salta bullar du vill ha), 2 matskedar farin- eller rårörsocker.
    • Lägg fisken i saltlaken och låt den ligga i kylen över natten.
    • Mixa fisken i matberedaren eller mal i köttkvarnen.
    • Blanda ihop den mixade/malda fisken med en skvätt grädde (OBS! Inte för mycket) och ha eventuellt i lite grovmalen svartpeppar om så önskas.
    • Rulla köttbullar av fiskfärsen. Skulle färsen falla isär kan du tillsätta lite bindemedel som man brukar ha i vanliga köttbullar.
    • Låt bullarna stå i kylen en kort stund så de hinner binda ihop lite bättre.
    • Varmrök dem i din klotgrill eller i din varmrök.
    • Låt de nyrökta bullarna vila minst några timmar för att smakerna skall sätta sig bättre.
    • Färdiga att äta!


    Jag gjorde tre olika varianter denna gång. En med enbart Kolja, en med enbart Lax och en variant med båda fisksorterna. Jag skulle vilja testa detta med exempelvis Braxen men hade inte tillgång till det denna gång. Saltlaken gör att en del av "fisksmaken" försvinner vilket gör att du förmodligen kan använda vilken fisksort som helst.

    Click image for larger version

Name:	Varmrökta fiskköttbullar 01.jpg
Views:	1
Size:	173,0 KB
ID:	1835052Click image for larger version

Name:	Varmrökta fiskköttbullar 02.jpg
Views:	1
Size:	191,7 KB
ID:	1835053Click image for larger version

Name:	Varmrökta fiskköttbullar 03.jpg
Views:	1
Size:	196,2 KB
ID:	1836665Click image for larger version

Name:	Varmrökta fiskköttbullar 04.jpg
Views:	1
Size:	234,0 KB
ID:	1836666Click image for larger version

Name:	Varmrökta fiskköttbullar 05.jpg
Views:	1
Size:	141,4 KB
ID:	1836667
    Senast ändrad av Bergman; 2014-12-24, 09:51.
    C&R hit och C&R dit Det är egentligen bara sunt förnuft som gäller

    Bli medlem i Sportfiskarna Här!
    Svar på vanliga frågor hittar ni Här
    Fiskesnacks regler hittar ni Här
    Gilla Fiskesnack.com på Facebook http://www.facebook.com/Fiskesnackcom

  • #2
    Lät rent ffantastiskt gott.
    Ska testa. Fast med en 50/50 blandning av gädda och fläsk.
    I dont give a fuck who your father is.... don´t walk on the water while i´m fishing.


    Min Blogg
    http://www.fiskesnack.com/forum/blog.php?u=7117
    http://www.sportfishinglovers.se/

    Kommentera


    • #3
      Ursprungligen postat av keldor Visa inlägg
      Lät rent ffantastiskt gott.
      Ska testa. Fast med en 50/50 blandning av gädda och fläsk.
      Spännande! Det funkar säkert kanon även med gädda. Återkom gärna med en rapport när du testat
      C&R hit och C&R dit Det är egentligen bara sunt förnuft som gäller

      Bli medlem i Sportfiskarna Här!
      Svar på vanliga frågor hittar ni Här
      Fiskesnacks regler hittar ni Här
      Gilla Fiskesnack.com på Facebook http://www.facebook.com/Fiskesnackcom

      Kommentera


      • #4
        Detta kommer garanterat provas vid nästa tillfälle när man är ute och har fångat en matgädda.

        Polarn brukar göra sina fiskburgare genom att blanda i fläskfärs, blir lite mer saftigare på detta sätt enligt honom
        FLUGA: Fjällröding 1.5kg / Öring 0.8kg / Harr 1.5kg / Regnbåge 1.72kg / Gädda 6.84kg
        SPINN: Gädda 6,5kg / ?kg Abborre / ?kg Gös

        Min blogg http://mojosfiske.blogspot.com/

        Kommentera


        • #5
          Ursprungligen postat av keldor Visa inlägg
          Lät rent ffantastiskt gott.
          Ska testa. Fast med en 50/50 blandning av gädda och fläsk.
          Kalle moreus, är det du?

          Kommentera


          • #6
            Fungerar det bra att röka i en klotgrill för dig? Har personligen inte hittat något bra sätt att röka än. Klotgrillen kvarstår dock.
            http://www.silverbums.com

            Kommentera


            • #7
              Ursprungligen postat av karki Visa inlägg
              Fungerar det bra att röka i en klotgrill för dig? Har personligen inte hittat något bra sätt att röka än. Klotgrillen kvarstår dock.
              Det funkar kanonbra. Man lägger ett fåtal briketter i ena änden av grillen för att få en låg temperatur i andra änden där man placerar det som skall rökas. Det underlättar om man har ett vikbart galler så det blir enkelt att lägga på nytt spån/flis
              Senast ändrad av Bergman; 2014-12-25, 11:40.
              C&R hit och C&R dit Det är egentligen bara sunt förnuft som gäller

              Bli medlem i Sportfiskarna Här!
              Svar på vanliga frågor hittar ni Här
              Fiskesnacks regler hittar ni Här
              Gilla Fiskesnack.com på Facebook http://www.facebook.com/Fiskesnackcom

              Kommentera


              • #8
                Ok tack tack!
                http://www.silverbums.com

                Kommentera


                • #9
                  Gjort fiskbullar med 50/50 gädda och lax. Som normal totalvägrare av fiskbullar sedan 70-talets skräckskolkök, vågade jag testa för något år sedan. Gjort fiskbullarna på samma sätt som köttbullar, med malning, blandning och kryddning. Det blev både ätbart och gott!

                  Kommentera


                  • #10
                    Ursprungligen postat av Jefvelberg Visa inlägg
                    Kalle moreus, är det du?
                    Nää och jag spelar inte fiol heller.
                    I dont give a fuck who your father is.... don´t walk on the water while i´m fishing.


                    Min Blogg
                    http://www.fiskesnack.com/forum/blog.php?u=7117
                    http://www.sportfishinglovers.se/

                    Kommentera

                    Foton

                    Collapse

                    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                    Relaterat

                    Collapse

                    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                    Arbetar...
                    X