Ett litet recept jag just hittade av en slump på en sida som recenserade fiskeböcker, ett gammalt recept från Fannie Merritt Farmer: The Boston Cooking-School Cook Book (1896). Har inte provat det själv men tänkte dela med mig av det ändå.
4 skålpund (4x454 g) torsk
6 koppar (6x2,4 dl) potatis skuren i 1/4-tumstjocka skivor eller 4 koppar potatis skuren i 3/4-tumstärningar.
1 skivad lök.
1 1/2-tumstjocka tärningar av fett rimmat fläsk.
1 matsked salt.
1/8 tesked peppar
3 matskedar smör.
4 koppar het mjölk.
8 vanliga crackers-kex.
Köp fisken skinnad med med huvudet och stjärten kvar (eller fånga den själv! ).
Tag av huvudet och stjärt och avlägsna ryggraden.
Skär fisken i två tum tjocka bitar. Ställ undan.
Lägg huvudet, stjärten och den knäckta ryggraden i en gryta; tillsätt två koppar kallt vatten och låt det sakta koka upp; koka i tjugo minuter.
Tärna det rimmade fläsket och avsmaka det, tillsätt lök och stek i fem minuter; sila sedan flottet i grytan.
Förväll potatisen i kokande vatten i fem minuter, häll av spadet och lägg potatisen i flottet; tillsätt två koppar kokhett vatten. Koka i fem minuter.
Tillsätt mjölk, salt, peppar, smör och crackers, som brutits sönder och blötts upp i kall mjölk så de mjuknat.
4 skålpund (4x454 g) torsk
6 koppar (6x2,4 dl) potatis skuren i 1/4-tumstjocka skivor eller 4 koppar potatis skuren i 3/4-tumstärningar.
1 skivad lök.
1 1/2-tumstjocka tärningar av fett rimmat fläsk.
1 matsked salt.
1/8 tesked peppar
3 matskedar smör.
4 koppar het mjölk.
8 vanliga crackers-kex.
Köp fisken skinnad med med huvudet och stjärten kvar (eller fånga den själv! ).
Tag av huvudet och stjärt och avlägsna ryggraden.
Skär fisken i två tum tjocka bitar. Ställ undan.
Lägg huvudet, stjärten och den knäckta ryggraden i en gryta; tillsätt två koppar kallt vatten och låt det sakta koka upp; koka i tjugo minuter.
Tärna det rimmade fläsket och avsmaka det, tillsätt lök och stek i fem minuter; sila sedan flottet i grytan.
Förväll potatisen i kokande vatten i fem minuter, häll av spadet och lägg potatisen i flottet; tillsätt två koppar kokhett vatten. Koka i fem minuter.
Tillsätt mjölk, salt, peppar, smör och crackers, som brutits sönder och blötts upp i kall mjölk så de mjuknat.
Kommentera