1800-tals recept på torsk - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

1800-tals recept på torsk

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • 1800-tals recept på torsk

    Ett litet recept jag just hittade av en slump på en sida som recenserade fiskeböcker, ett gammalt recept från Fannie Merritt Farmer: The Boston Cooking-School Cook Book (1896). Har inte provat det själv men tänkte dela med mig av det ändå.

    4 skålpund (4x454 g) torsk
    6 koppar (6x2,4 dl) potatis skuren i 1/4-tumstjocka skivor eller 4 koppar potatis skuren i 3/4-tumstärningar.
    1 skivad lök.
    1 1/2-tumstjocka tärningar av fett rimmat fläsk.
    1 matsked salt.
    1/8 tesked peppar
    3 matskedar smör.
    4 koppar het mjölk.
    8 vanliga crackers-kex.

    Köp fisken skinnad med med huvudet och stjärten kvar (eller fånga den själv! ).
    Tag av huvudet och stjärt och avlägsna ryggraden.
    Skär fisken i två tum tjocka bitar. Ställ undan.
    Lägg huvudet, stjärten och den knäckta ryggraden i en gryta; tillsätt två koppar kallt vatten och låt det sakta koka upp; koka i tjugo minuter.
    Tärna det rimmade fläsket och avsmaka det, tillsätt lök och stek i fem minuter; sila sedan flottet i grytan.
    Förväll potatisen i kokande vatten i fem minuter, häll av spadet och lägg potatisen i flottet; tillsätt två koppar kokhett vatten. Koka i fem minuter.
    Tillsätt mjölk, salt, peppar, smör och crackers, som brutits sönder och blötts upp i kall mjölk så de mjuknat.
    Min fiskeblogg: http://mickesfiske.blogg.se/

    "If people concentrated on the really important things in life, there'd be a shortage of fishing poles." - Doug Larson

  • #2
    Koka buljong på huvudet tycker jag värkade lite osmakligt.
    Jag skall jobba den 22 december. Är det julafton då?

    Kommentera


    • #3
      Jag brukar koka buljong på skrovet när jag ska göra fisksoppa, typ gös eller abborre. Det blir betydligt mycket godare än buljongtärning eller fond.

      Hur tror du man tillverkar buljong ????????????
      gravitate et accuratissime sit virtus

      Team Gorilla - Karpsektionen .... No Monkey Business

      Kommentera


      • #4
        Ursprungligen postat av richtermo
        Jag brukar koka buljong på skrovet när jag ska göra fisksoppa, typ gös eller abborre. Det blir betydligt mycket godare än buljongtärning eller fond.

        Hur tror du man tillverkar buljong ????????????
        Inte fan vet jag. Men det man inte vet har man inte ont av eller hur?
        Jag skall jobba den 22 december. Är det julafton då?

        Kommentera


        • #5
          He he, nej det är klart....då ska jag inte berätta det heller !
          Morsning // Anders
          gravitate et accuratissime sit virtus

          Team Gorilla - Karpsektionen .... No Monkey Business

          Kommentera


          • #6
            haha lustigt recept! skålpund haha äldsta måttet nånsin eller haha ?

            Kommentera


            • #7
              Ursprungligen postat av richtermo
              He he, nej det är klart....då ska jag inte berätta det heller !
              Morsning // Anders

              hehe, tror jag kan räkna ut faktiskt.
              Jag skall jobba den 22 december. Är det julafton då?

              Kommentera

              Foton

              Collapse

              Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

              Relaterat

              Collapse

              Ämnen Statistik Senaste inlägg
              Startad av Sadda, 2023-12-23, 11:50
              6 svar
              550 visningar
              0 gillar
              Senaste inlägg nephilim  
              Startad av Julle68, 2023-12-23, 18:46
              0 svar
              194 visningar
              1 gilla
              Senaste inlägg Julle68
              av Julle68
               
              Arbetar...
              X