Saxat: Ännu fler fiskarter utrotningshotade
2009-07-25 17:07 NATUR
Hoten mot flera fiskarter har ökat. Nu höjs röster för fredade fiskezoner i haven och skärpta fiskekvoter.
Havets tungviktare, som slätrocka och hälleflundra, bedöms redan vara utrotade i svenska vatten enligt Artdatabankens förslag till rödlista på hotade arter som ska ersätta den nuvarande listan från 2005. Andra arter kan gå samma väg. Nästan alla matfiskar i havet utanför västkusten utom sill och makrill finns med. Kolja, vitling och lyrtorsk, eller bleka som den också kallas, har gått ned kraftigt, skriver Helsingborgs Dagblad.
EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) betraktar utvecklingen som "extremt deprimerande". Hon ger sitt stöd till Greenpeace-kampanjen om att skapa reservat i havet, liknande nationalparker på land, skriver tidningen.
Hotad lax Även Atlantlaxen, tidigare betecknad som livskraftig, är starkt hotad. Risken för att vildlaxen försvinner på västkusten inom en snar framtid har höjts med tre steg.
- Vi har varit överens i kommittén. För några havsfiskar borde varningarna nog vara ännu starkare, men för flera arter saknas underlag för att göra bedömningar. En del fiskar utan kommersiellt intresse verkar ingen bry sig om, säger biologen Mikael Svensson, som ansvarar för rödlistans fiskarter, till HD.
För några år sedan väckte uppgifterna om att 90 procent av de stora rovfiskarna i världen hade försvunnit både uppmärksamhet och förfäran. Sedan dess har det enligt Naturskyddsföreningen dock inte hänt mycket.
- Vi har varnat för det här under många år, och varningarna är befogade, säger Klas Hjelm, havs- och fiskeexpert på Naturskyddsföreningen.
Vill ha skärpta regler I likhet med Greenpeace efterlyser Naturskyddsföreningen fredade fiskezoner, reservat, i havet. Hårdare fiskekvoter nämns som en annan lämplig åtgärd.
- Mindre anpassningar hjälper inte längre. Det har gått så långt att radikala omställningar behövs. Politikerna måste förstå att vi kan göra stor skillnad även i svensk lagstiftning, säger Klas Hjelm. Mikael Svensson på Artdatabanken, instämmer.
- Man måste göra något kraftfullt nu. Men de svenska miljöpolitikerna verkar inte alls bry sig om de här listorna.
Varför inte?
- Det finns stora lobbyintressen. Och pengarna styr. Men man måste inse att så som vi fiskar i dag inte är hållbart. Jag tror inte att våra politiker förstår konsekvenserna, och gör de det så bryr de sig inte. Jag vet faktiskt inte vad som är värst, säger Mikael Svensson.
Miljöminister Andreas Carlgren är på EU:s ministermöte i Åre och har inte gått att nå för en kommentar.
Malin Sandberg/TT
Och här är Länken igen:
Be Sveriges regering rädda våra hav
Kommentera